Mám 23 rokov a mama má drží na krátko

marek117
8. aug 2022

Zdravím všetkých,
Mám dlhotrvajúci problém s mojou mamou
Predtým ako začnem poviem len toľko že chápem že je to moja mama a že mi chce len najlepšie…

Ide o to že po niekoľkých operáciách hlavy znie to divne ale stále sa držím na nohách živý a zvládam rôzne všetky veci ale nechce mi dopriať trochu voľnosti…. Vlastne od môjho oca sme odišli kvôli alkoholu keď som mal 12r
S jej novým partnerom začali hádky a mlátil ju hlava nehlava skoro denne a roky…

Teraz bývame sami a napriek mojim operaciam zvládam všetko ale problém je v tom že má drží na krátko v jednej izbe…. Mám aj obmedzenie na právne úkony kvôli alkoholovej minulosti ale už roky som čistý a odmieta mi to vrátiť a bez toho aby má zaviezla to neviem podať žiadosť na vrátenie.

Nemôžem podstate nič len chodiť s ňou všade a napriek 2 ročnému vzťahu mi stále tvrdí keď tu neni priateľka ze sa mám sústrediť na seba … nehovoriac o tom ze nedovolí ani aby u mna spala…. U psychiatra aj psychológa je niečo riešiť zbytočne keďže tam má svoju pravdu keď sa jej snažím dohovárať povie len toľko ze som chorý ze nemám pojem o tom čo hovorím a ze ona najlepšie vie kedy som v poriadku…. Jeden doktor si to všimol ale nechcel zasahovať keďže vie aká moja mama je.

Bolo obdobie keď som skončil strednú odišiel preč ostal sám u oca vtedy bolo všetko fajn keď som od nej na nejaký čas mimo je úplne iná keď žijeme zasa spolu všetko začne dookola

Prosím o radu čo by mohlo pomôcť k tomu aby som mohol mať trosku viac voľnosti lebo už je toho veľa a psychicky má všetko tlači nemôžem ani spávať z toho :(

karola987
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miadi
9. aug 2022

Bez toho aby ta zaviezla to nevies podat? 23r nevies sa tam dostat vlakom mhd ci taxikom? Takze si nesvojpravny a bez mami nevies fungovat. Ale pratelku si si nasiel, mama jej nechce dovolit spat v jej byte nie u teba. Este je moznost spat tam kde zije priatelka .? Najprv si Daj do poriadku tie pravne veci. Mama to Asi mala dost tazke Preto je aka je. Chrani ta. Je to na tebe dokazat jej ze si ok a ze si sebestacny.

lujziana44
9. aug 2022

@marek117 Asi by pomohol jeden obyčajný rozhovor. Stačí tak málo, možno to zaberie. A hlavne sa treba pokúsiť trošku osamostatniť. Ak máš pocit, že ťa potrebuje voziť kade tade, skús ísť niekde sám, možností je veľa, MHD chodí stále. Nevidím dôvod, prečo sa stále upínať na matku v tvojom veku, si už predsa dospelý.

cacianka
9. aug 2022

Stačí poslať poštou, ak nevieš ist sam, že ťa musí voziť, tak asi nie sú celkom ok

martinkatinka
9. aug 2022

Ja som sa v tom celom stratila.
Nie si sposobily na pravne ukony, mal si operaciu hlavy(mozgu?) a mal si problem s alkoholom. Nasiel si si priatelku, s ktorou si 2 roky napriek tomu, ze ta mama drzi nakratko.
No tak poziadaj priatelku, aby ta niekam odviezla, ked to potrebujes. Takisto ti moze pomoct s "papierovanim".

oli18
9. aug 2022

Alkoholikom len tak neberu sposobilost na pravne ukony. Preto ti ju urcite nevzali. To by museli polovici republiky zobrat😉

marek117
autor
9. aug 2022

@oli18
Mama podala ziadost o obmedzenie kvôli alkoholu

marek117
autor
9. aug 2022

@cacianka
Ešte raz sa skúsim vyjadrit
Drží má doma môžem byt ledva na dvore
Brána je na zamok a je zamknutá nonstop čiže neni možnosť ísť čo i len na poštu ja som tu napísal hlavne aby Som dostal nejakú pomoc ako s tým celým pokračovať pripadne či mal niekto podobný problém

oli18
9. aug 2022

@marek117 tebe to mohla takto odovodnit.

sherynkamalinka
9. aug 2022

@marek117 ake mas psychiatricke diagnozy? Mozno to napovie viac...

marek117
autor
11. aug 2022

@sherynkamalinka rôzne mal som zavislost na alkohole ale išlo skôr o pubertálne pitie bez rozmýšľania na lieky … mama si stále mysli že by som neustál čo samozrejme chápem….mám aj labilitu psychickú a zvýšenú citlivosť či napríklad niečo ako slabú vôľu všetko vlastne od puberty zariadzovala moja mama teraz sa snažím viac jej pomáhať viac sa zaujímať dávať najavo že vládzem viac preukázať samostatnosť smutne je skôr to že má nepustí nikam lebo má strach vybavila si na mna opatrovatelsky príspevok čo ma trochu brzdí aj v psychike ale aj preto že by som sa chcel osamostatniť v budúcnosti blízkej samozrejme podľa zdravia je to rôzne lebo veľa veci mi neverí a potom sa zbytočne hádame čo ma tiež mrzí ja niečo poviem ona tiež a nezhodneme sa priateľka si všimla že mame rovnaku povahu a mrzí ju trochu že ma tak brzdí doma lebo aj z toho keď sme len doma slabnem ja som 2 roky skoro každý deň prelezal v posteli a mal depresie z toho čo vlastne pre moje dobro urobila - obmedzenie práv samozrejme povedala že keď uvidi na mne zmenu v správaní že sama poda návrh sám nemám možnosť pretože zatiaľ ma nepustí ani s priateľku samého …. Taktiež mala poznámky v súvislosti s tým že mám byt s priateľku najskôr kamarátsky vztah no hneď potom povedala že to tak nemyslela že ja som to zle pochopil ale že keby sa rozišla tak mame byt kamaráti
Nič by mi nevadilo keby ma silou mocou nedrží doma pripútaného ako keby na posteli dokonca mi vybavila vraj pre moje dobro posteľ elektrickú v podobe nemocničnej čo vo mne najskôr urobilo hnev lebo to malo na mna vplyv ako keby som niekde v nemocnici zavretý ale už je to lepšie na druhej strane mám aj otca ktorý býva inde s priateľkou roky a ten je opačný vie ma pochopiť povedal že vie aká je mama ale nechce jej nič povedať lebo čo som si všimol on sa jej ako keby boji že ho “zdrbe” bude to pravdepodobne dlha cesta ale najväčší strach mám z toho že ostanem navždy priviazaný pri mame a priateľke prasknú nervy a opustí ma akože miluje ma veľmi chodí za mnou snaží mi pomáhať na tom pracovať ale moja mama je veľmi tvrdohlavá navyše mladší brat ma tiež problémy a je pripútaná pri ňom čiže nemôže ani do roboty ísť a brat ani do školy je to veľmi komplikovane v mojom živote veľa krát boli myšlienky na utek ale nieje to riešenie a prosím kto sa vyjadri nehľadajte niečo ako hejt na mna ja píšem normálne že čo sa deje a či ma niekto podobnú skúsenosť pripadne poradiť ako na tom pracovať keďže nemám príležitosť to nejako riešiť môžem skúsiť s ocom prebrať riešenie ale kvôli mame nebude chcieť raz keď mama keď som bol opitý mal čerstvo 18 a nemal žiadne obmedzenie na úkony zavolala záchranku že sa niečo môže mi stať tak jej povedala záchranka že je psychicky chorá ale vtedy aom bol na mamu aj ja hnusný takze neviem jej ex je fakt hnusný ten ju mlátil ako som spomenul aj robí problémy stále mama ma sudy s ním ktoré samozrejme vyhráva keďže to ma zas pravdu ona v jej veciach s ním ale neviem ako čo ďalej robiť keď som jej povedal že chcem ísť k psychologicke nedovolila

0silvia0
11. aug 2022

@marek117 na tvojom mieste by som zavolala svojej lekarke, nech ta predvola na nejake beznu preventivku. Do telefonu jej povedz, ci sa da zariadit nejake znovupreverenie tvojich diagnoz. Spomen aj brata. Spomen, ze sa citis obmedzovany atd.
My tu nevieme kde je pravda a o co tu ide. Ale ked chces nieco robit, tak zacni vyvijat aktivitu.

mama80
11. aug 2022

@marek117 tak preskoč bránku ;) a choď.......

marek117
autor
11. aug 2022

@0silvia0 noooo to by mohlo fungovať
Tak jasne že zdravotné diagnózy sa nezmenili ale tie psychické či psychiatrické sa určite mohli zmeniť od roku 2018 takze toto je veľmi dobre že ste mi napísali takto som o tom nerozmýšľal ďakujem moc toto skúsim určite a čo sa týka brata on má len s nohami problém čiže ale skúsiť môžem len jeho má doktorka ktorá má neskutočne rada moju mamu tak v tom sa vŕtať nebudem

marek117
autor
11. aug 2022

@mama80 viete keby toto urobím tak je po mne patranie

cacianka
11. aug 2022

@marek117 keď môžeš písať sem, môžeš napísať lekárke, čo sa deje, že chces preskúmať na novo tvoj zdravotný a psychicky stav. Popros ju o pomoc, že sa cítiš priveľmi obmedzovaný, až manipulovaný, z takéhoto nátlaku nemáš pocit napredovania, rozvoja a cesty k osamostatneniu . Skôr ti to ubližuje na psychiku, a ešte viac potláča tvoju svojprávnost. Máš obavy že to bude horšie a horšie, lebo byť neustále zamknutý , nemať podnety z bežného života je deštruktívne. Možno trvaj na prelieceni a pozorovaní na psychiatrickom oddeleni, aby skutočne zvážili tvoj stav. Možno sa choroba potvrdí a možno ti to zachráni život. Požiadaj júni pomoc a otca takisto, lebo práve mama môže mať hendikep a preto je taká.
My netušíme, ale píšeš pomerne rozumne, len radšej používaj bodky čiarky lebo tvoje vety potom nemajú hlavu pätu.

0silvia0
11. aug 2022

@marek117 ked ta lekarka predvola, mama ta bude musiet pustit, prinajhorsom pojde s tebou.

sherynkamalinka
12. aug 2022

@marek117 navstevujes pravidelne psychiatra? beries pravidelne nejake lieky? Ak áno, požiadať psychiatra pri najblizsom vysetrení správu o tvojom zdravotnom stave, ak psychiater tvoj stav bude považovať za dobrý a sám uzná, že nepotrebuješ pozbavenie spôsobilosti, potom podať návrh na súd na zrušenie pozbavenia spôsobilosti na právne úkony...

andreasaf
14. aug 2022

@marek117 napadlo mi, popros otca o pomoc, to bude najrychlejsi a najjednoduchsi sposob, vysvetli mu situaciu s mamou....

marek117
autor
18. aug 2022

@andreasaf otec to je komplikovane on sa odmieta miešať do tých veci on len keď som uňho mi dopraje viac a vie práveže aká je mama no nevie si povedať pred ňou svoje aby sa s ňou nepohadal

dager
12. feb 2024

@marek117 Ahoj, tak ako? Pohli sa veci?

cacianka
13. feb 2024

@dager neaktívny