Mal by ma partner financovať počas RD?

salonka34
2. aug 2019

Ahojte, chcem sa informovat ako to funguje u vas v domactnostiach. Zijem s druhom v jeho dome z rodicovskeho prispevku miniem veci pre dcerku, ako plienky atd. Partner kupuje nakupy. Mal by mi partner davat peniaze navyse? Partner ma vydavky do domu avsak manzelia nie sme. Dakujem

evittam
2. aug 2019

@salonka34 Peniaze navyse?! Zijeme spolu uz 18rokov. Peniaze mame spolocne. Ci uz pocas mojich MD a RD alebo nie.

mischelin89
2. aug 2019

@salonka34 tiez som na rd, sme manzelia, peniaze spolocne na jednom ucte, dve karty, nespoveda sa nikto nikomu, vacsie vydavky co nie su bezne spolu konzultujeme. Nie som nadsena tym jednym uctom lenze ked sme mali dva stale som zabudla z jeho ma svoj prevadzat prniaze a viaclrat sa mi stalo ze som nemala v obchode za co zaplatit, tak sme to zredukovali.

bevina
2. aug 2019

nerozumiem tvojej otazke, skus napisat na co ti chybaju peniaze? ja ked som bola na RD a minuli sa mi peniaze tak som nakupovala z partnerovej platobnej karty, jednoducho som mu vecer povedala ze zajtra potrebujem kartu a nechal mi ju na stole, resp. povedal ze si ju mam zobrat z penazenky..

laska201
2. aug 2019

No ja som bola bez prace a moj muz mi daval normalne celu vyplatu do ruky a to sme neboli manzelia ale ako nahle sme zacali spolu zit.a to sme sa ani bavit nemuseli.uz v case chodenia sa ma pytal ci mam peniaze az aj ja mam nieco v penazenke.a aj teraz to je tak.ja vsetky karty a na nakup ideme spolu,muz naklada do vozika ja platim.treba sa porozpravat o tom.stat sa moze vselico a co ty urobis bez penazi.

jamatkaroka
2. aug 2019

Ideálne by bolo keby ste boli manželia a mali spoločný účet.

evittam
2. aug 2019

@jamatkaroka Co je na tom idealne? Ucet vyberie a je tu par zien co maju zalozene podobne diskusie ako musia od "ideálneho" manzela zobrat aj 5Eur.

fialka1318
2. aug 2019

@salonka34 mal ved ste spolu a financie kedze spolu zijete mate mat spolocne :-O my mame jeden ucet a vsetko platime spolu neriesime kto kolko zarobi a kto kolko ma lebo mame obaja spolocne 🙂 nehadame sa pre peniaze a fungujeme tak uz cez 8rokov od zaciatku vztahu 🙂 spolocne vsetko riesime kazdu platbu ak si chce nieco kupit kupi si ak chcem ja kupim si 🙂 v poslednom case stale pocuvam ze ako mozme mat spolocny ucet a peniaze,ved to je normalne ked spolu zijeme a si verime 🙂 nechapem skor to ze dvaja spolu ziju a raz plati jeden nakup raz druhy a si vedu kartoteku kde davaju bloky a si zapisuju co si kto kupil a za kolko a kto co platil a si preposielaju peniaze z uctu na ucet a tak :-O sme spolu a mame sa radi tak naco toto zitie jeden zo svojho druhy zo svojho? ☹ dat peniaze do spolocnej kasy a rozhodovat spolocne o peniazoch ved ste rodinka ☹ a ked chcete tak si kazdy odlozit rovnaku sumu z toho co sa zvysi na svoj ucet 🙂 Toto nechapem je to smutne ze takto funguje dost parov ktore sa maju radi ☹

83lenka83
2. aug 2019

@salonka34 vacsinou mam manzelovi kartu ja, ked potrebujem tak si vezmem aj hotovost, vacsie vydavky mu poviem dopredu inak nie.

lucinka1988
2. aug 2019

@salonka34 my síce sme manželia, ale odjakziva mame jeden spoločný účet a k tomu ešte každý svoj vlastný, obom nám to tak vyhovuje a obaja sme to tak chceli. Pred RD sme každý posielali na spoločný účet polovicu na výdavky okolo bytu, stravy, aút atd..Počas MD a RD financuje manzel výdavky trochu väčším podielom, aj keď ja stále na účet posielam istú sumu, lebo pracujem stále z domu a mám príjem, aj keď nie až taký, ako keď som robila na TPP. Čo sa týka ostatných výdavkov pre mna, ktorých je celkom dosť (oblecenie, kozmetika atd) si platím zo svojho príjmu pripadne z úspor, ktoré som si nasetrila pred MD presne na tento účel..

pininka1
2. aug 2019

Mám tri deti a platím z rodičovského pre nich veci do školy a tak čo ja potrebujem, keď je to viac, tak poviem mužovi že toto treba zaplatiť. Ale snažím sa vyjsť tak, aby sa to dalo. Minule sa mi kamarátka sťažovala že partner jej nechce dať peniaze že sa vyhovára že nemá a ona má iba rodičovský. Nakoniec z nej vyšlo že všetko ak okolo dieťaťa platí on a ona platí iba svoje šeky a keď jej povie aby kúpila rožky tak ona má problém. Tak neviem, ale to je aj o schopnosti rozdeliť si peniaze a šetriť.

fokuska
2. aug 2019

@salonka34 Cisto podla zakona: Nie si jeho manzelka, nema voci tebe vyzivovaciu povinnost, nemate spolocny majetok a prijmy. Ma vyzivovaciu povinnost voci dietatu, takze sa mozete dohodnut na vyzivnom, alebo podaj navrh na sud a ten urci sumu ak sa neviete dohodnut.
Na druhej strane u neho byvas, predpokladam, ze najom mu neplatis, on plati byvanie, energie, potraviny, drogeriu, servis okolo domu atd.
Nepises na co by ti mal davat peniaze, ci ti chyba na chod domacnosti, pre dieta, alebo pre nejake tvoje osobne potreby.
Predtym ako ste sa rozhodli pre dieta ste neriesili ako budete fungovat po financnej stranke?

salonka34
autor
2. aug 2019

@fokuska financnu stranku sme nejako extra neriesili. Keby od neho odidem a som na RD ma vyzivovaciu povinnost len voci dietatu? Pretoze RP je vraj tiez socialna davka pre dieta do 3 rokov. To aby si take, zeny popri RD hladali este popri dojceniu pracu.

lubik87
2. aug 2019

Dávať peniaze 👀ja tiež niesom s mojím zobrať máme dve deti ,dom ja rodicak plus nejakú prácu popri a jeho kartu od účtu môžem míňať keď potrebujem ..bezne miniem okolo 200/300€ ...ale stravu kupujem.takmer výhradne ja on zabezpečuje zvyšok ..ja viem že je zaplatená hypotéka a on že bude mať navarené :D

laska201
2. aug 2019

@salonka34 staci si najst normalneho milujuceho muza.

fokuska
2. aug 2019

@salonka34 Tak bola chyba ze ste nejak extra neriesili, ale to uz vies a teraz ti to uz nepomoze, len poucenie do buducna.

RP je rodicovsky prispevok - pomoc pre rodicov v starostlivosti o dieta.

Naco ti chybaju peniaze? Co nevies pokryt?

Plno zien pocas RD pracuje ak nemaju na vyber. Niektore si tu situaciu sposobili samy, niektore bohuzial nie.

lula313
2. aug 2019

Na matersku som išla s nejakou nasporenou sumou+ mám na ucte peniaze, čo som brala za slobodna na stavbu domu, dokonca doteraz si sama platim splatky Hypo, takze nie som odkázaná pýtať peniaze a uprimne by mi bolo trapne prist za ním, že daj mi toľko a toľko. Avsak muž zaplatí réžiu okolo, jedlo tak 50:50, vydavky okolo dcéry platim väčšinou ja. Zvazujem skorší návrat do prace, keď bude mat ďalšie dieťa cca 2 roky a dôjdu mi úspory, lebo mi je to proti srsti si pýtať peniaze. Účty mame oddelene(to spolu bývame cez 10 rokov) a obom to vyhovuje, lebo by má nahnevalo, keby si kupil niečo drahsie, takto mám na háku, ako nakladá so svojimi peniazmi

andrejka1974
2. aug 2019

My sme mali spoločný účet už keď sme spolu chodili a mame ho doteraz ja som sa väčšinu nášho spoločného života starala o deti a on nás živil teraz už posledné 4 roky aj ja niečo viacej prispievam ale nikdy to u nás nebol problém kto koľko dal o všetkom sa spolu dohodneme

laska201
2. aug 2019

3skupiny zien.1prva nema od muza nic pocas rd,2ha je hrda a tak mina svoje uspory a chlap ruky hore a 3tia co hospodaria ako rodina.ako si zena zariadi tak ma.

saskia_98
2. aug 2019

Ved mu povedz ze ti treba este peniaze. Mne moj uz manzel daval peniaze aj ked som pracovala a este sme neboli zobratí. Pretoze mi kupil auto a gumy, servis, tankovanie platil on jednoducho. My mame spolocny ucet ale tie 245€ co tam pridu jak rd je nič. To miniem na syna ani neviem jak a moje vydavky (nakupy, nechty, kadernička, mihalnice) niečo stoji ale to už cvaka on automaticky kym nenastupim do prace. 🙂

sintra
2. aug 2019

@fialka1318 to ze ty to nechapes a fungujes inak este neznamena, ze to nemoze uspesne fungovat inym. Vobec z toho nemusis byt smutna.

0silvia0
2. aug 2019

@lula313 ako ti môže byť trápne pýtať peniaze? Véd sa staráš o vaše spoločne deti, je logické, že keď nepracujes a si na rodičaku, tak potrebuješ dorovnať chýbajúci príjem. To nie sú len tvoje deti, snáď ste ich plánovali spoločne a vedeli ste, že nejaký čas s nimi budeš doma, nie?

jamatkaroka
2. aug 2019

@evittam neviem si predstaviť že by som mala riešiť s partnerom to aby mi poslal peniaze na účet lebo ja mám len rodičovskú alebo sa dohadovať kto čo zaplatí. Stále sa nájde idiot ktorému sa nedá dôverovať, ale zdá sa že to nieje tento prípad.

bruneta880
2. aug 2019

Je jedno či ste či nie ste manželia...podstatný je jeho vzťah k tebe a ten asi stojí za... Lebo milujúci muž sa o ženu postará, respektíve CHCE postarať, čo najlepšie po všetkých stránkach. Už keď máte spolu dieťa ste, teda aspoň pre mňa, rodina, nie "právne" , ALE morálne. A my ako rodina máme spoločné všetko, špinu na podlahe, peniaze...ty na RD nemáš veľmi možnosť si privirobiť, aj keď teda ja som si, keď som bola, ale nie každá má na to "bunky" alebo možnosti...veď mu povedz, nech ide on na RD, je to aj jeho dieťa a ty že ideš do práce si zarobiť, že budeš robiť nákupy tiež, nech sa stará a aj varí...veď RP dostane.
Ak to muž v sebe nemá prirodzene, že sa chce starať čo najlepšie o svoju rodinu, tak pre mňa to nieje chlap.

lula313
2. aug 2019

@0silvia0 aj muž sa stara o dieťa. Chodi s nou von, prebaluje ju, sprchuje, kŕmi, strazi mi ju, keď si idem po nákupoch, aj pomaha s domácimi prácami, robi na dome. Proste beriem to tak rovnoprávne, že dáva toho do rodiny veľa a nevedela by som ist za ním pýtať si peniaze. Ale tak ja som plánovala dieťa, čiže som si nasporila, aj matersku som malamaximalnu, aj z tej sa dalo ešte usporit

0silvia0
2. aug 2019

@lula313 ale ty si kvôli dieťaťu prišla o príjem... Každý normálny muž by si toto mal uvedomiť a sám žene peniaze ponúknuť...
Ja som v živote peniaze nepýtala, nebolo treba... po svadbe sme mali automaticky všetky peniaze na jednom účte a kupuje sa to, čo treba.

lucinka1988
2. aug 2019

@bruneta880 s týmto súhlasím, aj keď tiež mám doma milujúceho partnera, ktorý sa vie postarať a rad postará, ale ja som typ ženy, ktorá bola od mala samostatná a odkedy som mohla, odvtedy som si zarábala peniaze (nie preto, lebo som musela, ale preto, lebo som chcela). Mám to tak doteraz a tiež si neviem predstavit, že by som išla za manželom, aby mi dal 30€, lebo idem na nechty a potom 30€, lebo si idem kupit kozmetiku atd...Dal by mi i h bez problémov, ale proste toto nie je pre mna. Pracujem popri MD a RD lebo chcem, nie že musím, lebo sa chcem ďalej posúvať niekam a veľký bonus je aj tej príjem. Čiže ono to dosť závisí od prípadu k prípadu, podľa mna je v poriadku všetko, čo vyhovuje obidvom, nejako to zovšeobecňovať asi nemá zmysel..

lula313
2. aug 2019

@0silvia0 myslim, že každý to má mat tak, ako mu to vyhovuje. 10 rokov som žila u muza, v zivote som mu neprispela na mesačne platby, či internet, zase by niekto opacne mohol povedat, že som mala prijem a aj tak som ho vyzierala. Ano, prišla som o prijem, ale to ešte neznamena, že mi má prideľovať peniaze. Podľa mna si má žena spravit sama zadné vratka. Ak by sa mužovi stalo niečo, alebo by sme sa rozišli, či prišiel o prácu, tak čo by sme robili s takým pristupom, že ja som na rodicaku, ty mi plat za to, že sedim doma..

selest
2. aug 2019

Manzel plati vsetko a ja mam uz len pridavky a z toho kupujem pre seba ked nieco chcem alebo pre maleho. Ale velakrat ked nakupujeme tak aj to manzel zaplati. Ono je to vlastne jedno lebo ked pocitame kolko asi mame penazi vzdy spocitame vsetky moje aj jeho dokopy. Ja mam rocne dieta a uz sa chystam do prace na pol uvazku lebo uz mi doma hrabe a tiez kojim ale uz take vacsie dieta sa nekoji kazde 2 hodiny ze by som bola k nemu do 3 rokov priputana. Ja som mala pred materskou nasetrene kedze som vedela ze dostanem len par mesiacov peniaze a potom nic. Takze som si nemusela nikdy na nic pytat ale zas kebyze nemam z coho malemu kupit veci tak normalne poviem muzovi a kupi on. Ja to ani celkom dobre nechapem to delenie sa vydavkov ved niesme v rovnakej pozicii ja nemozem ktovieco zarabat kedze sa staram o dieta to snad kazdy normalny partner chape

zuzka102
2. aug 2019

Odkedy som na RD, mm mi dáva k dispozícii každý mesiac určitú sumu peňazí, kt. je cca 45% jeho príjmu, aby som mala na to čo treba - domácnosť, dieťa, seba.

zuzka102
2. aug 2019

...samozrejme on tiež kupuje veľa veci do domácnosti, myslím jedlo hlavne, taktiež benzín, poistky, atď.

Podľa mňa by žena na MD/RD nemala živoriť a byť nútená rátať každé €, alebo žiť zo svojich (vlastných) úspor, pokiaľ ten druhý (a je jedno či manžel alebo 'len' druh) má dostatočný príjem.
Ale samozrejme - hlavne aby akékoľvek fungovanie vyhovovalo obom.