Ahojte ženy, mám otázku najmä na tie, ktoré sa živia tým čo ich baví. Ako ste sa v živote našli a zistili čo chcete robiť? Mám 23 rokoc a som v živote teraz veľmi stratená , neviem čo chcem robiť, ktorou cestou ísť. Ukončila som jednu školu, externe študujem ešte druhú do konca ktorej sú ešte 3 roky štúdia. Hľadám si prácu no neviem v akom odvetví mám hľadať, ponuky nič moc, z toho čo som vyštudovala nič nemám. Z druhej školy ktorú študujem som tiež na vážkach lebo neviem či to chcem reálne robiť a študovať ešte tak dlho. A vlastne teraz vôbec neviem čo chcem robiť…
Mala by si praxovat, alebo brigádovať.
Pomohla by ti aj vyučovacia metóda.
To som skúsila, to isto nie.
Skus napísať aspoň približne o aké škôlky sa jedna.
A mnoho ľudí nerobí, čo ich baví.
Ak hľadáš prácu, ktorá ťa baví, môže sa stať že bude zle ohodnotená, budeš za ňou musiet ďaleko ísť, alebo ta bude odsudzovať okolie..
A môže to prísť až po 30🙂
Styk s ľuďmi, ano, nie, fyzicky áno, nie..
Za kompom veľa áno nie..
Dosad si
Tiež som vyštudovala 2 vs, po ich skončení som sa nasla, ale to by som musela študovať tretiu a to už mi doma nepreslo, takze to zostalo koníčkom a nasla som si klasickú prácu. Potom materska a potom ma nejak osud zavial tam, kde som teraz a kde ma to bavi, čiže až v 33 rokoch som nasla, čo by ma bavilo a mohla sa tým zivit.
Vela ludi si uz diplomku zariadi tak, aby bola co najpraktickejsia, aby si spolupracovala na nej s nejakou firmou, mala prax, mozno aj nasla buduce miesto. Mozes teraz vziath vlastne akukovek pracu, ked nie si vyhranena a pracovat "za peniaze", osamostatnit sa od rodicov... A tak postupne prist na to, co ta bavi a co by si chcela.
Su aj take testy osobnosti, na co sa hodis, je tam zvycajne dost vela otazok co skuma vselico od introvertnosti/extrovertnosti po vztah k manualnej praci... a tam ti odporucia konkretne zamestnania. Daj si do googlu "test osobnosti zamestnanie a najdes viacero stranok... niektore ti vysledok poslu mailom za niekolkoeurovu sms platbu , niektore zadarmo... pokukaj podmienky a otestuj sa. Prinajmensom ti to pomoze vylucit, co urcite nie, uvedomit si svoje silne a slabe stranky.
keď nevieš čo by ťa bavilo musíš len skúšať, kým nezačneš nezistíš či by ťa to bavilo. Ja som našla robotu čo ma napĺňa až po 30tke.. nerobím čo som vyštudovala, skúsila som viac prác načerpala skúsenosti a popri zistila čo ma baví a išla tým smerom.. 🙂 chceš robiť manuálne či v kancelárii? keď si odpovieš na to druhé tak sa zamestnaj ako aj nejaký admin pracovník v odvetví, ktoré sa ti zdá sympatické či už je to reklama, bankovníctvo, účtovníctvo atď.. a postupne sa dopracuješ aj na miesto ktoré sa ti zapáči, firmy často dávajú viac prednosť interným pracovníkom v rámci prestupu na oddelenia ako externým.
tak to si šťastná osoba, že sa môžeš životom takto flákať.... mne dosť pomohlo to, že sme boli chudobní 😀 takýto luxus nepracovať som si dovoliť proste nemohla, aj ja mám 2 vysoké školy, ale počas obidvoch som pracovala 😒 a veru tiež som nerobila len to čo ma baví 😀
Ďakujem za normálne odpovede. Vyštudovanú mám psychológiu (len bc) a druhú študujem fyzioterapiu.
@zuzanka.zuzu z čoho si prosím ťa vydedukovala, že sa “flákam životm” a že som nikdy nepracovala?🙂 to som nikde nenapísala.. od základnej školy som nonstop na nejakých brigádach a nepracovala som akurát tento rok kvôli tomu že som to popri dvoch školách nezvládala… v príspevku opisujem, že neviem čo chcem robiť, kam sa nasmerovať, či pokračovať v druhej škole… ani raz som nenapísala že sedím teraz na riti a že doteraz som nerobila, ale že si hľadám prácu (prvý krát už na tpp) a že chcem niečo čo by ma napĺňalo a tápam čo by to mohlo byť…
ale veď jasne, v každej diskusii sa tu nájde aj mamička plná komplexov, ktorá si proste musí rypnúť🙂
wtf? 😀 nič také z čoho si ma obvinila som ani nenapísala, úplne mi podsúvaš slová 🙈 😀 ja ani neviem čo ti na toto odpísať, ty si totálne mimo 😀 ale jedno viem - psychologička by z teba dobrá nebola, to nerob 😉
z jedného príspevku si usúdila, že sa “flákam životom” a žijem si “luxusom”, žiadne slová som ti nepodsunula, presne takto si sa vyjadrila 🙂
s psychológiou nepokračujem, ale vďaka za radu 🙂
Mna by zaujimalo,naco studujes skoly,ktore ta nebavia a nevies ani ako sa s nimi uplatnit? To len kvoli titulom? Vsak dobry fyzioterapeut je na nezaplatenie.
Ako som prišla k práci, ktorá ma baví? Nuž, ako slepé kura k zrnu pravdupovediac 😄. Jednoducho som po poslednej rd hľadala hocičo na čiastočný úväzok. Moja firma ma zobrala na pozíciu recepčnej, zistili, že som šikovná, tak mi prihodili účtovníctvo (samozrejme-vysvetlili čo ako zakladať do systému) a už som bola zrazu Junior accountant 😄. Potom potrebovali človeka na hr a ponúkli mi, že keď som sa naučila účtovať, určite zvládnem aj hr 😄. Takže teraz robím hr a občas zaskakujem aj do účtovníctva ako zástup 😁. Neviem teda, či ti moja rada bude k niečomu. Podľa mňa - základ sú jazyky. Ak vieš cudzí jazyk (ideálne angličtina), tak robotu si nájdeš. A potom treba teda už len skúšať, či ti bude sedieť konkrétna náplň práce. A teda - moje štúdium - vo 4tom ročníku som zistila, že ma to vlastne nebaví. Ale už som doštudovala, prišlo mi hlúpe zahodiť 3,5 roka štúdia. A pomohli mi to k prvej práci, ktorá ma síce brutal nebavila, ale dopomohla mi k hypotéke na byt a tak 🙂. Takže som to brala ako niečo za niečo... Ale vedela som, že po materskej sa tam nechcem vrátiť.
Mas dobru kombinaciu studii! Teraz je ludi pomahajucich druhym ludom treba ako sol. Mam pre teba dva napady...
Prvy napad:
Ak ta to tahalo k psychologii, a ak si aj studovany fyzioterapeut, nebavilo by ta robit nejaku formu muzikoterapie pre ludi? Mam dva razy tolko rokov a mnoho prezitych nepriaznivych zivotnych udalosti, z ktorych mne osobne vzdy pomohlo tvorenie - nebojim sa teda povedat, ze tvorenie je u mna ako arteterapia.
Pre mna je arteterapia nieco, co funguje, pomaha ludom vyjadrovat sa bez slov - ci formou svojich dielok, ale ta muzikoterapia aj formou hudby, tanca, je aj dramaterapia, biblioterapia... Arteterapia je odbor, ktory sa tiez studuje, ale mas nan dobru pripravu, dobry zaklad - psychologiu aj fyzioterapiu.
Druhy napad:
Fyzioterapeutov potrebuju v kancelariach. Jeden z mojich predoslych zamestnavatelov mal ako benefit, ze vzdy v piatok do firmy chodil maser a mohli sme sa prihlasovat na masaz sije a chrbta - vyhradili mu miestnost, kde mal normalne masazny stol. Taky prenosny, ale nenosil si ho, mal ho tam odlozeny a neviem, ci mu ho dokonca firma nekupila. Neviem, mozno chodil aj do viacerych firiem. Ta masaz bola 15-20 minut, stihol 10 ludi vymasirovat. Kto chcel na masaz hlasil sa office manazerke, a ona vybrala tak spravodlivo 10 ludi, ktori davno neboli 🙂 Firma mala vtedy okolo 60 ludi, cize dost casto sme sa dostali, lebo nie vsetci tu masaz chceli 🙂
A tretia rada - zamysli sa nad svojou cielovou skupinou - vyber si nejaku velmi uzku skupinu ludi, s ktorymi by si chcela pracovat, co by ti bolo srdcu blizke. Toto je najdolezitejsie rozhodnutie, nad ktorym par dni rozmyslaj.
Napriklad - deti predskolaci alebo tinedzeri alebo zeny na materskej alebo ludia vo firmach alebo ludia v domoch seniorov... Ak si sama takto vyberies, zadefinujes, s kym by sa ti prijemne pracovalo, budes sa lepsie vediet vydat tym spravnym smerom. Viac svoje sluzby prisposobit potrebam danej skupiny, ale zaroven to budes robit rada, ak nebudes mat zakaznikov, s ktorymi nechces pracovat. Budes moc svoje studium naplno rozsirovat tym smerom, ktory ti pomoze ziskat viac a viac zakaznikov z tvojej vyvolenej skupiny. Budes sa aj lepsie vediet "marketovat".
Ludia si niekedy myslia, ze je lepsie mat co najviac vsakovakych zakaznikov, ale marketeri by ta naucili, ze toto je to co funguje lepsie - vybrat si uzku skupinu ludi. Lebo sa vies viac sustredit na jej potreby, tvoja pozornost nie je rozbita, viac sa vzdelas tym uzkym smerom, specializujes tym uzkym smerom. Prirovnam to - aj lekari maju uzke specializacie na jednu oblast, co ich najviac bavi... Ak toto vyriesis, s akou skupinou by si rada pracovala a s akou nie, tak podla mna sa ti rozjasni smer.
fyzioterapeut - podľa mňa dobrá voľba. No keď ťa to nebaví, radšej to skonči. Ni e je nič horšie ako keď niekto robí niečo, čo ho nebaví. Môže viac uškodiť ako pomôcť.
Ako psychologičku si ťa predstaviť neviem - nakoľko si nevieš dať život do poriadku, nasmerovať sa, ako potom by si pomáhala druhým? Čo by si im radila? ale zase je to nelekársky odbor, tak možno by sa uplatnenie našlo. Ale keď ťa to nebaví , tak asi tiež zbytočné ísť týmto smerom.
Ak nevieš čo robiť, nájdi si prácu niekde v butiku v nákupnom centre, budeš mať príjem a možno časom zistíš, že čo chceš robiť.
Este sa mi ziada dodat, neviem z akeho si regionu, ale neboj sa aj na zivnost zacat podnikat, a cestovat za zakaznikom. Ako vzor ti dam logopedku, ktora postupne zacala robit rozne kurzy pre rodicov - o filialnej terapii, o spracovavani hnevu a dnes uz sa sama pousmeje, ze tiez je "firemny benefit" - tieto jej rodicovske prednasky ponukla aj firmam. Nie je z Bratislavy, cestuje okolo 120 km... nie denne, ale ziskava si tym velmi dobre meno a moznosti dalsich spoluprac. A ver, ze to funguje, pretoze firmy maju benefity ako odmena pri narodeni dietata, mikulaske a neviem ake akcie v lete pre rodiny s detmi... a teda aj nejake prednasky o vychove su ok. Ak je firma na bio vlne, tak zase som videla zienku, ktora prednasky o zdavej strave robi - s ochutnavkami.
Ak veris svojmu poslaniu, a ak mas extrovertnu povahu, tak to moze byt tvoja cesta - pripravit si zostavu cvikov pre kancelarske krysy a predavat firmam prednasku, s tym, ze na tej prednaske ich tuto jednoduchu zostavu pre chrbat naucis cvisit 🙂 Alebo nieco podobne 🙂
@jumama zaujalo ma to ,,pre kancelárske krysy,,. 😂 Kancelárske krysy si kopu veci vygooglia, určite by som do firmy nezháňala niekoho kto robí prednášku v tomto smere. Dokonca v rámci BOZP školenia sme dostali nejaké návody ako uvoľniť šiju, krk a stuhnuté telo počas sedenia za PC.
Ale možno sa nájde niekto, kto zaplatí za to
@kvetinka75 To sa tak hovori, ci nie? 🙂
Vsakovake benefity byvaju, najst dobreho fyzioterapeuta byva tazke, tak preco sa neponuknut. Ano, je to velky prerod v hlave - od zamestnanca k zivotu na volnej nohe. Mozno si treba prejst fazou zamestnanca - mat pridelenu pracu a poctivo si plnit ulohy, a prezivat cosi ako "ale ja by som to radsej robil takto"... a potom sa jedneho dna postavit na vlastne nohy a robit si to naozaj po svojom, lebo to "ale ja by som to radsej robil takto" nam rozjasni videnie 🙂
Nemusela by ponukat len prednasky - ale podobne ako ten maser 20 minutove fyzio poradenstvo pre 10 ludi vo firme, kazdy piatok. Staci ak im vyhradia sukromie v zasadacke... V IT bratislavskych firmach 🙂 Vyhodou by bolo, ze by nemusela mat vlastnu "ordinaciu", alebo ako sa vola, co maju fyzioterapeuti, mozno telocvicna, studio... Ale postupne si moze takto zarobit na jej vybavenie a pod. A v tych, ktorym pomoze alebo ich zaujme na prednaske, moze ziskat zakaznikov do ordniacie... moznu mat manzelky, deti s krivymi chrbtami, kamarata po zlomenine nohy... a odporucaju ju dalej. Az dojde do stavu, ze objednavky bude odmietat, lebo ich bude vela a vytvori si cakatelsku listinu 🙂
Ked je clovek na volnej nohe, ked chce robit co ho bavi, musi tomu, co robi verit a musi sam vyhladavat prilezitosti a ponukat sa. Je to zdanlivo tazke. Urcite je to na zaciatku tazke. Ale mozne 🙂 Treba tomu vyjst v ustrety aj netradicnymi sposobmi, vybudovat si meno.
@jumama áno hovorí, len to bolo na margo toho, že prednášky ja by som neplatila. Fyzioterapeut, masáže, to je iné. Ale ju to ani nebaví, tak neviem aký môže byť fyzioterapeut, ktorý to študuje, nebaví ho to a ani to veľmi nechce robiť. No, od takého radšej preč.
Mám kamarátku, ktorá je fyzioterapeut na voľnej nohe, žijú s manželom v Čechách. Nie je to práca, ze si odrobis 8 hodín a máš pokoj. Ma individuálnych pacientov, robí po večeroch aj skupinové cvičenia pre ženy. Ale hovorí, že to nie je ľahké. Keby nemala manžela, ktorý by bol večer pri deťoch, nemohla by túto prácu robiť. Individuálni pacienti by ju neuzivili. Ak nie si typ, ktorý by túto prácu bral skôr ako poslanie, ani do toho nechoď a nájdi si prácu v administratívnej sfére.
To je v poriadku že ešte celkom nevieš čo by si chcela robiť, si ešte mlada. Treba skúšať co najviac veci a ta správna raz príde.
Takmer všetci moji kamaráti si našli svoj smer až po 30 tke a častokrát úplne niečo iné ako študovali.
Ja som v živote 3 x komplet zmenila "kariérny smer". Ale ze komplet.
Začala som v zahraničí v kuchyni ako pomocník, postupne sa prepracovala až na hlavného kuchára. Keď sa mi narodila dcéra prišla som na SK, začala obyčajnou pozíciu v kancelárii a postupne prešla k IT... Sedenie za PC na ale nebavilo aj keď peniaze boli slušne...
Tak som vymenila sako za montérky a som remeselník 🙂. Darí sa super, robím veľmi špecifickú prácu...
@autorka najpodstatnejsie je, ze di dospela do uvedomenoa si tohto faktu a vies, ze s tym chces nieco robit. Vediet co chce clovek robit od skorej mladosti a este ak ke to nieco co vie zarobit je zivotna vyhra. Ale to sa podari iba promile jedincom. Vseto comu si sa doteraz venovala/studovala je charakterom rovnake - praca s ludmi. Skus sa zamysliet, ci toto nie je tvoj hlavny problem. Ci by ti nevyhovovalo robit nieco kde “klient” nie je clovek ako taky. Cize nez riesit co konkretne robit, tak sa zamysliet nad formou.
Dobrych Fizio pre babatka je ako safranu.. mas krasne odbory. Kebyze dokoncis psychologiu,o pracu mas ihned postarane napr v skolstve alebo v cdr (detske domovy). Skor si premysli,ze s akymi ludmi by si chcela robit ci deti ci dospelaci napr po tazkych nehodach, ci testovanie ludi (psychotesty napr robi kvaaantum ludi a napr u nas v nasom meste je len jedna taka psychologicka co to robi..)..
O aký odbor sa jedna?
Lebo takto ťažko radiť