Mali ste našetrené peniaze?

8. apr 2021

Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.

appletree
8. apr 2021

podla mna pri tvojom plate v cistom nie je realne mat vela nasetrene. takze nic zvlastne na tom ze nemas nasetrene nevidim...

denden77
8. apr 2021

mne 650€ nepokryje ani "seky" napr., cize nasetrene by som mala 0,00 😁

sasa1310
8. apr 2021

no neviem. Niekoľkomesačný vzťah a už sa mu zdá divné, koľko máš našetrené. Nič v zlom, ale aby ti nedával pri prípadnej materskej peniaze na prídeľ. Ak vôbec nejaké dá. Budeš ďalšia z mnohých tu na MK, ktorá počas materskej alebo rodičovskej mína manželove peniaze

negymama
8. apr 2021

bola som v podobnej situacii ale s inym postojom priatela, dnes manzela. Mala som tiez asi polovicny plat, obaja sme mali male 2izb. byty ale kym ja som to mala s pozickou a spolu so sestrou, ktoru som musela vyplatit. Jemu dali do bytu peniaze rodicia plus dal uspory z dobreho platu.
On mal este nasporenu slusnu sumu, vtedy este v SK ale kupili sme z toho pozemok, cca za dnesnych 20 tis eur, ale vtedy to bola oproti vtedajsim cenam a platom, ovela vyssia ciastka, akokeby 40tis uspor dajme tomu. ..

skratka bol na tom lepsie, ale zas ja som tiez zo svojho mensieho platu nezahalala.
Jeho postoj bol ale uplne iny, ze nemam nic nasporene, ho pri mojom plate a splacani uveru neprekvapovala. po relativne kratkej znamosti sme sa vzali a uz od toho okamihu alebo i o cosi skor, uz po zasnubach... boli nase prijmy i vsetko co mame spolocne a tak je to uz doteraz. zijeme spolu 17rokov, 4 deti postavili sme dom , jeden z bytov sme predali a stopili do domu aby sme nemali velku zataz hypo, hypo uz mame aj splatenu.

Nikdy mi nic nevycital, ziadne ratanie, kto zaraba viac, komu viac patri, drobne bezne financie riadim vacsinou ja, na vacsich vydavkoch sa poradime spolu.

marsmykkok
8. apr 2021

No asi vidíš prečo je sám... Totálny strýko držgloš čo rieši len peniaze. Ked máš auto, hypo na byt tak neviem čo sa mu nepáči. Iné keby žiješ u rodičov zadarmo, nemáš auto ani nič a máš na účte ušetrených len pár stovák. Ale takto vidno že peniaze investuješ do niečoho.

vendulka80
8. apr 2021

No... hned kontrolka. Keby mne muz povedal na prvých otukavackach, ze kde som dala peniaze a preco mam len tolko našetrené tak viac sa s nik nebavim. Toto bude typ, ktorý bude kontrolovat blocky a na materskej budes platiť pol na pol. A samozrejme pri kazdej hádke komenty typu ako si nic nemala a keby nebolo jeho tak zahynieš hladom a smädom lebo si neni schopná šetriť. Maj oci otvorene.

sissy27
8. apr 2021

Pre mňa je celkom zázrak, že zo 650€ slušne vyžiješ (nie v zlom, obdivujem), takže sa nečudujem, že nemáš ušetrené 20k. A teda ak sa pánko cíti extra, že zarába dvojnásobok, teda 1300€, tak ako pardon 😂 teda aby sme sa pochopili, nevysmievam sa, ale rozhodne to nie je suma, s ktorou by sa mohol na niekoho pozerať zhora. A tých ušetrených 20k z takéhoto platu ho stálo veľa odriekania a škrtenia výdavkov.
Inak nechápem, čo ho už teraz trápia tvoje úspory. Veď bývanie máte každý svoje, príjem tiež, závislá od neho nebudeš. Či už kalkuloval s tvojimi peniazmi?

autor
8. apr 2021

@vendulka80 toto je presne dovod preco tu pisem. Tiez mi blikala kontrolka a odvtedy neprestala. Radsej budem sama ako zit s chlapom ktory mi bude vyhadzovat na oci ze som nasmu dietatu kupila tricko ktore nepotrebuje lebo v skrini ma dalsich 5.

autor
8. apr 2021

@sissy27 nejde o to ze by kalkuloval s mojimi. Len sa mi snazil nahovorit ze by som mala mat taku rezervu aby som 3 mesiace prezila keby som prisla o pracu. Ale ja s tym problem nemam, isla by som docasne k rodicom, ak by som bola s nim tak by som ocakavala ze ma podrzi.

luccija
8. apr 2021

Ja ho zas veľmi chválim, že šetrí a myslí na deti či zadné vrátka.ak má vyšší plat a drahy byt ľahko sa mu šetrí pravdepodobne mu pomohli rodičia?keď ma 3 násobne drahší byť ako ty. .ak pracuješ 10,12 r tiež sa mi to zdá málo koľko si nasetrila, ak by si setrila len 100 eur mesačne...skús sa pozrieť kde Ti unikajú peniaze, keď druhý byť prenajimas

negymama
8. apr 2021

@sissy27 no presne som cakala ine cifry, ale 650 v cistom je len tak tak vyzit, autorka je velmi sikovna ze takeho platu ma byt a vladze splacat hypo, i ked predpokladam ze asi v mensom mestecku, ked pise ze pracuje inde a zije v podnajme.

1300 je normalny bezny plat na chlapa, zavisi aj od regionu, ale zase nic z coho by mala autorka padat v uzase. a ze nasporil 20 tisic? tak si odriekal alebo mu rodicia pomohli alebo mal prijmy navyse. ma tak ma. a co ma byt?

deti95060810
8. apr 2021

tiež si myslím že máš nízky príjem na nejaké extra šetrenie.....
roky som žila u rodičov, hlúposti som nekupovala nikdy, rodičia tiež odomňa nič nechceli Našetrila som si dosť... mm k nám prišiel s jednou igelitkou a nemal ani deravý groš... Kasu držím ja... šetrenie mám v krvi, vždy si dobre rozmyslím čo idem kúpiť. 😉

luccija
8. apr 2021

Podľa mňa to je problém, aby 30 r žena nemala rezervu na 3 m a povedala, že pôjde k rodicom...nemáš deti vtedy sa šetrí ľahko

vendulka80
8. apr 2021

Vyzeráš byt rozumná zena, nedaj sa ošalit, vaz si samu seba. A navyše 1300 EUR na chlapa je dost malo na to, aby ti on mal nieco vyčítať.

negymama
8. apr 2021

@luccija ale zase plati podnajom. tak sa jej to so zarobkom z prenajmu vyrovna. zarobi na byte dajme tomu 200 eur a o tolko viac da zarobit svojmu prenajimatelovi. takze plus minus rovnako.

annamalaga
8. apr 2021

No a prečo ho to trápi ? Veď to je tvoja vec.

autor
8. apr 2021

@luccija nechcela som az takto zachadzat, no ale takato je realita:
Podnajom 250€ za izbu, benzin na dochadzanie do prace a obcasny vylet cca 80€. Strava + obedy v praci 150€. Tento mesiac som len u doktorov a v lekarni nechala 100€. K tomu odidu najomnici z bytu, ked je mesiac prazdny prichadzam o 360€. Vianoce, narodeniny + servis auta. Vela mi z tej vyplaty naozaj nezostava.

negymama
8. apr 2021

@luccija vsak pise ze ma nasporene 1500 eur, ale priatelovi sa to vidi malo, nakoniec to je len o daco menej nez 3 mesiacna rezerva, ked ratas ze zarobi 650.

autor
8. apr 2021

@negymama z prenajmu svojho bytu mam mesacne 70€ zarobok, tie sa snazim si kazdy mesiac odkladat.

choco6
8. apr 2021

Prosim Vas povedzte mi kde zijete, ja v KE a tu je normalne ze muzi zarabaju 800€ aj to uz po par rokoch vo firmach, ak to niesu nejaki zivnostnici, ITckari, manazeri a pod. 🤷 Ci len v mojom okoli je takych vela ? A zo 650€ ja sa cudujem ze nejes rozky s vodou. Ved tu podnajmy idu po 700€ hypoteky 400 nehovorim o tom ze na jedlo ide aspon 300€ a. kde su ine ucty. Asi som v nejakom paralelnom vesmire 🙈😆 Sak tu mlady clovek nema sancu zit sam, bezne byvaju 2-3 po bytoch a podobne 🤦

bara_borka
8. apr 2021

Podľa mňa je základ mať našetrené aspoň 3-6 mesačnú rezervu, predsa len, nikdy nevieš, čo sa môže stať. Takú sumu treba mať našetrenu a nesiahat na nu, aj keby som si rok nič nekúpila. Možno to myslel v dobrom.... Ja s tiež častokrát prekvapená, keď mi tridsiatnik bez záväzkov povie, že nemá našetrené nic... Ušetriť sa dá vo veľa veciach. Ja ak by som nemala rezervu, tak ani nespavam, nejem, nikam nechodim, proste doslova si odopieram. Radšej si rok dva nedopriať, ako mať na účte len pár stoviek. Nech je výplata aká je ...

kiwi3
8. apr 2021

mne sa to zda tiez malo, ale tak... moj tiez nemal nic nasetrene, za 5 rokov nasho vztahu to uz bolo 20 000. plat ma zhruba ako ty. u nas som ten drzgros asi ja, ale tak nechapem, co s tym robil predtym.

kubkovamama
8. apr 2021

A ty mas nebodaj zle svedomie,že ti toto vytkol? Môžete si akokoľvek super rozumieť,peniaze dokážu vo vzťahu narobiť strašne zle.Neboj nič,ty si na tom super a šikovná s takým platom a navyše máš svoj byt,čo má dnes máloktorá mladá žena.Najdes si vhodnejšieho partnera do života 😉

bara_borka
8. apr 2021

@choco6 300 na stravu? 70 e na týždeň pre jedného? Ak si človek vari sam a pozerá na cenovky, toľko neminie ani za tri mesiace....

sissy27
8. apr 2021

Ja napríklad nechápem už len to, že s niekým, s kým sa len spoznávam, už riešim plat, úspory a majetky 🙈 čo je koho do toho preboha? 😃 odpis z registra trestov sa na ktorom rande predkladá podľa dnešných móresov? 😃
Neviem, mne takýto chlap “smrdí”...

nikyball
8. apr 2021

Na to, že máš 30 rokov máš našetrené naozaj veľmi málo. On asi vidí na čom minas, ja to neviem posúdiť, ale možno by si si naozaj vedela ušetriť viac a preto ti to povedal. S tým čo máš našetrené by som si netrúfla plánovať rodinu. Veľa báb ho označuje za lakomca ale ak by mal ušetrené iba toľko čo ty, naozaj by ste si trúfli na dieťa?

vendulka80
8. apr 2021

@bara_borka to je uplne normalna položka pokial clovek kupuje kvalitne potraviny a ma kvalitnú stravu.

liljana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
choco6
8. apr 2021

@bara_borka Neviem kolko stoji pre jedneho my sme 3 (dieta ma 2 roky) a minieme viac ako 300 to bol len odhad, ale zasa my za jedlo dost rozhadzujeme, kupujeme drahsie veci to je fakt, ale aj tak, strasne isli ceny hore za jedlo 🤷

negymama
8. apr 2021

@bara_borka no ale rozdiel je 30tnik nema ani uspory ani byt a rozdiel ked su uspory zainvestovane do kupy bytu.
Ja som nemala takisto uspory, ale dlhe roky som sporila a potom to jednorazovo vrazila do bytu plus pozicka k tomu. a samozrejme splacanie pozicky bol dalsi naklad.

keby ze len byvam u rodicov a nemam byt, tak je samozrejmost aj z nizsieho platu usporit. Poznam ludi co mama hotel, plat slusny, viac ako ma autorka, mame nic nedaju, max stravne listky... a vyplata komplet minuta