Krízové centrum v Prešove

jankanames
4. jún 2017

mamicky,
mam otazku a hlavne ziadam o pomoc, radu, som v 24tt a zatial som u rodicov ale tam nemozem byt dlho, otec dietatka sa so mnou rozisiel a vykaslal sa na mna, nechcela som ist na potrat, to by som nezrobila, chcem sa dozvediet nieco o krizovych centrach v Presove, ako to tam chodi ako dlho tam mozem byt a hlavne ako sa tam dostanem. uz nemam vela casu a som sama na podnajom.....dakujem za kazdu radu...

anaj44
4. jún 2017

najlepšie je tam zavolať a cim skor lebo je dost mozne ze su plen obsadení alebo ak maju aj volne miesto velmi rýchlo sa obsadí .

3009
4. jún 2017

@jankanames hľadaj krízové centrá po celom Slovensku, lebo nemusíš nájsť vo svojom kraji a radšej niekde mať miesto ako čakať pol roka alebo rok priamo v Prešove.

anieli_1
4. jún 2017

@jankanames krizove centra zvyknú byť plne takže čím skôr a je to na polroka rok podľa toho kde ....Ale sú tam tetusky čo pomáhajú sa postaviť na nohy ...
Poznám jednu čo žije len v krízových centrách chodí z jedného do druhého....Ak máš otázky kľudne ip chvíľku som v takom zariadení bola

jankanames
autor
4. jún 2017

@anieli_1 dakujem napisem , mame v meste par zariadeni tak je asi lepsie prist sa osobne spitat? a to asi budem s viacerymi mamickami na izbe,

anieli_1
4. jún 2017

@jankanames my sme mali samostatnú izbu a wc ...Sprchu sme mali každá svoju ....A mňa kontaktovali tetusky z centra.....skúsila by som na tvojom mieste obehat kým sa ti dá teda ak vieš kde sú lebo ja som bola v tajnom....Neviem sice prečo nemôžeš bývať doma ale naozaj to nieje med lízať...Nesmeli sme si nijako pomáhať mamičky ako chyba mi vajíčko požičaj mi zajtra ti dám... Neexistuje!...O 22 sedíš už na izbe nesmieš byť ani v spoločnej miestnosti kde je televízor...Hlásis sa kde ideš kedy dôjdeš kontrolujú ti izbu aj v tvojej neprítomnosti...Mala si právo len na xy praní a po 22 máš aj kuchyňu zamknutú proste niesi sama sebe pánom...Aspoň tam kde som bola ja tak to tam fungovalo ...

jankanames
autor
4. jún 2017

@anieli_1 bozemoj, skusiim pochodit, ale ak take podmienky su ved je ako v koncentraku.....☹, uvidim ako pochodim, a som zvedava na cenu.....

anieli_1
4. jún 2017

@jankanames cena nebola veľká neviem či 50€ cca na mesiac... Nepamätám si...A samozrejme služby či vonku či vo vnútri nebral sa ohľad na zdravotný stav ja som z tade preto odišla lebo mi to doktori zakázali ....Neviem možno je to všade inak....Preto je to krizove centrum lebo tam ideš len keď nieje iná možnosť ....Ak môžeš byť doma určite buď lebo je to krátkodobé riešenie...Alebo skús nájsť nejakú ďalšiu slobodnú mamičku a choďte bývať do prenájmu....Výživné ti exko musí platiť takže môj názor krízové keď sa potrebuješ schovať nemáš inú možnosť ale inak nie...

anieli_1
4. jún 2017

@jankanames vlastné dieťa už muselo byť o 19 tej vo vnútri či leto či zima a herná bola otvorená len na nejaké dve hodky a že pozerať ráno cez víkend rozprávky nehrozilo...A nesmelo sa ani chodiť z izby na izbu chodili sme na tajnasa ....A za pol roka vo budeš musieť odísť aj tak nič nové neporiesis s malým babom takže sa budeš musieť sťahovať do nového ....Boli tam baby čo prišli a už si dávali žiadosť do ďalšieho aby ich evidovali a mali miesto keď budú musieť odísť....Naozaj to nemá s dôstojnosťou nič spoločné

pribinak
4. jún 2017

Moja známa robi v krizaku. Baby si ubytko neplatia, ale sporia si peniazky, aby mali na podnájom
Ano, do 21.00 hod musia byt spat, lebo kde ich bude zháňať, ci sa im nic nestalo, a deti tak ci tak o 21.00 by mali byt uz v posteli
Okrem toho, niektore by sa motali po vonku aj do polnoci, pozom by prisli a rušili ine matky s detmi, preto take pravidla
Veci sa nepožičiavajú, lebo potom ani srnka netuší, kde je vlastne pravda

Nemusis tam byt max 6mes., mozes byt aj rok, to zalezi od pravidiel toho ktorého krizaku

Ale zas matky a deti dostávajú oblecenie, potravinové a hygienické balíčky, na MDD deti mrte darčekov

Najlepsie je ist sa osobne opýtať na podmienky, cenu a miesto

namornicka
4. jún 2017

Prečo nemôžeš ostať u rodičov?

anieli_1
4. jún 2017

@pribinak ja som tiež napísala že asi ma každé krizove iné pravidlá ale tomu že sa nič neplatí neverím chcem vidieť kto tých ľudí platí lebo ja som platila ešte aj za každé pranie aj to ich bolo povolené len xy....Je pravda že je tam kopu oblečenia čo tam niekto doniesol...Žiadnu drogériu nič sme nikdy nedostali všetko sme mali svoje a mohli sme si odkúpiť potravinu ak chýbali od tých tetusiek....Proste si mala prikázaný celý harmonogram čo kedy máš robiť kedy máš dať decku jesť kedy má spat kedy môže ísť von kedy sa môže hrať ....Ja chápem že isté pravidlá musia byť ale ja keby neodídem sama zrejme má aj tak vyhodia lebo ja som bola medzi tými matkami jak ufo ...A k tomu som bola v tajnom zariadení a okrem mojich rodičov ma tam nikto nesmel doniesť a zastávka teda blízko nebola ....Keď je matka v núdzi tak jej to ešte stazujme....Ale nebudem teda hádzať všetky centra do jedneho

anieli_1
4. jún 2017

A ešte si predstavte 5 matiek ako varia v jednej kuchyni každá zvlášť obed pre seba lebo to tak muselo byt nemohli sa dať dokopy ....Pýtali sme sa na pieskovisko či by sa nedalo nie lebo bude vnútri piesok.... bazenik tiež nie ...Preliezky tiež nie a ešte museli byť deti tichucko lebo susedia vyskakovali z kože

Nechcem tu byt za niekoho kto je proti centrám to nie ale po mojich skúsenostiach je centrum pre matky čo sú vo veľkej kríze nemajú rodičov a nemá im kto pomôcť alebo sa schovávajú pred násilníkom kým sa s ním spravia poriadky a kým sa matka postaví na vlastné nohy....Keď je možnosť aj keď stiesnene alebo inak nevýhodné bývať u rodičov alebo u iných príbuzných tak radšej to

pribinak
4. jún 2017

@anieli_1 je taky krizak v BA, zeny platit nemusia, lebo to bolo platené cez nórske fondy
Vela závisí od riaditeľky a sociálnej, co vsetko dôkazu pre svoje klientky zohnať, akých sponzorov a donorov. To, ze ste nemali vy, to neznamena, ze to nemajú inde.
A harmonogram tiez musi byt, je tam nejaky rezim, aby viac ludi dokázalo existovať pokope

anieli_1
4. jún 2017

@pribinak ja chápem že musí byť režim je jedna vec ale druhá že keď napríklad som dlhšie uspavala deti išla som si dr zobrať jesť a už bola kuchyňa zatvorena ....To že sme si chceli pozrieť tv večer nejaký film ktorý trval dlhšie ako 22 tak nám to proste vypli....A to tam ozaj nebol hluk bolo to rozdelené veľký dom keď išla telka do izieb to nebolo počuť....A keď ja som mala dvd prehrávač nemohli prísť iné deti k nam na izbu pozerať rozprávku ....A kontrolovať ti izbu mimo tvojej prítomnosti už podľa mňa nemá nič s režimom...

pribinak
4. jún 2017

@anieli_1 izby v neprítomnosti da kontrolujú kvoli chládku, drogám, hygiene. Je to normalne.
Ostatne co pises je prísne, ale asi to ma tiez svoje dovody

anieli_1
4. jún 2017

@pribinak prepáč ja som tam mala dosť peňazí a iné veci a na koho poviem keby mi zmiznú? Povedia že nič tam nebolo ako im to dokážem ?...Kontrola áno ale v prítomnosti veď to nieje napravno výchovné zariadenie s vychadzkami!

pribinak
4. jún 2017

@anieli_1 tak snad si dôverovala soc. pracovníčkam, sk nie, tak to je dovod zbaliť si veci s ist inam

Pravidla su prísne, ale casto to inak ani nejde, zeny su tam rozne, z rôzneho prostredia, casto s diagnózami a aj pestrou minulosťou

anieli_1
4. jún 2017

@pribinak ja viem zato som si tam pripadala ako ufo a ja som tým dievčatám aj pomáhala aj natajnasa......A nikto mi neoznámil že to môžu robiť bola som s deťmi vonku a keď som prišla tak mi povedali že mi prezerali veci....A neviem ako ty ale ja neverím nikomu okrem svojej rodiny a málinko kamarátov.....Už má totiž okradol aj chlapec čo som si myslela že je kamarát a dala som mu strážiť kabelku....

anieli_1
4. jún 2017

@pribinak ešte aby som ozrejmila síce ženy boli jednoduchšie lenže okrem jednej boli všetko ženy s deťmi čo sa schovávali pred tyranmi a potrebovali ozaj pomoc a nie ešte takýto iný druh teroru a tie deti boli znudene zle nevedeli čo robiť preto som s nimi ráno vypadla a došla vždy večer....Lenže ja som to mala kúsok od mesta kde mám všetkých kde žijem a ostatné boli z diaľky ...A tá jedna čo neutekala pred tyranom vyrastala v DD neviem ako sa dostala k dvom deťom nepýtala som sa ale tie deti iný život nepoznajú len z centra do centra vždy iná škôlka škola každého pol roka rok podľa toho aké centrum to podľa mňa vôbec nieje normálne , mala chorú nohu neohla ju v kolene spackal jej niekto totiž operáciu a nútili ju tam nájsť v záhrade!...Mali by sa radšej zriadiť centra na pomoc slobodným matkám aby im strážili deti mimo školy škôlky aby mohli chodiť do práce aby sa naozaj vedeli postaviť na vlastné nohy...Oni síce pomôžu ako si vybaviť hentaky príspevok taký príspevok ako poriešiť súdy s tyranmi a podobne ale to len do času kým tam si potom ruky preč a rob si čo len chceš ....Kto nezažije nepochopí...

eliska13
4. jún 2017

@anieli_1 tie zeny boli radi, ze maju kde sklonit hlavu a nemusia spat s detmi na ulici nie?Ako prepac ved to nebol letny detsky tabor, aby ste urcovali ci moze byt pieskovisko a bazen.Chapem Ta, ze pravidla prisne komu by sa to pacilo, ale je to krizove centrum.Ked nie je ina moznost je to velmi smutne, ze vobec musi vzniknut situacia, ze sa tam deti s mamou dostanu.Aky to malo pre teba vyznam, ked si s detmi chodila do "vasho mesta"bud sa skryvam, alebo ....
muselo to byt tazke klobuk dole.

anieli_1
4. jún 2017

@eliska13 ja som sa neschovavala ale nechcem hovoriť tu môj príbeh ako som sa tam dostala....A to s tým pieskoviskom aby si chápala to nebolo o tom že na to niesu peniaze ale proste že nie proste nemôžu pozerať tv nemôžu sa hrat... môžu behať okolo domu upratovať a sedieť na izbe ....Hovorili mi že tam boli mamičky týždeň dva a radšej sa vrátili k tyranovi ako znášať tie ich " pravidlá" ....

pribinak
4. jún 2017

@anieli_1 je to tvoj pohľad, nikto ti to neberie, moja známa, ked rozpráva zážitky s prace, tak sa len za hlavu chytám

Vies, kazdy je strojcom svojho stastia a aj tie zeny.

anieli_1
4. jún 2017

@pribinak ano to máš pravdu ale niekedy bohužiaľ sa dostane žena do veľmi zlej situácie aj keď za to nemôže...Ale tá pomoc by mala ísť hlavne kvôli deťom a nie im to všetko znepríjemniť ešte viac

catherinah
4. jún 2017

Zaujimava tema. Autorke prajem vela stastia.

jankanames
autor
5. jún 2017

@catherinah ďakujem moc....moc sa bojím povedať rodičom že som tehotná...viem že v Presove to nebude ľahké v krizaku ale skúsim asi nájsť nejakú mamičku a ísť s ňou do podnájmu, ja tiež neverím nikomu veľa krát som bola okradnúta a aj teraz chodím po polícii lebo mi osoba ktorej som pomáhala ukradla posledné peniaze 400€ . V živote som si zažila veľa toho.mam aj synčeka 6 r.ale toho získal ex lebo mal peniaze aj poznal právnika a sudcu...bohužiaľ toto malé si vziať nedám a budem robiť všetko preto aby som to zvládla....je to ťažké aj to bude ale musím to zvládnuť.nikomu neverím a bohužiaľ už ani nepomaham ...veľa krát som dopadla ako sa hovorí za dobrotu na zobrotu...

jankanames
autor
5. jún 2017

Ďakujem vám baby,aj za odpovede,cenním si to....aspoň niekto mi poradí lebo som už v koncoch...

anieli_1
5. jún 2017

@jankanames tvoji rodičia nevedia že si tehotná?Si v 24tt a nieje to vôbec vidieť? ....Vynorilo sa milion otázok ale veď ty vieš ako a prečo a je to tvoj život......Tak držím palce

catherinah
5. jún 2017

Preco nemozes ostat u rodicov? Urcite je to lepsie ako krizove centra.

namornicka
5. jún 2017

@jankanames Teraz u nich bývaš a potom akože zmizneš a nepovieš im, že si tehotná? Čo povieš, že kde ideš? Keď ich neskôr navštíviš tak dieťa niekde necháš a budeš sa tváriť že ho nemáš? Ja si ani neviem predstaviť takého niečo tajiť.

3009
5. jún 2017

@jankanames treba sa najprv porozprávať s rodičmi a keď ťa odmietnu, tak hľadať podnájom s nejakou mamičkou alebo krízové centrum.