Koniec priateľstva

25. júl 2021

Mám najlepšiu kamarátku už od vysokej školy. Boli sme roky nerozlučná dvojica. Bývali sme spolu, nie len na výške, ale aj po. Našli sme si rovnakú prácu. Chodili spolu žúrovať. Boli sme najlepšia párty dvojica. Proste spriaznená duša. Časom sa však naše cesty rozdelili, pribudli roky. Našli sme si iné zamestnania. Odsťahovali sa do iných miest, no priateľstvo vydržalo. Časom som si našla priateľa, vydala sa, bola mi na svadbe za svedka. Narodilo sa mi bábätko. Ona bola v tom čase nešťastná, lebo sa rútila z jedného nepodareného vzťahu do druhého, ale vždy som tu bola pre ňu, aj keď času bolo menej. Ona sa nezmenila, stále bola rovnaká párty žena, diskotéky, alkohol, chlapi a ruka hore. Ja som už bola však iná. Mama a manželka. Dozrela som. Otehotnela som opäť. Zrazu ešte viac zodpovednosti a menej času na kamarátku. Stále som sa snažila byť jej k dispozícii, no niekedy som ozaj nestíhala ozvať sa aj týždeň. Väčsinou, keď boli deti choré, alebo sme riešili doma vážnejšie veci ohľadom financií. Sťahovali sme sa z bytu do domu. Kamarátka je stále slobodná a neviem, či je to mnou, ale naše priateľstvo ma začalo vyčerpávať. Ak sa jej neozvem, keď chce, hneď mi píše, že čo som to za kamarátku. Počúvam od nej v podstate len výčitky. Tento rok som jej zabudla zavolať na narodeniny, ale pri tomto mojom živote ani neviem kedy je pondelok a kedy piatok. Je to kolotoč. Ospravedlňovala som sa jej týždeň a ešte stále mi to neodpustila. Neviem , či sa mám nad to všetko povzniesť a pochopiť ju, že rozmýšla inak, alebo sa už nemám ďalej nechat vťahovať do jej nálad a zbytočných výčitiek. Viem, že som sa zmenila, keď som sa stala mamou, ale momentálne žijem najviac pre svoje deti.

jaskolka
25. júl 2021

Nie, netráp sa tým, že už máš iný štýl života a nemáš čas na niekdajšiu kamarátku. Je to úplne normálne, žiješ svoj život, kde sú iné priority, ako diskotéky, chlapi, zábava a podobne. Tiež mám slobodne kamošky a tiež sa to postupne rozpadávalo, jednoducho každá žije svoj život. Nie všetky vzťahy vydržia navždy. To, že ona sa urazila, by som už neriešila, ospravedlnila si sa, a hotovo.

limetka69
25. júl 2021

Aj ja som mala taku spriaznenu dusu. Ked necakane otehotnela, preplakala som asi tyzden. Vedela som, ze to takto presne dopadne. Velmi som jej to vsetko priala, ale vedela som, ze zacina nova etapa. Etapa bez nej. Doteraz mi je to velmi luto a velmi mi chyba. A velmi ma mrzi, ze sa to skoncilo, aj ked uz aj ja mam rodinu, dodnes nechapem, ze obetovala take vzacne priatelstvo. Ja som mala v podstate len ju. A ziadna ina baba nebola uz ako ona a nikto ju nenahradi. Tak popremyslaj poriadne, ci chces o nu prist. Takych ludi he malo za zivot. A chapem ju, zabudla si na jej narodeniny, ked ste boli take kamosky, tak sa jej to muselo dotknut. Chapem aj teba. Chapem, ale nepaci sa mi to, ze ked si niekto zalozi rodinu, odstrihne sa od zbytku sveta.

vroni
25. júl 2021

Úprimne, si naprd kamarátka. Jasne, ze narodenim dieťaťa sa priority pomenia a na kamarátky je menej času. Ale vyhovárať sa na deti, lebo som zabudla na jej narodeniny, to je hulvatstvo. Nie si prvá ani posledná, ktorej sa narodili deti a vykašľať sa na zvyšok sveta, lebo mne sa narodilo dieťa, to sa obvykle človeku vypomsti. Nie ona ukončuje vaše kamarátstvo, ty ho zabíjas svojim správaním.

otazka1
25. júl 2021

@limetka69 tiež som toho názoru,že je pochopiteľne popri rodinnom živote nemat milión kamarátok,ale tu jednu najlepšiu na svete,spriaznenú dušu od seba odstrihnúť? Autorka,to ze máš rodinu a dom neznamená ze nič iné na svete neexistuje..je mi ľúto tvoje kamarátky,aj toho ako o nej pises-chlapi,párty,alkohol,nešťastná osoba,vyčerpáva ta,zabudla si na jej národky..asi aj lepšie ze ta už nemá,nie každý potrebuje obetovať život deťom a hypoteke..

simsalabim
25. júl 2021

@vroni toto sa mi nezda k autorke celkom fer. Podiel viny zrejme nesu obe... alebo sa im proste rozisli zivotne cesty.

lvula
25. júl 2021

Plne sa stotoznujem s príspevkom @vroni, takže sa nebudem opakovať.

marcellka32
25. júl 2021

Vaše cesty sa rozišli, každá má iné priority v živote, na jednej strane sa ona na teba moc citovo pripútala a keďže nemá partnera má len teba, na druhej strane si jej mohla na narodeniny napísať (aj ja mám 2 deti, aj keď boli malé sťahovali sme sa z bytu do domu), ale nezabudnem napísať ľuďom na sviatok (môžeš si to poznačiť do kalendára)

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
25. júl 2021

@simsalabim, samozrejme, že žijú každá iný život. Ale týždeň neodpovedat, zabudnúť na narodky, sorry, toto je arogancia. Ja chápem, že sú dni, keď sa k odpovedi nedostaneš. Ale týždeň? A evidentne nie len raz? A s velkohubym odôvodnením, že mám deti.... No tiež mam manžela a deti a napodiv viem, ktorý je deň v týždni a aj kamoškam sa viem ozvať a komunikovať s nimi skôr než po týždni. Ja by som takú kamarátku nechcela. A bolo by mi veľmi ľúto, keby niektorej z tých mojich takýmto spôsobom preplo. Našťastie mam fajn kamošky a nie nadšene matky martyrky.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
25. júl 2021

@viestta, alebo ma dosť večne "zaneprázdnenej" kamarátky. 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ Mne by sa tiež nechcelo večne naháňať kamarátkovu chimeru.

73daniela
25. júl 2021

ja si myslím, že skrátka to je život ..... a ak to tak necíti to že ju to vyčerpáva tak by mala robiť tak, aby bolo jej dobre a slobodná kamarátka sa podla toho zariadi, ja som toho názoru, že skrátka niekedy stretneme ludí aby sme s nimi boli celý život a niekto je v našom živote iba na nejaký čas.....máte už každá iné prioritiy......preto sa to deje ani jedna strana nie je vinná

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kitycat
25. júl 2021

Ste ba prd kamosky, ty si jej nrzazelala na narodky, a aka to bola super kamoska a ona nevie pochopit tvoj zivotny styl... Vsak si to vydiskutujte... Takychto kamaratstiev je malo
Ja sa tiez neozvem tyzden a aj 2 a to deni nemam ale ked si napiseme tak sa nehnevame.

maciatkolulu
25. júl 2021

Ako matka troch detí, ti zaručene viem napísať, že keď máš dobrú kamarátku, tak jej máš čas napísať, odpísať každý deň na narodeniny zabudnúť, no neviem, ôk štát sa môže, aj keď pochybujem, že naozaj spriaznené duši. Takže chyba je v tebe, bacha, aby neprišla doba, keď ty budeš mať veľké deti, zrazu chuť si po kecať a kamarátka nič. Dve deti a manžel nie sú prekážka priateľstva so slobodnou a bezdetnou, keď to bola spriaznené duša, bola... Smutné.

autor
25. júl 2021

@viestta Mám to rovnako. Denne volám len mame a sestre. Riešime zdravotné a rodinné veci. S kamarátkou volám rada, ale väčšinou si len vypočujem čo je nové. Ťažko mi je s ňou preberať deti a manželstvo. Mám aj iné kamarátky, ale všetky sú už maminy. Rieši sa škola, krúžky. Neviem. Celkovo to kamarátstvo ochladlo.
@maciatkolulu Boli sme spriaznené duše.

Ďakujem všetkým za reakcie. Kritika sa nečíta ľahko. Asi máte pravdu a som na prd kamarátka, ale donútilo ma to premýšľať a uvedomila som si, že to kamarátsvo je len o spomienkovom optimizme a obe sme už úplne niekde inde.

huxy
25. júl 2021

@limetka69 ze "obetovala take vzacne priatelstvo..." lebo zostala tehotna? A nemyslis ze je to dost sebecke?

marcellka32
25. júl 2021

Si vydiskutujte ako často budete v kontakte, keďze každá má na to iný názor, dá sa dohodnúť aj na konkrétny deň kedy si budete volať a obe strany budú spokojné (snáď si nájdeš 20 minút na hovor s kamoškou)... my sme 4 kamošky (také ako vo filme Sex v meste, dokonca správaním sa podobame), 2 deti majú, 2 nemajú (nemajú problém baviť sa o deťoch), ale keď sme spolu raz mesačne na obede preberieme všetko, problémiky bezdetných a aj niečo o deťoch

6mia6
25. júl 2021

Mam podobnú skúsenosť.
Kamarátka sa zasekla v našich pubertalnych časoch. Kedy bol náš jediný problém, ktorý podnik vymetieme.
Vydala som sa, mám 3 deti. Usadila som sa.
Kamarátka nemá vzťah, každú chvíľu niekto iný. Stále ruka hore.
Bola som stále k dispozícii, vždy keď si piskla hodila som deti do auta a išli sme kam chcela. Keď mala prísť k nám bolo kopec výhovoriek. Deti ju mali radi. Keď som ju chcela vidieť alebo niekam ísť. Kopec výhovoriek ako je v robote, ide tam a tam. Až raz som si dovolila nechať doma telefón a ísť s deťmi na výlet. Volala mi asi 10x a keďže som nedvíhala dopustila som sa zločinu za ktorý prišiel trest - rozpad 30 ročného kamarátstva. Ideme si už každá svojou cestou. A nie nie sú zlá ani
ona, ani tá moja kamarátka a dokonca ani ja. Proste sa naše cesty rozišli.

marcellka32
25. júl 2021

@6mia6 opäť príklad toho, ako bola na teba naviazaná, predpokladam, že sa hnevala keď si nedvíhala mobil, ona si zvykla, že keď zaveli, tak bezis aj s deťmi (na druhej strane aj tvoja chyba trošku), ak pochopí, že máš aj vlastný život s rodinou, dá sa zachrániť priateľstvo, ako píšem vyššie, mám aj bezdetné chápave kamosky

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tncka
25. júl 2021

Ked chces cas si najdes. Ostatne su len vyhovorky. Takze ja sa jej vobec nedivim ze to tak berie. Praveze ten cas a pokec s kamoskou o veciach inych ako domacom kolotoci by ti mal byt vzacny a uzit si ho. Nebyt len domaca puťka ale zit.

simsalabim
25. júl 2021

@vroni vies, kazda minca na dve strany. Ako to s autorkou a jej priatelkou naozaj je, vedia iba oni dve. Kazda to vnima svojou optikou. Mozno s nou trochu sucitim a vkladam do jej situacie moje vlastne zazitky - ja sama som prisla o 3 bezdetne kamosky v obdobi, ked som naozaj nevedela, kde mi hlava stoji a vinna som bola, samozrejme, ja , lebo na ne nemam cas a zmenila som sa (len aby si vedela, doma mala skolacka, novorodenec a v tom istom obdobi nahle zhorsenie zdravotneho stavu naraz hned u 3 blizkych clenov rodiny, u mamy z plneho zdravia do bezvladnosti necele 2 tyzdne pred mojim porodom. Do roka vsetci zomreli, lenze pocas toho roka sa o nich bolo treba intenzivne starat.) Pocas tohto narocneho obdobia som to bola ja, kto mal minimum casu, hoci kontakty som sa snazila udrziavat. Ale nase cesty sa rozisli, oni boli slobodne ako vtak, chceli sa zabavat do noci, chodit pit a tancovat - co ja som nemala vtedy uz ani chut ani energiu, nemali chut sa stretnut v kaviarni s mojim babom pri mne, pricom som tam nemohla dlho vysedavat, musela som o hodinu a pol utekat a zabezpecit starostlivost o bezvladnych…. priatelstvo skoncilo - koho to bola vina? Ich? Moja? Podla mna nikoho. Taky je zivot 🤷‍♀️

6mia6
25. júl 2021

@marcellka32 nie je všetko čiernobiele. Nie nebola na mňa naviazaná len som bola v tom našom kamarátstve trochu ja viac aktívnejšia. A keď ma to už prešlo, pretože áno pri troch deťoch, praci, mužovi a dome mám trochu viac povinnosti ako baba bez vzťahu a záväzkov. Čakala som že sa ozve normálne. Nie s výčitkami. Na čo to ďalej živiť keď máme každá iný smer. Možno sa naše životy opäť pretnú.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vroni
25. júl 2021

@simsalabim, asi áno. My sme s kamoškami toto obdobie ustáli, aj keď sme mali deti vo veľmi rôznych časových úsekoch a som za to nesmierne vďačná. Aj preto si priateľstvo ako také nesmierne vážim, lebo viem, ako ťažko sa hľadá a ľahko stráca príbuzná duša.

mimka1402
25. júl 2021

Ja tu budem asi za najmladšiu. Ale mám s týmto skúsenosť. Ale ja som tá single kamoška, ktorá nechce byť s prvým chlapom, len preto lebo sa nechce niekomu rozchádzať. Kamoska si nasla priateľa pred rokmi, od celkom nízkeho veku. Sú spolu roky, neskôr sa aj vzali, bola som za svedka,no kamoška mi to stále dávala najavo, že je niekde inde než ja, že ona je s prvým vo vážnom vzťahu a ja mam tretí vzťah za sebou. Vždy som bola ja aktívna, keď mala narodeniny nezabudla som, dala som si záležať na všetkom aby som ju potešila. Mala som narodeniny ja, napísala neskôr, aj keď je stále na internete a je aktívna na internete. Že zabudla, pričom fb bliká kto ma dnes narodeniny.😀.. Zamrzelo ma to, lebo chápem, že žije s manželom, že je to iné... Ale... Odstrihnuť jedinú kamošku, ktorá vždy bola tu pre ňu mi už nepríde v poriadku. Tiež som názoru, že kto chce čas si nájde. Dieťa majú na ceste, takže rola matky ju čaká. Ale ak niekto nie je schopný odpísať týždeň... Mám kamošky s deťmi a každá mi vie odpísať aj s troma deťmi, aj si nájsť čas kľudne na kávu s dieťaťom. Je to o snahe a chceni. A tiež nemám problém počúvať o deťoch ani o manželoch a ani mi to nedávajú vyžrať, že ruka hore. Veď je to jej vec nie? Každý má iný život. Zatiaľ čo mám vydáte kamošky, alebo s deťmi sú vo vzťahoch, kde chlap ich bije, či si ich absolútne neváži... Preto som názoru, že aj keď ona je single a má viac vzťahov než možno si mala ty. Neznamená, že sa nedá nájsť spoločná reč. Ale ignorovať kamošku týždeň mi príde už smutné veď na 5min si čas na mobil vie myslím každý. Áno, ja kamoske nevyčítam. Ale je možné, že ak ste si boli veľmi blízke a zrazu ty jej nenavrhneš sama nič. Tak je už možno z toho stále frustrovaná. Ak nechceš absolútne o ňu prísť. Nájdi si na ňu čas.
Poznám ženy, ktoré takto sa venovali len deťom manželovi, neskôr sa rozviedli, deti vyrástli a nemali nikoho. Len z manželovej strany priateľov a ostala sama, bez kamošiek, lebo všetky kamošky odstrihla... Človek nikdy nevie čo bude o 5, 10, 20 rokov

karolinakr
25. júl 2021

Tak sa rozíďte, nič ti v tom nebráni, ako si to napísala tu, že ťa to vyčerpáva, že si sa posunula a už nemaš v srdci pre ňu miesto. Načo zbytočné caviky

ivangeline
25. júl 2021

Je to normalne. To tak byva. Ja som v slabom kontakte s 2 kamoskami...zvysok nie...lebo nik nema manzela a deti.. ;) Bolo by krasne,keby to vedeli ppchopit,chceli pomoct nebodaj a prisposobili sa situacii,ze vztah sa meni...ale nie kazdy to vie. 🙂 Vztah sa mozno zlepsi a vyvinie inac,az si najde trvaly vztah,ci nebodaj bude mat rodinu...ak sa teda uplne nestihnete odcudzit.

karolinakr
25. júl 2021

Mne sa stalo to iste z druhej strany, kamaratka ked sa vydala, manžel sa stal jej najlepším priateľom a už proste nemala čas o inych, ja som to rešpektovala a odstrihla sa od nej napisala jej škaredy list, dnes by som už nepisala nič ale ani sa nevnucovala. Jej sestra sa stala mojou kamoškou tam mala milion povinnosti v domacnosti bez muža sa o decka starala, ale vždy si na mňa našla čas, a to ma ešte milion zaujmov a priatelov, ja som jedna z mnohych, takže život ma rôzne cestičky a nakoniec to zle sa obrati na dobre