Kto sú mi súrodenci starých rodičov ?

erik1712000
8. feb 2019

Zdravým. Chcel by som sa opýtať na pomenovanie rodinný členov, presnejšie kto sú mi súrodenci starých rodičov.
Ďakujem za odpoveď.

v3rca11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
erik1712000
autor
8. feb 2019

@v3rca11 áno ďakujem.

lorela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
korunka1
8. feb 2019

@lorela to sotva, kto by potom bol surodenec mojich rodicov?

gabulienka623
8. feb 2019

@lorela veď starí rodičia sú prarodičia 🙂))

lorela
8. feb 2019

Babička a dedko sú prarodičia? Nie starý rodičia?

lorela
8. feb 2019

@gabulienka623 U nás a v okolí šírom, čo viem, sú až rodičia starých rodičov - prarodičia. Prastarkou sa označuje mama starkej 🙂

lorela
8. feb 2019

@korunka1 Súrodenec rodičov je ujo alebo krstný 🙂

korunka1
8. feb 2019

@lorela surodenec rodicov je ujo/stryko a teta.Krstný mi môže byt hocikto

lorela
8. feb 2019

@korunka1 Veď píšem, že ujo poprípade krstný - keďže ním väčšinou (nie vždy) sú práve súrodenci.

korunka1
8. feb 2019

@lorela no pred tym si pisala nieco ine...uz je zmazané 😁

lorela
8. feb 2019

@korunka1 O ujovi a krstnom som nepísala nič a zmazala som príspevok len aby som ho nahradila iným toho istého obsahu - len zrozumiteľnejší (ten o 17.26) 😀

ukulela
8. feb 2019

@lorela zalezi, pred ake slovo priponu PRA- das. moze byt: rodič/prarodič/pra-prarodič ... ale aj dedo, pradedo, pra-pradedo. vnuca, pravnuca, pra-pravnuca. ujov a krstnych sem neplet. mne bol krstny bratranec.

oli18
8. feb 2019

@lorela vymaž aj ten o 17,29. Lebo tu pletieš krstného.

osky
9. feb 2019

@oli18
U nas im hovorime tetka a ujec./babkini a dedkovi surodenci a ich partneri/

Mamina sestra je tetinka,jej muz je ujo.
Mamin brat je ujo/alebo aj ujec/ a jeho zena je ujcina.
Otcova sestra je teta a jej muz je ujo.
Otcov brat je stryko a jeho zena je stryna.
/takto je to v nasej rodine.ako je to v slovencine presne neviem../

osky
9. feb 2019

@erik1712000

Inak na lepsiden.sk to.mas presne rozpisane.
Pribuzenske vztahy-pomenovania

lujza123
10. feb 2019

Prateta a prastryko?

lorela
12. feb 2019

@ukulela
@oli18 Nepletiem sem "krstného" - odpovedala som na otázku korunke "Kto by bol súrodenec mojich rodičov?". Ujo alebo krstný.

ukulela
12. feb 2019
sajmiona
12. feb 2019

@lorela Cela si domylena , ale aj tak sa ides hadat. Krstnym sa stavas obradom krstu to nema s rodinnymi vazbami nic spolocne. On sa pyta kto je surodenec starych rodicov. A to, ze volate mamu starkej prastarka je preto , ze starka je uz oslovenie stareho rodica cize prarodica , tak isto je to s babkou. Babka = prarodic., prababka=praprarodic. Je rodic , jeho rodic je prarodic, jeho rodic je praprarodic. Inak menovane mama, starka , prastarka . Takze surodenec mojich rodicov je stryko a teta, surodenec mojich starych rodicov cize prarodicov je prateta a prastryko.

korunka1
12. feb 2019

@ukulela nie...to my sa pletieme 🤗😁😂

lorela
12. feb 2019

@sajmiona No hlavne, že aj ty si pochopila. Krstného som spomenula len na margo toho, že ním môže byť/nemusí súrodenec rodiča. Akým aktom sa ním stáva, je hádam samozrejmé.
Mýliš sa, predpona "pra" sa nenásobí v ďalších generačných väzbách, tzn. "prababka" je aj tá prapraprapraprababka v tvojom ponímaní.

sajmiona
12. feb 2019

@lorela pardon takže oslovenie pra prarodic nie je správne v tom som sa mýlila. Ale platí to, že starí rodičia sú prarodičia a odpoveď krstný by bola na každého človeka na svete neurčuje to vzťah k tebe rámci rodiny ako napísali baby o tom ste sa tu hádali. Stačí si priznať chybu a ísť ďalej

lorela
13. feb 2019

@sajmiona
Prarodičia sú "rodičia starých rodičov".
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/2913/

Rodičia
Starí rodičia
Prastarí rodičia
... atď.
http://www.geni.sk/kto-je-komu-kto-vo-velkej-ro...

sajmiona
13. feb 2019

@lorela Sama si napísala, že slovo pra sa nestupnuje. Takže po rodičoch je ďalší rodič tak isto s pred ponou pra, co znamena starý takže prarodic. Starý rodič-prarodic. To je to iste. A keďže ďalšie pra sa nepripaja tak aj ďalší sú prarodic.
Najbližšie príbuzenské vzťahy
Tie sú zväčša najľahšie.
Matka a otec, čiže rodičia. Brat a sestra, čiže súrodenci. Deti.
Rodičia otca a mamy sú prarodičia – babička a dedko, starí rodičia. Bez toho, že by sa rozlišovalo, z ktorej strany sme ich získali.
https://lepsiden.sk/pribuzenske-vztahy-pomenova...

lorela
13. feb 2019

@sajmiona Jazykovedný ústav Ľudovíta štúra ako aj združenie genealógov je relevantnejší zdroj.

2 - stupňoví prastarí rodičia (nie pra prarodičia)
3 - stupňoví prastarí rodičia (nie pra pra prarodičia)
...

sajmiona
13. feb 2019

@lorela https://sk.m.wiktionary.org/wiki/babka aj v definícii babka je vyznam prarodic a končím toto nemá zmysel. Aj v tom združení máš po starých rodičoch prastarý rodičia napísané nie prarodičia namiesto nich sú tí starí rodičia. Lebo pra=stari

sajmiona
13. feb 2019

@lorela však o tom pra pra som ti už hore napísala, že pardon som sa pomýlila máš pravdu ze pra sa nestupnuje. Ale ze od našich rodičov vyssie sú všetci prarodicia. To už sa tam píše ďalej len tie ďalšie stupne tých prastarychrodicov

lorela
13. feb 2019

@sajmiona
Babka - spisovné pomenovania sú aj babička, starká, stará mama a všetky označujú "matkinu alebo otcovu mamu". A nie matkinu/otcova starú mamu.
Detto dedko alebo aj deduško, starký, starý otec je stále to isté.
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/197/
Áno, v definícii babka je význam prarodič, na 3. mieste, prvé dve zastáva opäť význam matkina alebo otcova mama, tretí význam prarodič je totiž v zmysle "dávny predok". Pra nerovná sa len starý, ale aj veľmi starý, dávny, pradávny.

Prarodičia - význam slova je dávni predkovia (nielen výsostne starí rodičia - rodičia mojich rodičov).
Prastarí rodičia = o generáciu starší ako starí rodičia.

sajmiona
13. feb 2019

@lorela no a čo z toho vyplýva?? Ze už starí rodičia sú prarodičia. O tom tu točím. Ty si písala, že sú to až rodičia starých rodičov