Ahojte po máme sme zdedili dom kde 80% je naša a 20% ma nevlastná sestra ktorá ešte nieje plnoletá a nežije s nami mam právo vstúpiť do domu keď tam niečo mam alebo musím mať nejaké povolenie?dakujem
80% patrí tebe? Nepotrebuješ žiadne povolenie, len kvôli slušnosti sa ohlas dopredu.
Obe máte právo vstúpiť do domu, keďze obe ste vlastníčky.
Veď normálne zaklop, že si si prišla pre veci. Keď ťa nepustí, volaj políciu, budeš v práve.
@vyrovnanaosoba ale ja tam ani nebývam nič sú tam oni ale chcela by som kľuce
@lisacka1 Veď si väčšinový vlastník! Ak ty máš 80% a tvoja sestra len 20%, tak predpokladám, že ten dom bol kedysi tvojich rodičov. A aj to mal ešte podľa všetkého tvoj otec väčšinový podiel, ináč to nevychádza. Jedine, že by tým "zdedili SME" si myslela viacerých súrodencov. To, že tam nebývaš a býva tam tvoja sestra s jej otcom, ktorý tam podľa všetkého nevlastní nič, ti nijako neuberá z tvojich vlastníckych práv.
Čo za inteligenta upravoval ten nadpis 🙈 úplne zmenil význam položenej otázky 🙈
Ako dieťa, dedič (a aj s väčšinovým podielom) na kľúče právo samozrejme máš.
Ale ak sa pýtaš na pravo vstupu, asi so sestrou,respektíve otčimom nebudete mat ideálne vzťahy, či? Lebo ak by ste mali, kľúče by ti dali už dávno aj sami.
Tu nastáva ošemetná situácia v tom, že pravdepodobne tie vzťahy nebudu ideálne. Kdežto, oni tam normálne bývajú a ty nie.
Teraz si polož z etického, morálneho alebo neviem akého hľadiska otázku, že či by si ty v pozícii sestry a otčima bola v pohode s tým, že by ti tam hocikedy mohol po dome niekto (aj keď je to súrodenec) chodiť keď nie si doma a ty tam máš svoje osobné veci.
My sme tiež v situácii, že sme viacerí súrodenci, ale v rodičovskom dome žije len jeden z nás. Ale ani jeden by sme si bez vedomia toho súrodenca nedovolili chodiť aj ked po spoločnom rodičovskom dome, keď tam ten súrodenec čo tam dlhodobo žije, práve nie je. Ani nás nenapadlo pýtať si od súrodenca kľúče lebo však je to domov jeho a jeho rodiny. Máme kde byvat.
Ak máš so sestrou a otcimom dobry vzťah, nebudeš potrebovať na vstup žiadny papier, oni to budú brať ako samozrejmosť.
Ak tie vzťahy dobre nie sú, tak tam je to už len o vzájomnej dohode.
Este by som im vyrubila najomne za moju nepouzivanu cast. Preco to nepredate?
nie. obydlie je chránené a ak je to jej obydlie (navyše maloletej), tak užívanie nehnuteľnosti môžeš uplatniť na súde, ktorý rozhodne ako ďalej.
@stanulienkat radi by sme no sestra je maloleta a otcim s tým nesúhlasí nevieme ako ďalej
@lisacka1 neviem, či s tým on musí súhlasiť. Potom mozes požadovať, aby odkúpil tvoju časť. Ak nevie uspokojiť tvoju pohľadávku, tak by sa nehnuteľnosť mala predať a rozdeliť peniaze tým dielom, akým ste vlastníci. Rozhodne ich nenechaj užívať tvoju časť. Bud nech ti platí nájomné za tvoje nevyužitie nehnuteľnosti, alebo nech ti sprístupní tú nehnuteľnosť. Porad sa s pravnikom.
@lisacka1 Kto býva teraz v dome?