Kvety som hodila na truhlu skôr ako odišiel farár

10. jan 2023

Ahojte, stala sa mi taká vec na pohrebe svokry. Všetko prebehlo v poriadku, na konci obradu pri hrobe pán farár povedal Iďte v mene božom a podišiel nabok. Hudba hrala, trvalo to dosť dlho, všetci sa obzerali a čakali. Ja som podišla k otvorenému hrobu s truhlou a rozlúčila som sa vhodením kvetín na truhlu. Po mne aj manžel. Vraj som mala počkať, kým odíde farár a až potom sa lúčiť. Dosť ma to trápi, že som vyrobila na poslednej rozlúčke takýto trapas.

klarissa25
10. jan 2023

Už je to jedno nie ?

biaa
10. jan 2023

To ozaj toto riesis? Vôbec by som neriešila. Myslím si že nik to ani nejak neriešil a je to len v tvojej hlave. Netrap sa to je úplne banálny vec toto 🙂)

andreatytler
10. jan 2023

To kto ti povedal ze si mala cakat? A kto ti povedal ze to bol trapas?
Ved pohreb nie je spartakiada kde mas robit naucene ukony v presnom poradi.

kukuk29
10. jan 2023

A to kto u vas urcuje kto ma kedy co robit na pohrebe ? 🙈 Ved si nic zleho nespravila...to existuje etiketa na hadzanie ruzi na pohrebe?

miadi
10. jan 2023

Akoze to vyzeralo ze si sa nevedela dočkat ? 😄Mozno si mala muza nechat nech ide prvy bola to jeho mama .. ale zas Neni to taky trapas Podla mna uplne jedno ci tam bol farar ci nie. Niekde sa kvety vobec ne hadzu inde sa hodi zem atd . Mozno len muz tvoj frflal ze si mu nedala prednost.

thereisabear
10. jan 2023

Podľa popisu skôr farár spravil trapas, že neodchádzal 🤷‍♀️ Ale neviem ako to je podľa "etikety"...

ibrunova
10. jan 2023

Je to úplne jedno, ako si cítila, tak si urobila. Mňa by ani nenapadlo, že niekto šiel vtedy či vtedy..Je to v poriadku, neboj

marsmykkok
10. jan 2023

Podľa mňa pohrebné pravidlá ovláda možno 5 percent ľudí, zbožné tetky co sú na každom pohrebe. Ja neovládam a za mňa to trapas nie je. Okrem toho pohreb bola vaša rozlúčka rodiny s pribuznou, urobila si ako citila, že pre nejakú starú zvedavu tetku to bol trapas by som neriešila. Ona by si aj tak nasla niečo na ohovaranie, či oblečenie, či to že ste málo plakali alebo veľa a tak ďalej.

janetinka27
10. jan 2023

obycajne to riadi pohrebna sluzba. naviguje ludi, co kedy. zvyknu podavat kvety do ruky alebo lopatku s hlinou. podla mna sa nic nestalo

viestta
10. jan 2023

Admin mohol radsej zmenit nazov na Trapas na pohrebe ako na toto

andreatytler
10. jan 2023

@marsmykkok Presne, autorka sa mozno este dozvie ze aj suknu nemala dost ciernu. Taka bezcitnost a povrchnost.
Si teraz predstav ze ides napriklad na pohreb svojej mame a mas co robit aby si tu celu udalost zvadla a nezosypala sa tam a potom sa dozvies ze tetky na dedine ta ohovaraju ze si hodila kvety prilis skoro. Ja by som ich prizabila.

tykat
10. jan 2023

Podla mna kym si nehodila bonbonieru tak sicko OK.

syslik81
10. jan 2023

a vstala z mrtvych? asi nie .. takze sa nic nestalo a prepokladam ze na svete niesi jedina ..

mikadooo
10. jan 2023

Ach nerieš... Úprimnú sústrasť. Tak bol trapas, aspoň budú mať dedinské klebetnice o čom klebetiť, lepšie ako trapas typu pukla mi sukňa na zadku, alebo v strede obradu som nedokázala zadržať smiech... Podľa mňa sa v podstate nič hrozné nestalo. A kto sa teraz chce nad tým pohoršovať, jeho problém, nech sa pohoršuje.

matullienka
10. jan 2023

Žiadny trapas si určite neurobila, farár ustúpil na bok, neprehodila si do jamy ani neodstrčila na bok tak žiadny trapas nebol. Ak niekto hovorí niečo iné mal by si v prvom rade všímať sám seba a nie hľadať chyby na druhých

miadi
10. jan 2023

Fakt trapas by bolo keby si sa pomylila a kricala hura! Ako bol ten vtip o zene co sla vecer po ulici a napadol ju uchylak a ona namiesto pomoc v panike vykrikla “ hura” a uchyl sa zlakol a utiekol. . Uprimnu sustrast a toho co ta kritizoval si nevsimaj kazdy sa inak vysporiadava so smutkom stratou. Asi len potreboval rypnut do teba aby sa citil lepsie. 🙁no nic zle si neurobila. Pohreb je stresujuca akcia.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andreatytler
10. jan 2023

@miadi uchyl sa zlakol a utiekol😀 Si asi myslel ze to ona je nejaka uchylacka.

andreatytler
10. jan 2023

@elizabet173 ved hej cloveku je to jedno co si klebetne babky rozpravaju, ale ze dokazu do cloveka rypnut aj v tom najbolavejsom momente. Absolutne ziadny sucit... prve co ich zaujima je ci hodi kvety tak alebo onak.

mamamoni
10. jan 2023

Neexistuje trapas na pohrebe....Tam je obrovský smútok,nie každý sa vie s tým vyrovnať. Stáva sa,že ľudia skáču do hrobu, nechcú odísť od truhly, plaču kľačiac na zemi, alebo kričia,odpadnú......Niekto nedokáže plakať....Niekto sa hystericky smeje....Nič nieje trapas....je to žíaľ....A ten kto na pohreb ide očumovať a ohovárať iných ľudí za to ako sa tam správali,alebo,že nestáli tam kde mali a tak ako mali, by tam vôbec nemal byť....

autor
10. jan 2023

Všetkým Vám veľmi pekne ďakujem za povzbudzujúce slová, veľmi mi to pomohlo😊, manžel aj ostatní členovia rodiny boli v pohode, len jedna pani mi povedala, že som predbehla farára, že najskôr sa má on rozlúčiť, keď dohrá hudba, kondoluje rodine a keď odíde, môžu sa rozlúčiť ostatní. Cítila som sa preto tak zle psychicky...

miadi
10. jan 2023

Kasli na nu. ! Proste nejaka mudra bez taktu a empatie. Odkazujem jej ze mala len uprimnu sustrast ti zazelat a kritiku si zasluzi skor ona. Jedna kolegyna mojej mami sa pomylila a povedala na pohrebe “ nech jej je zem tažka!” To je taka vec skor to Skus brat s ciernym humorom. Moj stary otec v dome smutku dal mojmu prastaremu otcovi do ust karafiat 🤣Lebo mu nezavreli vcas usta a stuhol tak.. ked stary otec umrel tiez mal tak usta do koran sme sa zasmiali cez slzy ze karma. A na usta mu dali svaty obrazok ..

miadi
10. jan 2023

Taku tetku mozes mat na haku , hlave ze muz ti to nevycital Lebo to bola jeho mama a on ti je blizky . Nejaka policajtka pohrebnej etikety ti nema co vycitky robit. ( od muza by to bolo blbsie no skor by som chapala od neho blbu reakciu) ta osoba ani netusi Ako zbytocne ti ubližila. Kasli na to ! Tvoj muz ta potrebuje ako oporu. Prist o rodica je tazke 💜

simonkazga
10. jan 2023

Ale prosím ťa, čo ti po takej . Vieš čo, tak aj mne sa stal trapas podľa tvojho pohľadu. Na pohrebe mojej babky som bola tehotná, 1. trimester zle mi bolo, aj strašné teplo, slnko na nás pieklo, ale tak dedina o mojom stave ešte nevedela. To si mala počuť tie ohováračky, akà som hnusná nevďačnica, lebo som sedela na stoličke, nestála pri ostaných, pamiatku babky si nevážim....
O pár týždňov neskôr sa rozkríklo, že som tehotná a zrazu som bola to chudátenko nešťastné, v tom šialenom teple a ešte aj tehotná, radšej som mala ostať doma, však by pochopili...
Takže tak. Nič si z toho nerob. Rozlúčila si sa dôstojne. Ukľudni sa

mijunik
10. jan 2023

Ja nie som pokrstená a ani do kostola pravidelne nechodím, ale čo som zopárkrát bola na omši, tak som si všimla, že farár hovorieva “chodte v mene božom”. A ak by som to započula na pohrebe, pochopila by som to ako znamenie, že obrad je ukončený a smútoční hostia môžu odísť a teda predtým hodiť kvety, či hlinu. Takže by mi nenapadlo, že farár bude ešte pokračovať v obrade a tiež by som asi reagovala ako Ty. Rozhodne to nebol žiaden trapas, rozlúčila si sa so svokrou tak, ako si to cítila. Dôležité je, že si to spravila úprimne. 🙂

laska86
11. jan 2023

@tykat 🙈😆

kukuk29
11. jan 2023

Na kazdej dedine ci v meste je iny zvyk, kazda pohrebna sluzba inak odbavuje pohreb - niektora sa ani o priebeh nestara proste to nechava na rodinu... takze tu neexistuje aby clovek vedel co je " spravne a co nie " Nic pohorsujuce si nespravila. A tetula nech sa stara o seba a vela taktu nepojedla ked dava take mudre poznamky vtakejto tazkej situacii... Uz len zo zartu by jej clovek povedal ze dakujem teta na vasom pohrebe uz budem vediet 😉🤔 dakujem vam za upozornenie..

alenka551
11. jan 2023

vobec by osm nepovedala, ze si vytvorila nejak trapas. ved chytili sa aj iny a nic takeho sa nestalo. proste v kazdom meste , obci alebo dedine sa to robi inak, takze klud, nestalo sa nic vazneho

cacianka
11. jan 2023

Vôbec sa netráp. Nič si nepokazila, iba tá tetka hubou.
U nás spravil trapas farár. V preslove viac x povedal drahá naša zosnulá, a v truhle 87r starý dedko.
Hold si fararko uhol viac ako boli vhodné, fest pripity bol. A babky klebetnice ? Jaaaj žalúdok ho bolí, z toľkého štúdia za farára má vtedy ...

svokrinjazykmonika
11. jan 2023

Podľa mňa urobil väčší trapasy môj brat, keď tam našej babke namiesto sypkej zeminy alebo kvietku, hodil hrudu hliny až skoro rozbil truhlu...