Kristovo telo a ohováranie

barcelona94901
24. aug 2016

Baby ,prosím o radu.Uz som guglila,ale nenašla som na to konkrétnu odpoveď.
Prosím ako to je,ked veriaci človek ohovára päť minút pred omšou a na omši príjme Kristovo telo ,oplátku"
A ako to je keď je omša za zosnulého kolegu konkrétne a príde pán a namiesto toho, aby jeho rodine poprial uprimni sústrasť začne ohovárať ,osočovať jeho manželku a tiez si vezme " oplátku "
A ešte aj kolegovu rodinu poohovara na pohrebe.A ide si prec.
Nie som veriaca,viem že všetko má svoje nazvy a prikázania,ale nebolo to snáď tak,ze to telo Kristovo sa nesmelo len tak prijímať s hriechom?
Či to sa uz zmenilo ? Zaujalo ma to ,aj zarazilo a tak keď som tohto pána stretla som mu povedala,ze aky mam na to názor .A on ze to nie je pravda a to a vierou nic nemá .Ale pritom aj pápež ,svätý otec spomínal Ohováranie,osocovanie o tom sa sa docitat dosť .Ako to je s tym prijímaním neviem

mata128
24. aug 2016

Len to by farar prijimanie takmer ani nemusel davat.....nas farar sa.dokonca.vyjadril,ze ked sa aj niekto vulgarne vyjadruje,tak.to nie je hriech...jedine ak by pouzil Bozie meno....tak si vyber

simik14
24. aug 2016

Vziat prijimanie s hriechom je samo o sebe hriech. Mas sa ocistit pokanim olutovanim UPRIMNYM no a ohovaranie nie je okej aj ked sa to tyka uplne kazdeho zial

orsi_h
24. aug 2016

Je to hriech ale nie tazky.. mal by ist potom na spoved na prijimanie no neviem.. podla svedomia dotycneho :-aD ale asi by nikto nemohol chodit na prijimanie.. aj mna niekedy napadne ze co som spravila zle cez tyzden ale niesu to tazke hriehy.. no pred prijimanim prosim o pomoc aby som zvladla dalsi tyzden lepsie s menej hriechmi. Kristovo telo je aj povzbudenie vlastne 🙂

elisadavinci
24. aug 2016

😔 To by asi nechodil nikto na oplátku, sama som bola už viackrát svedkom, že babky ohovárali pred omšou, dokonca si šuškali počas omše a potom šli na oplátku .... Je to vec každého jedného veriaceho, keď ma odvahu/drzosť to spraviť, ty s tým nespravíš nič.

mijo53
24. aug 2016

Po prvé to nie je oplátka, ale Telo Kristovo. Ohováranie je hriech. Sú hriechy ťažké a ľahké. Ľahké hriechy pred prijímaním oľutuješ a môžeš ísť na prijímanie, človek je krehký tvor a môže zhrešiť myšlienkami, slovami a skutkami a zanedbávaním dobrého a stane sa, že vyjdeš zo spovedelnice a hneď za dverami mysľou prebehneme zlá myšlienka, lebo diabol je silný a útočí najmä na tých, čo chcú byť dobrý, chcú sa polepšíť a ako bolo vyššie povedané, prijímanie Kristovho tela je aj povzbudením, no a ohovárať na pohrebe, no coment

angela5
24. aug 2016

telo Kristovo sa smie prijat len ak si dotycny nie je vedomy ziadneho hriechu (zvycajne po spovedi) a nie podla toho, ci si o sebe mysli, ze je veriaci alebo nie. Dotycny v tom ma asi trochu bordel, osocovanie a ohovaranie je hriech, lebo sirite klamstva a poburujete inych ludi k nenavisti a to je presny opak krestanstva. Zial vela 'veriacich' berie prijimanie oplatky uz ako beznu sucast omse bez toho, aby sa nad tym nejak zamysleli.. A pre autorku: z mojej vlastnej skusenosti viem, ze dohovaranie a presviedcanie niekoho nema vobec ziadny zmysel, kazdy aj tak pocuje to, co chce pocut a vidi len to, co chce vidiet...

fra
24. aug 2016

keby sa každý staral o svoje vlastné svedomie a neposudzoval by cudzie svedomie, bolo by to najlepšie 😎 😎 😎
.
samozrejme, ohovaranie a osočovanie je hriech a asi zaleží na svedomí toho- ktorého človeka, či ho zaradí k ľahkým hriechom (ktoré stačí pred prijímaním uprimne oľutovať) alebo ťažkým hriechom (z ktorých sa treba skôr než pojde na príjímanie vyspovedať)- ale ako vravím, s posudzovaním cudzieho svedomia je to ťažko, presne ako so zmenami- druhého človeka nijakovsky nezmeníš,, zmeniť môžeš len samého seba 🙂

mijo53
24. aug 2016

@angela5 ohováranie nie je šírenie klamstva, je to šírenie pravdy o inom človeku, ale to šírenie dotyčnej osobe nepomôže a preto je to hriech, osočovanie je šírenie klamstva a nepravdy o dotyčnej osobe, ktoré jej môže ublížiť, pošpiniť česť toho človeka, niekedy človek aj neúmyselne povie niečo o niekom, čo je pravdivé

lucinka511
24. aug 2016

@barcelona94901 no mala si pravsdu.ohovaranie je hriech a nemal by ist s hriecjom nansv prijimanie.teda po tu oplatku..no ale to vies ako je.dobre si to timu panovi nandala☺

angela5
24. aug 2016

@mijo53 odkedy je ohovaranie sirenie pravdy o inom cloveku? Je to len nazor jednej osoby na tu druhu, uhol pohladu, nic viac.. Alebo mi definuj co je to pravda. 😉

'Ohovárať znamená toľko, ako vyjavovať chyby a omyly blížneho za účelom poškodenia jeho mienky. Tento hriech možno spáchať rozličným spôsobom. ' http://www.boziemilosrdenstvo.sk/vianney/nauka_...

barcelona94901
autor
24. aug 2016

@angela5 ďakujem ,áno veď práve,cize s tou oplatkou je to tak a nie že nie,vdaka .
A k tomu čo baby píšete ,neisla som do hĺbky je toho viacej,tam je veľký zásah a išlo mi o tu kresťanskú stránku ,či som ju správne pochopila
Citala som slová pápeža a prišli mi fakt zaujímavé pre všetkých nielen veriacich .A o dotycnom ,fra to myslím spomína svedomie v príspevku,baby ,to je na dlho

mijo53
24. aug 2016

@lucinka511 pred prijímaním môžeš ľahké hriechy oľutovať slovami Pane, nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu, ale povedz iba slovo a duša mi ozdravie, hlavne, keď nie je si človek vedomý hriechu

barcelona94901
autor
24. aug 2016

@lucinka511 praveze nenandala,len som sa ho opytala ,on mi odpovedal,ze to s tym nesúvisí a tam je toho veľa v pozadí ,mna z toho všetkého toto práve fakt zaujalo a tak ale akurat o tej oplatke som sa nedocitala .No viete čo vďaka tejto skúsenosti som sa aspoň viac dočítala o slovách sv.otca
Alr čo sa toho kresťana týka tak mne to prišlo veľmi necitlivé to jeho správanie a ze tým zaťažoval aj kolegovu rodinu a tak

barcelona94901
autor
24. aug 2016

@mijo53 no ale čo je ľahkú hriech?
Keď cielene osloví kolegovu rodinu,smutiacich,jeho ženu,jeho sestru ,s tym ze ide osočovať,ohovarat a aj klamať a ide na omšu za zosnulú rodinu ich a ešte aj na pohrebe v tom pokračuje ,ja som to pozerala osme prikázanie a to Kristovo telo niekde čo práve čítam neberú na ľahkú váhu .Opytala by som sa knaza ale žiadneho nepoznám a viem že tu je váš viacero veriacich ,tak v tom budem mať jasnejšie

fra
24. aug 2016

@barcelona94901 ono každý máme kopu hriechov, myslím že aj pápež sám sa spovedá cca raz tyždenne, keby sa k prijímaniu muselo isť uplne bez hriechu, to by tam asi nemohol ísť nikto ... ťažký hriech sa definuje ako hriech dobrovoľný, vedomý a vo vážnej veci- musia byť splnene všetky 3 podmienky naraz inak ide o ľahky hriech- ale ono to ma asi každý nastavené trochu inak, dufam, že ten pán, keď si oslovila, sa nad tým aspoň poriadne zamyslel a nabuduce už nebude ohovárať ....
.
problem byva často v tom, že ak má bežný človek v nejakom smere svedomie čisté, tak sa mu ľahko odsudzuje práve tento hriech na niekom druhom- napríklad ak mi vobec nechutí alkohol a je mi z neho zle od žaludku, veľmi ľahko odsudim alkoholika, že aky je strašne hriešny a mal by ísť do horucich pekiel - hoci ja možem mať zas nejaký iný hriech, nad ktorým rada prižmurim oči a ten alkoholik ho vobec nemá ... je to asi prirodzena ľudska vlastnosť (čosi ako s tym biblickym brvnom v oku) a prave poriadne spytovanie svedomia ho robí na hriechy citlivejším - preto si myslím, že každý by si práve to vlastné svedomie mal pestovať- ale zjavne pestovanie vlastného svedomia nepatrí k najobľúbenejším činnostiam 😔 😅

gita17
24. aug 2016

@barcelona94901 nepytaj sa hovadiny. sak vsetci vedia aka je odpoved.

yollanda
24. aug 2016

@barcelona94901 kazdy ma nejake svedomie. no zial, niekto nie.
hentakych ja nenazyvam krestanmi. ti nemaju s bohom asi nic spolocne.

tetapetra
24. aug 2016

@barcelona94901 hlavne sustrast sa nepraje, ale vyjadruje. Este nevies, ze najvacsi krestania su ti najfalosnejsi a mnohokrat horsi ako napr. ty, ktora si neveriaca?

yollanda
24. aug 2016

neni krestan ten, co chodi hlavu tlct o lavicu do kostola.....

mijo53
24. aug 2016

@yollanda chodím do kostola, ale ešte som nevidela nikoho, aby si hlavu tĺkol o lavicu a nie je ani to pravda, ako mnohí hovoria, že najzbožnejší sedia v prvej lavici, ja najradšej sedím v druhej lavici od konca, ale ak nie je žiadne iné miesto, sadnem si aj do prvej, nemám problém, keď nie je nič voľné aj postojím

mijo53
24. aug 2016

@tetapetra nie sú veľkí a malí kresťania, sú kresťania praktizujúci vieru a nepraktizujúci vieru, to sú tí, ktorí sú pokrstení /od toho slovo kresťania/ a nepraktizujú učenie Krista, a potom ešte takí, čo chodia občas do kostola, na veľké sviatky a potom takí, čo sa chcú sobášiť v kostole, lebo je to pekné a skoro všetci sa chcú dať pochovať kňazom, aj keď to nie je žiadna sviatosť

terezka1947
24. aug 2016

@barcelona94901 vies,farar do srdca nevidi...on da "oplatku| kazdemu
je na kazdom z nas,co nam svedomie hovori....a kazdy si svoje svedomie "vychovava"sam

a bude za seba raz aj zodpovedny...

kalerabik1
24. aug 2016

@barcelona94901 Takto hriechy robi kazdy,veriaci aj neveriaci. Lenze su tazke hriechy a lahke hriechy. Keby kazdy kto zhresil nemohol ist na prijimanie,tak by oplatku nemohol nikto prijat-mozno len tesne ked vyjde zo spovedelnice. Preto na zaciatku omse byva lutost,kde sa hovori moja vina,moja vina,moja vina,kde mas moznost olutovat lahke hriechy-ako je ohovaranie,lenivost,to ze si bol na niekoho neprijemny,ze si sa pohadala s manzelom alebo ze si nakricala na deti a podobne. Ked tie hriechy nie su tazke tak vtedy mozes pristupit k prijimaniu. Avsak potom su tazke hriechy,vtedy sa jedna o zavaznejsie problemy ako je napriklad nevera,smilstvo,kradez... Vtedy by clovek nemal pristupit k prijimaniu,nakolko naozaj su to vazne veci a je potrebna spoved. Ja si myslim,ze kazdy kto pravidelne chodieva do kostola a snazi sa zit vieru,vie kedy moze a kedy nemoze pristupit k sviatosti. Ale to ze niekto na niekoho povie daco zle,alebo poviem nadavku a podobne nemozno brat ako tazky hriech ktory by branil pristupit k prijimaniu.

yollanda
24. aug 2016

@mijo53 to bolo obrazne! Ja poznam par typkov, kt v sobotu vecer zenam zmalovali ksicht a v nedelu za rucicku do kostola na chorus. Alebo dedo, ktory bil zenu tak, ze ju zabil chodil kazdy den na "oplatku". Alebo nas sused, ktory do kur... A kktov nadava od rana do vecera ci uz hydine, alebo ludom, vyblakuje odusu svate pesnicky. Ja do kostola nechodim, bridi sa mi vsetko co hlasa katolicka cirkev. Mam bibliu a ro mi staci

mijo53
24. aug 2016

@yollanda mňa konkretne by zaujímalo, čo sa ti bridí, povedz pár príkladov

barcelona94901
autor
24. aug 2016

@fra áno ,baby na prvý pohľad sa to nezdá,ale my sme to riešili ,veriaci,neveriaci ,hlava,nehlava ,,,mam tu milion preklepov ,súhlasím s tym nastavením ,k tomu sme aj tu teda prišli

terezka1947
24. aug 2016

@yollanda myslim,ze tebe sa "bridia"ludia...tych par okolo teba...nie katolicka cirkev
pretoze keby sa dodrziavalo to,co hlasa...bol by raj na zemi
aaale nedodrziava sa...mozno z lahostajnosti,mozno pohodlnosti,mozno len cisto z ludskej slabosti

yollanda
24. aug 2016

@mijo53 krst- macaju detom hlavy bez toho aby sa rozhodli same. V biblii je napisane, ze dospely az uveri v krista sa ma dat v jeho mene pokrstit. 2. Dedicny hriech - krstom sa vymaze - hovno! Ten si nesieme cely zivot, keby to tak bolo, zijeme v raji ( tiez biblia) 3. Sex- len ked mas plodit deti - v biblii je pisane - milujte sa a mnozte sa! Sam Izak mal 12 zien myslim. A takto by sme mohli pokracovat do rana

mijo53
24. aug 2016

@yollanda raj na zemi by bol, keby Adam a Eva neboli jedli zo zakázaného ovocia, ale tým, že zhrešili, my to dedíme a zbavíme sa hriechu krstom, ale raj na zemi nebude, muži budú robiť v pote tvári a ženy rodiť v bolestiach
- a ináč vyjadruješ sa, ako tvoj sused, trochu jemnejšie
- sex len keď máš plodiť deti - vôbec nie je pravda, milujte sa jedna časť, množte sa , druhá časť
- deťom lejú vodu na hlavu symbolicky, lebo Ján pokrstil Ježiša v Jordane, tak ako o iných veciach rozhoduje u malého dieťaťa jeho rodič, tak je to aj o rozhodnutí pokrstiť dieťa

terezka1947
24. aug 2016

@yollanda no...to tak,ked mas iba Bibliu a Bibliu porovnavas s ucenim cirkvi...
pozri...kazdy nech zije podla seba.
ale naozaj vytrhavas veci z kontextu...si nejaka nahnevana na tych katolikov...neviem,co ti urobili,ale zober ich na milost 😀
kazdy je nejaky 😀 😀