Lenivá matka

1. aug 2022

Ahojte,mám 20 rokov a chcela som len povedať že moja mama ktorá dosť pracuje čo je pochopiteľné tak si pred dvoma rokmi zmenila prácu,robí v nemocnici ,ale odvtedy strašne zlenivela,ale tým nemyslím tu takú bežnú lenivosť no ona keď má voľné dni ani neupratuje ani skoro nikdy nenavari musí sa premáhať,úprimne závidím ľuďom čo majú stále doma navarené,ja nemám problém si navariť ale ide o pointu keďže nebývam už doma ale v inom meste kvôli škole a nechodím domov ani na víkendy,tak by ma potešilo aspoň občas keby ma mama privitala upratanym bytom a teplým jedlom 😉 ona mimo práce keď má voľno stale len preleži ani sa s ňou nedá poriadne nič robiť a tým pádom netravime spolu toľko času ,oco je skôr na športové aktivity a tým pádom že je mama lenivá tak jej sa s ním nechce nikam chodiť ,a preto sa často hádajú. Ja keď prídem domov tak ešte v bytovke schody musím umývať ale beriem to tak že jej pomáham ale aj tak keď prídem domov tak chcem byť s ňou a si oddýchnuť a nie robiť veci ktoré ona není schopná urobiť kvôli svojej lenivosti aký máte na to názor ?

melanta
1. aug 2022

A je to lenivosť? Nie je to napríklad depresia? Možno potrebuje pomôcť a nie hádať sa.

diewcatqoo
1. aug 2022

Myslim, ze mamina ma depresiu. A ak pracuje v slovenskom zdravotnictve, ani sa jej necudujem...

cocolino234
1. aug 2022

@autorka a teba naozaj nenapadlo, že práca v nemocnici ju vyčerpáva viac ako tá práca predtým? a prečo lenivá, keď doteraz taká nebola? skôr by som povedala, že má depresiu a nevie nabrať silu na to robiť bežné činnosti. Takéto nechápavé dieťa som dlho nevidela. 😀 Svoju domácnosť (ak nejakú máš) si sama neriadíš dokopy ani 3 roky počas sústavnej práce a svoju mamu nazývaš lenivú lebo ťa nečaká s navareným a uprataným. Mňa nečaká nikto, na koho sa len môžem sťažovať? ja mám toľko rokov čo ty, pracujem, študujem a ani môj chlap niekedy nepríde do uprataného bytu s navareným jedlom a to spolu bývame od mojich 17. Niekedy som proste vyčerpaná viac a to ani nemám depresiu a nie som lenivá. U tvojej mamy je to očividne dlhodobejší problém, takže by som to nehľadala v lenivosti.

Otec si hľadí na seba, ty si preč a keď ju konečne prídeš pozrieť, tak riešiš byt a nie ju. By som sa nečudovala ak by len chodila do roboty a spala.

Vieš vôbec ako funguje lenivosť? lenivá začneš byť, keď budeš mať všetko pod nosom a spohodlnieš. Pre tvoju mamu je práca v nemocnici spohodlnenie života? asi nie.

karhu
1. aug 2022

nenapadlo ta, ze je unavena, vycerpana ci v depresii?😕
mali by ste sa s otcom trosku prebrat a hladiet i na ineho, nez na seba a matke pomoct, ci uz upratovanim, varenim, alebo ze ju vezmete k psychologovi...pripadne jej pomozete najst menej narocnu pracu

luccija
1. aug 2022

Vela zien, ked nemusi zlenivie.Otcovi nevadi, ze cez vikend nevari?mozno je chora, ma starosti s otcom ci si len konecne vychutnava, ze nic nemusi.
Nema viac deti?tak ju niekam vytiahni, uvar s nou.

bajka16
1. aug 2022

A čo keď má zdravotné problémy a len ťa tým nechce zaťažovať? Je fajn, že keď prídeš pomôžeš, ale nemusíš vieš. Nenúti ťa. Radšej sa jej spýtaj, či je všetko v poriadku. Skús prísť domov na viac dní a uvidíš ako fungujú. Píšeš že neprídeš ani cez víkend, tak ako môžeš vedieť, že sa niečo nedeje? Trošku inak sa nato pozri.

svetlonos
1. aug 2022

Predpokladam, ze tvoja mama je vycerpana a moze mat na to okrem prace aj une dovody. Ak otec nie je schpony umyt ani tie schody, tak asi cely zivot mame nepomahal. Za roky sa toho nazbiera…
Ty uz si mimo domu a staraj sa aby si mala upratane vo svojom. Si dospela. Ked prides obcas domov, zober mamu otca a chodte sa najest von. Mozno by to aj mame dobre padlo aby obcas navaril niekto jej. Ved to predsa robila cely zivot ona pre vas!
Jedna znama tiez bola podobna, robila v zdravotnictve, dostala depresiu samozrejme aj koli nezhodam s manzelom. Dostala sa z toho.
Len mi pride zvlastne, ze nikto z vas na mamu ohlad neberie (podla toho co pises) ale ty ocakavas uoratane a navarene ked prides obcas domov.
A clovek, ktoremu nadavaju do lenivych -ten ti asi sam nepovie, ze ma depresie.
V pripade, ze by to bola ozaj len lenivost a mama je inak spokojna, tak zmenila zivotny styl. Doteraz sa o vas starala a teraz sa mozte postarat o seba a domacnost vy, respektive tvoj otec.
Nezijeme pred 100 rokmi, kde dimacnost a deti boli len zenina praca.
Nepisem ti to v zlom, len na zamyslenie.

mareka49
1. aug 2022

Ak máš ty 20 mama môže mať 50 a robí aj nočné?
No je unavená.
Kuj jej horčík a môže byť aj v prechode a tam môže byť veľká hormonálna zmena.
Pripadne stitnu žľazu ci ma OK.
A moja nevieš koľko energie budeš mat ty v 50tke.
Bud na ňu dobra a hľadaj cestu ako jej pomoct

viky173
1. aug 2022

20 rocna a tak hlupa...

svetlonos
1. aug 2022

S takou rodinou a pracou ako ma, sa tvojej mame ani necudujem. Otec nie je schopny umytvani len schody. Mama asi cely zivot pracovala + domacnost + dieta. Ocko asi z prace rovno na sportove aktivity, hlavne svoje.
Ty 20 rocna studentka, ocakavas, ze ti mama navari a uprace, ked obcas prides?
Keby si to pisala ako 12rocna, pochopim, ze nevidis odkial vietor fuka ale toto mi hlava neberie.
Vasi maju evidentne dlhodobe problemy, k tomu jej praca narocna a este ju nazyvate aj lenivou?
Nech si to s otcom teraz vymenia, po praci hajde obriadit domacnost a nech vam navari, ked prides.
Nikdy vas nenapadlo byt na mamu milsi a pozvat ju do redtauracie, nech uvari niekto jej a mali by ste pekny den? Ved to nemusia byt sportove aktivity predsa. Prijemny lenivy den s obedom, kavou a kolacom. Nebolelo by to vsak? A ty sa snaz dospiet a uvazovat triezviejsie k svojmu veku.

panelacikova
1. aug 2022

autorka - ja mám ešte neplnoletú dcéru, ale podľa tvojich slov som vyslovene lenivá. ja však viem, že som vyčerpaná. mám nepríjemné choroby, ktoré ma denne vyčerpávajú, okrem nich som roky chudokrvná, čo je tiež vyčerpávajúce, som nízkotlaková, čo spôsobuje únavu a točenie hlavy... takže akonáhle mám horší deň (a je ich v roku viac, než tých lepších), a mám možnosť, oddychujem. to neznamená, že som lenivá.
plus, ako píšu baby, mama môže mať depresie. to je dosť nebezpečný stav, navyše, ak o tom vôbec nehovorí. asi by si sa mala s ňou normálne porozprávať a nie ju odsudzovať.

solange7
1. aug 2022

Musis byt viac empaticka. A otec tiez. Namiesto svojich aktivit by mohol navarit a upratat aj on.

jaskolka
1. aug 2022

Vieš, čo je práca v nemocnici? A teraz dupľom? Moja kamarátka ma 35,a doplazi sa bežne domov po 14 hodinách služby, a je rada, ze je rada. Nie aby varila a upratovala.Ľahne, zapne telku a o pol hodiny spi.
Tipujem ze mama ma okolo 50, podľa tvojho veku, a to už skutočne nie je vek, keď bude ľavou zadnou zvládať aj náročnú robotu, aj nároky rodiny.
Takže miesto obvinovania jej z lenivosti skus trochu porozmýšľať aj nad týmto...

jjanulienka
1. aug 2022

Čo keby si jej navarila ty a nečakala to od nej?
V tvojom veku som už mala dieťa a teda nečakala som kto mi navarí😅🤦‍♀️

solange7
1. aug 2022

@jjanulienka sa teraz smejem, lebo ten kolobeh sa krasne uzatvara. V 17ke som este kvazi papulovala, ale teraz uz dokonale suhlasim s vyrokmi mojej mami "ja v tvojom veku". 😀

felycity
1. aug 2022

a ty si ju niekedy pozvala do vyupratovaného bytu aj s obedom? No vekom to na nás doľahne, sme mnohe rady ak nemusíme variť.. ťažko povedať či je vyhoretá a unavená životom, ale napísať lenivá matka? , porozprávali ste sa o tom? Skúsila si zistiť, čo sa deje?

puklica13
1. aug 2022

Wow ze leniva matka..skakala ti kolo zadku cely zivot a asi aj tvojmu otcovi a ked prestane tak je leniva??? A ty si co moka mila??? Co takto dvihnut svoju lenivu prdel a spravot nieco pre mamu?

adara777
1. aug 2022

Strata záujmov, zvýšená únava, tak sa označuje depresia. Toto asi nebude obyčajná lenivosť...

luccija
1. aug 2022

Ako casto vlastne chodis domov, ked pises, ze ani na vikendy nie.Tam bude nieco ine kazda mama, ked pride dieta raz za cas domov navari asi ma naozaj psychicke problemy co ty vies ako ziju, ci je stastna, zdrava...treba s otcom porozpravat ako funguju

maryetta
1. aug 2022

Mam sice viac rokov ako ty. A zrejme aj starsiu mamu. A prave sme sa od nej vratili. I ked ano. Mozno uz tolko nevladze ako pred 10rokmi. Ale… kym ja vladzem chcem jej pomoct ako sa da. Ci uz upratat. Na dvore. V zahradke. Navarit.
Rovnako som rada ked pride k nam a nemusi nic. Len sa venovat vnucatam. A ked spia tak sa vieme porozpravat.
Naco nieco silit? Jasne je rozdiel ked ma mama 40. Ked 50 a ked 60 rokov. Ja sama na sebe vidim ze je ine ked som mala 20-25 a co je to po 30-tke. Co je stale mlady vek.
Mamu mozno nieco trapi cim nechce zatazovat zvysok rodiny. Mozno je len vycerpana. A dobre by jej padlo vypadnut na par dni a nacerpat silu. Kludne aj vy dvojka. Nejaky vikend. Kadernicka. Taka babska jazda. Mozno sa ti zdoveri s niecim o com mozno ani netusis.

jjanulienka
1. aug 2022

@solange7 hej tuto “zázračnú” formulku som nenávidela a už ju používame na syna obaja s mužom😅😅😅🤦‍♀️

janinah
1. aug 2022

Si hlúpa a neempaticka....tvoja mama potrebuje pomoc a podporu a zjavne nijakú nedostáva...či ohováranie vlastnej matky na nete je dnes ok? Ja som 50 + a pracujem v slov.zdravotnictve.su dní a nie je ich málo kedy som rada ;že sa dáko dovlečiem domov na gauč...

zdenka11081983
1. aug 2022

Máš 20 rokov a rozumu ani za mak... bud rada, že máš mamu, nevieš čo ju trápi, či je vyčerpaná, či nemá zdravotné problémy... tak ma mrzí keď toto čítam a myslím, si ze si totálne neempaticka a nevdacna. Si dospelá, sprav si sama. A čo nechceš nerob.

jaroe
1. aug 2022

Ale ste sa tu zas niektoré dobre odbavili na autorke😯 Ja som v 20+ nemala poruchy o nejakej depresii, teda nie, že by som nevedela, že taká choroba existuje, ale určite som nemala také podrobne info, že by som si to v súvislosti s "lenivosťou" vedela spojiť. A to je možno prípad autorky, vidi, že niečo s mamou nie je v poriadku, evidentne ju to trápi, tak tu napíše, aby zistila možnú príčinu a dostane tu náklad, že ma ona mamu pozvať na obed do uprataneho bytu ...

lenkakravcova
1. aug 2022

Ak tvoja mama pracuje v zdravotníctve, je to makačka. Ani sa jej nečudujem že sa jej nechce po práci pratať.
Mali by rodičia dohodnúť na rozdelení si domácich prác.
Okrem toho, ak chceš mame pomôcť, tak chod k nej na víkend a pomôž jej s upratovaním. Verím, že po takej práci sa jej pratať nechce a 2x menej ešte ak je na to celé sama.

zdenka11081983
1. aug 2022

@jaroe to ju neospravedlňuje titulovat , ženu čo ju porodila a vychovala "lenivou matkou"....

jaroe
1. aug 2022

@zdenka11081983 na mňa to slovne spojenie v tomto prípade nepôsobí ako červené súkno na býka, proste to napísala jednoducho a priamo, ako to momentálne vidí.

aaadkaaa
1. aug 2022

@jaroe ale ona nenapisala prospevok "co sa deje s mojou mamou?zrazu uz nevladze, len lezi a nic sa jej nechce" ona napisala o zene, co sa o nu predtym roky starala, ze je zrazu leniva...to nie je o veku, to je proste pre mna vrchol drzosti
@autor nenapadlo ti prist k mame s navarenym obedom? Opytat sa jej, ako jej mozes pomoct, lebo vidis, ze asi nevladze ako predtym? Porozpravat sa s nou, ci nie je chora alebo ju privelmi nevycerpava praca? Chodis domov obcas, vobec nevies, ako funguje, odkedy si odisla...a teba trapi, ze ti neuvari? Pozyva ta ona na navstevu, alebo chodis do "mama hotela" a cakas, ze sa postara? Vies, mozno je aj rada, ze uz ma dieta odrastene a nemusi sa on starat...ze si uvari kedy chce, uprace kedy chce...mozno ie chora, mozno vycerpana a mozno ma naozaj depresiu...ale to nezistis tu, to sa jej musis opytat a idealne popri tom, ako spolu sedite pri chutnom obede, co si ty pripravila...

namornicka
1. aug 2022

Mate v mnohom pravdu tie co tvrdite, ze by si mal otec s mamou rozdelit domace prace. V tom pripade si vsak treba rozdelit aj vydavky na domacnost. Nepadlo slovo o tom kto taha z vacsej casti financie. Deti uz male nemaju, takze to treba rozdelit fifty-fifty. Mozno si otec po narocnej praci potrebuje sportom prevetrat hlavu, aby bol schopny v plnom zdravi pracovat, platit stale drahsie nakupy v potravinach, energie a mozno wellness a vyzivove doplnky pre mamu, aby sa dala dokopy. Ja nie som maniak na poriadok, ale snazim sa ho udrziavat. A myslim, ze ak by dcera prisla z intraku raz za cas domov na vikend, uvarila by som jej oblubene jedlo.

jaroe
1. aug 2022

@aaadkaaa no veď napísala to tak, ako to napísala, lebo jej zrejme ani nenapadlo, že mama môže mať vážny zdravotný /psychický/vzťahový problém.