Majú pravdu?

30. jan 2023

Zdravím, mám 20 rokov.
Skončila som gymnázium v roku 2021 a hneď v tom roku som sa aj zamestnala ako administratívna pracovníčka. Vždy som chcela študovať ďalej, no nechcela som si robiť VŠ "len aby som mala titul". Chcela som študovať niečo, čo ma baví, zaujíma. Dlho som nevedela akým smerom a preto som pracovala. Teraz 2 roky po škole som konečne presvedčená o tom, čo by ma zaujímalo a kam sa chcem posúvať. Tento rok by som plánovala začať štúdium.
Pracovať naďalej musím, takže študovať by som študovala externe.
Trochu ma však zaráža názor od známych. Podľa nich som na to už stará, resp. je neskoro ak chcem stihnúť aj rodinu. Vraj už by som mala pracovať, odkladať si peniaze ( nie namrhať ich na štúdium), zabezpečiť sa finančne a založiť si rodinu. Škola, ktorú som si vybrala je naozaj celkom dlhá, resp. najlepšie by bolo dotiahnuť to až po doktorát a vyžaduje si neustále učenie, posúvanie sa. No neviem kedy keď nie teraz?
Áno, vidím ako kamarátky v mojom veku žijú s priateľom, snúbencom, manželom, majú deti, plánujú ďalšie atď. ale naozaj už by som mala kašľať na vzdelávanie sa?

veronikaszabova
30. jan 2023

Ale co si. Ze stara 🙂 hor sa do toho. Drzim palce ❤️

pribinak
30. jan 2023

Stará? Máš čudných známych

ivangeline
30. jan 2023

?? ...nie si. Tak po 30tke s detmi... mozno..ale poznam kopec zien,kt na materskej studuje. Preco nie?

viestta
30. jan 2023

nie si stara, poznam take co sli na VS po styridsiatke, pri dvoch detoch, robote a uspesne to dali.
Mas velmi cudnych znamych.

panelacikova
30. jan 2023

ty musíš vedieť, ako sa cítiš. či chceš teraz rodiť deti alebo chceš študovať a pracovať na sebe a kariére. len odporúčam deti a rodinu neposúvať až do 40-tky, ak nemusíš. ale ak máš teraz 20, tak cca 10 rokov ťa absolútne nezabije, keď budeš pracovať a študovať a riešiť si život a bývanie. ja som externe študovala medzi 27-32 rokom. hneď nato som porodila 😀 pracovala som aj predtým dlhé roky, takže som mala po dieťati aj prax. mám pocit, že som to mala tak celkom ideálne rozkúskované. takže smelo do toho, si na tom super, držím palce.

kacena4
30. jan 2023

stara?? ja mam po 40tke a studujem VS

syslik81
30. jan 2023

a niesu ty znamy lken zavistlivy? studovat sa da v akomkolvek veku ..

autor
30. jan 2023

Stará v zmysle, že by som mala študovať ešte 6 rokov cca, plus rôzne skúšky, prax atď. Kým sa zamestnám v odbore, našporíme si na založenie rodiny atď budem mať cez 30-35. No asi zaváži aj fakt, že oni už teraz majú dieťa, manžela. V mojom veku kým ja ešte len uvažujem nad VŠ.

pribinak
30. jan 2023

Nedaj sa odradiť

seahorse27
30. jan 2023

Strasne si stara fakt 🙈 20 rokov….to uz aby si sa obzerala po nejakom domove dochodcov 😆 Nepocuvaj ludi, ktori ti chcu znechutit tvoje rozhodnutie. Cim mladsia zacnes studovat, tym ti to pojde lahsie. Ludia bezne studuju externe aj vo veku 40+, aj takych zombici to zvladnu a maju vacsinou uz aj rodiny

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. jan 2023

Mám však pocit, že ak pracujem na sebe, robím to čo ma baví tak ostatné časom príde. To, že študujem a pracujem ešte neznamená, že sa nemôžem odsťahovať s priateľom a mať svadbu.

guiseppinka
30. jan 2023

Aky odbor chces studovat? Lebo podla dlzky studia a ostatneho popisu by som to tipla na medinu, ale tu externe isto nemozes studovat...
Inak akoze ist v 22 na vysku je nejaky problem? Ze si stara? Zase to skolne je celkom dost, ale nie je to majland...

anjelicek26
30. jan 2023

Ale prosim ta... dcera bude az tesne pred 20kou maturovat, menili sme krajinu a ona skoly, tak to musela zopaknut a dobehnut... chce rok work and travel, mozno aj dva a studium potom... uplne normalny postup utriedit si to v hlave a vediet, co chces... na "blind" ist studovat "nieco", len aby vyska je uplna hlupost, tolko mladych potom meni, alebo nie je spokojnych, lebo ich rodicia dotlacili to dokoncit...

29simona29
30. jan 2023

ešte si treba uvedomiť, že nie je nutné sa rozhodovať buď alebo- práca/ štúdium/ kariéra sa s rodinou a deťmi nevylučujú, to si len mnohí ľudia( väčšina) myslia, avšak bližšie sa nad tým nezamyslia a zbytočne si dávajú sami polenách a prekážky pod nohy.. Takže ešte je aj možnosť pracovať na sebe/ študovať/ pracovať atd a popri tom si založiť rodinu. Ja silno odporúčam túto možnosť a som jedným z tých príkladov, kde sa dá všetko naraz- odporúčam💪

zenulkaaa
30. jan 2023

Tvoje kamaratky v 20tke uz maju snubencov, deti, manzelov??? Akoze kam sa ponahlaju????
Mas 20 a istych 10rokov pred sebou, kedy fakt ze si mozes uzivat zivot, robit co ta bavi, skusat, vzdelavat sa.
Ak je pre niekoho podstatne mat dieta v 20tke, prosim nech ho ma. Ale ak ty to citis inak, tak to rob ako to citis. Na deti, rodinu a ostatne mas kopec casu.
Hovorim z vlastnej skusenosti. Dieta som mala v 29. - aktualne mam takmer 37 a nelutujem ze som ho nemala skor. Skor bol cas na zabavu, vysoku skolu, osamostatnenie sa od rodicov… atd atd.. takze hor sa do zalub a vzdelania

andreakotesova
30. jan 2023

Na deti, spolužitie mas cas este min. 10 rokov 😉

rebekamarcusko
30. jan 2023

Študovať a vzdelávať sa,na to nie je podla mňa nikdy neskoro!

kleopatra114
30. jan 2023

Ja mám dve malé deti , 35+ a idem študovať ďalšiu VS. Moja mama 64 a tiež chodí na uni tretieho veku . Na vzdelanie nie je nikdy neskoro .

danulicek
30. jan 2023

drzim ti palce, nenechaj sa odradit nicim a nikym. mat tvoj vek a tento rozum, urobim to presne rovnako 🙂

teleskop
30. jan 2023

??????????ostala som s otvorenymi ustami, ved si este mlada zaba, mozog ti ide teraz najlepsie, chod do studia urcite, mna zakomplexovanci aj pribuzni odradzali od VŠ, od doktoratu, od podnikania a teraz tichusko "suchaju nohami". Maj svoju hlavu!

lilope
30. jan 2023

Peniaze investované do vzdelania, zvlášť do takého odboru na VŠ, ktorý ťa potencionálne bude v budúcnosti živiť, a teda ti zvýši životnú úroveň, nie sú nikdy vyhodené či premrhané.
Máš iba 20 rokov, študuj kým máš na to chuť, lebo s gymnáziom veľa vody na pracovnom trhu nenamútiš a nikto nevie či si počas školy niekoho nenájdeš a nezaložíš aj rodinu. 🤷 To sa predsa nevylučuje. Veľa šťastia.

h2
30. jan 2023

Absolútne nepočúvaj kamarátky, ktoré v tvojom veku majú manžela a deti. Choď na VŠ, vyštuduj a splň si svoj sen!

sasesoe
30. jan 2023

Riad sa tym, co chces Ty. Je to Tvoj zivot. Mozno popri studiu stihnes si zalozit i rodinu, nebola by si prva, ani posledna. Neriad sa strachom.

simonettasimonova
30. jan 2023

Nie si stara ja som mala prvé dieťa na 24 ale z jednej strany majú pravdu nenechavaj rodinu na 30 a viac

jaroe
30. jan 2023

nie si stara na studium a uz vobec nie, ked sa pritom budeš samoživiť.

lucik194
30. jan 2023

moj otec dokoncil vysku ako 50 rocny, plus dal este rigorozku 😅....

ibajaanikiny
30. jan 2023

🤣🤣🤣ze stara…ja mam 36 a este som od skoncenia strednej studovat neprestala…aj pracujem a mam rodinu…

nelca84
30. jan 2023

Tak to som este naozaj nepocula, ze v 20-tich stara na studiun 🤷‍♀️ to zijes medzi neandertalcami ci co?

kassandra25
30. jan 2023

Na VŠ mozes íst aj v 40tke, ale ked uz mas 1 alebo viac detí, je to horsie ako sama, slobodná. Z toho, co píses o tvojich známych, usudzujem istú závisť v tom, co oni nerobia. A uz sa viac nepytaj hlupo, sama musis mat nejaky rozum. Ked ti napiseme skoc do studne, ty skocis? Naco davas otazky cudzim ludom.