Mali by rodičia chorého dieťaťa znášať náklady na liečbu 50/50?

11. feb 2023

Mali by rodicia choreho dietata zijuci v jednej domacnosti znasat naklady spojene s jeho liecbou 50/50?
Matka je 3.5 roka na MD/RD (+este 2-3roky bude), otec zaraba nadpriemer. Nasporene financne prostriedky su na oboch stranach.
Vas nazor?

jeanne14
11. feb 2023

Prepáč, ale mám to chapat tak že nemáte financie spoločné ? Napriek tomu že spolu žijete a máte dieťa ?

galganka
11. feb 2023

Dieťa je rodičov, aj naklady su rodičov. 🙈
Či si delíte všetko? Spotrebu toaleťáku, či napr. manžel nepoužíva vložky, tak tie nezaplatí? 😱 blbé príklady, ale rovnako blbá otázka...

otazka1
11. feb 2023

@galganka tiež rozmýšľam ako fungujú,zrejme takto: kúpila som dieťaťu nurofen,daj mi 3,50.
-Ale ja som kúpil brumika,takze 0,30 centov dolu.
-lenže ja som platila ešte aj rohlik,prirataj 0,05 centa..
Atd,atd,atd…

lenkasarka
12. feb 2023

Buď rada, že na liečbu máte. Neriešte kto dá koľko. Hlavne nech je dieťa zdravé

0silvia0
12. feb 2023

Ako a preco ti vobec takato otazka napadla?

autor
12. feb 2023

Asi som sa zle vyjadrila, jedna sa o naklady vo vyske tisicov eur pri vazne chorom dietati.
Financie ma kazdy svoje

autor
12. feb 2023

Bezne naklady domacnosti/nakupy nik z dvojice neriesi kto kupil, nic sa neprepocitava na polovicu 🤦

ivec16
12. feb 2023

ja si neviem predstavit fungovat takto s rozdelenymi financiami odkedy sme min manzelia financie su spolocne a teda tento problem kto co uhradi nemame… a skladat sa na liecbu dietata? to ked zena na md nebude mat tak mu ju nezaplatite?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lb1984
12. feb 2023

Ja to chápem a chápu to aj iní ktorých vzťah sa skončil. Také extrémne vysoke výdaje by som určite išla 50 na 50 ak by sme spoločne zarábali v rovnakej výške. Ak je žena na MD/RD tak by som určite trvala na tom aby vyššiu časť výdavkov zaplati muž keďže zarába. Do budúcna pokiaľ je dieťa vážne chore pravdepodobne matka bude ta co bude zabezpečovať starostlivosť čiže tie úspory tak rýchlo nedoplni a nikto nikdy nevie ci ten vzťah to vydrží aby neskončila s možnými finančnými problémami. Ale trvať na niečom a realita je vždy ina žiaľ.... aj keď sa dvaja veľmi ľúbia to nikdy nieje zárukou ze spolu aj vydržia a ze sa nezmenia to by bol život krásny a nebolo by toľko smutných príbehov preto za mňa matka musí vždy ak má tú možnosť byť sebecká a myslieť predovšetkým na seba a dieťa co bude ak....

lb1984
12. feb 2023

@mamula20 ja si nemyslím ze je to o tom ze nechcú zaplatiť liečbu tu liečbu na 100%uhradia ak na to majú, predpokladám však ze je to o tom kto koľko dá zo svojich úspor. Príde mi to ako rozumná vec ak matka myslí na to ze ak teraz minie na liečbu polovicu svojich úspor co bude ak náhodou ten vzťah skončí a ona tie úspory minie napr v prvej fáze liečby ako zabezpečí financovanie potom ak ju muž opustí. Je dobré ze v tak zložitej situácii dokáže rozmýšľať dopredu a neminie všetko čo má. Koľko chlapov neunieslo to ze majú vážne chore detičky a ženy zostali na všetko samé aj po psychickej aj po finančnej stránke 😒 život je sviňa a fakt je len málo ľudí ktorí majú tak dobre srdce ze sa rozdajú.... detto ak bude tých financií menej a budú 2 možnosti liečby jedna lacnejšia druhá drahšia ak bude žena tahat za kratší koniec bude sa musieť prispôsobiť rozhodnutiu muža. Ak by bol svet a život dokonalý verím ze takéto témy by ani nevznikali.

milanemila
12. feb 2023

My sme 5 rokov manzelia a teda tiez mame kazdy vlastny ucet a vyhovuje nam to tak. Veci pre dieta kupujem ja a na konci mesiaca normalne spisem, kolko som minula a mamzel mi 2/3 da 🤷🏼‍♀️ samozrejme, ze tam nepisem, ze som kupila v kavirni kolac za 4e, ale vydavky ako jaslicky/skolka (to je vyse 500e), oblecenie, hracky, darceky, predtym plienky atd. Aspon ma muz prehlad kolko to dieta realne stoji, lebo poniektori si myslia, ze z rodicaku ma zena este aj polku usetrit 🙈 Co sa tyka otazky autorky, tak ak by som mala tak vazne chore dieta, ze si liecba vyzaduje tisice, tak by sme to riesili spolu s muzom a ziadne vyuctovanie a dotahovanie, kto kolko dal by nebolo podstatne. Urcite by tieto naklady nemali byt iba na jednom rodicovi, ani si v´astne neviem predstavit, ze by otec dietata “nechcel platit liecbu” 🤷🏼‍♀️

lb1984
12. feb 2023

@milanemila ináč to s tým spisovanim je super. Lebo u nás je to tak ze on zaplatí škôlku, stravu, bežné potraviny, ja co sa týka malej všetko ostatné kozmetika, oblečenie, krúžky, topanky, veci na karneval + tiež nákupy potravín. On poberá DB, zarába viac a ja na konci mesiaca som vyzmykana a on ze prečo ze isto kupujem blbosti😁

milanemila
12. feb 2023

@lb1984 akoze niekomu to spisovanie moze prist cudne, ale ja mam rada prehlad a aj teraz zariadujeme novy byt a spisujem, co nas kolko stoji, este aj nove taniere, vsetko 🙈😂 Tie vydavky na malu manzelovi len oznamujem konecne cislo, nikdy nechcel vidiet rozpis, ale ked suma niektory mesiac vyskoci, tak mu poviem, ze kupovala som toto a toto. Napriklad, ked bola mensia, tak mala problem s ekzemom a to som kludne nechala za vselijake masticky, olejceky 50e v lekarni kazdy mesiac. Tak kludne si pis a ked to spomenie, tak polz pred neho papier a spytaj sa, ze co su tie blbosti podla neho 🤷🏼‍♀️

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
12. feb 2023

@mamula20 liecba uz bola davno uhradena a prave preto, ze bola ta najlepsia mozna, bola ta ciastka taka vysoka. Sestinu sumy uhradila zena, ostatok muz. Avsak pocas manzelskej krizy muz ziada o dorovnanie nakladov 50/50.

autor
12. feb 2023

@lb1984 trafila si klinec po hlavicke, lepsie by som to nenapisala, presne o toto ide

loliki
12. feb 2023

Ak sa kladú takto nezdravo otázky a tak choro sa pristupuje k financiám a ku zdraviu člena rodiny, ani sa nečudujem, že v takej rodine dieťa ochorie. Ak sa už hádate o čiastke, kto má koľko uhradiť, tak rátajte percentuálne podľa príjmov otca a príjmov matky. O koľko väčší príjem má otec, o toľko by mal platiť viac. Nie deliť na polovičku. Ináč je to zdieračstvo. Matematika nie je len delenie dvomi, ale aj percentá, úmernosť.

autor
12. feb 2023

@mamula20 samozrejme, obaja by dali prve posledne pre zdravie dietata, v tom nie je problem.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
12. feb 2023

A ten muz po odozneni manzelskej krizy sa bude vediet pozriet na seba do zrkadla? Matka je na RD/MD aj s jeho dietatom, lebo sa stara o spolocne dieta, cize nemoze/nemohla zarabat ako otec.

sense
12. feb 2023

Ak by v čase krízy chcel muž dorovnať liečbu vlastného dieťaťa asi by mal do 10 minút vyčíslená aj starostlivosť o to choré dieťa a aj domáce práce a žiadala by som polovicu. Ako nepoviem ze muž má námietky ak by financoval že iné rozmary ale preboha nie liečbu vlastného dieťaťa, obzvlášť nue pri vysokom zárobku

autor
12. feb 2023

@0silvia0 je to velmi smutne, ale je to tak

autor
12. feb 2023

@loliki prepac prva cast komentu je mimo. Dieta sa uz narodilo chore, nezalezi to od pristupu k financiam, vztah bol vzdy dobry, kriza je teraz.
Ide skor o to co pises nasledne, ci je logicke prepocitat percentualne podla prijmov, inak sa mi to zda byt nefer voci matke, ktora posledne roky a aj nasledujuce roky nebude mat zdaleka prijem ako otec dietata kedze financie ma kazdy zvlast, co sa mi zda ok aj ked to kazdy vnima inak

loliki
12. feb 2023

Prepáč, nevedela som. Mne sa v hlave vybavila rodina, kde boli vzťahy zlé a žiaľ, doplatilo na to dieťa. Prežívate asi psychicky náročnú situáciu a nie každý muž zvláda pohľad na choré dieťa. Je to ťažké, keď nie je Ti oporou v ťažkých chvíľach. Asi by som sa obrátila na psychológa.

amelie2017
12. feb 2023

Fuu..tak toto je podla mna silna kava. Pre mna by sa tym kriza vo vztahu skoncila, lebo by sa skoncil cely nas vztah. A to dorovnanie nakladov na liecbu by odo mna dostal jedine sudnou cestou. A chcela by som vidiet vyraz pravnika a sudcu, keby videli, ze muz pyta od manzelky peniaze za liecbu ich spolocneho dietata.
A ak nedajboze v buducnostk ochories ty, budes mat vazny uraz,..vypadne ti prijem, tak ta vyhodi na ulicu, lebo neprispievas na polovicu? Alebo sa budes moct sprchovat len raz tyzdenne a na obed polovicnu porciu? Chore toto.

letfenixa
12. feb 2023

@otazka1 5 centov za polovicu rožka? U nás stoji už 13!

galganka
12. feb 2023

Ale v pôvodnom príspevku nepadla ani minimálna zmienka o tom, že rodičia nie sú spolu.

katkine_terapie
12. feb 2023

Nie, nie je to normalne, je to chrapunske. Ty ziadaj dorovanie tvojej beznej vyplaty pred MD/RD za starostlivost o chore dieta.