Zienky. Vadilo by vam, keby dieta ktore chcete krstit (katolicka viera), bol by mu krstny otec sestrin priatel/uz snubenec a svedkom krstu by bola sestra? Nakolko sestra je evanjelicka, tak by nebola oficialne zapisana ako krstna mama. Cize voci viere by nemala ziadnu krstnu zodpovednost.
Planuju svadbu uz dlhsie. Maju spolu dieta, hypo a su spolu 10rokov. Cize rozchodu sa nebojim.
Priateľa by som určite za krstného nedala.
10 rokov žiju bez sobáša,maju dieťa...to nie je ten najlepší vzor pre kresťana....
A ked sa rozidu tak co? Aj blizka rodina sa ti moze otocit chrbtom.
@janinah tak do ich veci sa ja nestaram. Co ich mam zosobasit sama?
Este mam jeden tip na krstnych, len ziju dlhodobo v zahranici.
Nevadilo.. môj brat volal krsneho môjho priateľa (teraz sme už manželia 15 rokov).svagrina ma len sestry slobodné a môj brat tiež má len sestry,tak nemal koho volať z blizkej rodiny 🙂
a musí byť krstný? niekedy stačí aj krstná mama... ja som tak bratovým deťom krstná ...
@deti95060810 ona je evanjelicka. Kedze manzel chce katolika a aj sam je katolik, tak katolicka viera neuznava za krstnu mamu ine vierovyznanie ako katolicke.
Samozrejme,že nemáš vplyv na ich život....len ide o to,či krstných rodičov potrebuješ na narodeninové darčeky alebo na to,aby vám rodičom pomáhali viesť dieťa ku viere...za mňa bolo kriterium výberu to starodávne....keby sa rodičom niečo stalo,vedia sa moji vybraní krstní rodičia o dieťa postarať a vychovať ho podľa mojich predstáv a snahy?...a bolo vybraté veľmi ľahko
@deti95060810 na to, aby mohla byt krstna mama, tak musi mat vsetky sviatosti. Jej priatel je katolik, on by bol aj vierou uznany za krstneho rodica a sestra by bola len ako svedok krstu (kedze nema tie sviatosti).
@janinah Nemozem dat predsa za krsnych takych, ktori by moje dieta videli 2krat rocne. Alebo takych, kde niekto nepekne vola este nenarodene babo.
Proste mame 3 typy na krstnych. Jedni su v zahranici. Dalsi su sestra evanjelicka a jej chlap katolik. A dalsi par su taki, kde chlap uz nepekne vola babo. Mame vybrate meno. Volame ju zdrobneninou (este som neporodila). A uz 2krat sa stalo, ze ju nazval Ančou. Keby aspon povedal ze Anna. To by mi nevadilo. Ale Anča? Dakujem neprosim takychto krstnych rodicov.
Taaaak babo raď 😅
Prave si si vybrala - sestru. 🙂
Budete to musieť vydiskutovať s kňazom. Môže vytknúť, že budúci krstní žijú nadivoko. Dohodnite sa na svedkovi krstu, alebo ako vám poradí kňaz.
Švagor nam bol krstný a ešte neboli zonsestrou zobrati...
a to ktory knaz toto schvali? ved podla cirkvi ziju v hriechu, nie su zosobaseni. nas sa na nauke ako prve knaz pytal, akeho vierovyznania su potencionalni krstni rodicia a ci ziju v manzelskom zvazku. inak chora doba toto, mat spolu hypo a dieta, ale manzelstvo nie.
Asi by som dala len sestru ako svedka krstu. Alebo oboch ako svedkov krstu. Aj keď za mňa - to je taká proforma funkcia v dnešnej dobe, ten krstný rodič... V realite 99% krstných ani vo sne neráta s tým, že sa postarajú o dieťa, keby sa rodičom niečo stalo (netvrdím, že by to tak nebolo, tvrdím, že nikto s týmto scenárom neráta).
@mikadooo nemôžu byť dvaja svedkovia krstu resp. potrebuje krstného rodiča...
http://www.terasafarnost.sk/krstni-rodicia-2/
https://zastolom.sk/kto-moze-byt-krstny-a-birmo...
@mikadooo svedok krstu môže byť len ak je aspoň jeden krstný rodič a katolík nemôže byť svedkom krstu
@deti95060810 aha 🤔. Nuž ja neviem. Asi by som sa potom opýtala mamy, alebo svokry...🤷. Alebo teda toho, kto je tam najväčší kresťan a kvôli komu sa ten krst vlastne robí 😁.
Baby a dvaja evanjelici mozu byt krstni rodicia katolikovi? Asi nie, vsak?
Farár nemusí súhlasiť s výberom krstných keďže žijú podľa cirkvi nadivoko a ešte k tomu majú dieťa 😅
Krstny nekrstny... mne su krstny rodičia taky co ani do kostola nechodili .. kedysi asi nikto s tym problem nerobil.. mojim detom su krstny rodicia sice silno veriaci ale nejavia zaujem po rozvode absolutne
Aj tak sa rozhodne miestny farár. Netráp sa. Opýtaj sa jeho, poradí. Ako povie, tak bude. Načo sa kvôli tomu hádať. Darčeky krstní kúpia, možno po pár rokoch ich to prestane baviť. Nevieš z koho sa aký krstný nakoniec vykľuje. Som veriaca, ale malo by sa asi prehodnotiť aj funkcia krstného rodiča. Naťahovačky okolo toho, ale k viere budete svoje deti privádzať vy, nie krstní. A či budete v kontakte a udržíte dobré vzťahy, netušíte. Voľakedy krstní boli od susedov, príbuzní z mesta či z dediny. Ale teraz ich máš na druhom konci republiky či sveta.
Aby niekto plnil úlohu krstného alebo birmovného rodiča, musí podľa Kódexu kánonického práva (kánon 874), vyhovovať týmto podmienkam:
Musí ho určiť sám krstenec alebo jeho rodičia, alebo ich zástupca, alebo ak títo chýbajú, farár alebo vysluhovateľ; musí byť schopný a mať úmysel plniť túto úlohu.
Musí zavŕšiť šestnásty rok života, ak diecézny biskup nestanovil iný vek alebo ak sa farár alebo vysluhovateľ domnievajú, že z oprávneného dôvodu treba pripustiť výnimku.
Musí byť katolík, pobirmovaný a ktorý už prijal najsvätejšiu Eucharistiu a vedie život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať.
Nesmie byť postihnutý nijakým kánonickým trestom, zákonne uloženým alebo vyhláseným.
Nesmie byť otcom alebo matkou krstenca.
Krstným ani birmovným rodičom nemôže byť:
Taký pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti; taký sa môže pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom a to iba ako svedok krstu.
Taký pokrstený a pobirmovaný kresťan, ktorý nežije v platnom sviatostnom manželstve.
Ten kto je rozvedený.
Ten kto žije v spoločnej domácnosti s mužom (ženou), s ktorým (ou) neuzavrel (a) sviatostné manželstvo.
Ja neviem ale ja nevidím problém. Ja mam krstných rodičov tak, že nie sú partnermi a každý má iného partnera. Takže mam dvoch krstných a je to už celkom bežné. Nedávala by som nikdy jeden pár, lebo oni sa rozvedu alebo si s nimi nesadneš a dieťa príde o oboch. Takto keď máš jednu stranu napríklad tvoja sestra a nejaký kamarát alebo brat tvojho muža, tak už to je za mňa lepšie vyvazene. Takže sestru ako evanjelicku máš, teda svedka krstu a skúšala by som nájsť z muzovej strany nejakého možného krstného.🙂
ja s manzelom me obaja iba svedkovia krstu nasmu krstnatu (este som v tom obdobi nemala nulitu manzelstva) a nikto iny tam ako dalsi krstny nevystupoval...sestra je sice evanjelicka ale katolikom pribuzna,cize o vychovu vo viere by som sa nebala ak tu vieru zije
a v konecnom dosledku tato vychova je na rodicoch,vo vacsine pripadov krstni rodicia su len pro forma.. a nie priatela by som nedavala,par jedine ako manzelov
Naco vobec riesis taketo veci na MK alebo hocikde s cudzimi ludmi. Je to predsa len a len tvoja vec, ked chces sestru evanjelicku, tak si daj jej partnera katolika a ju, je uplne jedno kto bude na papieri, ked je to jedno tebe. Ano, krst by nemal byt len taka povinna jazda, malo by to nieco znamenat, ale myslim si ze to, ze ma niekto dieta a nie je zosobaseny s partnerom z neho nerobi horsieho cloveka ako je ten co sedi v kostole trikrat do tyzdna. Tak som si zas ja vyberala krstnu mamu pre svoju dceru, podla toho, aky je clovek. A obe sme slobodne a nikto nic neriesil, ani farar. 👌
A to ze krstni rodicia “zdedia” deti po zosnulych rodicoch to akoze kde tak funguje? Nie kazdy ma krstneho rodica, ktory je aj pokrvny pribuzny…
@anavixy tiež toto prvýkrát počujem, keď sme synovi vyberali krsnych rodičov tak preto aby ho viedli spolu s nami vo viere. Pokiaľ viem tak z kresťanského hľadiska majú takúto úlohu krstný rodičia, ved aj pri krstnej nauke sa nás kňaz pýtal či spolu s rodičmi budeme viesť dieťa ku kresťanskej viere. Nikde sa nás nik nepýtal že v prípade úmrtia sa budeme starať o naše krsniatko a ani naopak, takže nemyslim, že podľa tohto by sa malo vyberať
krstni rodicia sa nebudu o dieta starat po smrti rodicov. o tom, kto to bude, rozhoduje sud.
Za mňa toto určite nie. Nehovoriac s tom, ze su spolu 10 rokov, maju dieta a nie su manzelia. Co ak sa o 10 rozvedu trebars v zlom a on zsnevrie na vasu rodinu? V takom pripade ma tvoje dieta po krtsnom…
Vadilo len v prípade žeby sa rozišli...
A toho rozchodu by som sa bála... inak OK