Potrebujem poradiť.. mám taký problém s rodinou s manželkinej strany.
Jej sestra a muž krstný rodičia našich deti … mi už dlhodobo robia vrásky na cele … a hľadám východisko a riešenie … Bol som vždy rad keď ku nám chodili a prestavali u nás a tak vždy bolo všetko Ok. No len ako to povedať nikdy to nebolo spôsobom tým ze raz vy u nás potom raz my u vás… Dlho som to neriešil až raz má to teda dostalo a začal som si to viac všímať… hneď na začiatok napíšem že nie sú to ľudia čo nemajú a trpia nedostatkom… teda k veci… oslava narodenín deti … kým sa snažíme pre naše aj ich deti robiť maximum čo sa aj detských osláv týka … tak oni tie svoje oslavy buď odignorujú alebo urobia to ze svokor keď má oslavu narodenín tak si povedia ze to tam u neho oslávia tiež (malého narodeniny )stym ze samozrejme nič neriešia .. lebo všetko je hotové a veď z toho gulášu sa predsa naje každý.. keď mame my Hody dostanú pozvanie a prídu ale keď majú oni tak pozvanie nikdy nebolo už cca. 10 rokov nič … deti oblievať krstnú neboli lebo krstná robí vodiča manželovi v tento deň… čiže neviem možno som pomileny ale takto som si nepredstavoval ideálne vzťahy … aký máte nato názor možno len zbytočne prereagujem veci a zle to vidím neviem
Nie sú povinní robiť oslavy.len aby vrátili.Vratit by sa však patrilo nejakou formou.Napr.darcekami pre teba a manželku že ste ich na tie hody pozvali a dali si tú námahu nachystať.obed.Alebo ich prestaňte pozývať a počkajte si na reakciu.Ale oni vás pozývať nezačnú.takym nedochádza ....takže buď všetko ako doteraz.drzat hubu a krok.alebo si oslavuje sami len vaša rodinka .
A prespavanie si odpustite.pokial nebývajú 300 km od vás.Je to zbytočná záťaž pre vás.upratovat.obskakovat.postele prezliekať.prať...
@xcom123 prestante sa tolko snazit aj vy. Urobte oslavu tiez pri prilezitosti svokrinych menin/narodenin. Ked sa spytaju preco, povedzte, ze uz vas tie oslavy nebavia a deti vyrastli.
My sme tieto detske oslavy tiez vacsinou riesili u starych rodicov a casom aj to skoncilo, velke deti uz nechceli ziadne torty a oslavy, prirodzene sa to stlmilo.
@xcom123 možno neradi robia oslavy. Ja nerada robím oslavy. Nejde o to že by som bola lakomec. Sú to pre mňa proste starosti navyše. Sebe ani mužovi nerobím vôbec žiadnu oslavu. Iba upečiem tortu a oslávime len my v rámci našej rodiny. Deťom musím, lebo nechcem byť úplne krkavčia mater a viem že sa tomu tešia... Ak by sa to dalo spojiť s oslavou niekoho iného a tomu dotyčnému by to nevadilo, určite by som to tak spravila...
@xcom123 ved to nie je nicenie oslavy, praveze ju znasobite u babky a bude velkolepejsia. Je to uhol pohladu.
Mozno oni si myslia o vas, ze vas jednoducho bavi tie oslavy robit a ich to nebavi, tak sa pri tom zvezu...
Ja neznasam ani hody, ani oslavy, som vzdy rada, ked sa to vybavi podanim ruky bez povsimnutia. Ale pokial boli deti male, robili sme detske oslavy u starych rodicov, tam deti aj prespavali a aj mali jednoducho viac miesta
@xcom123 prespavacky by som in zrusila, maximálne tak deti, keď budú staršie, nech prídu, oslavy by som vlastnym deťom nerušila, hody ako chcete 😃 u nás to bolo tiež tak, bratranci oslavovali možno tak 2x narodeniny, my každý rok, najskôr chodili všetci, potom už len 1 bratranec, ale toho sme brávali aj na dovolenky, a nikdy našim nenapadlo ho nevziat, keď chcel a pustili ho, jeho rodičia nechodili po dovolenkách, a my sme mali aspoň o parťáka viac 😃a teraz a to ukázalo aj na jeho svadbe, mali fotky z detstva a na väčšine sme boli my s ním 🤷♀️🙈
@xcom123 tak to su este male deti, to este potrebuju oslavy. Pozri, navykli ste ich, ze u vas je fajn a oslavy sa robia, tak k vam chodia, ale ich to evidentne nebavi robit.
Nemas vela moznosti. Bud sa s tym zmierit a brat to tak ako to je, alebo ubrat z vasej pohostinnosti, aby ste im ukazali, ze ani pre vas nie su oslavy to, na com sa realizujete a bavi vas to. Neviem co oslavujete, ci vsetky meniny a narodeniny, ale zacnite spajat niektore datumy deti s vasimi a robit aspon niektore oslavy spojene.
A skuste tie oslavy brat s lahkostou, behajte okolo oslavenca, nie krstnych rodicov, nech si nezvykaju🤪
Urobte oslavu ak je to pre vás nevyhnutné. Ale neočakávajte, že každý bude robiť podla vašich predstáv. Každý má iné priority a nebolo by od veci to rešpektovať. My napríklad nie sme oslavovacie typy. Ú nás sú zimné oslavy len v tom najuzsom kruhu, káva, torta, chlebíčky, v nedeľu poobede. V lete mame združené oslavy s grilovackou kde sa zíde široká rodina a oslávia sa všetky sviatky za posledný mesiac dva. Darčeky sa nosia len deťom, aj to skôr symbolické.
A reciprocita pohostenia a darčekov? Oslava nie je len o tom. Darčeky neočakávam, nevyžadujem a radšej budem mat pohodu ako stres z veľkého vyvárania a vypekania. Stretnúť sa je pre mňa viac ako honosné dary.
@0silvia0 úprimne mne stačilo keď mal môj chlapec a ja oslavu menín v ten istý deň..mne samozrejme nik nezablahozelal…. Krstní rodičia ale aspoň podľa mna mali mat toľko v hlave že mali poslat krsniatko moje a povedať mu že všetko najlepšie krstný otec aj ty máš meniny predsa … no áno … zase som asi mimo
@xcom123 ty si evidentne dost darcekovy typ a mas to rad, moc to prezivas. Ak chces, aby si bol povsimnuty, treba to aj nahlas povedat. Skus zo srandy sa ozvat, a co, na mna ste zabudli? Mne pusu nikto neda, ved aj ja mam meniny. Zasmej sa na tom, neber to tak upato. Ved sa nic nedeje, len su inak naladeni ako ty.
Ja zas sa vzdy tesim, ked sa na mna zabudne. Neznasam tie umele reci (vsetko najlepsie, aby si bola zdrava, stastna, bla bla bla) a bozkavacky na licka. Kazdy je iny...
@xcom123 myslela som darcek vo forme vinka, bonboniery a podanie ruky, nic extra. Ozvi sa ked ti to vadi, nedus to v sebe. Da sa to povedat aj vtipne, uvolnene, normalne. Aspon zistia, ze ti nieco vadi a snad sa uvedomia...
Zbytocne sa budes tvarit, ze je vsetko ok ked nie je vsetko ok. A co tvoja manzelka na to? Jej to vadi tiez alebo neriesi?
Nie vsetci si potrpia na oslavy a ich organizaciu. Tiez to nerobime, sem tam ak je niečo dôležitejšie, detské oslavy sú samozrejme.. ale také naše bežné narodky a meniny a zakaždým oslavu vystrojiť..? To snáď nie a uprimne aj z druhej strany - byť pozvaní na toľko osláv musí byť dosť náročné.. s rodinou sa stretávame, všetko ok, ale nikto oslavy nejak zvlášť neprežívame.. 🤷 neviem, kazdy to ma očividne nastavené inak. Ty chces oslavovať, oslavuj, ale keď niekto iný si na to nepotrpí, tak to rešpektuj 🤷
@xcom123 a ako si predstavuješ tu účtu? Ze budu robiť podľa tvojich predstáv? A ty si kto aby si určoval co kedy a ako majú ostatní robiť? Odvolavas sa na úctu a kde je tvoja úcta?
Zjavne sú v tvojej rodine iné zvyky ako to majú zaužívané svokrovci a ich deti. Za tie roky si na to nedošiel a nevyrovnal.sa s tým?
@xcom123 a čo teda očakávas?
@xcom123 vy si musíte zhodnotiť ci vás baví robiť také oslavy, či nie je jednoduchšie zavolať len starých rodičov.. postupne ako budú deti väčšie tak budú zas chcieť oslavovať hlavne s kamarátmi..
My sa snažíme oslavy spájať, väčšinou sú u svagrovcov ale donesieme tortu, dezert.. často sa objednajú misy, nech je menej roboty a ak oslavuje napr mojej svagrinej otec ( nie nás svokor) tak jemu ozaj dáme len drobnosť, žiadne veľké dary ale samozrejme sa gratuluje, je to aj pre deti vzor.
@xcom123 rozumiem, ze vidis rozdiel, ale niektori ludia neoslavuju. u nas sa vzdy robili 2 velke oslavy v roku,ked sa nam nakopili sviatky - na zaciatku a konci letnych prazdnin, prisla siroka rodina. az neskor som zistila, ze nie u kazdeho to tak je. ked som sa spoznala s manzelom, este len vtedy som videla,ako sa v rodinach neoslavuje vobec nic, iba si doma podaju ruku, cokoladu.
neporovnavaj, vase oslavy robte tak ako si to vy predstavujete.prispievate tak k udrziavaniu vztahov v rodine.
@xcom123 Jeeejda, teraz som si uvedomila, ze aj my to tak mame...ja furt detom (3r., 9r. 10r.) oslavy robim, chystam, peciem torty, pozyvam a svagrovci naozaj minimalne. Ale mna by ani nenapadlo to riesit ako to riesite vy. Proste ja sa z tych oslav pre nasich tesim a robim ich koli detom rada aj ked su s tym starosti aj vydavky. Ale to su vzdy take vlastne velmi mile starosti. Ale naozaj svagrovci ( manzelov brat s rod. a moj manzel je krstny ich detom) vobec taketo oslavy nezvyknu robit, resp. Nas nevolaju ( mozno skor zavolaju s tej druhej strany surodencov s detmi) Ale nie su take oslavne typy. Beriem to proste tak. A vobec mi to nevadi. Ja sa tesim ked oridu ku nam a pohostia sa. A to sme finance asi horsie, mame len jeden prijem. Oni sice tiez len jeden ale este maju dom svokru s dochodkom. Ale inak mame normalne vztahy. vsetci. A co sa tyka tych "hodov" tk nerobievame vobec, to zas nemusim ja. To sa stretneme u svokrovcov vsetci na obed. Ked maju oni "hody" tak tiez nas nepozyvaju, asi len tu druhu stranu lebo byvaju vsetci v tej istej dedine. Ale teda mne to vobec nevadi, nikdy som to neriesila. Mne je len cudne ze sa nad takymito, nazvyme to, "malomestiackymi zvyklostami" podla vsetkeho zamysla nejaky muz 🤣😂😅🙃...lebo vacsine muzom su taketo veci fakt ukulele. A este o tom aj napise na MK🤔
@janewithane áno vidím to tak že končíme … chcel som vidieť názor iných ľudí …
@viestta ma takmer presvedčila aby sme pokračovali ďalej ale nestojí nám to zato
@xcom123 sú ľudia a ľudia. Niektorí sú jednoducho držgroši, s tým neurobíš nič. Bud rad, ze sa vôbec stretávate atď. Krstný rodicia mojich detí niekedy ani na tie narodeniny neprídu..