Ktorú školu mám prerušiť? Už to nezvládam

elin20
10. jan 2013

Ahojte mamicky, prosim o radu, mam 14 mesacneho synceka a s priatelom som začala byvat od decembra. Problem je v tom, ze si robim nadstavbove studium aby som mohla ucit v MS alebo vychovavatelku, caka má este tazky polrok, pisanie zaverecnej prace a lyziarsky kurz, investícia do skoly je asi 250 eur este, je to vlastne druha maturita, ale v septem. som zacala studovat VŠ v podstate to iste a to preto lebo som sa bála ze sa zmeni zakon a externe studium sa zmeni z 2 na 3 roky, aj preto lebo som mohla prestupit na iny odbor, keby som to vedela skor, ze je možnost prestupit nesla by som na to nadstavbove studium, musim jednu skolu nechat lebo to nezvlam, teraz som 4 na VS, chcela som ist od septembra ucit ale ked necham nadstavbove studim nebudem mat papier a VŠ velmi nechcem nechat ved 1 a pol. zbehne rychlo a budem plne kvalifikovana. Neviem co mam robit, doteraz som to ako tak zvladala ale uz nebyvam s rodicmi a nezvladame to ani financne a ja uz asi ani psychicky ....ospravedlnujem sa za pravopis, som chora a cakam v cakarni a pisem z mt. Dakujem za rady 🙂

zivika
10. jan 2013

@elin20 ahoj, je to na tebe, predpokladam, ze ked pises, ze si v 4 roku vs, tak uz mas bakalara, tym padom si mozes dat od vysky na chvilku pokoj, dorobit nadstavbu, zamestnat sa a ked sa vsetko upokoji, dorobis si magistra a budes mat vsetko 😉 ja by som to asi tak urobila...ale mas moj obdiv, ja by som sa do toho vsetkeho asi nepustila, klobuk dole 🙂 drzim palce...

zabka88
10. jan 2013

@elin20 ahoj, na tvojom mieste si dorobim tu nadstavbu a študium na VS prerušim na rok, počas toho roka by som sa snažila si ušetriť rezervu aby som mohla študovať ďalej.. držím palčeky

balli
10. jan 2013

@elin20 ak chces ucit a tu nadstavbu potrebujes, tak dokonci to. Kedze uz mas bakalara, tak to uz ti nikto nevezme a magistra dokoncis neskor. Lebo ak nechas nadstavbu a nebudes moct kvoli tomu ucit, tak ti to bude neskor urcite luto, hlavne preto ze tu vysku dokoncis fakt hocikedy 🙂 aspon moj nazor...

elin20
autor
10. jan 2013

Mne je luto, zahodit 1 a pol na nadstavbe, ale ani pracu nemam istu...keby som mala tak by som to tak riesila, ale ja sa tej VŠ nechcem vzdat, je to taky vnutorny pocit....neviem co mam robit, najradsej by som to vsetko dokoncila....

ullala
10. jan 2013

@elin20 a keby si dokoncila na VS tento semester a od letneho si to prerusila s tym, ze by si pokracovala dajme tomu o rok?

chovancova27
10. jan 2013

Ja tiež študujem na VŠ, končím tretí ročník, ekonomická, ťažká jak sviňa, malý má 23 mesiacov, samozrejme živý, učiť pri nom - nemožné a finančne je to riadny zaberák 550€ na semester:(( ale už som sa na to dala a nejako to dokončím... ved si jednu preruš na ten rok a potom si ju dokončíš...

dais
10. jan 2013

@elin20 Skús sa dohodnúť s rodičmi na menšej pôžičke, aby si necítila finančný tlak, uzdrav sa, rozhodneš sa keď budeš zdravá. Nadstavbu by som dokončila na tvojom mieste hneď a VŠ by som prerušila, ak by sa dalo. Ak budeš mať len jednu školu a malého, ľahšie sa ti bude aj hľadať práca a začínať robiť. Držím palce a klobúk dolu, všetko sa utrasie! A pokiaľ by si ktorúkoľvek školu potrebovala nechať, určite ju len preruš.

zivika
10. jan 2013

@elin20 ved by si sa tej vs nevzdala, len ju prerusiala a pokracovala o rok-dva...

hradnapani
10. jan 2013

@elin20 zisti si na oboch skolach, ake ma podmienky prerusenia. Prerus tu, do ktorej sa da po roku lahsie nabehnut (to myslim, ze bude prave ta VS). Takze si najprv dokonci nadstavbu a az potom VS.

ivka225
10. jan 2013

Pokračuj v tom, čo ťa viac baví, to ti pôjde lepšie a s menšou námahou.

anos18
10. jan 2013

@elin20 Ahoj, ja by som robila vsetko preto, aby som to zvladla aj nadalej. Sama som chodila na nadstavbu aj na VS, sice nie sucasne, ale na nadstavbe som vsetko hravo zvladala a ak by mi na znamkach nezalezalo, ani by som sa ucit nemusela, stacilo by mi to, co som pocula v skole. Skus si pozicat od rodicov peniaze. Neviem, ci Ti vedia pomoct financne. A zasa, ak by si chcela prerusit VS, nemusis mat ukonceny rocnik? A ked hej, tak potom je to uz jedno, lebo dokoncis nadstavbu o polroka, dokoncis aj 4 rocnik VS a tym padom nemusis prerusit VS, lebo Ti ostane iba 5 rocnik VS, nie? Ak som to dobre pochopila 🙂 A ver, ze my zeny sme silne a zvladneme vela. Drzim palce.

matozazzo
10. jan 2013

Urcite si pozistuj, ake mas moznosti prerusenia a na ako dlho. Mam 15m dcerku, takze viem, ake je to tazke... Vyhoda je, ze ju obcas mozem dat do jasli alebo k mamke, ale teraz napr. mamka je uz 2. tyzden chora a je to veeelmi tazke :( Porozpravaj sa s manzelom, rodinou, ako by ti vedeli pomoct, ale nie typu - ved niekedy... ale presne, napr. potrebujem piatky volne, aby som sa mohla ucit atd. Pomozete mi? Vezmete mi synceka na cely den alebo pol dna? Jednu teraz vypusti, ale tu, ktoru potrebujes menej... Pozeram, ze si zo Sp. Novej Vsi, tu na vychode je situacia s pracou zla a hlavne, v nejednej skolke a skole si radsej vezmu ucitelku strednej pedagogickej skoly nez s VS - kvoli rozpoctu a nizsiemu platu. Bohuzial, je to tak :( Takze dokonci to, kde budes mat kvalifikaciu, aby si mohla pracovat a potom uvidis. Dokoncit VS mozes aj pocas prace.. Tiez som myslela, ze budem pracovat na plny uvazok, ale bolo toho vela a k tomu, mam aj starsiu 5,5 rocnu, vecer som na nich sama - manzel trenuje a vikendy ma zapasy, takze som zvolila ciastocny uvazok. Bola som len zbytocne unavena, vynervovana... A potom, jasne som povedla, ze je toho na mna vela a potrebujem pomoc. Ako sa manzelovi rodicia na mna pozerali, ze... ved si doma??? Ze mam pracu, dve deti a co vsetko popri tom musim stihat... na to akosi "pozabudli". Niekedy som ich prosila, teraz zavolam a poviem, potrebujem u vas nechat deti, lebo... aj ked vacsinou mi vezmu len 1, lebo 2 su na nich "moc"... ale aj to pomoze 🙂 A moja mamka chodi poobede ku mne, tak 3 x do tyzdna, pohra sa s nimi a ja mam cas na pracu, co som nestihla dopoludnia, ked mala spi 🙂

czechzuzanaba
10. jan 2013

@elin20 mas toho teda dost, taky to obdivuju 🙂 Jen trosku me napada, ci nemas ted z toho takoveto pocity, protoze je zkouskove obdobi, tak toho je hodne. Zkus se zatnout, nejak to dotlacit do konce zkouskoveho, uvidis, kolik zkousek se ti podari a tak budes vedet, na cem jsi. Ten letni semestr na VS bys mohla popripade potom prerusit do pristiho roku, a nebo zkusit zkousky v letnim jen tak na blind, a uvidis, na konci roku, jak na tom budes. A soustredit se vic na ukonceni te nastavby.
Nekdy to vypada, ze uz to dal nejde, ale casem clovek zjisti, ze to jeste slo 😀
Nevim, musis ty vedet, jak tezke mate zkousky, jake mate moznosti preruseni, opakovani rocnika a podobne.

digysa
10. jan 2013

@elin20 Nerozumiem...nie je VS viac ako nadstavba?? Preco musis mat nadstavbu? Ved ked skoncis VS tak mas papier a titul.... Vysvetli...

Ci nadstavba je len koli praci?

maria117
10. jan 2013

@elin20 skus sa poradit s priatelom a rodicmi. Uvidis,aky zaujmu postoj,co ti odporucia. Lebo ja mam z teba pocit,ze najradsej by si dokoncila oboje,ale k tomu potrebujes ich pomoc,podporu. Takze by som zacala tam. (Al ak ta napada este niekto iny,pozicat by sa mozno dalo i od niekoho ineho,stari rodicia,krstni rodicia,stryko,teta,...s dietatkom by ti mozno bola ochotna pomoct nejaka kamoska,al sesternica,...) Nie je lahke sa doprosovat,ale ked sa nespytas,nemaju odkial vediet,ze potrebujes pomoc... Mozno ta odmietnu,ale mozno najdes v niekom podporu a podari sa ti vsetko zvladnut. Teraz sa hlavne vyliec,skus prezit skuskove a potom uvidis,ci by sa to nedalo nejako riesit. Moj nazor,teraz nie je spravne obdobie pre vzdavanie sa,teraz potrebujes zabrat este tychto par tyzdnov,potom trosku zregenerovat a potom uvidis... Drzim palce 🙂

lubicakovac
10. jan 2013

@elin20 neboj nič kočka, ja som asi pred 24 hodinami chcela tiež zabaliť školu, lebo mi prišlo nemožné urobiť tento semester skušky (3. roč.) , fakt ma chytila depka, malý má hnisavu angínu, ja po 2 skušky každý druhý den, hypotéka na krku, vyplatiť bratov z domu, padá nám ,strecha, mama je ťažký kardiak a žije s nami, stály strach že ... aj ked sa to ťažko hovorí, muž má moje problémi v r...ti, lebo jemu sa nepáčilo že chcem dokončiť VŠ (otehotnela som v zime 1. ročníka) ...................proste koniec........a dnes som ráno vstala o 5, išla na vlaku do školy na skušku ako na popravu s vedomím že ked ju nedám, možem sa lúčiť (mimo nej som mala ešte inú skušku, kt. som neurobila)......... ale ! dala som ju, spolužiaci ma podporili, a aj ked viem že ked prídem domov, a nik ma nepochváli, som sama na seba hrdá,..... niekedy sa musíš odosobniť, vystúpiť zo seba a ísť cez mrtvoly, ....
😉
MALá RADA = dúfaj najlepšie, čakaj najhoršie, držím palce

nanulik
10. jan 2013

ja som za to dokončiť VŠ, a dve školy tak to je zaberák, ja tento rok končím mgr a mám toho vyše hlavy 😝 a nie ešte dve školy

nanulik
10. jan 2013

@lubicakovac toto čo opisuješ presne poznám 😔 žiadna podpora od muža, vždy ked pred skuškou mám nervy tak mi povie že čo stresujem že som tam chcela ísť sama že ma nikto nenutil 😝

lubicakovac
10. jan 2013

@nanulik no presne, on nemá žiadnu VŠ ale mudry ako rádio, za to že nezarábam a že ma musí"živiť" má velké reči, no viac menej som sebestačná, nakoľko so privyrábam výrobou bižu a pod.

nanulik
10. jan 2013

@lubicakovac no tak toto mi nevyčíta. ja mám sukromnu vš a to mi rodičia platia. ale knihy a také veci si už sama financujem. ale viac mi vyčítal že sa málo venujem domácnsoti a rodine a furt sa len učím, tak to robím tak že cez den žiadna škola žaidne učenie a učím sa až večer ked malý zaspí. no a už si ani nepamatám kedy som sa dobre vyspala. ale nikto mi nemôže povedať že sa nestarám o malého, že s amu nevenujem alebo že by som zanedbávala domácnosť. ale čo bude ked sa budem učiť na štátnice to netuším😝 😀

elin20
autor
10. jan 2013

@digysa nadstavbu som zacala studovat ked som malého cakala, aby som si lahsie potom nasla pracu a VS som zacala preto, lebo sa prisla dobrá prilezitost prestupit z inej skoly a ja som o tom nevedela inak by som na nadstavbu nesla, a preto som sa dala na VS lebo som sa bala ze od buduceho sk. r bude externe studium predlzene z 2 na 3 a preto aj nechcem nechat VS nechcem este o rok dlhšie studovat, no ale neviem či je ten zákon uz schváleny

emita
10. jan 2013

@elin20 ja osobne si myslím že ak by aj taký zákon schválili, nebude platiť pre tých ktorí už študujú, ale pre novo prijatých. ak ťa predsa prijali na 2 ročné štúdium, nemôžu ti teraz povedať za pochodu že musíš študovať o rok viac keď raz máš predmety naplánované na 2 roky. čiže ak máš pod sebou ročník, ktorý študuje "podľa starého", preruš VŠ na jeden rok a o rok budeš pokračovať. Ja som mala tiež prerušené štúdium na 1 rok, keď sa mi narodila dcérka. nestálo mi to za to. chcela som kojiť a proste byť na prvom mieste mamou. potom som pokračovala ďalej a dokonca som sa dostala do ešte lepšej skupinky ako bola prvá. neľutujem. skončila som a bez nejakých extrémnych stresov. aj keď s dvomi detičkami navyše večne chorľavými to nebolo najľahšie, dnes som frajerka 😀

elin20
autor
10. jan 2013

@maria117 Ano chcela by som to tahat ako doteraz....ale to sa neda, celý den revem....celý december som chora, moje telo rezignovalo, som nestredena, precitlivena, sklamana....nechcem si to priznat, ale priatel má k tomu dotlacil, nemozem sa na mna pozerat ala som znicena, a ani finacne to neutiahneme, aj ked mi dost pomaha, nakupuje, vari....ale aj na neho je to uz vela...

elin20
autor
10. jan 2013

@emita no ale keby som teraz prerusila VS a pokracovala o rok a zákon by bol schvaleny, tak by som musela studovat s tymi kt. uz budu podla nového zakona, urcite by som nevola samostatna jednotka na skole 🙂

emita
10. jan 2013

a stojí ti to za tvoje zdravie? sú na svete dôležitejšie veci ako štúdium. rozhodni sa sama, ale radšej štodovať o rok viac v zdraví ako zničiť sa a nakoniec neštudovať vôbec.
@elin20

elin20
autor
10. jan 2013

@emita presne tak, aj ja uvazujem Dakujem

ullala
10. jan 2013

@elin20 pred par dnami vraveli v radiu, ze ten zakon nebude schvaleny...

jabadaba
10. jan 2013

som za VS, jednoznacne. Predsa len aj platovo sa inde posunies do buducna. Naozaj Ti chyba uz len malicko, ved mas v podstate uz vacsinu studia za sebou. Nemozes od toho septembra aspon ako este nedostudovana vypomoc ucit? To sa neda? Akoze kvazi v ramci praxe? Nie? Nevyznam sa v tom. Ale isto by som sa VS nevzdavala. Drzim palce, si sikovna takto popri dietatku pustit sa do dvoch skol. 🙂

456456
10. jan 2013

Držím Ti palce, ale ja by som si radšej ukončila VS. Nadstavba, aspon čo mi baby vraveli nie je moc ťažká, a je aj lacnejšia. Dnešnej dobe ked nebudeš mať titul, tak Tvoj životopis automaticky viacmenej končí v koši, pokiaľ tam nemáš známych. VS je už ako niekedy bol SS. Nadstavbu dorobíš potom. Ja som tiež študovala popri práci, potom som išla na materskú po ťažkej skúške predčasne porodila. Po pôrode štátnice, a to som bola už taká vyčerpaná, kedže som skoro vôbec nespala, že som plakala nonstop. Podpora tak ako každý ufrflaný chlap sama si si vybrala, a kamaratova žena to zvláda a tak ...... . Držím palce, len si budeš musieť niečo vybrať lebo to bude zlé. Mne VS priniesla zopár šedivých vlasov, ale už som si na ne zvykla🙂

patricia28
10. jan 2013

urcite si dokonci VS, jednoznacne!!!! ved ti uz vela nechyba a tolke roky za tebou, urcite to zvladnes, drzim prsty