Ahojte. Ja viem, že existuje viacero "typov" alkoholikov a vopred prepáčte za dlhší príspevok ale chcela by som si to zrovnať, lebo mi to spôsobuje veľkú galibu vo vzťahoch. Ďakujem každému, kto si prečíta a k veci odpovie svoj názor či skúsenosť. Nie je to prieskum je to pre mňa reálny život ja nepijem a môj strop je 1dcl vína za pol roka preto vraj nie som objektívna.
Všetko sú to ľudia vo veku 25-32 rokov, všetci zodpovedne pracujú, starajú sa o seba, domácnosť, partnerov, všetci bezdetní- Pracujú v jednom kolektíve na vzájom sa ovplyvňuju. Robia v gastro oblasti teda prístup k alkoholu veľmi jednoduchý pre nich aj lacný ale kupujú si aj mimo práce.
Prípad 1: Osoby, ktoré sa cielene opijú 1x za týždeň "na totálku" - alko + drogy prípadne s cieľom "vypnúť sa" a odreagovať sa, v alkohole vyhľadávajú vyslovene ten stav. Robia to opakovane, plánovane a cielene, vo veľkom, ale len raz za týždeň/dva, majú na to financie, neohrozuje ich to existenčne, pracovne, spoločensky a pocitovo ani zdravotne + príležitostne sa napijú aj v práci (môžu) a nie "do nemoty". Podľa nich to nie je problém, je to tolerované okolím
Prípad 2: Osoby, ktoré sa cielene napijú každý deň. 1-2-3 poháre vína, niekedy celá fľaša - dve, prípadne niečo tvrdšie... štandard je tie 1-2 2dcl vína/proseca DENNE. Je tam uvedomenie si problému (nemal/a by som, mal/a by som prestať) ale zároveň je to tolerované okolím, lebo veď iní (viď hore) to majú horšie. Pracujú, sú výkonní, starajú sa o domácnosť, nezanedbávajú partnerov, majú koníčky, normálne fungujú. Časom sa stupňuje stav ich opitosti a situácie, ktoré sa dejú pod vplyvom, rovnako nie je jednotná "opica" - niekedy veselá, niekedy agresívna... ale: každý krát iná výhovorka, prečo "musia" piť (stres, práca a pod. stále niečo iné), tvrdenie, že im alkohol chutí, pijú kvalitný a nejde im o ten stav. Vedia vydržať napr týždeň bez ale potom zase nabehnú na svoju dennú hladinku, ktorú berú ako odmenu za akúkoľvek životnú komplikáciu alebo aj len tak. Tiež ich to neohrozuje pracovne ani finančne.
Majú všetci problém? Má niektorá skupina väčší problém? Kedy je ten bod, že už je to vážne? Akékoľvek skúsenosti a rady pomôžu.
Obidva príklady sú alkoholici, len iný typ. A podľa mňa oba problémy sú rovnaké. Pre mňa v alkoholizme neexistuje menší a väčší problém.
To píšem ako exmanželka alkoholika. A nie, neopijal sa každý deň (aspoň počas manželstva), a ani nevypil fľašu tvrdého za deň, ak by si niekto chcel rypnut.
Obidve skupiny majú /budú mať časom problém.
obe skupiny sú alkoholici. Takto sa to začína, pomaly, nenápadne. Problém nastáva už keď je podmienená chuť, činnosť spojená so slasťou a pôžitkom, "odmenou" kt. je spojený s konzumáciou=craving= chuť, túžba,🚩napr. ideme na lyžovačku, kto berie domáce, dali sme si do nálady, dobre sme si zatancovali, po celom dni sa teším na to ticho v dome a nalejem si (dvojdecové alkoholičky), idem na hríby, beriem ploskačku. Toto je veľmi silný pozitívny vzťah k alkoholu, pozitívne asociácie s ním spojené. Šťastné centrum "odmeny" dopamínová vlna. 🚩 Mnohé tu v diskusiách nesúhlasia, ale ÁNO, slovenský národ je národ alkoholikov! Skús urobiť svadbu, krstiny, kar, oslavu, detskú oslavu, gulášovku, grilovačku bez chlastu... Alebo len povedz že nepiješ 😄 Pripomienky, typu : daj si, aspoň jeden, na náladu, či si tehotná, urazíš ma... a podobné debilné reči máš na tanieri hneď 🙄
Oba prípady sú alkoholici. Nerozdeľuje sa to na také , že niekto je viac a niekto menej. Alkoholik je proste alkoholik. A časom to môže zničiť celý život, zdravie.... Píšem ako abstinujúca alkoholička, z vlastnej skúsenosti.
Mna by zaujimalo, ci som alkoholicka aj ja, ked sama od seba alkohol nepijem, ani tu flasu vina co mam 2 mesiace v chladnicke ma ani nenapadlo otvorit, ale v spolocnosti alebo v restike si dam vino skoro vzdy, ked si da aj ten druhy clovek? A naopak, ked si neda on (lebo napr soferuje) tak ma ani nenapadne si davat nieco ine nez nealko? 😅
Ďakujem vám veľmi všetkým! Ja som si popravde myslela, že problém je len prípad 2, no na druhej strane prípad 1 mi príde horší, keď to tak poviem. a teda naozaj som chcela presne toto napísať, čo @jamimo, že potom je teda každý na SK dobre že nie už alkoholik. Veď to je presne stále a pri každej príležitosti a ja ako nepič z presvedčenia lebo proste nechcem tak nebudem som si za celý život vypočula teda všetky argumenty a presviedčania a bola som vyčleňovaná z kolektívov pre to že nepijem a pod :(
@huxy ďakujem ti. A bol alkohol dôvodom rozvodu? Ak áno, kedy prišiel ten bod, že si si povedala, toto je moja hranica?
@letmebe8 ďakujem ti, že si napísala! Fandím ti a veľmi ti držím palce! ♥
A čo potom teenageri? Ja osobne som zažila to každodenné piatkové "musím si zresetovať hlavu" v čase keď sme mali 16-17. Mne to už vtedy neprišlo ok a normálne... ja sa fakt cítim ako taký vyvrhel...
A ešte teda doplnková otázka..keby bol niekto z Prípadu 1 a Prípadu 2 váš partner/manžel, dlhoročný vzťah..kedy ba ste si povedali, že toto už je moc? Alebo by ste to vobec netolerovali? Keď ste sa spoznali taký nebol ale časom sa to vyvinulo do jednej alebo druhej podoby
Alkoholizmus narobil veľa problémov v našom manželstve. Proste zničil všetko. Lebo kvôli alkoholu bol z ex zlý človek. Kedy prišiel zlom? Keď mal aférku 2 mesiace, podvádzal ma. Kvôli alkoholu som 2x odišla, no vždy sa vrátila, dala šance milión krát. Snažila sa mu pomôcť, bola som s ním aj u psychiatra, liečbu odmietol... veľa toho bolo. Je možné, že bez jeho nevery by som to ďalej znášala, zo mňa by kvôli tomu bola už troska. Lebo keď niekto neprijíma pomoc, v podstate svoj problém popiera, nevidí, tak nevieš spraviť nič.
Dnes už partnera čo pije, by som nechcela a netolerovala. Nepoviem raz za dlhý čas si dať pohár vína večer pri telke alebo na nejakej oslave. Ale nie take pitie, že niekto si na to a na oslabovanie vždy dôvod nájde.
spôsob a frekvencia pitia sa môže meniť. Už dávno napr. vo Veľkej Británii majú problém (tento trend je už aj u nás) s nárazovým pitím alkoholu u mladistvých=na doraz, kolaps organizmu, výplach žalúdka... Pocit, že v piatok sa nalejem, s kamošmi = niekde je interný problém... Sila sociálnej skupiny, prijatie, akceptácia, NEsebahodnota, uvoľnenie...
netolerovala by som to 👆 vôbec
@huxy ďakujem ti, za odpoveď, veľmi ma to mrzí. Ale verím, že už ti je oveľa oveľa lepšie a všetko je v poriadku. Ak ti nevadí ešte zdieľať, koľko to trvalo?
@jamimo Toto presne som myslela... len mám pocit, že ani zmena sociálnej skupiny veľmi nepomôže a stále sa "nájde dôvod" :( a ja som z toho teda veľmi nešťastná... mám taký pocit bezmoci lebo presne ako písala @huxy, že "keď niekto neprijíma pomoc, v podstate svoj problém popiera, nevidí, tak nevieš spraviť nič" :(
Vydatá som bola 9 rokov, v podstate sme spolu začali bývať až po svadbe. Predtým sme bývali od seba 50 km, videli sa len cez víkendy. O jeho probléme som pred svadbou netušila. Takže cca 9 rokov som dúfala, že sa niekedy niečo zmení. Ľutujem tie premarnené roky. Ale už som rada, že je to preč.
@huxy rozumiem :( ďakujem ti veľmi za tvoje odpovede!
Ano, je to smutny fakt. Slovaci SU narod alkoholikov.
@vanilkovazmrzka to je spoločenský pripitok, pokiaľ nie si v reštaurácii denne 🙂
@marcellka32 dakujem ukludnila si ma :D na to som nastastie/nanestastie prilis chudobna, aby som tam bola denne :D
@vanilkovazmrzka keď sa už opije člen volebnej komisie v Zuberci je to horšie ako som si myslela.
@luccija ale tak zrovna toto ta poburilo? A ozrati politici, ucitelia, riaditelia velkych firiem… ? Myslim ze nejaky obycajny cloviecik co sa nahodou dostal do komisie je este to najmensie zlo 🥲
U nas je bohuzial pitie alkoholu viac ako tolerovane, neustale je tu prisun k akemukolvek alkoholu, doma, na navsteve, oslavy a podobne. Odmietat alkohol je dokonca podla niektorych drze a neslusne. Takze sa necudujem, ze tu ma problem s pitim pomaly kazdy druhy clovek obrazne povedane. Alkoholik je kazdy, kto ma potrebu konzumovat alkohol pravidelne. Je jedno, ci je to pohar denne alebo flasa denne. Mam kamaratku, ktora denne vypije vecer flasku vina "na uvolnenie". Problem si nepripusta, pretoze ona predsa NIE JE alkoholicka, ona je slusna zena. Cize aj takto niektori na to pozeraju.
@muchotrafka298 Ano, toto je presne ta optika, ktorou vnimaju svoje pitie aj ludia, o ktorých ja píšem v úvode :( jedni nemajú problém, lebo je to len raz za čas a druhí nemajú problém, lebo to neni tolko... :(
Pracovala som vo firme, kde sa popíjalo nonstop v pracovnej dobe, po pracovnej dobe a boli to aj vodiči autobusov a automechanici, takže ukážkové slovenské popíjanie. Mám podobný príbeh ako @huxy, dopadlo to rozvodom po 8 rokoch, ex sa už nedokázal kontrolovať, bol agresívny, vždy si našiel príležitosť, aby sa mohol napiť...návšteva rodičov, kamaráti, po práci rovno do krčmy...paradoxne počas čakania na rozvod ho zastavila hliadka PZ,bol za volantom autobusu a nafúkal viac ako promile, tak okamžite odobratý VP, použila som to proti nemu na rozvodovom konaní, pretože stále tvrdil, že on nie je alkoholik.... po nejakej dobe mu bola diagnostikovaná epilepsia, už s ním nie som v kontakte, ale myslím, že to bol dôsledok toho nadmerného popíjania, vypadali mu vlasy, údajne teda už nepožíva alkohol... ale sám od seba by neprestal, až po týchto komplikáciách, vodiča už robiť nemôže... všetko ho to dobehlo... alkoholizmus je obrovský problém, takisto mám kolegyňu, ktorá si každý piatok kupuje liter vína a sama ho doma vypije, lebo "je piatok", to treba na uvoľnenie... neprizná si, že je alkoholička a vyhľadáva zámerne také spoločenské udalosti, kde sa dá dostať k alkoholu, ja neznášam opité ženy, je na ne otrasný pohľad.
@fatimalady Och, to je teda tiež ďalší "krásny" príbeh :( ďakujem, za zdieľanie. Je to pre mňa nesmierne strašidelné čítať popravde, pretože začínam mať pocit už že presne aj moja kolegyňa, čo si každý deň po robote nabije flašu proseka na relax má už fakt problém... a podobne teda takmer každý, koho mám vo svojom okolí :( Niekde som sa stretla s názorom, že kým to neohrozuje bežné fungovanie, človek pracuje a funguje a nepije tajne, tak to netreba riešiť... no neviem neviem
Alkoholici su vsetci menovani. Z psychologickeho hladiska je alkoholik kazdy, kto ma nutkanie ten alkohol pozivat, na frekvencii (denne/tyzdenne) nezavisi, nedokaze si predstavit, ze by ten alkohol v danom case nemal, a je nervozny, ked ten alkohol v danom case nema. Cize zalezi od pravidelnosti pitia, nie od mnozstva a frekvencie. Dufam, ze som to moc nezamotala 😃