Kričím po deťoch a manželovi

3. dec 2020

Bože ja neviem čo tu od tohto čakám, ale malý 8mesacny syn práve konečne zaspal, staršia dcéra je v škole a ja ležím v obývačke po ďalšej prebdenej noci a mám oči pre plač... Každý deň, dennodenne som nervózna a len bliakam.. Na muža, na dcéru a v noci som nervózna aj na malého 😰😪😪😪😪 keď každých 15minut je hore a doslova vrieska, už sa neviem ovládať a hulakam aj po ňom.. Potom ho držím a plačem, že som kričala.. Pripadám si ako psychopat, a hovorím, že to už nikdy neurobím a aj tak to robím stále dookola, zas a znova.. Milujem moje deti, len je toho na mňa akosi veľa.. Mama nepomôže, svokra ďaleko, muž na tyzdnovkach a ja som stále v jednom kolotoči a nejako to nedávam.. Unavená, zničená, psychicky... Demotivovana a momentálne do toho ešte aj chorá úplne najviac ... Niekedy mám aj svetlé dní, ale tieto moje vrieskacie stavy už nechceeem 😤😤😳 mám pocit, že mi prepne.. Ak už sa to aj nestalo.. Je tu niekto podobne na tom? 😪

anjelicek26
3. dec 2020

Preber si stravu - co jes? Nelatas vsetko "rychlovkami" a sladkym? Nemas cukrove soky a hojdacku? Lebo toto strasne posobi na psychiku. Ano spanok je brutal zalezitost, ked chyba, je to cele zle. Nehulakaj ale pre pana na 8 mesacne dieta len preto, lebo nespi.

limetka69
3. dec 2020

no nic, len si vstupit do svedomia, pri kazdej situacii naratat do 5 a tak reagovat, mne to pomohlo, krcala som a to som mala len jedno dieta, je super, ze si to uvedomujes 🙂 len na sebe popracovat, nemozes kricat, lebo tak si tam budu paatat deti, a muz sa tiez moze odmilovat 🙂 drzim prsty, treba byt v pohode, mas zdrave krasne dve deti, spi ked mozes, uzivaj si, prestav si priority, nemusi byt domacnost tip top, domaca pohoda je najhlavnejsia, raz sa vyspis, 🙂

igiana
3. dec 2020

Ahoj. Si vycerpana a vyhorena.

Treba zistit a riesit pricinu preco maly v noci place. Nedalo by sa ti s nim spat spolu v tvojej posteli?

Ked cez den spí, skus spat aj ty. Lahni si ku nemu a aj on dlhsie pospi.

Mozno by pomohlo keby si si niekoho nasla na vypomoc aspon na par hodin denne, ta osoba by mohla ist s malym von a zatial by si spala.

Ak ani toto nepomoze tak hladat pomoc u odbornikov

nerya
3. dec 2020

Moja, chápem ťa. Je to hrozne, ale ver, že to časom prejde. ❤️💙

puticka7
3. dec 2020

Ked si ty v takomto stave, tak sa necuduj, ze tvoje deti su tiez nervozne a maly furt place. Najprv sa ukludni ty a uvidis, ze potom to bude vsetko lepsie!

stanulienkat
3. dec 2020

Si vycerpana. Viacej zapriahaj manzela a starsie dieta do domacich prac.

ladyvi
3. dec 2020

Skus si spravit tabulku bodovaciu pre seba, dceru a tatiho. Zaveste si na chladnicku. A zapisujte si. Zjedene jedlo, kricanie, upratanie, atd.
A dohodnite sa s dcerou,ze ked budete nevrle,jedna druhu upozornite a zaznacite si cierny bod. Ide o uvedomenie si, ze kolko clovek vrieska, cierne na bielom. Ja som sa pred tyzdnom tiez nad sebou pozastavila,ze dost kricim,(vynucujem si respekt krikom a vydieranim (ak nezjes, nebude sladke,ak neupraces, vyhodim hracky), lenze od mojej sa tento styl komunikacie iba odraza, cize to nie je spravny pristup, ale este som neprisla uplne na ten vhodny sposob, v tomto nejak zlyhavam 🥴). A napadla mi tato tabula. Takze sa ju chystam spravit, aby som sa viac kontrolovala v kricani. A mozno to bude uplna blbost. Mne slo len o to, aby som videla ci ozaj tolko kricim a zbytocne.

leangela
3. dec 2020

Ako toto je moc tazke, no treba to brat tak, ze to je len prechodny stav. Aj maly sa casom upokoji a to ti tiez dost pomoze. Hlavne pri kazdej volnej chvili si najdi cas na seba a oddych

pbra40
3. dec 2020

ako keby som o sebe citala 😓 viem ta plne pochopit. radu ti nedam, lebo sama neviem. ale snad ta aspon potesi, ze sme dve 😁

halienka
3. dec 2020

no jednoznačne potrebuješ sa kvalitne vyspať a oddýchnuť si, aj psychicky. Ale ak si sama na deti, tak je to ťažko realizovateľné. Tak sa aspoň posnaž vyradiť všetko čo naozaj nemusíš robiť, dobre si rozmysli čo musíš, nemusíš byť ani perfektná matka ani perfektná domáca pani. Rob len tie najnutnejšie veci a deti sa snaž viesť tak aby sa určitú dobu vyhrali aj sami, neplniť im všetky ich priania, tie veci ktoré si staršia dcérka už dokáže podľa teba spraviť sama tak ju nauč nech to robí, poprípade ti aj s niečím pomôže. Získaný voľný čas ale nevenuj nejakej práci, ale len relaxu, najlepšie takému aby si aj myšlienky úplne inde zamerala, čiže nejaký časopis, kniha, komediálny seriál, alebo nejaký koníček čo ťa baví. Ak máte dosť financií naozaj nehanbi sa zaplatiť si nejakú pani na opatrovanie aspoň raz alebo 2x týždenne čo len na 2 hodinky a choď sama niekde von preč, buď sa poflákať po obchodoch alebo si daj kávičku s kámoškou. Uvidíš, že keď si dopraješ viac času sama sebe a kľudne domácnosť flákaj, nič neutečie, tak budeš viac v pohode a nebudeš tak kričať. Ventiluješ len svoje vyčerpanie a nervozitu z toho. A keď príde muž domov, tak aspoň na jednu noc ak je to možné malého nechaj jemu a ty sa poriadne vyspi, to robí zázraky. Akonáhle človek nie je dlhšie dobre vyspatý ide dole nielen fyzicky ale aj psychicky.

lucka_ke
3. dec 2020

zaplať si pomoc - upratovanie, opatrovanie a ty sa vyspi alebo niekam choď a neodkladaj to

balkica
3. dec 2020

Neboj sa, prejde to. Bola som presne v tej istej situacii, a to som mala muza kazde poobede doma. Psychiatria cista. Ale preslo to. Musis si najst pre seba cas. kazdy den aspon hodinu serial, kava, klud 🙂 To trosku pomaha. Ale naozaj naozaj to prejde, neboj sa 🙂

alana1
3. dec 2020

no tiez mam niekedy take dni...najma pred ms, vtedy ma aj omrvinka na zemi dokaze dostat do vyvrtky...ale k veci, ked mam take stavy, potrebujem zmenu- akukolvek - takze zober maleho a chodte na plavanie, na gymnastiku alebo niekam kde sa aj ty odreagujes a on bude mat tiez zmenu trosku...toto prospieva nam

childuska
3. dec 2020

Potrebuješ sa vyspať a občas sa zresetovať mimo rodiny. Skús nájsť niekoho k deťom, kľudne aj nejakú opatrovateľku na noc, čo bude pri malom a ty sa vyspiš. Milión krát prerušený spánok nie je spánkom. Nie je to lacné riešenie, ale možno by si to mesiac s výpomocou dala, a inak premýšľa človek vyspatý a oddýchnutý ako vyčerpaný na pokraji zrútenia.

basska_b
3. dec 2020

U mňa (3 roky som doma, dcéry 0.75 a 2.75 roka, väčšinu času sama na ne) pomáha:
- dobre sa najesť - žiadne sladké rýchlovky, ale normálne teplé jedlo
- dobre sa vyspať
- vyvetrat sa - ísť von
- nestiepit pozornosť, nepozerať na mobil,tešiť sa z dcérok, že sú zdravé, že sa pekne hrajú. Tešiť sa z maličkostí

11iva11
3. dec 2020

No v prvom rade si myslím, že je dosť bežná situácia, kedy sa žena stará o dve (a viac) detí sama. Dnes už nie je taká samozrejmá pomoc od rodiny ako kedysi z rôznych dôvodov (najmä vzdialenostných) a manželia-otcovia sú tiež veľakrát od rána do večera v práci. Takže toto nemáš nejaké hrozné a výnimočné. Dcéra píšeš že je v škole, čiže bude asi staršia, dosť samostatná. Takže najväčší "kameň úrazu" je ten 8-mesačný. Takéto malé bábätko ešte neprespí celú noc, ale je to len obdobie.
Baby ti dobre radia v tom, že ked cez deň spí on, ľahni si aj ty.

meluela
3. dec 2020

Mohla by svokra prijst na tyzden-dva k vam (ak dobre vychadzate)? Ze by si sa poriadne vyspala a dala troska dokopy. A mama ak nechce pomahat ale mohla by, mozno staci len raznejsie poziadat (vlastna skusenost 🙂 ) A potom si zaviest pravidelny program - napr. ak je manzel aspon cez vikendy doma, tak kadzu sobotu o piatej mas hodinu kupelnu pre seba (alebo doobeda prechadzku, kavu s kamoskou .. co mas rada a co ta potesi) .. pravidelne nech sa deje co sa deje, pokial teda zrovna nehori dom. Zvaz aj odbornu pomoc a ked budes mat trosku sil, zisti si nieco o mindfulness. Zakladne cvicenia su lahke a zacat mozes aj 10 min denne: https://mindfulness-mbsr.sk/mindfulness-meditac...

lentilka23
3. dec 2020

spanok spanok spanok. potom ma napada histaminova intolerancia alebo daj si Bkomplex... ale vprvom rade si psychicky vycerpana a v jednom kolotoci. poznam to.

danieli
3. dec 2020

Najskor si velmi velmi vycerpana, smutna aj zo svojich reakcii, nepochopena, vysilena psychicky, s viziou, ze to este dlho nebude ine...keby mi niekto povedal, ze bude lepsie, ked som sa podobne citila, asi by som mu to neuverila, co mne pomohlo bolo vyzalovat sa mamine, vyrevat aj vykricat podla aktualnej situacie, s babatkom je kazdy den iny, mas nejaku kamosku? Skus si odsledovat, aku potrebu musis nevyhnutne naplnit, aby si prezila, u mna to bol spanok a hovory s maminou, ktora ma paradne drzala na nohach, verim, ze niekoho takeho isto mas

nevenka
3. dec 2020

No...toto podla mna je o tom nedostatku spanku, ja som z toho dostala poporodnu depresiu. Az ked som stala na balkone a rozmyslala, ze malemu bude lepsie bez takejto neschopnej matky a mala som nutkanie skocit...tak az vtedy som pochopila (nastastie), ze je to zle a vyhladala som psychiatra. Az potom, ked som dosla s liekmi, tak si aj ostatni uvedomili, ze si len nevymyslam a nie som len cintlavka a zacali viac pomahat. So zlepsenym spankom sa zlepsili aj depresie, aj nervozita a krik presli. Si podla mna na pokraji sil a zla matka urcite nie si. Len si unavena na smrt. Niekomu stacia aj kratke spanky, ale niekomu nie. Ja som ten pripad, ze som potrebovala spat ASPON 4 hodiny v jednom kuse, a dalsie 2, aby som ako tak vedela ostat pri zmysloch...

Rady, ako daj sa dokopy, ked si nervozna, bude aj dieta, ma vytacali este viac a viac ubijali. Lebo prvotna pricina urcite nebola, ze si sa rozhodla byt nervna, ale nervnou si sa stala preto, ze to dieta je proste narocne a nespi...a tym ste sa dostali do zacarovaneho kruhu. Rada je, okamzite najst niekoho na vypomoc, aby si sa mohla vyspat a pripadne vyhladat aj psychiatra. Aspon na cas by mozno bolo treba lieky. Porozpravat, poradit sa...Ja ked dostatocne nespim aj teraz, ked su deti vacsie, tak to citim na svojej zvysenej nervozite. Som treti raz tehotna a uz sa mi neda dobre spat a dcerku mam kvoli korone doma, tak ona sa ma nieco normalne pyta a ja citim, ako niekedy som podrazdena a pritom nic take strasne odo mna nechce...Drzim palce a verim, ze to zvladnete a bude lepsie 🙏

lentilka23
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lentilka23
3. dec 2020

@lentilka23 prechodne som to riesila fenistilom, vecer som si dala 16-20 kvapiek aby som zaspala a fungovalo to. ked som bola vyspata svet som videla v lepsom svetle...

tretiedieta
3. dec 2020

Chcela si deti? Tak sa teraz staraj! Je to aj o starostiach, nie len radostiach. Treba sa zapriet! Rodičovstvo je najťažšie poslanie ktoré človek v zivote má. Každý sa učí za pochodu.

lucindav
3. dec 2020

@tretiedieta no ty si jej pomohla 🤦🏻‍♀️ Ano, je to ťažké, ano, ona to vie, a nie, nepotrebuje takéto kydy teraz citat.. ked jej nechceš pomôcť tak sa radsej neozyvaj

tretiedieta
3. dec 2020

@lucindav mne to pomohlo, lebo niekedy ani ja nevladzem a bolo mi povedane, chcela si deti? Tak sa staraj! A veruze ma to nakoplo.

babydesire
3. dec 2020

Ano,ja,,,nepaci sa mi to namne,ale som vybusna povaha, viem,ze to aka som nezmenim, zmenit sa mozu len priciny,,niekedy to ale nejde..potrebujes aby ti niekto doma s detmi pomohol aspon trocha..potrebujes si oddychnut.

babydesire
3. dec 2020

@tretiedieta nie kazdemu toto pomoze...kumne boli moji rodicia takyto neempaticky a knicomu to nebolo... Epatia ,,ok?

babydesire
3. dec 2020

@lentilka23 uz ma to napadlo,,lenze fenistil je na predpis..a zas bojim sa,ze bydem tak tvrdo spat,ze nebudem pocit placuce dieta a manzel bude zbytocne vstavat,co nechcem ked rano vstava do prace

babydesire
4. dec 2020

Najvacsia ulava premna je ked prijde muz z prace a ja mu tie uvrestane milovane zmenseniny odovzdam totalne vytocena a vycerpana, ze uz ich mam dost.

childuska
4. dec 2020

@tretiedieta koľká empatia!