Kontaktovať starých rodičov môjho dieťaťa, ktorí o ňom nevedia?

12. máj 2021

Zienky rada by som vedela vas nazor. Uz viac ako 3,5 roka ne/trva moj vztah, z ktoreho vzisiel moj syn. Ten vztah je viac menej v nenavratne. O vztah nejde. Ide o to, ze maly ma uz 8 mesiacov a jeho stari rodicia ani netusia, ze maju vnuka. Oni netusia ani to, ze ja existujem. Ale to nechcem riesit. Ide o to, ze ja rodicov nemam a myslim si, ze by bola skoda, keby maly nemal aspon jednych starkych. Myslite, ze ich mam kontaktovat, alebo to nechat tak? Uz nejaky cas nad tym rozmyslam ci ano, ci nie. Lebo ja by som urcite chcela vediet, ci mam niekde vnuca. Co vy na to?

martina1201
12. máj 2021

Ťažko povedať. Vieš aspoň aký vzťah má otec dieťaťa k rodičom? Aby to nebolo že nemajú dobrý vzťah a že spolu vôbec nevychádzajú. Ak z rozprávania aspoň niečo vieš o nich musíš si zvážiť či sa potešia alebo nie. Na začiatok možno zistiť adresu a telefon. Skúsiť zavolať a popýtať sa či majú záujem spoznať vnúča....

anjelicek26
12. máj 2021

No v prvej rade - co na to tvoj ex? Bol zenaty? Je zenaty? Ak mu tym priznanim pokazis manzelstvo, tak to neviem, ci este niekedy budete mat spolocnu rec... Ak ale manzelku nema, tak ano, poslala by som svokrovcom fotky, idealne baby album od narodenia na styl - vy o mne neviete, ale ja som vas vnuk a rad by som, aby sme sa jedneho dna stretli... hodit dozadu telefonne cislo resp. kratku historku, co sa kedy stalo a ze ta to mrzi, ale chces dopriat synovi vnuka a babku, kedze s tvojej strany toto mat nikdy nebude...

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
12. máj 2021

Ja by som im napísala list.. vysvetlila situáciu a svoj zámer prečo sa im vôbec ozývam.. ak by chceli môžu sa ozvať späť.. ale myslím že by som im to určite povedala, podľa mňa majú právo vedieť že majú vnúča, a môžu sa aspoň rozhodnúť či o neho budú mať záujem alebo nie.. držím palce..

autor
12. máj 2021

Zenaty nie je, o dietati vie. Chodi ho pravidelne pozerat. Vztah vraj maju taky vlazny, ale myslim si ze maju na to pravo aspon o nom vediet. No nechcem robit rozruch a hlavne sa mozno bojim negativnej reakcie

cervenaruza123
12. máj 2021

Povedala by som mu o tom, aky ma na to nazor. Nie som si vobec ista, ale nieco take sa mi mari, ze dieta ma aj nejake pravo poznat svoju biologicku rodinu, ak je to mozne. Ked nebude chciet "partner", nech rata s tym, ze dnes je velmi lahke spravit si DNA testy, robia to hlavne ludia, ktory nepoznaju svoju rodinu. Takze ked aj teraz by ste to nespravili, syn sa moze rozhodnut dat si spravit DNA testy a aj tak pride k starym rodicom ako prekvapenie casom, ze konecne nasiel svoju rodinu, odkial pochadza. Tuzba poznat svoj povod v nas ostava dlho, poznam aj starsich ludi, co si dali spravit DNA testy, lebo nepoznali svojich rodicov ci starych rodicov a az na dochodku sa spoznali so svojimi sestrami ci inou rodinou. Lepsie je to riesit podla mna za cerstva a vysvetlit ako potom necakane zazit take soky na stare kolena a nemat odpovede na tisic otazok co z toho mozu vzist.

mone8
12. máj 2021

Určite by som ich kontaktovala najprv. Tiez si myslim, ze maju vediet o tom, ze maju vnuka

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anjelicek26
12. máj 2021

Presne cim dlhsie bude cakat, tym to bude horsie, este pribudnu vycitky, ze kolko s casu s vnucatom zameskali. Ale jemne...dat im cas to spracovat... a idealne, keby im to konecne povedal - ich SYN. Neni sanca mu to nejako rozumne vysvetlit, ze zatajovat dieta je riadna hlupost? Co si mysli, ze mu na to povedia/urobia?

autor
12. máj 2021

On sa stale vyhovara ze nie je s nimi v kontakte (byvaju vedla seba) a ze nemaju nejaky extra vztah. Netrha sa o to niekomu hovorit o tom, ze ma dieta. Ani jeho sestra to nevie. Dieta ani nepriznal. Pri porode bol. Je tam vela otaznikov no to uz neriesim.

anjelicek26
12. máj 2021

On moze rozpravat kadeco, ake tam su/nie su vztahy nemozes vediet... ale dieta ma pravo na rodinu... a to su aj buduci bratranci/sesternice od tety, strykovia, babky, dedkovia, proste vyrastat s viacerymi pribuznymi je dolezite, budovat tie spravne rodinne vazby. Len chod na to s citom... daj im cas to predychat.

sissy27
12. máj 2021

Najprv by som si definitívne vyriešila vzťahy s dotyčným a jeho vzťah k dieťaťu a nie jeho rodičov riešiť. Sorry, mne to trošku pripadá, že cez jeho rodičov si chceš kompenzovať to, že on na vás v podstate kašle a zatajuje.
On sa k vám nepriznáva, ak dobre chápem, tak nie je zapísaný ani v rodnom liste, výživné asi tiež neplatí, a chodí “pozerať” dieťa ako opičku v ZOO. Paráda... dokedy to chceš takto ťahať? Ak nemá seriózny záujem podieľať sa na starostlivosti o dieťa tak zbohom. Ak záujem má, tak vyriešiť všetko počnúc priznaním otcovstva, cez výživné a oficiálne vyriešiť aj stretávanie s dieťaťom. A potom môžeš riešiť aj jeho rodičov.
Teraz dieťa nechápe, nerozpráva, je mu to jedno, ale to nepotrvá večne a potom čo budeš vysvetľovať? Že je to síce tatino, ale oslovuj ho “ujo Jožo” ?
Čím skôr si v tomto upraceš tým lepšie pre všetkých. A úprimne - najvyšší čas sa pohnúť vpred.

miadi
13. máj 2021

Hrozne divny chlap co snim mas dieta .. neprizna Ta ani dieta byva vedla rodicov no vraj snimi nema vztah (klame.. tak ako im nepriznal vas vztah /nevztah rovnako tebe nepriznava vztah s nimi )asi aby ho rodicia netlacili do vztahu ci zavazku stebou, Najprv si zisti co su to za ludia .Ci ozaj chces aby ich maly poznal. Ci su ok . Lebo stari rodicia maju aj pravo legalne stretavat sa s vnukom., ked budu o nom vediet a mat zaujem . On ti toto ako vysvetlil ze jeho rodicia o vas netusia? Ze preco to tak je? Mne to znie ako z ineho storocia story. Ze sa za vas hanbi. Ale splodit dieta nemal problem. Ale priznat ho uz je. Fakt najprv vyries jeho potom dedkovcou.

juliet86
13. máj 2021

co ak ti nebudu sympaticki a zacnu sa dozadovat casu s dietatom??? plati ti na dieta? preco nie je v rl? preco mate tak zvlastny vztah???

leuchtturm
13. máj 2021

tazko povedat. Ked ten tvoj chlap ma taky vlažný vztah ku svojim rodicom alebo rodicia k nemu, bude to mat nejaky dovod. Mozu byt v pohode, ale ani nemusia. Zistila by som si najprv, aki su este predtym, ako ich kontaktujes.

syslik81
13. máj 2021

moja dcera ma rokov a tiez rodicia jej otca o nej nevedia .. a ani im nemienim volat ci ich navstivit ... naco? to ze o nej budu vediet neznamena ze by ju aj chceli ... a zbytocne sklamanie pre dceru nechcem ... zijeme pekne aj bez nich ... ak by sa mala neskor rozhodla ze by ich chcela spoznat branit jej nebuem ale ja za nu rozhodovat v tomto nebudem .. ak budu ako ich syn tak radsej ruky prec od nich ..

makova333
13. máj 2021

Autorka: Dieta ho nema zapisanehop v RL a ty riesis ci o dietati povedat jeho rodicom? Z akeho dovodu by ti mali uverit, ze on je otec dietata? V prvom rade si pories pravne/sudne nalezitosti, uzvari vztah a potom ries veci nepodstatne.

ciernysokol
13. máj 2021

On je divny, vztah s rodicmi ma vlazny, sanca, ze oni su normalni, je velka 😀 dobre ti radia. Napis im, posli fotky. Treba dat sancu, rozhodnutie bude na nich. Rob, co povazujes za spravne. Aby to nedopadlo, ze ti o 10 rokov bude maly aj oni vycitat, ze si ich obrala o cas. Mozno zaujem nebude, ale ty si sa snazila.

janickacrazy
13. máj 2021

Tak keď malého chodí pozerať, tak prečo nechce byť v RL? Aby ti nemusel platiť? No to je pekný ....A ty vieš, že ho môžeš dať na súd a urobia testy DNA a bude ti musieť platiť výživné? Ako to ty finančné zvládaš sama? Aspoň mu niečo kúpi alebo tebe? Podľa mňa sa rodičov bojí ako malý chlapec, preto im to nechce povedať. Zbabelec. Ja by som im to povedala, možno sa budú tešiť. A s tou jeho sestrou sa poznáte?

cacianka
13. máj 2021

@sissy27 s tvojim prispevkom sa stotožňujem na 130%.
Autorka ani netuší akí sú stari rodičia, to by som najprv popatrala z ich okolia aby som vedela ci ist do toho. Nechcela by som riskovať škandál a hystériu, nedajbože agresiu a nasledne domahanie sa vnuka asocialmi. Lebo aj takí môžu byt.
A popritom by som buď biootca odstrihla na 300% komplet, alebo riešila vsetky pravne veci otec=dieťa.

autor
13. máj 2021

@sissy27 nechcem si nic kompenzovat ani ho do nicoho cez rodicov nitit. Len ja rodinu nemam a tym padom ani moje dieta. Preto som to chcela riesit. Aby mal na tomto svete aspon niekoho.

Zapisany nie je lebo pred porodom ze potom a ked som porodila a isla na urad tak nesiel so mnou. Nutit sa do toho neda. Viem ze existuje sudna cesta ale to by tomu nastrbenemu vzrahu nepomohlo. Plati mi posledne 2 mesiace. Ale az po tom ako som sa ozvala. Chvalabohu to nepotrebujem a zijem si dobre aj bez jeho penazi.

A ako mam o nich nieco zistit? To mam dojst do dediny do krcmy a vypytovat sa? Alebo zvonit susedom? Neviem si to nejak predstavit.

makova333
13. máj 2021

Ak to nemienis riesit a zapisat otca dietata do RL, tak daj pokoj aj jeho rodicom. Nepoznaju ta, syn im o tebe nic nepovedal (ani len, ze ma frajerku), nikdy ta nevideli, ich syn nie je zapisany v RL dietata, ale budu celi bez seba od radosti, ze im nejaka cudzia zena tvrdi, ze su starymi rodicmi jej dietata. No, aby si nebola nemilo prekvapena ich reakciou. Bud ries vsetko alebo sa na to vsetko vyprdni.Nevyberaj si z kolaca len hrozienka, ktore ti chutia, ale zjedz ho cely aj s tym, ze mozno ti nesadne, mozo ta z neho bude boliet brucho a mozno zistis, ze vlastne aj ta poleva je celkom fajn a chuti ti.

eeffka
13. máj 2021

ja by som im napisala list, mozno poslala aj fotku s tym, ze tu sme ( teda hlavne vnuca), a ak maju zaujem nech ma kontaktuju, netlacit na nich, len nech maju informaciu.
Hlavne by som zacala riesit uradne zalezitosti, to ze ty "jeho peniaze" nepotrebujes je fajn, ale zivot je dlhy a veci maju byt na poriadku. Ak je otec, bud nech sa da zapisat dobrovolne na RL, alebo sa na to pojde uradne so vsetkym.

babababka
13. máj 2021

@eeffka nemám čo dodať.

sissy27
13. máj 2021

ešte raz, možno pochopíš - NAJPRV si vyrieš vzťahy s ním (ty-on, on-dieťa), daj všetko do poriadku aspoň po právnej stránke a POTOM môžu prísť na rad jeho rodičia. Ak on nie je zapísaný v rodnom liste, tak sú to len a len cudzí ľudia, nič viac a nič menej.
Ak nemáš "gule" na to upratať vzťahy s ním, tak veľmi plytváš časom. Zostaneš zaseknutá "nikde", citovo visieť na ňom (a klamať môžeš samu seba, že ty to máš uzavreté - očividne nemáš), miesto toho, aby si sa pohla dopredu a mala šancu nájsť si nového partnera, ktorý bude milovať teba aj dieťa a dá vám kompletnú rodinu. Lebo nie vždy biologická rodina je tá správna rodina.

marika142
13. máj 2021

je velka skoda, ze ho nemas zapisaneho ako oca dietata, toto by som poriesila ako prve a potom mozes riesit to, ci bude mat starkych alebo nie. bez toho papiera, su oni lencudzi ludia. a co ty vies, mozno niekoho v zivote este stretnes a bude mat

janickacrazy
13. máj 2021

ked nemáš ty rodičov, tak tým dupľom by som riešila, čo bude s malým, keby sa ti napr. niečo stalo, ked nebude mať otca v RL, tak pojde do detského domova? Samozrejme nechcem strašiť, ale človek nikdy nevie, čo sa može stať.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
livka_
13. máj 2021

Neidealizuj si ich ako v telenovele, ze objavia vnuka a bude pre nich slnkom na nebi. Mozno viac skody ako osohu. Ked zijete bez nich doteraz dobre, zi v mieri aj dalej. A odstavila by som aj toho kvazy otca.. sak je to popierac vlastneho dietata. Ked mu je na pritaz tak dovidenia..