S manželom sme spolu krátko, poznáme sa 2 roky, manželia sme pol roka. Čakáme v decembri prvé dieťa. Všetko by bolo fajn, ale ma jednu vadu, a to lakomost. Ja mam mzdu 800e v čistom. On ma sro a zarobí priemerne 4000e/mesiac. Poviete si, super, nie? Az na to, že on si tie peniaze drží u seba na podnikateľskom účte, kde nemám prístup. Založili sme si 3 mesiace dozadu 'spoločny' účet. Ja som si tam pekne dala posielať svoju výplatu. Platím potraviny, drogériu, veci pre seba, aj maličkosti, čo som začala kupovať pre babo. On si zaplatí odtiaľ keď si objednáva občas obed z restiky.dal tam aj presmerovať platbu za netflix, čo mi nepovedal. A dnes som zistila, že si tam vytvoril aj trvalý príkaz pre správcu, takže už aj toto platím očividne. Neposlal na ten účet ani cent nikdy. Pár dní dozadu splatil hypotéku na svoj byt, kde žijeme. Na hypotéku a nájom som mu predtým neprispievala, to je pravda, stále som hradila stravu, čo je veľká položka, keďže on musí jest každý deň mäso. Keď ideme niekde na výlet, nieco platí on, nieco ja, je to tak na polovice. Nikdy som od neho nedostala len tak darček, na sviatok mi dá čokoládu.za tie 2 spoločne roky mi kúpil snubny prsteň za 200e.na svadbu nedal nič, niečo som zaplatila ja a zvyšné šlo z peňazí, čo sme vyzbierali ako vvysluzku. Obávam sa, či začne prispievať a co ma čaká, keď bude dieťa. Na tie príjmy co ma, žijeme skromne - a hlavne on si všetko skreckuje pre seba. Ako by ste šli na takého chlapa? Keď mu to poviem, tak začne vykladať, že on platí elektrinu, plyn, že nám nič nechýba a blabla.
Vyzerá to na veľmi unáhlený výber manžela a otca dieťaťa. Tvoje tam nie je a nebude nič, predovšetkým byt. Platíš peniaze len do luftu za spotrebné veci a on si honobí majetok. Máš nejakú vlastnú nehnuteľnosť? Nedala by som už ani cent na spoločný účet ak tam okamžite nezačne posielať celú svoju výplatu tak ako ty. A poriadne ho spucuj, že ako si to predstavuje, keď budeš na rodičovskom? Jeho povinnosťou je vás všetkých vtedy živiť. Nešetri ho, všetko hovor narovinu, lebo ako to nastavíš na začiatku, tak to bude.
Keďže je to spoločný účet, tak jedine prispievať do neho rovným dielom. Alebo teda rob to čo on. Maj len svoj, nech si za tvoje peniaze nekupuje jesť a neplatí si telku. Však ty si mu spravila účet na jeho výdavky a on sa na tie tvoje kašle... Zruš to celé. Ak by mal reči, tak mu pekne ako dieťaťu vysvetli,koľko zarábaš a míňaš na vašu rodinu a koľko on. U ostatných rodinné financie fungujú úplne inak. Kľudne mu potom ukáž túto diskusiu nech sa spamätá 🤦
A len tak mimochodom, napríklad môj partner sa správa ako ozajstný muž a platí asi 80% vecí v našej domácnosti a veci na naše deti. Keďže ja som na materskej už dlhšie a samozrejme ak on má okolo 1000€ a ja len niečo okolo 300 tak nebudem predsa platiť ešte jeho výdavky a samariny. Keďže je to milujúci a starostlivý muž, aj výdavky na domácnosť by najradšej platil len sám, nech nedostávam na nule...
Tieto problemy ste mali mat vyriesene pred svadbou a dietatom... :/ Teraz uz len , vela stastia do zivota...
Cize on ti da k sviatkom cokoladu a ty mu 3m platis hocikedy obedy a Netflix ani nevies ako . Pekne si Daj $ zas posielat na svoj učet. A nic mu nepovedz. Ked sa dojde stazovat kludne mu povedz ze tam 3m nedal ani cent. Kto vie ci ozaj zaraba 4K mesacne ked sa takto chova . Zachvilku si na materskej este to len zacne. Nevidim to ružovo. Ty by si mala teraz setrit nie pozyvat pana na obedy. Neviem co na lakomca zabera Asi nic . Skus metodu cukrom a bičom..
ak má tie peniaze na podnikateľskom účte, tak to je majetok sro- cky a nie jeho súkromné peniaze, s tými sa hala- bala nedá disponovať
@mamula20 aké krááásne...málo už vidieť také prípady.
A si si ista, ze fakt tolko zarobi? Videla si jeho vypis s uctu? Nema nejake dlhy, o ktorych nevies a ktore mesacne plati? Toto je na rozhovor, aku sumu tam mesacne musi poslat, aby ste ako domacnost vedeli fungovat, lebo na materskej, pripadne na rodicaku budes mat fest problemy ako vsetko poplatit... sadnite si dnes vecer k tomu a spytaj sa ako si to predstavuje...
Brali ste sa kvôli tehotenstvu? S takýmto chlapom by som nechodila a dupľom nezakladá la rodinu. Prestaň platiť jeho výdavky, spíš si na papier co kto platí a spýtaj sa ho čo chce robiť s tými naskreckovanymi peniazmi. Ako ste fungovali pred svadbou a dieťaťom. V manželstve je všetko spoločné, zachviľu budeš na rodičaku a tvoj príjem sa zníži, preto by si mala mat prehľad ako si to pán manžel predstavuje
No uprimny rozhovor by nebol na skodu.
Teraz je lakomy manzel, ale bol stedry, nelakomy frajer? Lebo ak nie, nemas sa co cudovat, vedela si, do coho ides.. Treba sa posadit a porozpravat sa, bez vycitiek, ako si to predstavuje a preco neprispieva na spolocny ucet (ani ty neprispievaj, zriad si iny)
Ani som to nedočítala celé, mám iba jednu otázku. Z akého dôvodu si mu povedala "áno" keď Ťa žiadal o ruku?
odišla by som od neho, nech si škrečkuje svoje peniaze, ale mňa využívať nebude. Neviem si predstaviť, ako budeš fungovať z rodičáku. Ťaháš za výrazne kratší koniec povrazu. Prečo ste sa nedohodli, koľko bude posielať na spoločný účet? Čo sa z neho bude hradiť? Toto nie že nie je láska, tu nie je ani úcta k tebe, ako k partnerke, mame jeho dieťaťa.
Z tej sro si dava 4000 plat alebo su to mescane prijmy firmy? To je rozdiel. Sro je pravnicka osoba, takze to nie su jeho vlastne peniaze. Nemoze si ich len tak zobrat, rovnako ako si nemoze predavacka v potravinach brat domov tovar alebo peniaze z kasy. Pokial chce tie peniaze pre seba, musi ,,ich z firmy dostat" a vsetky sposoby su zatazene danami a odvodmi.
Ale lakomec to je, to bez pochyby. Vobec nerozumiem, preco vsetko financujes ty. Peniaze si nechaj na svojom ucte a plat veci len za seba. Varis mu? Ak ti neda ani na potraviny, var len sebe.
On nie je lakomec, ty si sa vydávala s naivnymi predstavami. Už dávno ste mali mať dohodnuté financovanie domácnosti. Každý má prispievať podľa svojich možností a o tom akoiniete spoločne peniaze mate rozhodovať po dohode. V podstate ty ho vydržiavas, a on si zisk z podnikania kdesi mina. Môže byť, že dáva svoj zisk do podnikania, ale na čo podniká, keď z tých peňazí co zarobí jeho rodina ma trt makový? Zaujímalo by ma ako mate podelené bežné domáce práce. Predpokladám, že okná neumyva, košele nezehli a nechystá sa ani prebalovat vaše dieťa.
Celé zle, cele zle.
ahoj a trvaly prikaz pre akeho spravcu na tom ucte vytvoril?
kto plati byt, energie, benzin a pod?
lebo z tvojho 800e platu zrejme netahate celu stravu a domacnost
Ries to cim skor, normalne si sadnite, spiste si rozpocet a dohodnite sa ake sumy treba platit. Aj tam zahrn, co treba pre dieta. Do rozpoctu vsetky sumy co sa platia dajte. Aj ocakavane vecicky pre dieta a teba. A tiez musite hodit rec o tom, ako to nasledujuce tri roky bude. Aj ty budes potrebovat obcas nove oblecko, topanky, kadernicku... nech s tym rata ako zivitel. Materska je len chvilu, potom uz len rodicak a to je minimum. Musi si byt vedomy, ze bude chvilu za financie zodpovedni on. Musi si tak nastavit tok penazi z podnikania, aby ich vedel z firmy vybrat, inak su to peniaze firmy. Moze si platit sam vyplatu, moze mat transferove platby.... skus si to pripravit, aby si bola kludna, aby ste sa nepohadali....
Toto sú po tyranoch a agresoroch podľa mňa najhorší muži - lakomci...on reálne môže toľko zarobiť, nemusí mať dlhy ani nič podobné, len hrabe svoj majetok, veď vyplatil si byt, ten je jeho, má svoj účet, tam si šetrí, možno niekde investuje, a z 800 EUR by chcel asi idiot žiť...
Ty rozumies podvojnemu uctovnictvu v sro, ze tvrdis, ze ma kazdy mesiac plat 4tisic? Daj si vysvetlit od uctovnicky, ako je to s platmi u podnikatelov.
A reálne tetaz, keď pôjdeš na MD, a neskôr na rodičak, si to ako predstavuje? Lebo o pár mesiacov už nebude možné, aby si ty z rodičaku platila tak ako doteraz, stravu, veci pre bábätko a podobne.
Takže si sadnúť a normálne sa ho opýtat, ako to chce robiť ďalej
Lebo logicky tvoj príjem o pár mesiacov "padne" o dosť veľa
aký problém? Už dávno by som mala založený svoj nový účet a výplata by mi išla tam. Nechápem čo vyplakávaš a nekonáš
Nehnevaj sa, ale ved toto si vedela aj pred svadbou, pred tehotenstvom. Dobrovolne si si vzala lakomca, nechcem napisat tak sprosto....tak co teraz chces? Ale strasne sa mi to derie ,,na jazyk".
Skús sa s ním o tom úprimne porozprávať. Ono, keď ma na sro ucte 4000 neznamená, že reálne toľko aj zarába. Pokiaľ nie ste v tejto veci 100% úprimný, on môže mať kľudne nejaké pôžičky, a splaca a nehovorí ti to, aby si sa zbytočne netrápila.
Mali by ste si sadnúť, napísať na papier príjem a výdaje. Cieľom by asi malo byť, aby sa každý cítil spravodlivo. Proste keď máš ty menší príjem a on o tom vedel keď si ťa bral, mal by počítať s tým, že aj do spoločnej domácnosti pôjde logicky väčšia časť z jeho €. 🤷🏻♀️ Toto si vyžaduje naozaj úprimnosť, pretože nastavenie financií býva častokrát fuška vo väčšine manželstiev 😀 ale dá sa to podľa mna 🙂
spolocny ucet znamena ze sa tam davaju spolone peniaze-obaja.. nemozes hradit vsetko pre dieta -je aj jeho ... byt je sice krasne ze splatil-ale je len jeho-pred svadbou a v pripade rozvodu ty aj dieta ste na ulici ... toto si fakt mala uz davno riesit .. uz teraz dat len ultimatum..sadnut si porozpravat sa -povedat obavy.. nech kupi este jeden byt napise ho na teba splatite spolocne z penazi z podnajmu-nech aj ty mas istotu do buducnosti ..bie pre teba ale dieta .. a na ucet nech posle rovnko ak nie viac kedze je muz a z toho budete platit jedlo vydavky na doma dieta .. alebo zacni premyslat nad utekom lebo to buducnost nema
A tie 4litre to je netto ? A co chce stymi peniazmi urobit ? Povedal ti ?
Lebo, no neviem, ale ked mam rodinu, ktora je mojim zmyslom zivota, utracam peniaze prave pre nu - to co sa musi a vzhladom k vynikajucemu prijmu je aj dost na vyse, pre teba, pre deti, pre strycka prihodu, pre buducnost, pre neho samotneho... tak teda .. ?!