Kto nezažil, ten nepochopí

28. nov 2024

V poslednom case sa tu roztrhlo vrece s prispevkami psychicky chorych ľudí. Ja žasnem a je mi smutno ked citam niektore komentare, ktore takeho človeka neposunu, len mu pridajú a ztazuju naklad, ktory musia nosit.. Pisu ze nejde o zivot, neumieras, ze ten a ten ne na tom.horsie. Prosim? Psychicke choroby su zivot ohrozujuce.su to smrtelne choroby. Preco? Pretoze cloveka mozu dohnat k samovrazde...
Jednej zene ste pisali ze kebyze ma deti jedna inak, ako v diskusii popisovala... A keby tie zeny co tak skaredo pisu do diskusi psychicky chorych. Ludi, mali psychicke pgoblemy tiez by im to uplne zmenilo pohlad na veci.
Je tazke takeho cloveka pochopit, vzit sa do jeho koze.. niekedy prodte treba rolovat dalej a odpustiť si
Tie hnusne pripomienky

dusankomoj
28. nov 2024

Tu na koni si niektoré ženy riešia vlastné frustrácie a je im jedno, že na úkor iných. Hlavne, že im je lepšie. Preto netreba riešiť vážne veci tu,ale na mieste,kde človek dostane reálnu, odbornú pomoc.

zuzinka888
28. nov 2024

👏👏musim zatlieskat. Prave som pohorsena opustila diskusiu kde zrejme psych.chory clovek sa stazuje- a tam naklad- mizes si za to sam, co sa stazujes vies kolko je naozaj chorych ludi...... Je to hnus. Toto by nzpisali aj cliveku s rakovinou ci inou diagnozou??? Psych choroby su rovnoko vazne a rovnako tazke a znicujuce ako fyzicke. Tam trpi telo a tam dusa. A rovnoko ako rakovina ci ine čihaju na kazdeho. A opat sa potvrdilo ze clovek sa moze tvarit ako priatelsky, mily,dobrosrdecny ale to aky naozaj je sa zisti ked otvori usta- teda klavesnicu.

svetlonos
28. nov 2024

@dusankomoj
to je pravda. S problémom treba naozaj k lekárovi. Vo svojom okolí to mam aj na živo. Joj Bóže co sa stazujes, veď máš všetko je ti dobre si len leniva!
To su casto typi ľudí, ktoré si strcia pravú ruku za chrbát a ľavou vsetko zvládnu....

michaelam2
28. nov 2024

Mas pravdu, ludom ktori su naozaj psychicky chori treba pomoct a nie im nakladat. Na druhej strane ale mam niekedy pocit ako keby bol psychicky chory uz kazdy druhy clovek, kazdy ma tetaniu atd. A tiez je vela ludi co pomoc odmietaju a radsej sa len budu lutovat doma.

autor
28. nov 2024

@zuzinka888 presne

slovakboy
28. nov 2024

Dobrý nadpis k tomuto príspevku. Alebo ako sýty hladnému neverí. Poznám aj vo svojom okolí ľudí, ktorým som to vysvetľoval a len mávli rokou. Práve tí silní, ktorí možno nikdy psychické problémy nemali a ani mať nebudú, tak to nevedia pochopiť, ako sa môže človek ktorému nič nechýba trápiť. Z určitého, toho ich pohľadu majú pravdu, lebo to nezažili, ale práve preto je potrebná osveta a je dobré, že sa o tom hovorí. Podobne nevedia pochopiť LGBTI a ľudí, ktorí potrebujú zmenu pohlavia lebo inak veľmi trpia. Urobila sa z toho politická téma a pritom je to téma pre odborníkov.

mirkam3
28. nov 2024

Autor, máš pravdu. Na takéto diskusie o duševnom zdraví sa snažím radšej vôbec nereagovať, aj keď si úvod často prečítam. Ale treba do tejto tvojej diskusie podľa mna dodať aj pohľad B:

- v posledných mesiacoch sa tu roztrhlo vrece s anonymnými príspevkami (pripadne vyslovene na to založenými novými kontami), až napadne podobnymi, z ktorých 85% vyzerá ako čistý trolling len na udržanie čítanosti! Potom sa diskutujúcim popravde už niekedy ani nečudujem, ze sú ostejsie/hnusné. Že sa niekto chce skryť za “anonym”? Ved vsetci sme tu anonymne! To fakt ľudia veria, že podľa nicku by každý každého spoznal v reálnom svete, ale podľa opisu situácie/detailov už nie?!

- mnohé tie prispevky navyše absolútne nemajú nic spoločne s témami, ktoré by sa mali obsahovo riešiť na MK. Toto materské/rodičovské fórum potom (zial) stráca význam a vlastne je len (neraz fakt zaslúžene) terčom posmechu nemenovaných satirickým stránok na Fcb/Insta. Pritom je to vlastne skoda, lebo človek tu stále nájde kopec VEĽMI relevantnych info, kebyže sa nemusí prehrabávať zvyškom, kde sa mu neraz rozum zastavuje. Neraz si hovorím, ze keby vznikla verzia MK2.0, odkial by vychádzali všetkých anonymov a jednorazovo vytvorené nicky kadejakých podivínov, hneď som tam.

- píšeš, že “ niektore komentare takeho človeka neposunu”. Suhlasim na 100%. No úprimne, často vznikne diskusia na 10-15 strán (áno, aj s hejterskymi príspevkami, no tiež) plná rad od výmyslu sveta - len autor sa vo väčšine prípadov posunúť ani vôbec neprišiel podľa toho ako zneguje každú dobru radu. Tak čo teda prišiel robit? Taká diskusia zakape s tým ze “všetci ste proti mne” a o mesiac ju tu nájdeme odznova.

- A idea? možno by take prispevky mali končiť/byt presmerovane/ do uzavretej moderovanej skupiny, keďže na obyc fóre vznikajú problemy, ktoré ty aj ja podpisujeme.

thirstymonk
28. nov 2024

Najviac ma deprimuju chujove reci ako "ja mam 20 deti a tak nemam cas na depresiu". Z toho ma ide urvat!!! Depresia je choroba zlazy, podobne ako napriklad cukrovka je choroba zlazy. A v zivote som nikoho nepocul splietat nejake sracky o tom, ze pri sto detoch nema na cukrovku cas. 🤬🤬🤬🤦🤦🤦

mirkam3
28. nov 2024

A ešte 1 bod som odpozorovala, no zabudla doplniť do predošlého príspevku:
- často sa dočítame, že väčšina tých ľudí s psychickým problémom tu na MK k psychológom/psychiatrom nechodí ani chodiť nemieni. Radšej si príde po diagnostiku od cudzích ľudí bez akéhokoľvek vzdelania…

monnci2226
28. nov 2024

@zuzinka888 citala som tu prednedavnom nemilu diskusiu kde si pytala radu zena s rakovinou a vyvodom. pytala sa nieco ohladom financii a zeny ju posielali robit lebo zevraj ak sa chce tak to vzdy to ide.... ludia k sebe dnes nemaju stipku empatie. je to velmi smutne.

mirkam3
28. nov 2024

@monnci2226 🥹 omg (a predpokladam, že pracovať ju posielali predovšetkým chronické vyciciavacky štátu..).

subartic
28. nov 2024

ja zas napríklad v diskusiách nemám rada ak niekto príde s tým že chce vo vzťahu zotrvať , lebo toho druhého má proste rada/ rád a žiada radu ako prekonať zradu partnera alebo nejaké ťažké životné obdobie a tu mu je naložené že treba odísť , rozviesť sa , spáliť za sebou mosty .Akokeby sa nerešpektovalo rozhodnutie toho kto sa pýta ako na to , čo absolvovať atď. Bol tu chlap ktorý chcel so ženou zostať , napriek tomu že ho podviedla , žena sa snažila a pýtal si rady ako to prekonať , ako ich zas vrátiť k sebe spať a 80 % príspevkov aby sa na ňu vysral , poslal ju do p.....

tibor79
28. nov 2024

Presne, prvá vec, čo na psychológii učia je, že pre daného človeka je ten jeho problém najväčší v danom čase. Čiže porovnávanie a rady typu "veď druhí sú na tom oveľa horšie", sú absolútne mimo a kontraproduktívne pre človeka, ktorý má psych.problém.
Odolnosť ľudí voči psych.záťaži je rôzna. Čo jeden zvládne s úplným kľudom a nadhľadom, pre druhého môže byť totálne nerešiteľný problém, ktorý ho ničí a môže úplne zlomiť.

marianarem
28. nov 2024

@michaelam2 Tetania, panicka a uzkostna porucha su novodobe epidemie, naozaj ich ma vela ludi. Ja som pred 20 rokmi bola jedina vo svojom sirsom okoli, no dnes uz mam len v okruhu najblizsich kamaratov 3 ludi, u ktorych sa objavili taketo problemy. A v sirsom okoli je ich samozrejme viac. Pritom to su veci, ktore si nevymyslis, ludia ich realne maju. Taky panicky zachvat je fakt zly a urcite ti nikto nepovie, ze ho mal, ked sa len tak bezne blbo citi. Tetania podobne, tam.sa da urobit aj meranie. Podla mna sa na tom naraste podiela sucasny sposob zivota.

really8
28. nov 2024

Kludne mi nalozte ale dnes si kazdy druhy nevie poradit so zivotom a uplne banalnymi vecami. Nastane problem a hned sa rucaju. Nikto sa nezaujima o svoje dusevne zdravie, len tupo hltaju reality show, instagram a ziju vsetkym co ma na zaciatku slovo fast. Kazdy si mysli ze byt stastny je samozrejme a ak sa nieco stane, co je to katastrofa, lebo sme vlastne rozmaznani zivotom. Ale kolko ludi videlo farmu a kolko si precitalo nieco od krauseho alebo vypoculo stranskeho (napriklad). O svoju psychiku sa treba starat tiez a mozno v prvom rade

unicornlady
28. nov 2024

@tibor79 Dosť veľa urobí to, akú má človek oporu v okolí, či má tie "zdroje", ktoré ho nabíjajú. Ja som aj napriek tomu, v akom prostredí som vyrastala, fungovala ako dosť silný človek. To trvalo len do obdobia, než som dostala autoimunitné ochorenie, rozišiel sa so mnou priateľ, po skončení školy som nemala tie kamarátky, keďže boli z iných kútov Slovenska, a mňa to neskutočne zložilo.
A tým, že som fungovala predtým dobre, tak mi okolie ešte viac naložilo, že prečo to nedávam ten život, cítila som sa ako totálne zlyhanie.
A paradoxne po navštevovaní terapeutky som sa cítila už totálne neschopná, vraj, že "čo mám za problém, a ak by ste vedeli, aký máte problém, vyriešili by ste si to sama a nemuseli by ste chodiť na terapiu" (a toto mi povedala po niekoľkých sedeniach, kedy som už "videla", že ma vôbec nepočúva).

Tým sa som chcela vyjadriť k tej ODOLNOSTI voči záťaži. Že aj to je premenlivé. Nie je to tak, že človek je buď dosť odolný alebo menej. Ale je to dané aj momentálnou situáciou, že aj tá miera odolnosti sa mení. Čo inokedy by mu nerobilo problém, teraz ho môže aj to málo zložiť.

thirstymonk
28. nov 2024

@really8 Presne tak, toto máš úplnú pravdu. Najmä "muži" dnešných dní, to nie sú muži, ale úplné sračky... vo väčšine prípadov! Áno, vždy sa to vyskytovalo, ale bolo toho málo. Dnes samí zošenštilí, nagelovaní pajáci, čo v živote v ruke nedržali kladivo, jediné, čo vedia, je šermovať pipikom, ale bez zodpovednosti.
Niekto tu bude mudrovať, že treba isť na vojenčinu, ale to je blbosť. Voječina z chlapa neurobí chlapa. Len tvrdý život robí tvrdého chlapa. Dnes máme všetko, čo si zmyslíme a tak to aj vyzerá...

mamamoni
28. nov 2024

...ale vždy už podľa nicku presne viem, ktorá bude rýpať,ponižovať a ktorá chce ozaj poradiť, pomôcť, často ani jej komentár nemusím prečítať....že to tiež poznáte? ....No sú tu ženy ktoré sa sem chodia hlavne vyh*niť

slovakboy
28. nov 2024

@mirkam3 možno sú to aj trolovia, ale to mne je jedno. Reakcie si nájdu aj iní. A niekedy je tá téma dobrá na osvetu. Keď si niekto založí nik len kvôli tomu aby mu poradil niekto, aj to chápem. Chodí tu číta tu ale nick tu nemá. Ak sa chce spýtať, založí ho. Nemali by tu byť politické témy, ale keď neeskalujú do nenavisti a hulvatstva, môže aj to občas byť.

slovakboy
28. nov 2024

@thirstymonk aj súhlasím aj nie. Kladivo už dávno nie je znak chlapa. A zženštilosť je čo? Citlivosť? Jemnosť? Zbabelosť? To treba rozlišovať. Muži sú takí istí ako boli len sú v inom prostredí. A všetko teda nemajú. Byť stredná trieda je čoraz ťažšie. Ale máš pravdu, že určitá odvaha a vzmužilosť je potrebaná. A tú môže mat aj metrosexuál aj žena. Napríklad ten čo hraje ženu v tej reklame na Tesco je dostatočný chlap. Aj keď sexuálne inak orientivaný.

lavender94
28. nov 2024

Raz som tu čítala veľmi pekný komentár že je úplne jedno či sa topíš v dvojmetrov alebo dvadsať metrovej vode s vysokými vlnami. Keď nevies plávať utopíš sa. A je to tak. Ja som k depresiám prišla úplne nečakane a vlastne nič mi nikdy v živote nechýbalo. Mala som dosť peňazí, lásky a doteraz neviem čo sa stalo a prečo som skončila na antidepresivach kvôli maličkostiam, ktoré sa vramci celého života nabalovali. Aj som tu anonymne napísala a vlastne mi tam tristvrtina ľudí napísala, že poriadne ani neviem o čom je život, nezažila som ešte nič hrozne a nemám žiadne starosti takže sa vlastne nemám prečo cítiť zle.
Ja mám niekedy pocit, že bola vyhlásená nejaká súťaž v tom, ktorá ma horší život, viac problémov, menej peňazí, je viacej unavená, ma neschopnejsieho manžela. A že v momente, keď sa nám v živote nedeje minimálne rakovina tak nemáme nárok na to byť nešťastné alebo sa nemá ako v takom človeku vyvinúť psychické ochorenie. Ale to s tým nič nemá. Nohu si nezlomime tiež pre to, že by sme veľa chodili. Či aj človeku s rakovinou poviete, že si za to môže sám, alebo že veď je to liečiteľné tak sa nesťažuj? Tam si to akosi nikto nedovolí. Ale do psychicky chorých, slabších sa kope ľahko no. Veľa ľudí si tu rieši vlastne frustrácie, vypindúvajú tu do druhých za úplne chujoviny len aby sa aspoň na chvíľu cítili dôležití vo svojom zbabranom živote. Mne je tých hejterov vlastne rovnako ľúto ako tých, ktorí sem píšu, lebo je vidieť, že ich nemá kto doceniť, nikto ich dlho nepochválil neuznal neprejavil lásku a tak toho nie su schopní ani oni.

thirstymonk
28. nov 2024

@slovakboy Čo robí muža mužom? V prvom rade zodpovednosť. Schopnosť postarať sa o seba a o iných (rodinu). Čo je to za muž, ktorý vypráši nejakú random ženu na diskoteke a potom uteká od nej, keď je zrazu tehotná? Čo je to za muž, ktorý opustí rodinu, kde sa narodí postihnuté dieťa? To nie je muž, to je sračka, ktorá nevie zniesť, že niečo v živote nie je úplne dokonalé a nevie sa tomu prispôsobiť.
"Kladivo" bolo len symbolom, ale aj tak je to podľa mňa shitty muž, čo nevie do ktorej strany sa zatáča matica a kvôli výmene žiarovky dobreže nevolá elektrikára.

lusilla
28. nov 2024

Ja si myslim ze nastava viacero problemov ktore vedu ludi k tomuto chovaniu voci psychicky chorym ludom. Za prve, je to velmi tazko predstavitelne a preto sa clovek nedokaze tak lahko vcitit do koze toho choreho a nedokaze ho pochopit. Moj manzel ma panicku poruchu, popravde ja sama si nedokazem dost dobre predstavit ako sa citi, i napriek tomu ze mi to denne popisuje, napriek tomu ze s nim riesim ataky, lekarov, cele to jeho prezivanie aj tak to nemam navnimane rovnako ako proste bolest krizov ci zuba. Neviem sama cim to je. Za druhe uz je toho tak vela ze ludom podla mna uz to bud vadi ked z kazdej strany pocuvas ako je niekto smutny, ma depresiu, nevladze nic, nic ho nebavi. Neskutocne to ubija, ja to mam doma a niekedy to tak prelezie na mna ze som az alergicka na to ze muz nieco nerobi lebo on je unaveny a nic sa mu nechce a ja to musim cele tahat za neho a nemam ako keby pravo sa ani len postazovat lebo to uz su reci tipu ale on sa citi zle a aka som netolerantna ze si dovolim fiflat na jeho stav. A ked toto povie niekto v rodine, niekto v praci a bezny clovek ma toho okolo seba vela a nevie co si voci komu moze dovolit tak to proste dojde trpezlivost obcas. Tretia vec je ze podla mna, aj ked viem ze vela ludi realne trpi tak zacina byt vela ludi ktory ako keby pochopili ze aha tak toto skvele funguje tak idem sa aj ja tvarit ze mi nieco je a budu okolo mna behat, to su klasicky zneuzivaci plus to su ludia ktori naozaj nemam problem vyrobim alebo su fakt tak tou dobou uz zmanipulovany ze pride problem a nemaju ani tolko zdraveho rozumu ze by ho vyriesili tak to takto teatralne prezivaju az sa zda ze maju skutocne problemi. To mam teraz take dve kolegyne v praci, ktore teda prezivaju a vyrabaju problemi, kazdy ich lutuje ako su oni na tom a ja teda po skusenostiach co mam s manzelom im neverim ani nos medzi ocami a tam by som si kludne dovolila ich spochybnit. A posledna vec, podla mna nam velmi chybaju odbornici, psychologovia a psychiatri ci uz na pracu s tymito ludmi, na pomoc, na vymedzenie problemu ale aj na osvetu a ked ludia nevedia ako sa chovat tak sa chovaju casto aj nevhodne.

0silvia0
28. nov 2024

Ja súhlasím, kto nezažil, ten nepochopí. Ja som teraz prvý krát zažila v nedeľu nejaký panický atak či to to bolo. Mám postcovidový syndróm asi, kovid som mala začiatkom októbra a doteraz kašlem, mám dýchavicu, zhoršila sa mi kvalita spánku a v nedeľu na mňa večer prišiel stav paniky, pocit, že asi vyskočím z kože. Trvalo to ešte v pondelok, bolo to hrozné a nikdy viac by som to nechcela zažiť. Fyzická choroba je ľahšie znesiteľná ako tento stav. A nikto nikdy nevie, aké zmeny v mozgu môžu komu kedy nastať, čiže tieto tvrdé výroky sú naozaj len preto, že to nezažili.

tiezjedna
28. nov 2024

@autorka súhlasím. Ale uvedom si, že my tu ťažko posúdime, kto je psychický chorý a kto len jednoducho neschopný... Ak niekto vie, že má naozaj problém alebo bol dokonca diagnostikovaný, mal by to spomenúť hneď v úvodnom príspevku. Verím, že mnoho reakcií by vypadalo inak.

michaelam2
28. nov 2024

@marianarem to ja vobec nespochybnujem ze tetania je ozajstna choroba a velmi neprijemna. Ja som narazala na to ze si ju vlastne uz pomaly hocikto diagnostikuje sam a pritom mu mozno naozaj nic nie je, len treba trosku zmenit zivotny styl. A to vravim z vlastnej skusenosti. Tiez som si kedysi takto sama diagnostikovala vsetko mozne, aj tetaniu a nakoniec sa stacilo zacat hybat, normalne jest a chodit pravidelne von a vsetky psychicke problemy mi presli. Takze ani sa necudujem ked to niekto cele zlahcuje lebo je velmi vela ludi ku ktorym som patrila aj ja, ktorym vlastne nic nie je, len sa potrebuju v zivote trochu rozhybat.

tilonka
28. nov 2024

@thirstymonk presne tak 👍👍👍

michaela412
28. nov 2024

Manželov strýko dostal coronu - zrazu začal mať psychycké stavy - pracovitý človek, zrazu nič ho nebavilo, išiel k psychologičke no nejak nebol z prvého sedenia nadšený, tak sa objednal ku psychiatričke a už k nej nedošiel, spáchal samovraždu. Nikdy by sme o ňom nepovedali, že by niečo také spravil. Netušíme aké to boli stavy (ja si myslím, že schyzofrénia sa prejavila veľmi rýchlo a intenzívne). Proste to aj riešil, chcel to riešiť a aj tak to nezastavil. Celé sa to udialo v priebehu jedného mesiaca, žiadny dlhodobý stav to nebol.

0silvia0
28. nov 2024

@michaela412 covid napáda nervové bunky, čiže po kovide celkom častá komplikácia, depresie a poruchy spánku. Tiež teraz riešim postkovidový syndróm

grof_monte_christo
28. nov 2024

@0silvia0 Ak sa mozem spytat, bol to tvoj prvy covid, alebo reinfekcia?