Ahojte, chcela som sa opýtať na váš názor. Môj brat má syna mladšieho o dva roky od môjho syna, mám doma kopec vecí. Dala som som im hojdačku, postieľku, matrac, strašne veľa vecí keď sa im syn narodil. Poďakovali a tým to haslo, neskôr som im dala za vrece oblečenia, znova od brata len poďakovanie a švagrina len cez zuby zamrmlala. Nečakala som naozaj žiadne peniaze ani nič, ale aspoň nejakú maličkosť pre môjho syna. Nedočkala som sa ničoho, ani len keksíka. S bratom máme dobré vzťahy, takže tomu nerozumiem. Rozmýšľala som či ďalšie veci zasa posunúť im, alebo ich predať, je tam aj kopec nových vecí ani len raz oblečených a za peniaze by som aspoň niečo synovi kúpila. Na druhej strane mám ale brata rada a viem, že by im tie veci pomohli. Čo by ste robili vy?
V prvom rade, ak dávam niekomu veci a poviem, že "nič za to nechcem" tak nemôžem očakávať, že mi niekto niečo dát.
A v druhom rade, oni ťa o tie veci požiadali? Si si istá, že tie veci chceli? Je tu kopu príspevkov na MK o tom ako niekto núti veci pre deti, ktoré nechcú.
Odporucam z vlastnej skusenosti-ked nieco niekomu darujes,rob to len preto,ze chces,necakaj vdaku ani revans..bud len rada,ze si mozno pomohla a ze mas viacej miesta doma 🙂
Ja som im ich ukázala a opýtala sa či ich chcú alebo ich mám predať. Povedali, že chcú a malého do nich aj obliekajú. Poviem úprimne, že najviac mi vadí, že švagrina nevie ani poďakovať. Keby mne niekto niečo len tak zadarmo dal tak aspoň poďakujem.
Chcú tie veci??? Pýtala si sa? Mňa osobne by porážalo, keby mi niekto znáša domov vrecia vecí o ktoré nemám záujem, ale je mi blbé, povedať, že nechcem, aby som nebola za nevďačnú kravu. My sme tri kamošky, máme dokopy 8detí a veci pre ne kolujeme 10rokov. Ako sú staršie, je to už menej, ale je to dohoda. Tehotnej ostatné dve schyatali všetko, čo mali pre bábo a potom sme si posúvali podľa veku a pohlavia. Teraz mám známeho a jeho sa pýtam na každú somarinu, či to chce, s tým, že keď povie nie, tak nie. Nič nenamucujem a nič za to nečakám. Dávam, lebo chcem dať.
@yoxinka Videli tie veci a sami si vybrali čo chceli.
no podla mna svagrina ani nebola nadsena, nabuduce pridi za nou ako za matkou a opytaj sa ci by to chcela. Alebo jej to proste nie je prijemne. Neviem aky mate bezne vztah a aky maju oni doma vztah.
Na tvojom mieste ak nieco nechcem len tak darovat, tak to nerobim, tiez mam neter, tiez mam surodencov a ked nieco nechcem len tak dat, rovno poviem, ze mam toto a toto po dcere predam za (aj ked symbolicku cenu)... a dam to na bazar ak nechcu. Ak chcu vezmu, ak nie tak nie. Ak cakas nieco pre maleho tak povedz, ok dam vam postel a vsetko, ale kupite malemu toto.
Rovnako som prestala darovavat veci online, vzdy prisli nasilu nejake individua, ktore som videla, a pochybujem ze tie veci vobec pouzili, tak davam symbolicku cenu, aj ked napr. vrece za 5eur a tak.
ked nieco darujem nic za to na revans neocakavam a nie nie si povinna im nic dat, ked sa ti chce veci predavat, tak ich predaj 🤷♀️ tvoje veci, tvoje rozhodnutie
A čo čakáš? Písomné poďakovanie? Ak si za ne nič nechcela, tak si za ne nič nedostala. Ja neviem, ale tak keď vidíš, že to dieťa vaše veci nosí, tak by ťa malo tešiť, že ich dobre využili. Či ty si povedala, lebo sa to patrí, že nič nechceš a čakala si, že ti prinesú víno, dezert, hračku pre malého a podobne? Ak im chceš veci venovať, tak za ne nič nečakaj. Ak niečo čakáš, tak ich predaj a budeš mať peniaze na veci pre svoje dieťa. Neviem kde je problém. Povedala si im, že nič nechceš, ale vlastne si chcela a mali si domyslieť.
Tak nové veci predaj a tie staršie podaruj bratovi.
@a_alexandra_a Veď áno ale beriem to ako samozrejmosť, že keď mi niekto niečo dá zadarmo tak aspoň poďakujem, to je akože naozaj pre vás všetky úplne normálne, že niekomu niečo dáte a ani nepoďakuje? Tak buď som potom ja divná, že som čakala aspoň ďakujem? To sa už slušnosť dnes nenosí? Ja som nepovedala že nič nechcem, ja som sa len opýtala, či chcú tieto veci a to bolo všetko, oni si vybrali čo chceli a debata skončila, brat poďakoval, ona si niečo zahundrala a odišli. Dokonca ona si vyberala, tak keď nechcela mohla povedať že nechce, veď si prišli k nám domov vybrať.
Predaj ich, už si im dala dosť
Ďakujem a aspoň nejaká hračka pre syna, prípadne čokoládka alebo vínko pre dospelých by potešili, to je slušnosť. Samozrejme nie je to o cene vecí, to nik nečaká, ale za námahu a za to, že si spomenula. Kľudne si niektoré veci predaj a ak budú chcieť daj im tie ostatné. Podľa mojich skúseností deti majú toľko vecí, že aj tri deti by do nich človek poobliekal...
ved brat sa podakoval a so svagrinou je aj nieco ine v neporiadku? lebo citam medzi riadkami, ze tusim ani tak nejde o tie veci ;)
Poďakovali a hotovo. Čo viac chces, bolo by mi blbé pýtať za to dačo a očakávať. Chces dať tak daj, alebo skús predať, ale myslím si že ti to bude stáť doma lebo to nepredala tak ľahko a ak to oni využijú tak buď rada. Mňa osobne by tešilo že som sa toho zbavila
Tak keď je švagriná teliatko a máš s tým problém, nič jej nedávaj a popredaj si. Mne ľudia vždy poďakovali, sem-tam niekto niečo dal, nejakú pozornosť, ale nečakala som nič.
Veď si napísala, že poďakoval brat. To nestačí? Bolo treba aby sa postavili a zborovo zakričali ĎAAAKUUUUJEEEMEEEE? Bože ja neviem, ale čo ty vlastne chceš? Poďakoval brat, zle je, povedala si že nič nechceš a oni ťa poslúchli a naozaj ti nič nedali, zle je.
Ja všetko posúvam bratovej dcére. Nečakám z to nič, je to pre mňa prirodzene, sme rodina a máme výborné vzťahy. Bežne jeho deťom kupujem hračky a oblečenie. Oni kupujú tiež môjmu dieťaťu. Ja sa ale nechodím pýtať na koňa, či to mám robiť, viem sa rozhodnúť sama.
Baby, ale zo slusnosti kupim tomu decku aspon hracku, alebo cokoladu, aj ked clovek nic necaka. Dala im plno veci a usetrili dost penazi. Mna by hanba fackovala. Ja sim tiez podostavala a viem kolko co stoji. Vzdy som nanutila peniaze. Aj tak som este usetrila.
Predaj ich…ked nevedia co sa patri.
Nikdy nic nečakám za veci ktore darujem.som rada ze este najdu uplatnenie a ze kamoske pomozem.ona vsak vzdy kúpi malemu zopar drobnosti (ovocne kaspicky, keksiky, vlhcene) ale nikdy by ma to nesklamalo ani neurazilo keby aj nedala nic.ja som rada ze som sa tych veci zbavila.predavat sa mi to vsetko nechcelo (hlavne fotiť, dohadovat sa tu a behat po postach s 2 malymi detmi...)a bolo tam vzdy 90% super zachovalych... dokonca ked bola kamoska tehotna estelen tak najprv som tie veci darovala jej starsej sestre ( ona ich zas potom posunula kamoske) a ta sestra nikdy nic neposlala za to a tiez tam boli hodnotne veci ako krasny plysovy zimny overal pre babo 2x obleceny... zavinovacky - nepouzivane...dokonca aj monitor na pocuvanie ❤babatka este v brusku ... a ako pisem nikdy som za to nic necakala... a je to ok.
@a_alexandra_a ešte raz opakujem, že som nepovedala, že nič nechcem. Oni sa ma na to neopýtali a ja som nič nepovedala (áno chcel som to dať zadarmo, ale o tom sme sa vôbec nebalili), je pravda že brat poďakoval, ale ona nemá jazyk? Veď bola u nás. 😀 , ako mne keď niekto niečo dá tak poďakujem, nikdy som si nič nezobrala len tak bez poďakovania, ale očividne niektorí ľudia nepoznajú slovo ďakujem. Áno a aj ja bežne kupujem malému keď prídem na návštevu niečo na prehryznutie alebo hračku, ale môj od nich nedostane nikdy nič a nevykrikujem to ani sa nesťažujem, ale poďakovať mohla.
preco to svagrinej nepovies priamo?
Nové veci b som predala a kúpila synovi čo potrebuje a zvyšok darovala
@stanulienkat ano, oni zo slušnosti mohli nieco pre dieta kupit... to uz ale treba adresovat im.ja sa riadim tym ze nic necakam aby som nebola sklamana...
@autorka prosím nehraj sa tu na cukrovatú. Najskôr v príspevku píšeš, že si vyslovene čakala nejakú maličkosť a nedali ani keksík. Tak čo teraz presadzuješ, že ty si chcela len poďakovanie? Za takéto veci nečakám nič! ani od rodiny a ani od cudzích a vieš prečo? lebo mi to robí radosť a nie preto, aby som niečo dostala na oplatku. Švagriná si zahundrala? asi jej bolo trápne si od teba brať veci, tak poďakovala potichu. Neznášam takéto sliepočky, čo niečo dajú, tvária sa veľkoryso a za chrbtom ohovárajú, že oni za to nič nedostali. Hanbila by som sa ako pes chodiť s takýmto svedomím.
@stanulienkat sú rodina a nejde o jednorázovú pomoc, donekonečna si budú pomáhať a ani jedna strana by za to nemala nič očakávať, maximálne tak to, že v núdzi sa na seba môžu obrátiť a nie, že za každú pomoc musia hmotne poďakovať, inak nevedia čo sa patrí a nie sú slušní.. keby mi niečo daruje cudzí človek, tak by som maličkosťou poďakovala ale s rodinou som pravidelne, oplatia si to navzájom ešte veľakrát.
Áno, poďakovať by ju nezabilo. Ty poďakovanie očakávaš, neprišlo, veci jej viac nedávaj. Ja som takto jednej známej požičala autosedačku, neprišlo ani mú ani bú, na ďalší krát prišla ako na hotovú vec, odmietla som a mám svätý pokoj.
Problemom niektorych ludi je, ze pomoc beru ako automaticku vec, ba priam povinnost inych voci nim.
Autorke , úplne Ťa chápem, jasne , že mala poďakovať a kľudne mohla malému kúpiť aspoň hračku alebo niečo na ob
@cocolino234
Inak, toto je pravda. Niektorí ľudia majú obrovský problém prijať veci. Je im to trápne, hanbia sa. Aj keď, im to pomôže, ale je to pre nich nepríjemné. Chcela som dať známej komplet výbavu pre syna po mojom, lebo ostala tehotná, chlap sa na ňu vykašlal, ostala sama, bez peňazí … a tak bol hrdá, že odmietla, že ona si kúpi. Všetky kolegyne na ňu pozerali, či jej šibe, tak potom si na ich veľké naliehanie zobrala zopár vecí odomňa, ale ozaj minimum.
Alebo niečo na oblečenie . Zariaďuje sa podľa seba a predaj si veci . ✊🍀
a si si istá, že naozaj tie veci aj chcú? možno len nevedia povedať nie