Krstiny - nechcem pozvať niekoho z rodiny

17. apr 2023

Ahojte, narodil sa nám syncek, a plánujeme krstiny (ešte presne nevieme kedy)
Ide o to, ze teraz sme finančne dosť biedne, a očakáva sa od nás, ze budeme robiť aj pohostenie v nejakej restike.
Ja som za to, aby sa pozvalo minimum ľudí (fakt iba najbližšia rodina - moja mama + súrodenci, a manželovi rodičia + súrodenci +babka)
Avšak...
Z manželovej strany je svokrina sestra s partnerom, ktorých oni pozývajú skoro na všetky oslavy - narodeniny každého (dokonca aj svagrinej deti), výročie svadby...
Ale ja s nimi nie som tak "spojená", ze si myslím, ze na krstiny by nemali ísť. Ja ich nevolam ani na moje narodeniny... Ale svokra aj švagriná si myslia, ze ich na krstiny mame pozvať.
Z hľadiska financií, manžel súhlasí so mnou. (snažíme sa fakt iba minimálny počet osôb pozvať)
Ako to ale spraviť tak, ze by sa neurazili? Som si na 100% istá, ze oni rátajú s pozvaním...

ninka99865
17. apr 2023

Ja osobne neznášam robiť veci tak ako niekto očakávala alebo zo slušnosti a pod.. ak to tak s mužom cítite tak to tak spravte a bodka.

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelicek26
17. apr 2023

Ked vam to financne nevychadza, tak to otvorene povedzte... mozno miesto 150tej plienkovej torty dostanete radsej financny dar na preplatenie krstin... krstiny by bolo smutne nepozvat najblizsiu rodinu... alebo si kazdy zaplati svoje jedlo v restike sam. btw. krstit mozete dieta aj rocne, dvojrocne, trojrocne, alebo ked dojde kocikove...

marth16
17. apr 2023

Mala by som úplne na háku či sa kto urazí. U nás v okolí každý na krstiny pozýva širokú rodinu, dokonca aj kamarátov a tak. My budeme krstiť cez leto a chystáme sa po krste zavolať krstných a a starých rodičov na obed. Ako píšem na začiatku je mi jedno kto si čo pomyslí. A malo by byť aj tebe. Či keď vám náhodou kvôli tej veľkej hostine ten mesiac pochybia peniaze, bude živiť svokra a švagriná?

melanta
17. apr 2023

Nerozumiem tomu, ako môže byť niekto tak nesvojprávny. Robiť veci, lebo iní to očakávajú. Urobila by som oslavu doma, pozvala len babky a dedkov, súrodencov mňa a muža a krstných rodičov. Nikoho iného. Teta nie je niekto, koho by som pozývala na takéto oslavy. A už vôbec nie lebo to niekto očakáva. Preboha, si matka, tak začni byť konečne asertívna a rob veci ako ty chceš, nie ako od teba očakávajú iní.

autor
17. apr 2023

@raja95 presne, ved prečo mám volať ich a z mojej strany nepríde ani jeden strýko? A ako som písala, ja s nimi nie som ani tak v kontakte, ani ich ne navštevujem, rovnako ani oni nás,

marth16
17. apr 2023

@anjelicek26 nemyslím si že je smutné keď na krstinach nebude celá rodina. Na krst do kostola nech prídu pozrieť veď je to hlavne o tom samotnom akte. Posedenie po je už len "rozmar"

anjelicek26
17. apr 2023

@marth16 ano, ved je to na nich. Ale ja by som otvorene povedala, ze keby nam to financne vychadza, pozveme vas samozrejme, ale nevychadza a teda kostol radi, do restiky len 10 ludi, prip. keby si preplatili sami budu vsetci spokojny... da sa to aj trosku tak... elegantnejsie vysvetlit bez nejakych blbych emocii na nejakej strane rodiny...

motogirl699
17. apr 2023

Presne tento problém sme riešili aj my pri svadbe. Chceli sme len najbližšiu rodinu a sme to tak aj spravili. Síce sa niektorí členovia rodiny urazili, ale bolo im vysvetlené, že sme chceli iba najbližšiu rodinu a bolo už len na nich ako sa s tým vysporiadaju. Našli sa aj takí, ktorí to plne rešpektovali a chápali. Tak isto budeme teraz riešiť aj krstiny. Nepozvanych na hostinu sme pozvali neskôr k nám "na kávu".

autor
17. apr 2023

@melanta no chceli sme ze doma, ale tam treba každého obskakovat, obsluhovať, a predsa máme už 2 deti, potom upratať všetko, atď... Predsa v restike vás o slúžia, nemusíte sa o nič starať...

som_realistka
17. apr 2023

však to nie je svadba, u nás sa na krste zúčastňujú krstní, starí rodičia, a súrodenci mamy a otca a finito.

mikadooo
17. apr 2023

Nech to rieši manžel, je to jemu bližšia rodina. Ináč budeš ty za tú zlú. Nech im zavolá chlap a vysvetlí, ako sa veci majú.

marth16
17. apr 2023

@anjelicek26 s tým súhlasím že teda patrilo by sa im slušne vysvetliť ako to bude prebiehať. No to už by si mal riešiť muž, keďže problémová je jeho strana.

janetinka27
17. apr 2023

Ahoj, v rodine mame viacero malych deti, kopec krstin, ale teda u nas sa rodiny nepozyvaju.bola som len detom sestry a manzelovej sestry.ani neviem, kedy mali ostatne deti krst. Pritom vychadzame dobre, mame sa vsetci radi, ale na krst pride len najblizsia rodina a to staci. Kludne v byte pri obede, u starych rodicov ci v restauracii.ziadne stresy a pozyvacky. Je to krst, nie tancovacka do rana.

keiko33
17. apr 2023

Tak nech muž vysvetli svojej mamičke, že keď chce pozvať sestru, tak nech na to prispeje, že vy na to teraz nemáte, alebo nech sa do toho vôbec nepletie. Nechápem, načo to pozývanie širokej rodiny na krstiny, či prijímanie. Dnes už len obyčajný obed v reštaurácii stojí majland.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cacianka
17. apr 2023

Svojrina sestra vám je aká rodina ? Mužovi teta, nie bábätku.
Kľudne výrob pozvánky presne na meno, dajte do ruky pozvaným a ostatní nech sa čudujú, zduvaju, očakávajú koľko len chcú. Niekto volá aj koňa susedovho brata, vy pozývate len koho chcete. Hotovo. Stačí asertivne opakovať vetu, kostol je otvorený pre všetkých, oslavu robíme v úzkom kruhu najbližších. Hotovo.
Aj keby ste pozvali iba tvojich a muzovych rodičov, babky, a krstnych dieťaťa, nikoho do toho nič. Ostatní nech si volajú aj cirkus a kolotociarov.
Vada vec.
Ich vec

hipuska
17. apr 2023

Ako úprimne, nemáte financie a robíte oslavu pre toľko ľudí a ešte v reštaurácii? A ak dobre čítam, jedná sa iba o 2 ľudí naviac. Väčšinou každý donesie financie a v podstate si ten obed zaplatí sám. Samozrejme, urob si tak ako vám dvom vyhovuje. Keďže sa jedná o rodinu z mužovej strany, nechala by som rozhodnutie na ňom. Ale, tie 2 obedy naviac by mi nestali za nepokoje v rodine

oli18
17. apr 2023

Co ty mas do svokrinou sestrou? Povedz jej, nech zaplati tie krstiny ona, ved je to jej vnuca, potom pozves koho bude chciet. Ja som sa svojej svokre postavila v pripade nasej svadby.

kitycat
17. apr 2023

Ja som myslela, ze krst je o tom akte a nie o naslednej zranici.
Ved do kostola moze hocikto a na obed uz len stari rodicia a krstni a vy

svetlonos
17. apr 2023

Autorka,
my sice nekrstume ale keby sme mali - fakt upeciem / dam upiect tortu alebo lepsi kolac, k tomu kava caj - to b som mala v termoske na stole. Ak mate kvovar, postavit do obyvky a nech si kazdy spravi sam. Dzus, mineralka, voda. A vies co? Uplne do pohody by som zohnala pekne papierove/ umele jednorazove taniere a pohare.
Nachstas hned velky kos a vsetko tam hodim nakoniec, upratane.
Alebo teda cukraren aozaj len kolac kava a finito. Ved ide ozaj o ten akt v kostole. A ze niekto caka hostinu? Oni asi kedysi ribili podla seba, ok. Tak nech sa bud prisposobia vam alebo nepridu.

226lenka
17. apr 2023

Proste na rovinu povedať svokre že pozývame len najbližšiu rodinu a nech neráta s tým že tam príde jej sestra s partnerom. A nech sa aj urazia. Raz sa odrazia. Je dobre že manžel s tebou súhlasí.

vkatush
17. apr 2023

My sme pozvali najbližších, čo sme chceli a ostatným sme poslali správu (prípadne zavolali):

Ahoj, pozdravujem xxx 😊
Moji rodičia sa rozhodli, že mi nebudú robiť veľké krstiny, ale len v užšom rodinnom kruhu, keďže je nás vraj veľa v rodine 😁
Ale s ohlásenými a zdravými návštevami sa veľmi rád zvítam 😊

K správe sme pridali zopár malého fotiek.

A potom po krstinach prišiel na návštevu kto chcel. Urazených sme mali minimum, ale to boli aj tak presne tí, čo sme ich volať nechceli,aj keby sme veľké robili.

panelacikova
17. apr 2023

@anjelicek26 nemyslím si, že svokrina sestra s rodinou (či manželom) je moja najbližšia rodina 🙂

panelacikova
17. apr 2023

autorka, píšeš, že máte doma deti už dve. to ste ich ako krstili? bola prítomná celá "dedina"?
a k veci: ak ste pri prvých dvoch deťoch volali všetkých, bude teraz fakt trápne vysvetľovať, prečo teraz zrazu nie.... no i tak, máte na to plné právo. keby si mala prvé dieťa, ešte pochopím, ale máš už tretie, starostí iste vyše hlavy a zaoberáš sa hlúposťami. už by si mala byť dostatočne zrelá na to, že urobíš tak, ako vládzeš ty, muž a vaša kasa.
moja dcéra mala pri krstinách svojich rodičov (ja a ex), krstnú (krstný nebol, mali sme len jednu - ju) a jej priateľ. boli sme 4 a bábätko. nezúčastnili sa dokonca ani babky a dedkovia z oboch strán. pokladali sme to výnimočne všetci za zbytočné, aby sa k nám hrnulo toľko ľudí a kvôli dcére som si nemohla dovoliť pohostenie v reštaurácii (prečo, to nebudem rozvádzať, téma je o inom).
takže si zavolajte len toľko, čo vy dvaja znesiete. kto sa chce uraziť, urazí sa aj za hovno s prepáčením. a kto je rozumný, pochopí.

či som ťa to s tými deťmi zle pochopila? že teraz máte 2? tak či onak, minimálne jeden krst už predsa prebehol....

autor
17. apr 2023

@panelacikova jj teraz máme 2, pri prvych krstinach, sme zbytočne pozvali viac ludi,

mamelka
17. apr 2023

Nečítam komentáre. Napíšem ako sme my krstili
Pri Márii sme pozvali len krstného rodiča. Nikomu sme nevesali na nos kedy bude krst a bol aj na SK a aj prečo? Pri Melanii som musela volať mužove tety, X ľudí, sekciu som mala 18.12 a krstiny 26.12 lebo sa tak robí
A teraz? Spravili som to tak ako to nám vyhovovalo.len my piati a krstný otec ... My sme restauraciu nechceli platiť, doma by sme nevarili, my celkovo tieto veci tak skromnejsie, mame troska ine priority.
A ide tam o úplnú inú podstatu ako o tú,že máš nakŕmiť X ľudí lebo sa to patrí a ešte sa ide niekto ožrat
Si dospelá zena🙏 začni hovoriť nie. Budeš mať život ľahší a menej ustarostený

klarolinne
17. apr 2023

Ja by som urobila rodinnú grilovačku, alebo guláš, možno chlebíčky, niečo slané, ... objednala tortu, a hotovo. Načo reštaurácia? Nemusíš niekoho obskakovať a rodina s tým bude v pohode.

mamkalentedkova
17. apr 2023

Tiež si myslím,že normalne otvorene povedať ,že výdavkov máte teraz aj tak dosť a na krste dieťaťa by mali byť len ľudia ,ktorý k tomu dieťaťu majú najbližší vzťah,rodičia ,krstnou rodičia,starí rodičia ..a ak prirátame ešte súrodencov rodičov s rodinami už tak je to ľudí až až ...a o ďalšie ..krst dieťaťa nie je o hostine ale o duchovne ..o Tom,že sa rozhodnete dieťa vychovávať vo viere ..kľudne sa môžte rozhodnúť ,že žiadna hostina nebude ,prípadne len posedenie pri káve unvas doma .Nie je vaša povinnosť hostiť neviem koľko ľudí.A komu sa nepáči ,nemusí tam vôbec byť

autor
17. apr 2023

@klarolinne no práveže pri tej grilovacke budemr furt niekoho obskakovat