Ahojte, potrebovala by som poradiť. Mám 18 a s priateľom ktorý má 27 mám 3mesačnú dcerku. Ano, otehotnela som neplanovane.. Moj priatel je dost casto v zahranici kvoli praci. Chodi prec cca na 3-5 tyzdnov. Potom je aj dva mesiace doma, proste ako kedy. Inak pracuje od pondelka do piatku v BA, kde musi dochadzat. Teraz kvoli korone by mohol mat v pohode aj home office. Byva stale pri rodicoch, maju velky dom. No a problem je v tom, ze pri rodicoch byvam stále aj ja.. Nechcú mi dovoliť ist byvat k nemu hoci mame spolu babo. aspon prespavat ked je konecne doma, aby sa mohol venovat i mne i malej. Ze sa mam ucit a nie poflakovat. V skole mam individialny plan som v maturitnom rocniku, naozaj by som sa nepoflakovala a ucila sa, v tomto som dost poctivka. Ked by bol prec v zahranici, chodila by som domov.. Takto mi povedali ze k nemu max len na vikendy. Ale co cez ten tyzden ked by bol doma? To si akoze dceru nemoze vidiet? U mna by sme ani nemali poriadne sukromie..
Chapem rodicov z jednej strany, ze sa este boja o mna alebo neviem, ale na druhej strane ako by sa im pacilo keby mali mna a boli by "nutene" rozdeleni? Poraďte mi prosím co mam robit😔
@isabels pises ze mas 18. Si dospela a svojpravna, tak sa tak zacni aj spravat. To ako vazne potrebujes povolenie od rodicov aby si mohla zit s priatelom a vasim dietatom? Dalsia vec je ze to co mate za divny vztah ked obaja byvate u rodicov, hoci uz mate dieta? A priatel navyse zaraba...to ho nenapadlo ze by vam nasiel podnajom kde mozete zit ako rodina??Tebe to pride takto normalne? Sorry, ale mne to pride maximalne divne...
Uprimne, necudujem sa im, starkymi sa stali neplanovane, myslim, ze chcu mat istotu, ze skolu dokoncis a potom vam uz daju priestor na rozlet a mozno chcu aj pomoct s babatkom, mozno si ho chcu aj uzit a mozno sa o teba aj boja a lubia ta tak velmi az to miestami dusi, skuste spolu hovorit o tom, co bude v buducnosti, co planuju oni a co planujete vy, mozno len potrebuju vidiet aj vediet, ze budes v dobrych rukach s ukoncenou skolou a s usmevom kracat v trojici v ustrety buducnosti
Tlacila by som na priatela,aby zariadil spolocne byvanie. Na zaciatok podnajom. Neviem si predstavit ako vy chcete spolu zit,ked sa vobec nepoznate.
@alexandraalexandrova obaja chceme zostat byvat tam kde byvame, ale zial nie je nic na predaj.. Riesili sme to uz velakrat, zrejme ostaneme byvat u nich a dom si prerobit na dva samostatne byvania, co sa v pohode da... A rada by som sa zacala tak aj spravat, ale na druhej strane sa s rodicmi nechcem pohadat
Chápem tvojich rodičov tiež by som bola proti tomu, aby si išla bývať s chlapcom, ktorý ťa riadne ani o ruku nepožiadal a dieťa je už na svete. Kým nedokončíš školu a si rodičom aj s dieťaťom "na krku" majú obavy aby si sa v krátkom čase nevrátila domov s dalším dieťaťom na ceste. Váž si že ťa rodičia prichýlili a môžeš si dokončiť školu za ich pomoci a nenárokuj si dalšie a dalšie "práva" a výhody.
@isabels urob maturu....a uvidis,ze da to trosku zvolni. Tiez by som ako rodic bola prisnejsia,hoci ste dospeli,mate dieta....
si dospelá, máš vlastné dieťa, partnera ...teda ste rodina ...jednoznačne by som sa osamostatnila, čo znamená, žiadne bývanie s rodičmi /ani partnerovými/. Bývanie iba vy ako rodina a k rodičom môžte chodiť na návštevy.
@isabels no, ja by som takto nechcela ani nebola ochotna zit. Ked mam s niekym dieta, tak tvorime rodinu a mame zit spolu, hoci aj v podnajme v garsonke. Ak niekoho mam rada a on mna, tak je prirodzene ze chceme byt spolu, zaspavat vedla seba a zdielat svoje zivoty so svetkym co k tomu patri a nie obaja pri mamicke. Kolko mamiciek tu studuje popri materskej aj vysoke skoly a zvladaju to, ziju normalne so svojimi partnermi/manzelmi...z mojho pohladu je vas vztah velmi zvlastny...
kludne sa s rodicmi pohadaj...mas 18, mas priatela aj babatko, nemaju ti co rozkazovat, ako nepoviem keby nemas dieta ze sa boja o tvoju skolu ale si mama a mas narok byvat so svojim partnerom...bohuzial niekedy sa neda inak, musis sa rozhodnut
@alexandraalexandrova uplne suhlasim
tvoji rodičia chcu pre teba to najlepsie a maju pravdu, teraz ten cas potrebujes pre seba, musis sa ucit, nie poflakovat. Zbytocne teraz plytvas casom a energiou, skola je teraz najdolezitejsia.
Mať dieťa, neznamená dospieť. Dospelý sa dokáže o seba a o svoje deti postarať, je nezávislý, finančne aj mentálne. A je dobré, najprv dospieť a potom si založiť rodinu.
Máš 18 si za seba sama zodpovedná a sama si schopná robiť rozhodnutia či nie ? Musí sa za teba ešte rozhodovať mamka , kde budeš a kedy ? Veď sa zbal a choď k nemu. Učiť sa môžeš aj od neho z domu. Ja som si popri dieťati tiez dokončila školu diaľkovo a žijeme s priateľom vo vlastnom podnájme.. nechápem ako čo riešiš.
Uz sa v tebe raz sklamali. Ja ich chapem. Teraz je prvorade, aby si dokoncila skolu. Snad nie si na gympli... Boja sa toho, ze ked nebudes pod dohladom, tak sa bud nebudes ucit alebo zas za nimi prides tehotna.
Neviem, nepočujeme/nečítame druhú stranu. Ja si myslím, že je pravdepodobné, že rodičia vedia, prečo majú taký postoj.
Ale ano, môžeš sa zobrať a ísť, to je najmenej. No myslím, že tam bude v celej situácii iný problém. 🙂
To sú fajn rady, že dupni si a sprav po svojom, veď si dospelá... lenže dievča ešte študuje strednú školu, takže rodičov potrebuje aj materiálne aj ako pomoc k dieťaťu. Môže dupkať že je plnoletá koľko chce, keď k samostatnosti má ďaleko a mladý muž má nejakú zodpovednosť tiež asi v pivnici odloženú 🤷♀️
Takže mladá slečna - buď sa o teba a dieťa plne postará partner, alebo stiahneš chvostík a bude ako rodičia povedia ešte nejaký čas. Ja ich plne chápem, posledné čo im chýba ku šťastiu, je druhé vnúča a tvoja nedokončená škola.
A mimochodom - prerábať u “svokrovcov” a zostať pod ich strechou neodporúčam. Nikdy nebudeš samostatná a nikdy nebudeš vo svojom. Neverím, že v dedine nie je žiadny voľný pozemok, dom alebo byt na predaj...
Si dospelá a svojpravna.. určite spravíš dobre keď si maturitu spravíš, máš možnosť domáceho učenia.. ak si s partnerom dobre vychádzas mali by ste byť spolu a keď chce mama a oči pomôcť môžu prísť k vám.
Ano nech ide za frajerom co byva u rodicov ak s dieťaťom ... Slecna maturantka co medzi distancnou vyukou bude este menit plienky... Frajer jej bude dochadzat do Ba za pracou alebo pojde na 2 mesiace prec....A ona so svokrovcami. Bud to nech sa stahuju do svojho alebo nech ostane tam kde je... Aj frajer za nou mize prist nech si spoznaju buduceho nastavajuceho...do rozpoctu prispejes velkým houby
Tato dievcina uz sice dieta ma ale nieje nijalym sposobom samostatna... Ked sa frajer postarat nevie nech aspon ti jej rodicia sa o nu postaraju..
Odporucam este precitat si tu nejake temy ake to je ked byvaju pokope 3 generacie... Ruzove okuliare zlozit
Čo máš robiť? Ak nie si samostatná a nedokážeš sa zatiaľ ešte o seba postarať, ostáva ti asi len zaťať zuby a ešte to chvíľu vydržať. Ak dobre rátam, škola ti skončí za polroka. To preletí ako nič. Čochvíľa bude treba riešiť Vianoce, potom maturitu, skúšky na výšku, medzitým môžete plánovať svadbu, bývanie...
Počas týždňa sa máte zakázané úplne stretávať? Lebo ak ide len o prespávačky, je to maličkosť. Chápem, že sa ti to nepáči. Na druhej strane v tomto vaši reagujú tak celkom normálne. Dokonca až benevolentne, keďže cez víkend si môžete robiť, čo chcete.
Hovorím, pri troche snahy za polroka máte po probléme. Mohlo to byť aj horšie.
Rozmýšľaj aj trochu dopredu. Co ked sa s mladym rozidete? Budes mat jedno /dve/tri deti a nedokoncenu skolu, potom ti zase tito zli rodicia budu dobri? 🤔
Mate sice spolu dieta, ale nepostavili ste sa k tomu celom... Kolko ti mlady prispieva na dceru a teba a Ty davas rodicom? 🤔
Nemyslim si, ze to bez pomoci zvladnes do maturity. Nezvaluj za sebou mosty. Nevies ci ich este niekedy nebudes potrebovat. Byvanie u svokrovcov nie je stastne riesenie. Iba odsuvanie problemu a rychle detske riesenie.
@isabels este ostante takto, dokonci tu skolu, potom sa stahujte.
Ked budete vo svojom, budes mat na starost dieta, domacnost, skolu. K tomu chlapa kazdu chvilu prec. Na vsetko budes sama.
Dost mozne, ze aj tak budes potom pre zmenu kazdu chvilu behat k rodicom, nech ti povaruju, kym sa budes ucit.
Este zalezi, aj ako si s priatelom nastavite pravidla. No rataj s tym, ze obaja pridete “od mamicky”.
Teda zvyknuti, ze cast prac v domacnosti robi ktosi iny, ze cast zivota vam stale zabezpecuje ktosi iny. Ze toho tolko nemate na starost.
Potom zrazu zo dna na den uz budete mat.
Vas vztah moze prejst tazkou skuskou, ked ty budes ziadat jeho pomoc okolo domacnosti a dietata, aby si mohla studovat a on zase, aby si prevzala ulohu jeho rodicov a on mal to pohodlie, co mal.
K tomu urcite nie je zvyknuty na neustalu pritomnost dietata a vsetkeho s nim suvisiaceho (napr. preplakane noci a neustala pozornost cez den, vo chvilach, ked nespi,... a to den, co den). To moze byt pre neho este sok.
(Spociatku novinka a po par dnoch podrazdenost, ze to takto bude stale).
A este moze byt trochu sok aj pre teba. Zalezi nakolko ti rodicia s dietatom denne pomahaju. Lebo tato pomoc po prestahovani zmizne.
Navyse, ak pojdes byvat k jeho rodicom, to byva dalsia tazka skuska vztahov v rodine.
Jeho rodicom moze byt tazke vnimat zrazu, ze cast ich vlastneho domu je pre nich uz cudzia (nemali by tam len tak vstupovat).
Tebe moze byt tazke, ak to nebudu respektovat a budu si tam chodit ako do svojho (lebo to v podstate stale je ich - asi to neodkupite).
Este dokonca tvoji rodicia mozu chodit pricasto na navstevy za vnucatom. Doteraz ho predsa mali doma. Co moze vadit vam i jeho rodicom.
Okrem toho spolocna zahrada.
Zasahovanie do vychovy.
Zasahovanie do vasich sporov (urcite sa budete aj obcas hadat).
Boj dvoch gazdin v jednom dome (jeho mame sa nemusi pacit tvoj sposob vedenia domacnosti, upratovania,... alebo tebe ten jej. A to bez ohladu na to, ze budete byvat v samostatnej casti.).
Ak ti pocas VS budu pomahat s dietatom svokrovci, mozu ocakavat potom vdaku (prisposobivost. A rovnako tvoji rodicia za pomoc teraz.).
Necakane trebars dalsi raz otehotnies.
A kopec dalsich veci, co moze nastat.
Premyslaj dopredu, zvaz veci.
Nechod hlavou proti muru, ze ty tuzis byt s nim, tak sa teraz vzopries.
Daj to este toho polroka do maturit, s priatelom bud teda pocas vikendov, aby nevypadol uplne z otcovskej role (aj ked to ho tiez dostatocne na to nepripravi), a potom uvidis, co dalej.
A stale maj na mysli, ze uz nie si v pozicii slobodneho zalubeneho dievcata, ale zodpovednej matky. A vzdy si pripominaj, ze je to tvoja chyba (a tvojho priatela), ze to teraz je, ako to je. Takze nie je od teba uplne fer na druhych tlacit. Ocitli sa v tejto situacii iba vdaka vam dvom a predsa ta neodstrihli, ako pritaz.
Vzala si si priskorym tehotenstvom na seba zial tazku ulohu vybalansovat vdacnost za pomoc a narok na svoju samostatnost.
@moonlight1210 dakujem za odpoveď, mas pravdu, viem ze to nebude lahke. Ked je s malou priatel, stara sa o nu vzorne, vidno ze ju velmi lubi a pomaha mi zo všetkým, hra sa s nou. Vydrzim do tych maturit a uvidime co bude
Tiež si myslím, že najlepšie je do ukončenia školy zostať u rodičov, keď priateľ odchádza na dlhú dobu, rodičia pomôžu aj s dieťaťom. Netreba sa ponáhľať, ani hádať s rodičmi, hlavné je že si rozumiete a postupne všetko naplánujete.
Nemôžeš už ten maturitný ročník vydržať a potom ísť? Neuvedomuješ si to alé inde ti lepšie nebude... Alebo skôr ľahšie...
@isabels podľa mňa si už minimálne raz urobila tak ako by tvoji rodičia nečakali.. Tak tak urob aj teraz..