Dieťa je už mesiac kvôli chorobe doma (4r). Striedame sa s babkami a dnes prvý krát s ňou ostal doma muž. Ráno ju nechal spať do 10, pochopiteľne poobede nezaspala a o 17tej už začala byť poriadne unavená. Tak som jej začala chystať večeru a v tom dostala amok, že chce ísť von na bicykel. (Už 3 týždne nebola von). Bola to kombinácia únavy, hladu a možno frustrácia z toho že je už tak dlho doma. Izolovaná od kamarátov, sesternic. Začala otvárať dvere a mlieť svoje dookola že chce ísť von. Totálne mimo, nič nemalo zmysel - ani dohovarať ani kričať. Muž nabehol že ju mám zbiť. Zrazu som mala doma dvoch zmyslov zbavených. Začal ju biť po zadku, a po prvom udere som mu chytila ruku. On bol úplne nepríčetny. Nezvládol situáciu. Ešte nikdy nám toto dcéra neurobila. Inak je to zlaté spokojne dieťa
Kričal že je rozmaznaná a zaslúži si bitku. Naozaj je rozmaznaná? Bežne takto deti nikdy nedostanú takýto hysak?
Dieťa chápem, manžela nie
nie je rozmaznaná, správne si identifikovala že to bola kombinácia hladu + nevyspatia + choroby (vždy daj na materský inštinkt, vždy), neviem či bežne ale náš syn má poslednou dobou teda často takýto "ja chcem" hysák 🙄 a NIE, NIKTO si NEZASLÚŽI BITKU 😠 okej, možno pri tvojom manželovi by som teraz urobila výnimku 🙊
Myslím si, že tvoj prístup je správny, sama si dobre zhodnotila, čo situáciu vyvolalo, nie rozmaznanost, ale kombinácia unavy, hladu a frustrácie zo zavretia. Biť dieťa nikdy nebude mať dlhodobý želaný efekt (akurát čítam kapitolu prečo tresty nefungujú a ako ich nahradiť v jednej knihe o detskej výchove). Problém je, že manžel ak má taký výchovný model, zrejme už jeho názor a prístup ťažko zásadne zmeníš....
To bol neskutočný plač a krik, híkala ešte 10minut po tom čo sa upokojila. Mne jej bolo strašne ľúto a muža to vytočilo do nepríčetnosti. On si asi myslí, že dieťa bude celý život len dokonale
Ďakujem
@bolarazjedna
@zuzanka.zuzu
@daniela2202
Mužovi treba vysvetliť, že dieťa nie je pes! Jasne mu treba vysvetliť, že to bolo naposledy, pretože cez túto hranicu vlak nejde! Ak sa nevie ovládať, nech radšej odíde z miestnosti...
Idealne si to s muzom vykomunikuj, ked sa ukludni a bude to vidiet mozno inak s chladnou hlavou a prehodnoti celu situaciu...ci si je vedomi, ako to nezvladola, ci vobec prehodnoti svoje spravanie v buducnosti, ked sa bude podobna situacia opakovat. Ja osobne by som to potrebovala pocut od svojho muza, inak by som sa v nom dost sklamala a neviem, ci by som mu vedela dalej doverovat. Pri tejto situacii si musi proste rodic priznat, ze zlyhal...
Mužovi musíš vysvetliť, že dieťa nie je dospelák a veci vníma inak. Podaj mu tie dôvody prečo sa to stalo, aké pocity z toho malo to dieťa, prečo chcelo ísť na bicykel a zároveň mu popíš aj pocity aké mohla mať z toho, že dostala bitku. Skús sa ho opýtať, že keby ty jemu teraz dáš po papuli lebo chce urobiť niečo s čím nesúhlasíš, či by mu to prišlo normálne. A ešte mu teda povedz, že ak si bude poslušnosť vymáhať strachom, nikdy ho to dieťa nebude reálne rešpektovať a bude ho mať v puberte akurát tak za kkta
Ja by som sa muza opytala ze ako to, ze chce od dcery aby sa ovladala, ked on sam to nedokaze…..
Vychladnite obaja a potom sa v kľude porozprávajte. Muž situáciu nezvládol, ako si reagovala ty na jej hysak? Nepíšeš akú má dieťa chorobu keď už mesiac ci neviem koľko týždňov nebolo vonku, ale teda to by "prepinalo" už aj mne.
Muz to zjavne absolutne nezvlada. Najprv jeho pricinenim dcerke rozhadze rezim a potom to cele nevie vobec dat dokokpy tak este jej da na zadok ? No ako fakt som sa nasr*la aj za teba. Ja by som ho riadne zhucala jak sa poznam. Priznal si aspon chybu ? Uvedomil si ze dcera len reaguje adekvatne veku a celej situacii /nevyspatie, choroba, izolacia, nedostatok pohybu na vduchu/ ? Ci ani to nepripusta ? Stale si mysli, ze sa to malo riesit bitkou ? Aj ked videl ako hika a zadusa sa od placu ked ju trepol ? Joooj, otras taky chlap. Vyvrsi sa na dietati. Aspon dufam, ze mu to potom bolo luto a povedal dcerke prepac. P.S. Mozno naozaj trebalo dcerku zobrat von aspon na kratucku prechadzku, ak bola moznost.
Tvojmu mužovi by som dopriala jeden deň s mojimi deťmi 🤣 to by sa asi obesil. Nabudúce keď bude chcieť udrieť decko kvôli vlastnej neschopnosti tak mu radšej ty je.ni jednu poriadnu cez hubu. Taký starý kôň by sa už mal vedieť ovládať - že mu to odkazujem.
Typický chlap prvý deň zostane s dieťaťom doma a hystéria v rodine.Pravdaze ju nemal zbiť asi nie je taky plač a scény zvyknutý, keby ste mali 2 zlostne deti bol by už vytrenovany.Hnevala by som sa tak isto ako ty... nič nedosiahol a len spravil dusno
@luccija no mna by hlavne zaujímalo či si nevšimol že je malá už hladná lebo to musela byť už dosť hladná minimálne toto uz mohol poriešiť skoršou večerou
Tvoj muz by si zasluzil tu bitku 🙈 1 den je s dietatom a nevie to zvladnut s chladnou hlavou.
Moja mala uz ked je pocas choroby viac ako 3 dni doma je ako zmyslov zbavena a musime ist aspon na kratku prechadzku (ak nema horucku) nie to este 3 tyzdne byt zavreta. Je to pochopitelne, ze dieta je frustrovane.
moj muz je taky isty (teda okrem ten bitky, u neho to zatial ostalo len pri slovach, ze by potrebovala bitku), absolutne nezvlada obcasne (fakt len obcasne) vystupy nasho dietata....nastastie cim je starsia, tym aj on viac chape a snazi sa jej porozumiet.....skus sa s nim porozpravat, ked bude kludny a snaz sa mu to vysvetlit, ako to vnimas atd atd...
Tiez by som tazko zvladala situaciu. Ale nebijem. Vrieskam. :D Obcas aj moje maju take hysaky. 20min byt mila a pristupna byt neviem... Pracujem ns tom ale to je na dlhu trat. Vzdy si poviem lepsie ako keby som odisla o dieťaťa a nechala ho sameho s nezvladnutymi emociami, Vysvetlujem, dohovaram, hladim, objimsm, ponukamn ine moznosti ale aj vrieskam, ked uz mam dost... A zas dookola.. Pri jednom zabera hned objatie, pri druhom zmena miesta a aktivity,take to zahovorenie a treti je celkom kludas, staci vypočutie a vysvetlenie si situacie.
Tiež si myslím že treba vychladnúť a v kľude sa o tom porozprávať a vysvetliť mu, že takto sa to nerieši. Na jednej strane chápem, že mu rupli nervy vo vypätej situácii, a dupľom ak toho nie je súčasťou často, ale on je ten dospelý a mal by mať viac rozumu
No ja skor ze naco ma 4r este obedny spanok?
To aj môj muž je najsuper a najkludnejsi ocko ale to sa konci akonáhle musí byť s detmi osamote. Po pol dni je s nervami hotový. Ten tvoj asi nie je zvyknuty, treba ho nechat vychladnúť a normalne sa porozprávať že týmto nič nedosiahne a ake príčiny mal dcerin hysak. Neobvinovat že jej to on rozhodil.. Vecne strucne vymenovat. A, ze keby sa takato scéna zas pritrafila radsej nech ide von a ráta do sto.
Choré dieťa nebolo vonku tak jasné že je nervozne. Tvoj muž nech sedí doma mesiac bez toho aby išiel vonku ako sa bude chovať. Tvoj muž nezvládol situáciu a nie dieťa dieťa chápem ale muža nie ukázal svoju slabosť biť choré dieťa. Mala ma asi sama čo zo sebou je chorá nebola vonku úplné izolovaná a čo ma za chorobu že 3 týždne nemôže ísť vonku. Prechádzka na čerstvom vzduchu mesiac nejsť von to by každého frustrovalo. Ak to čas dovolí mala by si s ňou ísť von po mesiaci zavretá ako v klietke. Tvoj muž ma IQ asi fakt hojdacieho koňa. Prečo nemôže ísť von toľko dni.
Muž sa ani 1 deň nezvládol adekvátne postarať o vlastné dieťa. Ja myslím ,že si zaslúži poriadnu bitku 🙂
@elmivelmi môj malý ma 4.5 a na obed spi aj 2 hodiny co načo? Normálne si ide oddýchnuť keď on 6 ráno vstáva. Nevidím natom nič zlé
Keď bolo von príjemné teplo tak vždy sme ju vzali von aspoň na 20min.
Ja sa jej tiež nečudujem, že už má také stavy.
Nedovolila som mu sa jej už ani dotknúť a ukľudňovala som ju asi ešte pol hodinu v izbe. Totálny hysak.
Ako ste vy reagovali v takej situácii? Naozaj sa to stalo prvý krát a v podstate len kvôli tomu, že jej muž rozhádzal režim.