Mám 28 rokov a rodičia chcú, aby som išla do zahraničia

17. jún 2024

Ahojte. Uz niekolko mesiacov ma rodicia nahovaraju aby som isla do zahranicia. Ze som este mlada (28), nemam ziadne zavazky, ze by som mala ist. Ja by som na jednej strane nebola proti, vzdy som chcela cestovat a raz sa ukotvit mimo Slovenska, plus tento stat sa ruti do zahuby, ale na druhej strane nemam nic zaujimave co by som mohla ponuknut. Nemam ziadne specialne vzdelanie dokonca ani vysoku. Za tie roky po skole som pracovala niekolko rokov vo vyrobe, potom v Kauflande a Lidli. Svojmu vystudovanemu odboru sa absolutne nevenujem ani ma nezaujima. Stale sa s nimi o tom hadam ze co by som v zahranici robila? Na co by som sa vypracovala? A jediny jazyk ktorym sa celkom dorozumiem je anglictina cize v Europe je to takmer na nic. Co by ste mi poradili vy?

dskjhfdlkdjhl
17. jún 2024

Zi si svoj zivot tak, ako Ty chces, odstahuj sa od rodicov, vek na to uz mas davno.

autor
17. jún 2024

@dskjhfdlkdjhl Ja nebyvam s rodicmi, som v podnajme v meste. Oni ziju na dedine.

cacianka
17. jún 2024

začni ich ty tlačiť do niečoho , čo sa nepáči im. Predať dom a ísť do mesta do bytu, nech idú na túru na vysoké hory, pracovať do jaskyne...

oskvarka
17. jún 2024

https://www.keric.sk/sk/ ak ta to naozaj laka skus ist ako dobrovolnicka je tam vekova hranica ale myslim ze 28 by este mohla byt ok .. aj ked uz to bude na hrane.. programi su super ziskas skusenosti uvidis svet natrenujes trochu jazyk.. ale chod iba ak ty chces nerob to co chcu druhy.. si dospela svojpravna ;)

beronsche
17. jún 2024

Otázka znie, čo plánuješ v živote robiť..
Ak ti stačí pracovať v obchode či vo výrobe, nemá veľmi zmysel získavať skúsenosti.. od toho sa odraz.
Ale samozrejme, rodičia by ťa do ničoho tlačiť nemali..

lenkakravcova
17. jún 2024

Keď chcú ísť, môžu ísť.
Ak nemáš čo ponúknuť, budeš tam robiť tiež len menej platené práce. Čo bude dosť podobné ako na Slovensku, po zaplatení vysokých nákladov v zahraničí na ubytovanie. Plus budeš vždy niečo menej, cudzinka.
Ak si chces nájsť muža v zahraničí, tak ešte možno je to fajn nápad. Ale ak nie a chces rodinu, tak takýmto spôsobom len stratíš ďalšie roky.

dskjhfdlkdjhl
17. jún 2024

Tak ked s nimi nebyvas, tak potom je to este jednoduchsie, nemusis ich pocuvat denne. Treba si razne stat za svojim, to neznamena, ze mas na nich kricat, ale mas vediet slusne a jasne povedat, ze chces byt tam, kde si a nie v zahranici.

melanta
17. jún 2024

A čo konkrétne čakajú rodičia, že sa v zahraničí stane? Na kvalitnej úrovni neovládaš žiadny jazyk, prax máš vo výrobe a v potravinách. To sú pozície, ktoré sú na nižších priečkach príjmov aj v zahraničí. A často s oveľa vyššími nákladmi na bývanie a služby. Tvoji rodičia evidentne patria medzi ľudí, ktorí si myslia, že v zahraničí je tráva zelenšia. Nie, nie je. Ja robím headhuntera pre zahraničie, podporujem ľudí, aby išli. Ale podporujem tých, ktorí majú zručnosti a vzdelanie, ktoré sú v danej krajine žiadané a ktorí ovládajú jazyky. Dopyt po pracovníkoch potravín nie je v žiadnej krajine. Samozrejme, odchádzajú ľudia aj bez jazyka a zručností, čiže určite môžeš ísť aj ty. Ale nečakaj, že zrazu budeš mať výrazne lepší život. Môžeš ho mať dokonca oveľa ťažší - ešte menej kvalifikovaná práca kvôli chýbajúcemu jazyku, drahé životné náklady, status cudzinca pre mnohých domácich, sama. Skôr by som sa zamerala na to, čo chceš v živote robiť. Či chceš ostať pri takýchto nízko kvalifikovaných pozíciách alebo na sebe zapracovať, na jazykoch aj vzdelaní. Ak chceš ostať kde si, tak je v podstate jedno, či ostaneš na Slovensku alebo niekam pôjdeš. Áno, budeš v krajine, kde nie je toľko zloby a hlúposti. Ale budeš tam sama + nevýhody, ktoré som spomenula vyššie. Ak nechceš byť celý život predavačka, tak začni tým, že si stanovíš akým smerom sa chceš pohnúť, začni sa učiť jazyky (AJ plus pridaj ešte ďalší podľa toho, kam by si chcela neskôr ísť mimo SR) a rieš zvýšenie kvalifikácie.

vanilkovazmrzka
17. jún 2024

Podla mna je nezmysel chodit do zahranicia ked nemas absolutne ziadnu predstavu a vidinu nejakeho progresu oproti sucasnemu stavu doma. Uz tu robis nekvalifikovanu pracu, co uz by si robila tam? To iste, bez perspektivy ja nejaky rast, kedze by si stale bola cudzinka.

annanoriska
17. jún 2024

Nútiť ta nikto nemôže ale keby som mohla poradiť tak choď. Ja som tiež išla do zahraničia a upratovala som izby v hoteli, potom som sa dostala do reštaurácie. Práca žiadna sláva, peniaze ok ale tých výdajov bolo viac. No predsa som dosť ušetrila. Ale tých pár rokov mi dalo dobrú skúsenosť do života. Stretla som neskutočne úžastných ľudí z celého sveta, naučila som sa dosť vecí, a vlastne som sa aj dosť zmenila(v dobrom zmysle) A som dokonca niečo pocestovala.

dadka1997
17. jún 2024

Moja jednoducha odpoveď by bola nestarajte sa, milujem, keď niekto niekomu diktuje ako ma žiť 🤷‍♀️

autor
17. jún 2024

@annanoriska A kam si isla, ak sa smiem spytat?

slavomirslavo
17. jún 2024

Za skusku nic nedas :D

zanka777
17. jún 2024

Akože to nemyslíš vážne že angličtina je v Európe na nič.... To dúfam srandujes.... Mám známu ma super prácu v Nemecku... Nemecký sa nevie ani len pozdraviť ....zarába x tisíc mesačne a komunikuje pre nemeckú firmu čisto anglický takže nemáš pravdu.... Angličtina je vždy a všade potrebný jazyk

autor
17. jún 2024

@slavomirslavo Nie len padnem na hubu. 😄

simca06022011
17. jún 2024

Ako môžeš padnúť na hubu? Vyskúšajte a uvidíš. Dovedna v zahraničí práve castomslovsci robia takéto "nekvalifikovane" prace. Aj vysokoškoláci. Ako píšeš nič extra nerobíš ani tu, ciz enaozaj nemáš kam padnúť.
Na druhej strane, ak nechceš ísť je to iná vec... A čakať "ze raz by som isla".. na čo chceš čakať? Resp do kedy? Podľa mňa máš najvyšší čas, práve skúšanie je pre mladých nie potom "raz"🙂

simca06022011
17. jún 2024

Ja mam napr.rodinu v anglickú a odchádzali ta, ze okrem jednej nevedeli po anglicky. Už sa nevrátia asi nikdy, preč sú 16rokov. Detto do nemecky chodia pracovat a nemecký nevedeli ... postupne sa ako ak naučili. Sestra pracovala v taliansku a nevedela po taliansky ani ceknúť ked tam išla🙂

dorottka
17. jún 2024

Co rodicia cakaju? Mojej kamosky sestru tak posielali rodicia po strednej skole do Nemecka, lebo nechceli platit vysoku skolu a cakat, kym si tu najde nieco... slecna tam prisla v 20tke, teraz ma 26, robi upratovacku za minimalku, ale prva otazka od rodicov bola, ze budes posielat nieco domov? Tak posiela... slecne az tento rok doslo, ze uz by nieco bolo treba so sebou spravit, ze to asi nie je bohvieaka robota na cely zivot a uz by nebolo odveci sa teda aspon tu nemcinu po 6 rokoch naucit, tak sa teda uz uci. Inak tiez nechcela povodne odist, ale kvoli tlaku predsa len odisla. Ludia rozmyslaju veru vselijak.

cacianka
17. jún 2024

@dorottka vôbec to nevyzerá ako obchod s bielym mäsom/vlastnou dcérou ...

outtatime
17. jún 2024

Ahoj, ja pracujem uz cez rok v holandsku, staci ti tu anglictina. Ludi zhanaju na kazdom kroku. Letenky do eindhovenu mas za 50eur. Podla mna by si to mala skusit, za rok tu zarobim tolko co na slovensku za 5..jediny problem s ubytkom ale aj to sa da zariadit, hlavne sa vyhnut agenturam, leda tak holandsku ked uz.

zazka666
18. jún 2024

Ty mi znieš tak odovzdane, deprimovane, tak staro. Zbav sa svojich okov a vzlietni. Rodičia majú pravdu a sú užasní, že ťa motivujú.

lujza123
18. jún 2024

Ja by som svojej dcére poradila rovnako. Cestovanie, život v inom štáte mi veľmi veľa dalo.
Podľa mňa je úžasné že zijeme v tejto dobe, v európskej únii, čo by generácie uväznené v komunizme za toto dali. Ísť žiť kam len chceš, či ta láka žiť v Alpách, pri oceáne alebo modernom velkomeste. Svet je tvoje ihrisko tak choď sa hrať🙂
Ešte si mladá, kariéru môžeš zmeniť veľa krát. Väčšina ľudí co poznam sa kariérne našla až po 30 tke.
Jasne ze v zahraničí bude začiatok ťažký, ale jazyk sa naučíš, skúsenosti získaš, kľudne si môžeš aj školu spraviť (maturita v danej krajine je väčšinou vstupenka k získaniu občianstva)

Ja som šla do anglicka, mladá, blbá, s úbohou angličtinou a žiadnou praxou. Našla som si pracu ako umývač riadu, druhý deň ako som nastúpila neprišiel pomocný kuchár tak som postúpila na jeho miesto …. a už sa to rozbehlo….
O pár rokov (a rôznych reštaurácii ) neskôr som už viedla vlastný tím ľudí ako hlavný kuchár, presťahovala sa do Írska a podarilo sa mi získať pracu kuchára v reštaurácii s michelinskou hviezdou.
S takouto rozbehnutou kariérou a vynikajúcim platom som si jedného dňa zbalila kufre, odišla žiť do spanielska a jedine co som vedela povedať bolo “ yo busco trabajo” pričom som ani nerozumela co mi odpovedali … Našla som si aj pracu, aj bývanie, aj kamarátov….
A hlavne som našla sebaistotu, viem ze sa nestratím a vzdy sa vynájdem. Toto sú skúsenosti na nezaplatenie

nelka421
18. jún 2024

Aj pád na hubu je krok vpred. 🙂

babovecka20
18. jún 2024

@cacianka Nemala som v pláne reagovať ale toto ma pobavilo😄 pracovať do jaskyne..

jarnajar
18. jún 2024

Keby si mala na Slovensku rozbiehajúcu sa kariéru alebo perspektívu, že si o rok založíš rodinu, tak chápem, že zvažuješ, či má zmysel niekam odchádzať. Ale v tvojom prípade profesijne nič neriskuješ, o vážnom partnerovi a tikaní bio hodín nepíšeš, bývaš tu v podnájme... Aj rok v zahraničí ťa môže osobnostne veľmi posunúť, dodať sebadôveru. Pravdepodobne nezarobíš nejako ohromujúco, ale zorientuješ sa v neznámom prostredí, naučíš sa vybavovať veci v sťažených podmienkach, získaš iný pohľad na seba a na rôzne veci. Podľa mňa nemáš veľmi čo stratiť, ale môžeš získať.

majorek
19. jún 2024

Z anglictinu sa dorozumies vsade na severe,svedsko,finsko,norsko