Krízové centrum pre matku a dieťa

2. okt 2021

Poprosím o radu, pre slobodnú maminku s dieťaťom, ktorá má mizerné možnosti na bývanie. Asi jej ostáva obrátiť sa na krízové centrum, pričom nevie, ako to tam funguje a či má vôbec nárok alebo či splní podmienky.
Poznáte aj iné možnosti? Ide o dvojročné dieťa, matka može pokračovať v predošlej práci formou home office, no nemá svoj ,,home". Hypotéka je aktuálne vylúčená a šanca, že jej niekto legálne poskytne bývanie formou prenájmu, je mizivá.
Ďakujem za pripomienky, návrhy, upozornenia, na čo si má dávať pozor, akým smerom sa má uberať.

elizabet173
2. okt 2021

to krízové centrum by som brala ako úplne poslednú možnosť. Viem, že to mamičky v zlej situácii riešili spoločným bývaním s inou mamičkou, náklady si podelili, aj keď chápem, že je ťažšie nájsť podnájom, snažila by som sa ísť touto cestou.

zuzanna24
2. okt 2021

pises, ze matka ma homeoffice, to znamena ze pracu ma? Tak preco je problem s byvanim? Otec dietata plati vyzivne? Pracovala som v takomto krizovom centre, ale brala by som to ako poslednu moznost.. Poznam ludi, ktori byvaju pokope v jednom byte, s dietatom, to by sa docasne dalo

pribinak
2. okt 2021

Asi by bolo fajn uviesť aspoň mesto. Možno ti baby nápisu viac konkrétne k niektorým KC.
Podľa mna, chod, naspor si nejaké peniaze a chod potom do podnájmu
Ak nemáš výživné na dieťa, pomôžu ti to vybaviť

autor
2. okt 2021

Matka má zrušený trvalý pobyt pre nezhody, musela nájsť dočasne niečo, odkiaľ musí ísť inam. Momentálne nepracuje, no má možnosť pracovať v tom, čo robila pred nástupom na materskú. Otec dieťaťa nemá určené výživné na dieťa súdom, prispieva a stará sa mnohonásobne viac, ako by určil súd. Pre komplikované podmienky dočasne nemôže poskytnúť strechu nad hlavou.

elizabet173
2. okt 2021

z toho mi vychádza, že tá žena má rodičák, má možnosť pracovať a ešte jej prispieva otec dieťaťa mnohonásobne viac, ako by jej určil súd. A ona má problém zvládnuť podnájom?

autor
2. okt 2021

@elizabet173 Áno, pretože je slobodná matka na rodičáku a nájomnú zmluvu s ňou nemali ochotu uzavrieť. Zatiaľ hľadá dva mesiace cez realitky.

autor
2. okt 2021

A problém je aj občiansky preukaz. Keďže má zrušený trvalý pobyt, v OP je uvedené len mesto, bez adresy. Občiansky preukaz bezdomovca.

autor
2. okt 2021

Táto pani je inžinierka. Pokiaľ viem, nemá tu vytvorený účet, jej rodičia nežijú, je to mladá a šikovná baba, aspoň čo som sa s ňou pár krát rozprávala. Moji susedia jej poskytli príbytok, je ich rodina, ale nemôžu to ťahať dlhodobo. Snažím sa nájsť niečo, čím by som jej aj im pomohla a v reči padlo aj to krízové centrum, ako jedna z posledných možností. A ten občiansky je ... Má to ťažké.

sfialka
2. okt 2021

Viem,ze baby skusali intraky alebo skolnicky.Niektore skoly ponukaju ubytovanie.

elizabet173
2. okt 2021

to menila OP, keď sa odsťahovala z miesta, kde mala trvalý pobyt predtým? Nehnevaj sa, ale príde mi to celé divné. Prenajímali sme dom, bolo mi srdečne jedno, či má podnájomník na OP trvalý pobyt alebo nie. A keď si pred pár rokmi vybavoval nový OP môj partner, tak mu tam omylom dali tiež len mesto bez adresy, on si to všimol asi po po, roku a išiel si vybaviť nový.

janeninka
2. okt 2021

@sfialka veru aj ja odporúčam internaty, maju aj komercny prenajom, myslim ze by to. Ohlo vyjst tolko co bezny najom, co by nemusel byt problem ak prijem ma,. Co môže byt v sucasnosti problem ze daktore intraky takuto možnosť kvoli korone zrusili.. Este by som skúsila ist proste cez znamych, vyhodit inzerat na fb, rozoslat mailom, nech to znami zdielaju a pod..
Krizaky su lacne ale asi by som to nechavala ako poslednu moznost..

autor
2. okt 2021

@elizabet173 Zrušili jej trvalý pobyt. Čiže OP stratil platnosť a musela si vybaviť nový.

janeninka
2. okt 2021

Do krizaku, dokonca aj na socialny byt odmesta/ obce nevadi TP na obci.. Krizaky vacsinou funguju v ramci samospravneho kraja cize potrebuje mat TP v ramci kraja, v ktorom si podava ziadost. Soc.byt zas musi mat TP konkretneho mesta..
Ak by jej na tom TP az tak zalezalo tak jej ho nema kto dat, ked aj len papierovo? Niekto z rodiny?

autor
2. okt 2021

@janeninka Zvažujú to, ale boja sa, či ich to nebude viazať nejakými povinnosťami, za ktoré zatiaľ nenesú zodpovednosť, ale v prípade, že by to povolili, vyrobia si sami sebe problémy.
Ten OP bez ulice, len s mestom, je skôr problém pre realitnú kanceláriu. Upozorní toho, kto prenajíma, aby s takým človekom nepodpísal nájomnú zmluvu pre také a také dôvody.
Sociálny byt je na dlhé čakanie a či by jej to vôbec schválili. https://www.finance.sk/182703-ako-ziskat-mestsk...

elizabet173
2. okt 2021

TP má len administratívny charakter, žiadne povinnosti sa naň neviažu

savoya
3. okt 2021

Moja sestra je tehotna a bola v krizovom centre len jednu noc.Nevydrzala to obmedzovanie slobody,ktore tam zazila.Mala dost.Odisla odtial a uz sa tam nikdy nechce vratit.Tiez nema kde byvat a ma to tazke ,ale radsej si zvolila na docasne byvanie ubytovnu.

mogaa
3. okt 2021

no prenájom získa len veľmi veľmi ťažko....totižto ak niekto prenajme byt matke s dieaťaťom, nemôže ju následne vyhodiť /zrušiť jej zmluvu aj keď neplatí....cez realitky sa to obchádza že do zmluvy sa dá klauzula, že zmluva sa môže ukončiť ke´d majiteľ bude potrebovať byt pre vlastné účely...s tým OP že tam je bydlisko mesto, to bude ešte zložitejšie, lebo v podstate je z nej bezdomovec....ja to vidím jedine na ubytovňu, prípadne dočasne bývať u kamarátky, rodiny kde im bude platiť nájom...prípadne nech skúsi podnájom u niekoho v dome u nejakých dôchodcoch kde im vypomôže s varení, upratovaním, záhradou....tým že je stále na RD a dieťa je malé, to je ďaľšia komplikácia....ľahšie by sa jej hľadalo keby dieťa už chodilo do škôlky a ona pracovala....

mogaa
3. okt 2021

Inak úprimne, kto z nás/vás by prenajal byt cudzej žene s dieťaťom čo je na RD, bez zamestnania a bez škôlky?Asi nikto, keďže z RD prenájom neutiahne....a ten možný HO pri 2 ročnom dieťati? Pokiaľ žene nemá kto s dieťaťom pomôcť, povarovať tak 8 hodín HO dá žena s 2-ročným drobcom dlhodobo ťažko......súkromnú škôlku okrem prenájmu sama neutiahne a štátnu dostane najskôr o rok....takže naozaj veľa možností nemá...za mňa nejaká ubytovňa, podnájom u nejakých starších ľudí v dome kde bude mať 1izbu pre seba a dieťa a z toho vychádzať....čiže ak už bude mať ubytovanie, vybaviť si HO a následne škôlka.....neskôr môže hľadať klasický prenájom alebo riešiť hypotéku.....základ na prenájom je naozaj práca a škôlka

elizabet173
3. okt 2021

@mogaa to je pravda, ale niekde začať musí, keby sa spojili dve a ona začala pracovať, tak by to išlo, nie? Autorka píše, že otec dieťaťa posiela oveľa viac, ako by mu určil súd. Inak nechápem, prečo toto nemá ošetrené súdne, veď keby náhodou prestal posielať, je nahratá úplne. Možno aj tá ubytovňa by bola riešením

mogaa
3. okt 2021

@elizabet173 no len ak sa aj spojí s nejakou inou mamičkou, polovicu prenájmu platiť musí....a bez poriadneho príjmu....

mogaa
3. okt 2021

@elizabet173 až teraz to čítam poriadne , no neviem či by bolo riešením že v spoločnom prenájme s inou mamičkou a jej dieťaťom by bola HO....tomu 2ročnému sa musí niekto venovať, to sa neprehrá 8hodín samo...a teda neviem ale predpokaldám že druhá mamička tiež nebude doma ale skôr v práci a aj keby bola doma či by bola ochotná sa venovať jej dieťaťu...ale ano ak by takú zohnala, bolo by to riešenie

elizabet173
3. okt 2021

@mogaa nevieme nič bližšie o jej práci, je HO a HO. Niektoré mamičky v pohode stíhajú aj popri dieťati, pracujú, kým spí poobede a potom večer, možno počas dňa, ak sa dieťa chvíľu pohrá, niekedy to povaha práce nedovoľuje absolútne. Nepoznáme ani lokalitu. iná cena je za prenájom v BA, iná v PD. Ak má rodičák, od partnera výživné, plus mala by prácu, tak to dá aj sama. Nemala by to ľahké, ale zase nie je v neriešiteľnej situácii

lujza123
3. okt 2021

Zdielany prenájom, prenajať si iba izbu nie cely byt. Niekedy sú to celkom fajn podnájmy, hlavne keď ide o veľkú izbu v rodinnom dome a spolubývajúci sú už starší, žiadny party študenti.
Tak isto sú robotnícke ubytovne, priváty,....
Bývať sa da aj v niektorých kancelárskych priestoroch, pokiaľ je tam napríklad umyvadlo človek si tam dokáže zariadiť "poľnú kuchyňu"

Nech skúša hľadať prenájom aj ďalej, v žiadnom prípade ale nech nehovorí že ma dieťa. Ja som dcéru vždy zatajila, majitelia sa to dozvedeli až po pár mesiacoch prenájmu a už to nejako rozdychali, koniec koncov v byte bolo vždy čisto, nájomné zaplatené aj skôr... Tak isto som dieťa zatajila v pracovnom životopise..

Hej je to nemorálne takto klamať, ale bohužiaľ v našej spoločnosti je slobodná matka s dieťaťom to najposlednejsie hovno, všetci od nej dávajú ruky preč. Predsudky ako nebude platiť, ako ju z bytu nedostanú, ako decko zničí všetko zariadenie a podobne. Zohnať si byvanie je pre osamotenu matku nerealne, môžte rok chodiť po obhliadkach s balíkom peňazí v ruke nikto vám byt neprenajme.

simca666
3. okt 2021

Nech nehlada cez realitky,ale osobne. My mame 3 deti, partner nezamestnany, ja na RD a podnajom sme nasli. A ano, platime ho riadne a nacas. Takze podnajom sa da najst, len treba skusat. Osobne si myslim, ze ked clovek dokaze zlozit niekolko tisic pri podpise najomnej zmluvy, prenajimatel nema take obavy, ako ked mu niekto povie, ze dopredu nemoze zaplatit nic. Ale vsetko je o ludoch samozrejme,my sme mali aj kus stastia asi.
A k tomu OP... ja som 6rokov nemala trvaly pobyt ( nevedela som, ze mi ho zrusili) takze som mala aj neplatny OP a za tych 6 rokov to vazne nikdy nikto neriesil🤷‍♀️

simca666
3. okt 2021

@lujza123 ako vazne? Zatajit dieta? Ty si nikdy nemala v najomnej zmluve uvedene, kto moze byt uzivat? Lebo moje deti tam uvadzali vzdy, ci mali pol roka, alebo 16rokov. Ako, fakt neviem, ako by som reagovala na mieste prenajimatela ci zamestnavatela, kebyze zistim, ze ma niekto takto s prepacenim ojebal.
A mas pravdu, nie je to normalne

lujza123
3. okt 2021

@simca666 bohužiaľ takáto je moja osobná skúsenosť. Vieš ono sa to ľahko súdi pokiaľ človek nezazije na vlastnej koži, ale sú situácie kedy sa proste musíš vynájsť ináč skončíš pod mostom. Krízové centra sú plné, ubytovne plne, sociálne byty nedostupné a keď sa s dieťaťom sťahujes po kamarátoch, rodine ci bytoch s xxxx spolubývajúcimi a zakaždým keď niekam zavoláš tak ti okamzite zložia telefón ani na obhliadku sa nedostaneš tak ti rýchlo dôjde že tadiaľ cesta nevedie.
Ono je to už úplne iné keď sa stretneš s majitelmi osobne, vidia že niesi žiadny asocial, máš prácu, auto aj hotovosť na zloženie kaucie, máš dobre referencie od predošlých prenajímateľov, tak s tebou už jednaju inak. V prvom byte som dieťa spomenula až pri podpisovani zmluvy, áno boli zaskočený ale byt mi napriek tomu prenajali. Jasne môžu si to rozmyslieť, ale aspoň máš nejakú šancu.

S prácou veľmi podobné. Našťastie ja som začala robiť už po roku aj čosi, takže ziadna velka pauza v CV nebola ale sama som bola prekvapená ako ma zrazu začali volať na pohovory keď som odtiaľ vyskrtla tu matersku dovolenku.

To je niečo ako keď sa voláš Mohamed ci mas rómske priezvisko, môžeš byť neviem ako múdry, pracovitý atď k bývaniu a práci sa tak ľahko nedostaneš, bohužiaľ predsudky ľudí si veľmi silné.

simca666
3. okt 2021

@lujza123 ja ta v ziadnom pripade nesudim, len to nechapem. Mam 3 deti, z toho 2svoje male a treti je uz pubertak, moj brat(mam ho zvereneho), ja a brat mame rovnake priezvisko, deti maju chlapove. Bola som prekvapena, ked som zistila, kolko ludi si mysli, ze brat je ,,vysledkom" mojej mladickej nerozvaznosti, ze si proste myslia, ze som ho porodila v 13tich. Zazila som pre to kadejake krive pohlady a kadeco mozne, ale nikdy mi nenapadlo zatajit ho a ani niekomu nieco vysvetlovat.
Ked sme sa naposledy museli stahovat, tiez som bola zufala, pretoze 99,9% ludi sa so mnou, ako vravis, nebavilo, ked som povedala, ze mame male deti a tych 0,1% ukoncilo rozhovor, ked zistili, ze som na RD a partner nezamestnany. A vidis, nasli sme podnajom, aj ked sme boli naprosto uprimni a ano, aj ho poctivo a nacas platime. Ale vsetko je o ludoch. Nasa domaca ma sama 3deti, mala tu zariadenu detsku izbu, takze nemala najmensi problem s tym, ze sem pridu byvat dalsie deti.
Mrzi ma, ake mas ty skusenosti, ale stale verim, ze sa najdu aj ludia, ktori s detmi problem nemaju

lujza123
3. okt 2021

@simca666 ináč keď ste hľadali byt ako 5 členná rodina tak to tiež asi nebolo úplne ľahké. Ale keď tam je chlap, respektíve 2 zarabajuci dospelý tak deti už niesu taky problém.
Proti single matkám hra zákon ktorý ich mal pôvodne chranit ale dosiahol opak. Slobodnú matku nemôžeš len tak vyhodiť aj keď ti neplatí, musíš jej zabezpečiť iné ubytovanie s ktorým ona nemusí súhlasiť. Tohoto sa prenajímateľa boja.
Ďalšia vec je morálna stránka veci, proste rodinu skôr vyhodís lebo však sú dvaja, poradia si ale vyhodiť ženu samotnú s malým dieťaťom.... To proste ľudia vedia ze by im to bolo ľúto tak radšej preventívne matku s dieťaťom nie..

sashka22
5. okt 2021

V akom okolí žije?

darinadarinka
3. aug 2024

Ahojte mamičky ja mám takú otásku že Jake podmienki sú krížovej centre? Penaze sú u mamičku či oni sporia treba odovzdať celí príjem?? Alebo to máte vy??? A koľko sa tam platí ďakujem