Majetok 1/2 na 1/2 a nezhody

danney1
9. apr 2024

Zdravim,
Rada by som sa tu opýtala niekoho kto má skúsenosti s takýmito záležitostami, poprípade je právnik.
Vec sa má takto:
Moja mamina býva v poschodovom dome ktorý zdedila po svojom otcovi (mojom starom otcovi), ona býva na poschodí, a moja stará mama býva dole, takto si to podelili s dedom, dedo umrel pred troma rokmi, od vtedy doma stále škriepky, nezhody, urážanie sa, zamykanie spoločnej pivnice a podobné.. chcem sa preto opýtať:
Dá sa to nejako vyriešiť, lebo zas vyplatenie tu nieje možné lebo babka odtial neodíde a babka nemá na to vyplatiť moju mamu, ako by sa to dalo právne riešiť?
Najlepšie možnosť by bola samozrejme čo by ma stála najmenej času, úsilia a hlavne peňazí.. ale bezradná som nevedia sa tam zhodnúť.. Právne alebo ludsky čo by ste robili? Aké existujú právne kroky?
Ďakujem pekne za odpovede.

ms_green
9. apr 2024

Mali sme v rodine podobné nezhody. Nakoniec sa to riešilo cez právnika a či babka chcela alebo nie, na vyplatenie svojej sestry nemala, tak sa dom predal a peniaze sa rozdelili na polovicu.

andaluzia12
9. apr 2024

Mali sme podobný problém... Urobili sme si vlastný vchod aj vlastnú elektriku. So starou matkou už neprichádzame do kontaktu, aj keď sme v jednom dvore.. Vlastnícky podiel na LV ale nepustí, každý vlastník má nárok na 1/2 každého metra štvorcového...

andaluzia12
9. apr 2024

@ms_green do budúcna to chcem riešiť takto aj ja.....

danney1
autor
9. apr 2024

@ms_green a ak smiem vedieť ako ste to vyriešili u právnika? Bolo treba súdnou cestou? Budúci týždeň mám termín u právnika skor nemohol, preto ma zaujimajú skúsenosti a rady..

ms_green
9. apr 2024

@danney1 V tomto prípade nie. Keď sme to začali riešiť s právnikom a mamina sestra videla, že to "myslíme vážne", tak pristúpila na predaj.

danney1
autor
9. apr 2024

@ms_green tak to ste mali štastie teda super.. my to máme tak že ono by sa z toho aj dali urobiť dve obytné jednotky, lebo aj sú v postate len vchod a záhrada sú spoločné.. ale zas kto by to kúpil a súdiť sa neviem či na toto ja mám nervy a peniaze..

syslik81
9. apr 2024

ak sa nedohodnu pojde to na sud a ten rozhodne .. bud sa vyplatit alebo predat dom a rozdelit peniaze... nepises ci zdedila len polovicu domu a ta druha e na babku .. je smutne ak mama s dcerou nevychadza az tak aby museli predat dom v ktorom vyrastala a bola vychovana ..

danney1
autor
9. apr 2024

@syslik81 áno, 1/2 je na jej mamu písané a druhú polku zdedila moja mama.. čiže jedine súdnou cestou by sa toto dalo poriešiť vravíte…

danney1
autor
9. apr 2024

@draik som si všimla že sa dosť angažujete v týchto právnych diskusiách, dovolila som si Vás tu označiť či by ste vedeli aj vy poradiť, ďakujem.

leskky
9. apr 2024

My to teraz tiež riešime. Síce nezhody nemáme, ale človek nikdy nevie. Máme si urobiť znalecký, a potom dať návrh na zmenu na kataster. Bude to vedené že majiteľ prvého poschodia a druhého. U notara zápisnicu o využívaní spoločných priestorov, u nás to bude zahrada a kotolňa. Osobitné vchody máme už urobené

draik
9. apr 2024

Právne (súdne) riešenie môže byť na dlho a nemusí priniesť želaný efekt, navyše je drahé. Najjednoduchšie je vyporiadať sa - jeden odkúpi podiel druhého alebo sa nehnuteľnosť predá a výťažok rozdelí. Vo všeobecnosti nikoho nemožno nútiť zotrvať v spoluvlastníctve, ale je možné, že by súd podielové spoluvlastníctvo nevyporiadal niektorým z uvedených spôsobov, a to z dôvodu vysokého veku spoluvlastníčky.
Iná možnosť je spraviť z toho dve bytové jednotky (=samostatné vchody, odbery energií) so spoluvlastníctvom obytných priestorov/priľahlého pozemku.

lesanka845
9. apr 2024

@danney1 to je teda riadne smutné,že sa matka s dcérou nedokážu dohodnúť.A take riešenie Vás nenapadlo,žeby mamka odišla.Ved o majetok tým nepríde a získa kľud Ved nútiť k odchodu starú babku,ktorá tam prežila celý život je nemorálne.