Krivda v rodine, narušené vzťahy

3. aug 2024

Už sa s tým borím 5 rokov.Tu na MK som dlho a poviem narovinu, je to stále pre mňa citlivá vec a nepotrebujem také to typické odsúdenie,o ktoré tu nie je núdza. Zrejme vyhľadám aj psychológa, lebo ma táto krivda bolí stále. Zaujímali by ma skutočne názory iba tých, ktorí niečím podobným v rodine prešli, alebo ma aspoň dokážu pochopiť. Rozumiem, že niekto by to videl inak a že by mu to žily netrhalo tak ako mne.K veci: Sme dvaja súrodenci. Starý otec -má väčší majeto a má iba nás dvoch. Starý otec má na mňa ťažké srdce ohľadom chybného kroku v dávnej minulosti Svoju chybu som napravila, oĺutovala, splatila a žijem najlepšie ako viem ,slušne, som už roky vydatá a nemáme žiadne problémy. Nešlo o alkohol, drogy, hazard, ani nič pod. Bol v tom muž, ktorý ma dostal do problémov a je už dávno minulosťou. Keď sme si s mojim terajším mužom kupovali byt, požičal mi starý otec peniaze. Neochotne .Do posledného haliera sme mu to splatili-rýchlejšie o niekoĺko rokov oproti dohode. Brat, ktorý neurobil v živote žiaden chybný krok, starý otec ho podporoval počas štúdia a po jeho ukončení sa rozhodol si kúpiť dom, tak mu starý otec nepožical, ale dal obrovskú sumu peňazí...a odvtedy sú vzťahy s ním aj s bratom na bode mrazu. So starým otcom som sa odvtedy nevidela. Myslela som si, že nás má rovnako rád a bolí ma to stále. S bratom sa snažím komunikovať, ale už to nie je také ako pred tým. Uvedomujem si, že sme dospelí ľudia a že starý otec nie je povinný nám ,ani nikomu dať ani deravý groš, ale bolí ma, že jednému áno a druhému nie. Sú to jeho úspory, jeho vec, komu sa ich rozhodne dať-tomu všetkému rozumiem, ale naozaj sa s niečím takýmto dať prejsť a zároveň mať dobré a srdečné vzťahy aj so súrodencom? Vedeli by ste niečím takým prejsť naozaj bez toho, aby vám to bolo ľúto a aby ostali vzťahy v poriadku, či len ja som taká slabá?

3009
3. aug 2024

Si otrasná.

juliacenc
3. aug 2024

S bratom by som sa bavila, ale so starym by boli vztahy na bode mrazu. Samoxrejme, ze to nie je fer a ma sa k vam obom spravat rovnako.

pribinak
3. aug 2024

Peniaze závidis?

abbey1
3. aug 2024

Mne je vždy tak smutné, keď vidím, ako si ľudia dokážu pokaziť vzťahy len kvôli peniazom.

petronelag
3. aug 2024

Tu môže byť dosť rozhodujúce aj to kto z vás mu ako pomáha, v kom vidí nejakú perspektívu dobudúcna.

lindous
3. aug 2024

Podľa mňa je tak trochu jedno čo ti tu kto povie, racionálne totižto sama vieš, uvedomuješ si ako to je, ale pocity neobabreš a nerozkážeš im... je normálne, že ťa to mrzí, nie tie peniaze, ale tie rozdiely, no tvoj brat za to nemôže, teda aspoň nepíšeš nič o tom, že by na to starého otca nejak nahováral alebo podobne a pokaziť si s ním vzťahy kvôli tretej osobe mi príde zbytočné... ja súrodenca nemám, preto sa do toho asi úplne vcítiť neviem, ale napríklad moja mama dostala zo súrodencov rozhodne najväčšie dedičstvo, no súrodenci s tým boli okej, s tým, že rodičov doopatrovala a majú pekné vzťahy dodnes... tvoj brat o nejaké lepšie vzťahy stojí?

sasa1310
3. aug 2024

mňa zarazilo "neochotne ste vrátili". Čiže vám pomohol, na základe jeho pôžičky ste sa dostali k bytu a aj napriek tomu sa s ním nestretávaš? Zvláštne

janinah
3. aug 2024

Príklad toho.ako peniaze dobabru vzťahy v rodine.Si malicharna a trápna.ak pre toto nevieš spávať.Vytesuj sa.ze si zdravá.mas rodinu.ze si mladá a máš prácu.To nie je samozrejmosťou.
Čo ty vieš možno starký ti odkaze taký majetok že spadnes na zadok .A keby aj nie tak vám predsa pomohol .nemuseli ste hypotéky riešiť.

anos18
3. aug 2024

@sasa1310 starý otec im neochotne požičal

beata_k
3. aug 2024

Pocitas aj s moznostou, ze si takymto sposobom u brata kupil doopatrovanie ked bude nevladny? Lebo aj tak sa mohli dohodnut

sasa1310
3. aug 2024

@anos18 tak som zle prečítala. Som myslela, že je nedorobený smajlík za slovom neochotne

eeffka
3. aug 2024

@sasa1310 citaj poriadne 😉 dedo dal neochotne, oni vratili

michaelam2
3. aug 2024

Peniaze, peniaze, peniaze 🤦‍♀️ ani by mi nenapadlo si kazit vztahy lebo sestra dostala viac ako ja. Bud rada ze vam pomohol, mate kde byvat a ste sebestacni.

1ryba
3. aug 2024

Fuj. Ty si tie vzťahy kazíš sama. Keď dedo zomrie, tak brata kvôli majetkom aj pod krk chytíš. Stratiť 5 rokov života zožieraním sa kvôli cudím peniazom, to je už ozaj na odborníka. Myslím, že by si tam mala ísť. Veľmi jasne ti vysvetlí, ako máš žiť a čo ti tie vzťahy kazí.

doriiis
3. aug 2024

A čo ťa vlastne škrie? Že ty si si jak chudera tie peniaze vydrankala a brat ich dostal? Však si mala ísť do banky a nie za dedkom.

nina004
3. aug 2024

Nechápem niektoré komentáre,kde ťa hneď odsúdia. Podľa mňa sme každý iný a každý sa so situáciou vyrovná inak. Veľa súrodencov má kôli peniazom pokazené vzťahy. Pre mňa ako pre mamu je nočná mora ,že by sa to mohlo mojim deťom stať. Vždy každému vravím ,že obom rovnako aj keby jedny cukríky dostali ,tak rozdeliť rovnomerne. Racionálne to chápeš ,ale určite by som oslovila odborníka,aby sa ti podarilo dôjsť k odpusteniu a posunúť sa v živote dalej. Inak ťa to bude trápiť celý život a podvedome sa to môže odraziť na iných vzťahoch

zuzana212722
3. aug 2024

Najväčší blud aký som kedy v živote čítala..
Ešte to potrebuje vyhľadať psychológa 😀😀 ja neverím..
Toto je sen mať takúto osobu v rodine a ona si reálne myslí, že jej bolo ublížené...
Sama si kaziť všetko dobré co máš len si tak tipnem, že ani to manželstvo nieje dobré.. Ty si stratený prípad

zooeynka
3. aug 2024

Mna by tato situacia nasrala od rodicov a nie od deda. Nemas pocit ze dedove peniaze by "mali ist" ked tak tvojej mame(alebo otcovi, neviem koho je to dedo) a nie vnucatam??? Ved hadam prvi na rade su najprv oni a nie vnucatka ked uz by sme chceli byt "spravodlivi".

30katrusa40
3. aug 2024

Však ti dedko pomohol. A čo že od brata nepýtal vrátiť. Je to jeho vec. Dedko sa o vás staral ste jediný dediči alebo ako to máte ? Lebo jedna generácia, tvoji rodičia, v tom rozprávani chýbajú.

culienka
3. aug 2024

Určite je to krivda, ale myslím že rozumovo to už máš spracované . Ešte doladiť tie emócie 🙂. Ľúto by mi to bolo tiež keby som si myslela, že nás ma rad rovnako ale evidentne ma brata radšej . Asi si aj o tebe myslí, že si nezaslúžis, aby ti nieco dal, no určite by som bola smutná . Ak by som vedela že ma nemá moc rad tak by som sa ešte tešila že mi vôbec požičal, ale takto by to bolo pre mňa ako zrada 😂. A brat ak deda nehuckal proti tebe tak by bolo dobre dako popracovať na vašom vzťahu, aby ste ho nestratili kvôli peniazom 😔

januska12323
3. aug 2024

Kvôli pár euram si kazíš vzťahy v rodine? Áno bolo by mi to blbé ale žiadnu drámu by som z toho nerobila. Dedo mohol svoj majetok darovať aj na charitu to by si asi rovno chytila porážku.

petrao2
3. aug 2024

Nemôžme ti poradit ani sudit ak nie su uplne informacie
Na brata sa hnevas lebo ho k tomu manipuloval alebo len si urazena koli rozdielom
Rodicov nemate?
Dedo nema viac deti?

7miriam77
3. aug 2024

Žial, peniaze rozvrátili toľko rodín,toľko ľudí.... môj názor je, že dedko z lásky k vám vám mal pomôcť obom, ked už. Ja nemám rada, keď sa robia rozdiely, pretože prečo by sa mali robiť? Ty si tak isto jeho vnučka ako brat je vnuk. No žiaľ s tým nič neurobíš,keď sa tak rozhodol. Ja byť tebou, tu krivdu prehltnem a bavím sa s obomi. Nevieš ako dlho tu dedko bude a potom si budeš vyčítať, že kvôli peniazom si sa s ním nebavila.

zeldia
3. aug 2024

Ono toto je celkom časté v rodinách že máš “obľúbenca” že napríklad dedo si obľúbi viac chlapca (tvojho brata) lebo s dievčatami su furt len problémy (len príklad). Rovnako funguje aj naopak sú aj vtipy o tom: príde syn za otcom - mám problém, otec vzdychne ale výbere a poda mu peniaze, to iste druhy syn, príde dcera mám problém - otec si pošúcha ruky od radosti, konecne budeme brat aj my. Čo chcem povedať je že jasne že je to nespravodlivé tak ako celý svet. Otázka je ako sa k tomu postavíš ty, bud si to vydiskutuj (nerátaj ale že niečo dostaneš, sko kompenzáciu), alebo preruš kontakt s celú rodinou, alebo si povedz že sú to len peniaze a vzťahy su dôležitejšie. Ono tam toho asi bude viac a myslim že by ti možno psychológ pomohol upratat v pocitoch bez odcudzovania.

autor
3. aug 2024

@culienka Ďakujem za tvoj príspevok a aj za tie,ktoré napísali a pochopili.Tie ,ktoré si potrebovali kopnúť poznám a chápem,že ani prosba nestačí tu na mk. Tie rodinné vzťahy sú zložité celkovo.Starý otec nemá s mamou dobré vzťahy,ale dom na ňu napísal dávno.Bratovi som to nikdy nevyčítala,ale vie,že ma to trápi.Za tie roky sa ukázalo,že ten dar nebol zadarmo a že sú za tým očakávania od brata,ktoré nenapĺna. Neviem,či už vôbec v bratovom dome bol na návšteve.Starý otec si myslel,že tým velkým gestom si zabezpečí to,čo u mamy nedostáva.Konkrétne to nejdem rozvádzať,ale trafila si to presne.V hlave to mám už dávno spracované, cudzie peniaze mi nechýbajú,máme sa dobre,len ten pocit krivdy neviem zo svojho vnútra nadobro vytlačiť.Brata som mala vždy rada,je o dosť mladší a chcem aby to bolo ako kedysi.

buberova
3. aug 2024

Áno je to veľká krivda.. a mnohých by to zamrzelo vrátane mňa.. a tiež sa mi stáva že niečo rozumovo chápem ale emóciám nerozkážem, neviem si pomôcť.. a tak to máš asi aj ty.
Ozaj by som sa zamyslela že ako kto pomáha starkému či možno tam nebudú nejaké dôvody..

Každopádne ma to mrzí a neviem ti pomôcť.. :(

petrao2
3. aug 2024

Tak si najdi psychologa ktory ti pomoze spracovať krivdu a neobvinuj brata
Mozno deda rozdrapi od zlosti ked zisti ze vas nerozdelil 😉

butterflyeffect
3. aug 2024

No to mi je krivda netaka… moja starka od detsva uprednostbvala moju sestru, neskormojich bratrancov, plno penazi im podavala, a oni na nu kaslu a ja ta co bola odstrkovana a nikdy nic nedostala, tak s nou mam najlepsi vztah. Uz teraz aj pochopila ale zmenit to nezmeni, lubime sa napriek tomu. Je smutne ked peniaze rozbijaju rodinu. Cize ano da sa nad to povzniest, peniaze su len peniaze, mne nikto v zivote nic nedal k vsetkemu som sa dopracovala sama s muzom a mam mat zle vztahy so sestrou ktora dostavala peniaze od starkej aj od rodicov(nie male sumy na kupu bytu to bolo) je to tvoje rozhodnutie ci to v sebe budes zivit alebo tk prekusnes a pojdes dalej.

earlgrey
3. aug 2024

Keby som ja mala spočítať koľko peňazí som dala ja svojmu bratovi a viem, že ich už nikdy neuvidím, tak by mi hlava praskla. Mám viac súrodencov, ale ani jeden necíti krivdu, že jednému som dala a druhému nie. Vlastne ostatní ani nepotrebovali a ani nepotrebujú, len ten jeden akosi vyčnieva z davu 😀 A odpoveď na tvoju otázku, nie, nikdy by som si kvôli peniazom nepokazila vztah s rodinou. Možno cítiš krivdu oprávnene, ale ak si to zoberieš z pozitívného hľadiska, tak v podstate ti starý otec pomohol v núdzi, aj keď neochotne, ale pomohol, peniaze si vrátila. Máš čisté svedomie, žiješ super život a ostatné by som neriešila. Skôr by som sa na to pozerala s tým, že mi pomohol, čo vážne nemusel.

sasa1310
3. aug 2024

keď to máš v hlave dávno spracované, prečo si deda nevidela už dávno?