Ahojte baby potrebujem radu 🙂 S manzelom sme zobrati pol roka byvame u mojich rodicov. Problem je ten ze sa nevieme vobec rozhodnut co dalej chceme byvat sami, rozmyslame nad odchodom do zahranicia len tak zhurta vybrat si kam zbalit kufor a ist. Myslite si ze je to reálne bez nejakej pomoci sa v pohode zabyvat v nejakej cudzej krajine. Mam tu toho plne zuby chcem odist preeec niekam a zit si. Ale stale je tam ten strach ist do cudzej krajiny hlavne manzel. Poznate niekoho kto tak odisiel a dari sa mu ? Prezil tie zaciatky nasiel si pracu a taaak poradte! Dakujem
Ja som tak odišla . 2tyzdne na hotely a potom som si našla ubytovanie a chodila sa pýtať o prácu v restikach .... jazyk som nevedela veľmi dobre takze aj prácu som nemala veľmi dobre platení zo začiatku ale postupne som si našla lepšiu prácu a lepšie platenú a nakoniec som bola vďačná že som tam šla a sama sa vypracovala ... takze ak môžeš tak chod ale musíš mat nejakú lepšiu rezervu peňazí u seba ...
prečítaj si Ako som vozil Nórov....nájdeš tu na nete....to je niečo podobné....
bude to tazke, ale vela ludi to zvladlo, tak to das aj ty 🙂 lepsie ist a pripadne sa vratit, ako neist a lutovat 🙂
@zoja_ urcite chod, ak to tak citis. Ja som takto odisla pred dvomi rokmi. Zaciatky su tazke, ale to je kratkodobe a ten pocit potom je super🙂 viac som o tom napisala aj tu http://babyinhandluggage.com/trochu-ine-dovody-...
tak zase si nemysli, že ti budú pečené holuby padať rovno do huby.Neviem kam by si chcela ísť, ale na začiatok treba mať slušný budget, aby si nejaký čas prežila, kým si nájdete prácu. Ja by som možno odporučila na začiatok nejakú agentúru a ked sa rozkukáte, tak si ísť po vlastnej osi. Záleží len na vás, ako ste dobrodružní.
Vsetko zalezi od toho co vies robit,ake mas hazykove schopnosti a mat rezervu financnu, ja som.odisla pred x rokmi, strazila som decka al robila casnicku za peniaze pre kt by som uz dnes nevstavala z postele ...jedine zeby mi hrozilobze skoncim vez strechy nad hlavou a bez dietata...ale boli to dobre skusenosti...a hlavne spoluehat sa sam na seba ...
@zoja_ ano, poznam, seba. Odisla som bez jazyka, bez znamych a prezila som, vybudovala som si v zahranici novy zivot.
Chod ale stale mysli na prvom mieste na bezpecnost. Ziadne take ze zo zaciatku prespavat v aute, v parku, v hosteloch, davat pozor v akej stvrti sa nachadzas a zisti si co najviac info o meste a krajine kde ides. Odist do zahranicia je ine ako ist na dovolenku. Na zaciatok by bolo dobre ak by ste isli niekam kde niekoho poznate, nemusi hned nechat vas prenocovat (co by bolo najlepsie) ale staci ze poradi. Urcite zacni niekde v Europe. Autom sa vratis kedy chces na SK, + zdravonta poistka plati. Pracu zo SK nenajdes. Musis byt na mieste v krajine, ukazat sa, ist jeden , dva dni pracovat az potom sa zamestnanec casto rozhodne ci prijma alebo nie. V lete sa tazsie odchadza lebo studenti idu do zahranica pracovat casto do prace kde uz pracovali leto predtym so znalostou jazyka a peniazmi tak vy ste v nevyhode. Sept. , Oktober by malo byt lahsie ich vystriedat a presadit sa na dlshiu dobu. Do vtedy makajte na jazyku, ucebnice, you tube, a setrit peniaze aby ste ason 2 mesiace vydrzali v podnajme a bez prace a prijmu. Tako sa vacsinou zacina, Druhu moznost mat dokoncit VS skolu na sk, ziskat skusenosti a potom ist do viac odbornej prace v zahranici.
@zoja_ ja som odisla presne pred14 rokmi po rozvode,nechala som pracu ,jazyk som sa ucila za pochodu,v zahranici ma nikto nevital s otvorenou narucou ,poslala som asi 100 ziadosti a ozvali sa mi asi 2 a to pri pohovore mi iba stroho povedali dokazte co viete a mate nato 1 mesiac ,nemala so dobru nemcinu ale zamestnavatel mi sam uz v prestihu dal pracovnu na neurcito ,este vtedy som potebovala j pracovne povolenie od zamestnaatela tiez mi vsetko vybavil ,uz som natom mieste doteraz,
ja 🙂 záleží kam chceš ísť, ak máš vysnívané USA alebo nejakú exotiku, tak držím palce, niektorým sa to splní, ale väčšine skôr nie... no ak chceš povedzme európu, tak prečo nie?
ja som išla hneď ako to bolo možné bez pracovných víz do Paríža s kuchynskou angličtinou bez francúzštiny na 2 týždne do hotela na blink, že veď uvidím čo potom... zostala som rok 🙂 fantastické spomienky. vrátila som sa len na sviatky domov, že hneď poletím späť ale kamoši začali od 1.1. podnikať v gastre v nákupnom centre (čo vtedy bol v SR tuším iba polus a všetky ostatné boli novinka, takže nikto nemal ešte know-how) a ja som to robila v Paríži, tak ma presvedčili nech ešte chvíľu zostanem v SR a pomôžem im rozbehnúť sa... už som zostala na stálo ☹ niekedy premýšľam ako by dopadol môj život, keby som sa vrátila..... aaaach.......
Zalezi presne financie schopnosti jazyk
Moja sestra tak odisla po skole do Svajcu. Nevedela jazyk a isla robit casnicku. Robotu si nasla cez urad prace. Mala pravdaze aj nejake vreckove na zaciatok. Este na stanici v BA jek moja mama pisala aspon zakladne slovicka. Mama v tom case chodila do Rakuska opatrovat. Sestra sa na cestu vydala sama. Nikoho tam nepoznala. Ked sa naucila lepsie rec zmenila robotu(lepsie platenu). A stale skusala a hladala lepsiu robotu. Az je terqz nakoniec sefka jednej pobocky. Jazyk voe perfektne a uz je vo Svajci vyse 14 rokov. Netreba sa bat novych zaciatkov. Ved kym clovek neskusi yak nevie. A pri najhorsom stale sa da vratit spat domov.
Veľmi záleží od toho kam by ste chceli a či viete nejaký jazyk, buď priamo z tej krajiny alebo aspoň nejaký, ktorým sa tam dohovoríte a postupne sa vypracovať, na začiatku ale asi budete potrebovať nejaké peniaze aby ste mali kde bývať a čo jesť kým príde prvá výplata 🙂
Choď.
Choď!
Odist preeeec sa da aj do vedlajsej dediny. Poznam vela ludi co prezili odchod do zahranicia, otazka je, co vyriesi utek. Obvykle nic.
1. ovladate jazyky?
2. je nieco, preco by vas hostitelska krajina mala chciet (profesia, talent, potencial...)
3. uvedomujete si co je to byt "sam" na novom mieste? Ani Facebook nema silu pretrhnut smutok za domovom.
4. Co je dovodom uteku zo zahranicia? Nie je rozumnejsia volba, ktora bude menej drasticka? Zahranicie pocka, ked sa pren rozhodnete sloodne a s chladnou hlavou, nie pod vplyvom emocii... ;)
Drzim palce.
@zoja_ Ahoj, držím Ti palce!Keď máš chuť, tak choď!Ale predtým si našetrite a aspoň jeden z Vás nech má prácu.