Kontaktovali by ste svojho biologického otca?

25. nov 2020

Som v takej situácii, že som sa dozvedela, že "môj otec" nie je môj biologicky. Dozvedela som sa to v dospelosti po smrti otcima. Viem len meno.. Našla som ho na FB.. Kontaktovať ho alebo nie? Podotykam, že s pôvodnou rodinou nemám dobré vzťahy. Otcim bol alkoholik.. Neviem ani či môj "bio otec" o mne vie, keďže som sa narodila v manželstve. Nie som si istá či pán na FB je môj otec, ale zdá sa mi, že podoba tam je. Len je to také čudné mu napísať, nie si moj otec? Čo by ste robili vy? Ja si myslím, že by bolo dobré pre mňa si dať tieto veci na poriadok, pretože žiť s tým je ťažké.

limetka69
25. nov 2020

no v prvom rade si preverim, a nie, ze niekomu napisem a sposobim infarkt svojimi domienkami, :D a ja osobne nie, ja som so svojim otcom prerusila kontakt na cas puberty cca 10 rokov, potom ako sa maly narodil sme sa zase zacali stykat, ale ten vztah sa uz nikdy neurovnal, aj lutujem, ze to nie je tak ako predtym(ked sme sa nebavili), necakaj od toho vela, ked nemate vytvoreny vztah bude to cudne, mozno sa taky vztah da aj vytvorit, neviem, moj otec je tupelo nekomunikativne, akurat co teraz z neho mam, tak to su vycitky, ze sa mu neozyvam a nechce sa mi na navstevy chodit, este, ze je korona :D mam super vyhovorku

eliska13
25. nov 2020

Nie, nechala by som to tak

limetka69
25. nov 2020

a este dodam, ze na to by ti mala najlepsie vediet odpovedat tvoja mama, ved ona vie co je to za cloveka a ako by sa k tomu pravdepodobne postavil.

acrobaleno
25. nov 2020

Načo? Nechala by som to tak. S najväčšou pravdepodobnosťou o tebe ani nevie. A ak čakáš nejaký disneyovský zázrak tak si na omyle. Akurát spôsobíš bolesť sebe.

zuzanka.zuzu
25. nov 2020

predpokladám, že toto si tiež ty https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/tema-pre-zeny-ktore-maju-velmi-zly-vztah-s-matkou-alebo-s-otcom/

v dobrom - asi by si sa mala s niekým porozprávať, lebo očividne máš trošku problém spracovať svoj život

somtuporady
25. nov 2020

Nie

betulinka1
25. nov 2020

Chces ho stretnut, citis to tak, kludne mu napis. Jasne, ze nie cau som tvoja dcera ale ci pozna tu a tu (napis udaje matky). Je prirodzene ze ludia chcu poznat svojich predkov. Zisti u matky datum narodenia tvojho otca alebo ho najdes na svojom rodnom liste. Potom ho vies vyhladat aj cez centralnu evidenciu obyvatelstva.

sara07
25. nov 2020

nie

eliska13
25. nov 2020

@limetka69 po rokoch co nie sú v kontakte co jej povie aký je?

limetka69
25. nov 2020

@eliska13 mama ako?

vikss1
25. nov 2020

a preco sa na tuto vec nespytas svojej matky? ta by mala vediet, kto je tvoj biologicky otec.

sissy27
25. nov 2020

@betulinka1 ak sa narodila v manželstve, tak by mala mať v rodnom liste zapísaného manžela svojej matky, čo ak správne chápem nie je biologický otec.

pre autorku: nie, nerýpala by som sa v tom. Aj keď chápem, že potrebuješ nejako uzatvoriť túto kapitolu v sebe, ale v tom prípade by som začala od matky, babky, alebo kohoľvek koho poznám a mohol by vedieť viac o tom, ako to bolo medzi tvojou mamou a tvojim biologickým otcom, prečo to skončilo atď.
Inak ja tiež svojho biologického otca nepoznám, ale svojho "nevlastného" otca beriem ako otca. Akurát teda som vedela od začiatku, že nie je môj biologický otec, už som bola väčšia keď sa zoznámili.

nikayla
25. nov 2020

Ja by som ho pre pokoj duše kontaktovala, ale nič by som si od toho nesľubovala...

betulinka1
25. nov 2020

@sissy27 ja chapem jej potrebu. Nezazila som to osobne ale zda sa mi to prirodzene poznat bio rodinu. Mozno ma aj surodencov. Niekedy aby clovek pochopil seba musi vediet uzavriet minulost, inak sa bude stale vracat a pytat sa. Moze prist sklamanie so spoznania ale aj nie. To je ale na autorke ako sa rozhodne. Potom to bude vediet uzvriet v sebe skor.

miadi
25. nov 2020

Neviem preco je to tazke? Kym otcim žil bol to tvoj otec, ten bio je uplne abstraktna osoba. Nevedela si ani on asi nevie ze si., a co teraz od neho cakas? Si dospela je to pase. Tvoj zivot to nezmeni ani nezlepši ak ho najdes. Urcite nie stylom nejaky pan na fb by to mohol byt ozvem sa mu urobime 🧬 test? Moj otec bol alkoholik s vecami z minulosti sa musis vysporiadat Sama. Alebo zisti kto je tvoj bio otec od mami. Ten clovek Bud vie ze existujes a je mu to jedno alebo nevie a bude mu to jedno. Mozno bude mat zaujem spoznat ta. Keby bol užasny asi by snim mama bola? Ak ho chces najst tak najdi ale nečakaj od toho privela. Zivot ti to nezmeni ten si mozes zmenit len ty sama.

sissy27
25. nov 2020

@betulinka1 ja som to zažila 🙂 kedysi som tú potrebu mala, keď som mala tak 13-14 rokov, ale časom to prešlo. Ako keby sa on ozval, tak samozrejme s ním na nejakú kávu pôjdem, ale inak je to pre mňa úplne cudzí človek. X rokov posielal alimenty, takže adresu vedel, mohol poslať pohľadnicu, list... Nestalo sa. Takže sú len dve možnosti - buď nemal záujem, alebo mal nejakú dohodu s mojou mamou. Všetko je tak ako má byť. A dokonca keď raz náhodou príde na dedičstvo, tak ho normálne odmietnem, zrejme aj on má nejakú rodinu a nebudem ich ako cudzia osoba oberať o podiel napr. na dome, ktorý spoločne budovali. Ale chápem, že každý to má inak, niekto je viac zvedavý ako napr. autorka, niekto to má uzavreté tak ako ja a niekto to môže mať úplne inak.

littlefiona
25. nov 2020

Ahoj, prežila som niečo podobné ako ty. Narodila som sa v manželstve a to, že muž, ktorý ma vychoval nie je môj bio otec som sa dozvedela až v puberte a náhodou. Vieš si predstaviť ten šok. Mamu som postavila pred hotovú vec a spýtala som sa jej na to. Musela som celú situáciu spracovať a chvíľu mi to trvalo. Maminu som pochopila a odpustila jej, že v manželstve sa jej pošmyklo, ale bola mi a je dobrou matkou. Sme len ľudia a všetci robíme chyby. Môj bio otec o mne vie od narodenia, nezaujíma sa o mňa a ja tiež nie, a to bývame v rovnakom meste. Môj nebohý otec, ktorý ma vychoval bol skvelým otcom a bude to môj jediný otec až do konca môjho života.

kinderzwillinge
25. nov 2020

Ja ano. Clovek by mal poznat svoje korene a povod. Lebo to nie je len otec, to su stari rodicia, tety, ujovia, sesternice a bratranci...

whatever1
25. nov 2020

Píšeš ze si sa narodila v manželstve a ze bio otec nemusí o tebe vedieť. V tom prípade by som sa určite ozvala. Nemáš čo stratiť. Ak to aj nebude dobrý človek, nevadí, aspoň budeš vedieť ze si o nič neprišla.

littlefiona
25. nov 2020

@whatever1 áno, to máš pravdu, že možno by sa mala ozvať, ale najskôr to predebatovať s matkou, či ten dotyčný vie o nej, alebo nie. Jej situácia je iná, ako moja, jej otec, ktorý ju vychoval nebol ideálny. Ja som potrebu kontaktovať môjho bio otca nemala, lebo som vyrástla v harmonickej rodine. A rodina môjho bio otca ma absolútne nezaujíma, ako ani ja nezaujímam jeho.

deti95060810
25. nov 2020

môj syn vo veku cca 15 r. sa skontaktoval so svojim bio otcom....Bol prekvapený že býva len o 3 ulice od nás. Nesadli si. Viac sa nekontaktovali. Ani mailom, ani telef.... Asi stačilo ten jeden krát...😉

nihane
25. nov 2020

Preco jej pisete, ze to nema riesit? Odkial viete, ze by sa jej biologicky otec nepotesil? Co ak ani nevie, ze ona existuje? A este ak bol otcim aj pijan, ja sa jej necudujem, ze veri, ze najde v biologickom otcovi ozajstnu lasku. V prvom rade by som toto ale riesila s mamou. Nie len tak prist za nim a vybalit to. A hlavne do toho treba ist bez velkych ocakavani.

eliska13
25. nov 2020

@limetka69 áno mamu myslim

limetka69
25. nov 2020

@eliska13 tak najskor ona podla mna vie, co to je za povahu a ako by to vzal. Mohol sa zmenit, samozrejme, ale tak snad by vedela povedat ci by sa potesil, alebo mal na haku.

autor
25. nov 2020

@nihane Ja ziadne ocakavania nemam, to co sa mi stalo, uz horsie byt nemoze. Mozno bude stacit jeden pohlad do oci a najdem klud. Urcite by som neplakala do vankusa za nim, to uz mam za sebou. S matkou som to riesila, ale s nou sa neda riesit nic, je to na dlhsie a nechcem to tu cele rozoberat.

syslik81
25. nov 2020

ano .. ale porozpravala by som sa s mamou ci je to on a ako to vsetko bolo ci vobec o tebe vie ... nevediet cely zivot kto je pravy otec a aky je by ta trapilo a mozno i tvoje deti kedze eby ich mozno zaujmlo kto je stary otec ... nemusis od neho nic chciet len to aky je ... vidiet raz porozpravat sa a odist ... mas na to pravo - kazde dieta ma pravo spoznat pravych rodicov

erikaa09
25. nov 2020

Skusila by som nejak zistit ze ci vie o mne ako to je s rodnym listom ? Tvojim
Co bola pricina rozpadu,ci mal on omna zaujem a tak . Ak napriklad matka branila tak by som to skusila . Ale ak by nahodou ze pricinou bol otec a nesnazil sa nijak kontaktovat nechala by som tak

autor
25. nov 2020

@erikaa09 kazdy boli v inom manzelstve a len sa spolu vyspali...

erikaa09
25. nov 2020

Aha tak. A v rodnom liste mas niekoho ? Skus nejak zistit ci vedel o teba alebo ci bol nejaky sud mozno kolizna pomoze . Ci posielal vyzivne a tak . Ak nie asi by som to nechala

nihane
25. nov 2020

Neviem, ake su moznosti. Nevies sa k nemu dostat blizsie? Vies, ako vo filmoch. Odstrihnut trocha vlasov, DNA test.. 🙂 To bolo na odlahcenie...Ked sa ti to neda riesit ani s mamou, budes to mat ozaj velmi tazke.