Chcela by som sa opýtať čo by sa dialo, keby som odišla od priateľa, s ktorým mám 2,5 ročnú dcéru, som s ňou na materskej a mám aj z predošlého manželstva 2 školákov. Bývame u neho a začal na nás byť dosť agresívny, hraničí to s psychickým týraním ale k malej je ako med. Trvalé bydlisko mám s deťmi inde. Stále sa hádame a už som povedala, že odídem a on, že dobre ale malú mi nedá. Viete mi niekto povedať, čo by sa dialo keby sme sa zbalili a šli preč, že ako by to bolo s malou, keby mi ju nechcel dať?
Je zapísaný v rodnom liste.
dieta na 99% ostane u teba pokial nemas ziadne probemy s alkoholom drogamy a podobne nevidim dovod aby ti ho sud nezveril..co sa tyka otca to uz urci sud ak sa vzajomne nedohodnete kedy si ju bude bravat ...
@fajtka Daj si malú zveriť do svojej starostlivosti a možeš sa od neho v klude odsťahovať. Na Slovensku vačšinou zveria dieťa matke, pokiaľ nie je alkoholička alebo neberie drogy a pod. Hlavne, aby ste mali kde bývať a asi si budeš musieť nájsť prácu, aby si to zvládla finančne.
@janickacrazy A ak by som to vybavovala, on sa o tom dozvie, že? bývať mám kde, len aby som to uplatila, hlavne školka je už vybavená, len robotu nejakú nájsť.
ďakujem, za rady....
myslela som si, že po skúsenostiach s alkoholikom, potom s ex-manželom, ktorý bol závislí na mobile, internete, stávkovaní a neviem čo všetkom, tak že už to bude v pohode. No fakt to nie je sranda a navyše ma doteraz nikdy nikto neponižoval, nenadával mi a neznemožňoval ako tento chlap.
Normálne asi zostanem radšej do konca života sama, lebo všetci sa len pretvarujú a niečo hrajú ☹
@fajtka Neviem, či sa on o tom dozvie, ked nie ste manželia, ale asi áno, ked je uvedený v rodnom liste. No najlepšie keby si odišla, ked nebude doma, to je hádam najistejšie, prípadne si zober niekoho so sebou, napr. brata, keby ti chcel partner robiť nejaké problémy alebo by náhodou prišiel nečakane domov. Najlepšie by bolo, kebyže máš dáke dokazy o jeho agresivite, tak vtedy by mu malú určite nezverili.
@janickacrazy on je doma každý deň a potrebovala by som pobaliť veci, deti tu chodia do školy.
On na verejnosti až takto nereaguje, hlavne doma, a čo ho mám nahrávať? je to ťažké, decká by mohli jedine dosvedčiť, že po nich a aj po mne ziape a nadáva.
@fajtka to vôbec nechodí z domu???? nerobí??? pošli ho na nákup a zbal deti a odíd....alebo deti daj akože starým rodičom,,,,,,neboj určite niečo vymyslíš.....
@fajtka prepáč, ale mne to z doterajších viet príde ako keby si ty unášala dieťa od otca. skús voliť vhodnejšie slová alebo to aspoň nepíš verejne pod svojou fotkou.
SAMOZREJME že sa to dozvie, preboha veď je otec maloletej.
deti by som poslala k babke "na prázdniny", muža do krčmy, medzitým by som zbalila HLAVNE všetky doklady (oblečenie vieš prípadne dokúpiť) a zdrhla čím skôr než sa vráti. ale očakávaj problémy, keď vás nenájde doma. a OKAMŽITE zažiadať výlučnú starostlivosť na súde, lebo inak z toho ešte budeš mať prúser ty.
@fajtka mas malu zverenu do starostlivosti? ak nie, podaj hned navrh na sud. a kym sa to dozvie, kym zacne sud konat, konaj ty. posli deti k starkym, alebo niekde, kde to nebude podozrive ... alebo nech vas pridu navstvivit a vezmu ich akoze na prechadzku. a niekto nech ostane s tebou doma ako svedok,ak by chlap vyvadzal - pobal veci a odid. starky zatial odvedu deti.
@fajtka otec má rovnaké právo na dieťa ako ty. Ty už nejaké máš z predchádzajúceho vzťahu, tak isto vieš ako a čo sa v tomto prípade bude diať.
Odísť môžeš, ale on môže požiadať o striedavú starostlivosť poprípade o starostlivosť o dieťaťa v určených dňoch. A ak to tak určí súd, že ho bude mať trebárs každý druhý víkend, ty si povinná mu ho dať.
@fajtka no ak on má kde bývať a škôlka je v blízkosti jeho bydliska a chce on malú,,tak má veľkú šancu ju dostať. Netreba to podceňovať a určite by som mu ju dávala na víkendy a ako si zaželá ešte pred tým ako bude súd o zverenie starostlivosti o malú, aby ti to ešte neuškodilo.
@fajtka najskór požiadaj o zverenie dieťaťa do starostlivosti s návrhom na výživné a úpravu styku. Dajú ti ho, potom rieš ďalej. Zatiaĺ má dieťa právo rovnako byť s obomi rodičmi a vy obaja máte rovnaké povinnosti ju živiť.
Dúfam, že čoskoro sa zmení už aj u nás ten diskriminačný názor, že dieťa "patrí matke" - mnohí otcovia by boli lepšími rodičmi ako matky 😒 (to neber osobne, nepoznám ťa,nehodnotím)
Držím palce, aby deťom bolo lepšie....ale konaj ruzumne, nemajetnícky a neješitne....
@zuzanka.zuzu ja nechcem dieťa unášať, ale ho poznám a viem ako vie reagovať a bolo by tu z toho veľké divadlo a hlavne stres pre malú a ani nechcem aby sa viac nestretávali, práve sa chcem na všetkom dohodnúť, no s ním sa nedá o ničom porozprávať, hneď ide preč
@fajtka ja chápem, že nie, ale píšeš tak... a aj z pohľadu zákona budeš musieť byť veľmi naozaj veľmi opatrná, čo budeš robiť s dcérkou a kam budeš chodiť lebo rovnako ako ty, tak presne také isté práva má na ňu aj on, pokiaľ mu súd neprikáže inak... čiže napríklad až do právoplatného rozsudku čo kto môže a čoho sa kto musí zdržať, nebudete môcť ísť bez jeho súhlasu do zahraničia (napr. blbá dovolenka) lebo inak by to bol únos. a ak si teraz zoberieš dcérku so sebou, tak si nemyslím, že by ti súhlas dal. preto si hlavne všetko dobre právne ošetri.
ale zase na druhej strane, rovnaké právo ako on máš na dcérku aj ty - čiže sa nemôže stať, že "on je schopný mi ju nedať " 😎 okamžite volaj políciu.
kým to nie je poriešené akýmkoľvek právoplatným rozhodnutím súdu, môže ako matka, tak aj otec teoreticky brániť v styku....stačí aby bol doma s dieťaťom a povolil matke návštevu....a už prejavil dobrú vôlu. Políciu môže volať kto chce, ak nie je právoplatné rozhodnutie, tak nemal čo porušiť....
ja som mala právoplatný rozsudok o zverení dieťata do mojej starostlivosti,a styk bol neobmedzený......ked sa mi vyhrážal, že mi deti nedá aj 3 mesiace, tak som to bola zisťovať na polícii......a podla ich vyjadrenia , ak by mi ich nevrátil, tak by nemohli nič robiť, lebo je tam neobmedzený styk.......
@mirica to je síce pravda, ale však si mohla tvrdiť, že teba alebo deti udrel, ak tam ten útok bol samozrejme 😎 a potom požiadať o predbežné opatrenie - to je do 48 hodín.
@zuzanka.zuzu ......falošné obvinenia nikdy nedopadnú dobre.....ak to nedokážeš,môže ťa žalovať spätne.... 😖
@mirica rozhodne som nepísala o falošných obvineniach. a k tvojmu dokazovaniu - no daj že sem univerzálny návod, ako dokázať psychické týranie? práve preto existuje niečo ako voľné hodnotenie dôkazov súdom.
maximálne vám súd môže určiť striedavú starostlivosť,vziať ti ju nemôže on,ani súd,pokial sa má malá pri tebe dobre.