Komunikácia v manželstve a v rodine

happy_mommy
29. dec 2020

Caute,
mam taky dlhodoby problem v manzelstve s mojou muzskou polovickou a potrebovala by som Vase rady ako je najlepsie sa s tym vysporiadat:
1. V poslednej dobe zacal pouzivat rozne prezyvky na moju adresu, ktore sice nie su primarne urazujuce (nie su to nadavky), ale je to uplne nevhodne (napriklad "ty papuca", "pani kralovna",...). Uz som sa mu snazila viackrat povedat, ze nech ma vola normalne (napriklad krstnym menom alebo pred nasou dcerou "mamka"), ale ocividne nema zaujem.
Jednoducho sa bojim, ze casom tie prezyvky sa mozu stat nadavkami a takisto nechcem, aby nasa dcera pocuvala prezyvky medzi rodicmi.
2. Casto rozprava velmi neurcito (napriklad povie, ze teraz odbocime, ale nepovie ze vpravo alebo vlavo; alebo sa spyta,
3. Nikdy nechce odpovedat na otazky a to som skusala, ze ked nechce fyzicky rozpravat, ze mu ich aj napisem na papier (alebo cez nejaky messenger) a on potom moze na to odpovedat, aby mu to nevadilo. Ale ani to nechce, pri kazdej doplnujucej otazke sa bud prestane bavit alebo mi povie nieco skarede (napriklad ze som nesamostatna, ked sa pytam) alebo pouzije prezyvku a tym to skonci.
4. Neda sa nanho "kamaratsky spolahnut". Napriklad, balime veci do auta a na zaciatku sa dohodneme, ze nejaka krabica pojde ako posledna (lebo je makka alebo ju budem potrebovat pocas cesty). Zatial, co ja idem priparkovat auto ku dveram, on nesie ako prvu krabicu tu, ktora mala byt posledna a spadne mu na zablatenu zem a este sa cuduje, ze preco nie som spokojna.
5. Pri vychove nasej dcery sa velmi riadi spatnou vazbou od jeho mamy. Napriklad, ze kedy ma dcerka chodit na nocnik, preco ma cumlik, preco robi toto a nie tamto, preco uz nerozprava suvisle vety,.... Vela z tych veci prichadza samo a kazdy len pocuvam cez telefon, ze preco nerobi toto alebo tamto, kedy uz bude toto,... Nasa dcerka sa uplne normalne rozvija a mne to len pride, ze babky velakrat maju nejake zapamatanu predstavu z vychovy ich deti, pricom velakrat si na komplikacie nespomenu a potom sa cez svoje deti (v tomto pride moj manzel) snazia "vsugerovat" rovnake "zapamatane predstavy" do svojich vnucat
6. A posledna vec je jeho netrpezlivost. Jeden priklad za vsetky: Akurat sme dokoncievali nejake cinnosti v domacnosti. On prisiel za mnou a vravi "ze nestihas". A ja sa pytam, ze "co nestiham". A manzel povie, ze "to co ti teraz vysvetlim ako novu cinnost".

vopred este raz velmi pekne dakujem za vase rady

pininka1
29. dec 2020

Je to blbec a zacala by som robit presne to iste ako on. Upozornovat na kazdu chybu a volat ho "pekne". Myslim ze ste dosli di stadia kedy zacina byt alergicky na teba, lebo aj moj muz obcas nieco take tresne, ale naschval mi urcite nerobi. A hlavne ma vypocuje ked uz toho je ozaj dost. Urcite by som si s nim vecer sadla mimo dietata a dala riadny rozhovor,ale tak aby to pochopil ze to myslis vazne. Ze to nebudes akceptovat a ked to chce robit dalej, tak nech ide kade lahsie. A mozno sa aj ukaze ci nechodi kade lahsie. Muzi vacsinou zacnu byt alergicki na zenu ked uz maju iny objekt.

sintra
29. dec 2020

No cumim. Raz by ma muz nazval ze ,papuca' a garantujem ti, ze nabuduce by si dobre rozmyslel. Razne to musis zastavit. A aby som manzelovi pisala papieriky, aby mu nevadilo, ze musi odpovedat? 😳 Z toho, co opisujes, je zjavne, ze ma o tebe velmi nizku mienku, evidentne si prenho asi mentalne menejcenna osoba. Normalne ta ponizuje (asi si tym zvysuje vlastne sebavedomie). Treba mu velmi razantne vysvetlit, ze ste manzelia, rovnocenni partneri a taketo spravanie nebudes tolerovat.

panelacikova
29. dec 2020

@happy_mommy och preboha.... a to máš dlhodobý problém? a ešte si s ním? prepáč, ale ja by som už dávno nebola :( keďže problém je dlhodobý, predpokladám, že mamička ťa pred ním (mimo tvojej prítomnosti) často znevažuje a ponižuje a on si to "nesie"... alebo si našiel inú a teba sa chce zbaviť a pohŕda tebou. ja len naozaj nerozumiem, že existujú ešte ženy, ktoré si v dnešnej dobe toto nechajú...

dskjhfdlkdjhl
29. dec 2020

@happy_mommy No, mna keby muz oslovil papuca, tak by mu jedna papuca pristala na tej hlupej hlave, ale to som ja. Ty mu to zrejme dlhodobo trpis a cim viac trpis, tym viac si on dovoluje. Neverim, ze bol pred svadbou iny, akurat si to asi nechcela vidiet a casom si teda dovoli uz viac, ale zaciatok musel byt uz pred svadbou, takze blby vyber. Ja by som s takym chlapom nebola, ale opat, to som ja. Ty si musis zvazit, co chces, ci toto chces dalej trpiet, alebo sa zbavit blbca.

simsalabim
29. dec 2020

@happy_mommy no toto teda nie je komunikacny problem, ale problem s jednym blbcom. Posadit, vysvetlit, co ti vadi a navrhnut v zaujme zachovania manzelstva navstevu psychologa. Ak sa situacia nezmeni, ci nie je ochotny na tom pracovat, rozvod. Ved sa k tebe sprava ako k nejakej handre.... tvoja dcera to bude vidiet a z teba bude za chvili troska. Takto sa clovek k rovnocennemu partnerovi nesprava.

anos18
29. dec 2020

@happy_mommy je to manipulátor, radu nemám. Ja sama som bola vydatá za podobného, ale v našom manželstve boli aj horšie veci,až som nevydržala a podala som o rozvod

vikusjk
29. dec 2020

@happy_mommy wow ja som stale prekvapena, ako hned kazda radi odist, rozist sa, uz by s takym chlapom nebola... neviem, ja som nazoru, ze ak sa nieco pokazi, treba to skusit opravit a nie hned vyhadzovat. Samozrejme, ak sa to uz opravit neda, tak neostane nic ine, lebo pokazena vec v zivote sa stava haraburdou. Ale myslim, ze ty mas zaujem to "opravit". Nie som si ista, z toho, co pises, aky hlboky je ten problem a ako ho vnima tvoj muz. Priklanam sa k tomu (ale je to len domyslanie, kedze ju nepoznam a neviem, aka situacia v skutocnosti je) ze ak tak velmi pocuva na svoju mamu ohladne dcery, je dost mozne, ze ta jeho mama ohovara a manzel sa s tym stotoznil. Este je tiez mozne, ze ma inu, ktora je v jeho ociach dokonala, alebo sa moze vyzivat v tom (co je psycho) ze ti robi zle a zhadzuje ta. Inak si neviem predstavit, preco by to robil. Keby som bola na tvojom mieste, dorazne by som mu vysvetlila, ze tie jeho pomenovania na tvoju osobu sa ta dotykaju a nezelas si, aby ta tak volal. Uz si ta ani trochu nevazi, ked ti to aj napriek tomu robi? Kam chce, aby dospelo vase manzelstvo? Vsetky tieto otazky by som mu polozila. Ak to nezaberie a on s tym neprestane, tak potom mozes v pripade, ze mu povies, aby ta krabica isla posledna a on ju vezme ako prvu, povedat mu, ci je nechapavy, alebo nedoslychavy, ked si povedala, ze ta krabica ide ako posledna. Nech ochutna vlastnu medicinu, ake to je, ked ho zhodis. Neboj sa toho, ak je taky necitlivy, ze nepomoze rozhovor, tak nech si to vyskusa. Alebo kludne poznamka (hlasna) typu ahaaa pan dokonaly zase nepocul, ze ta krabica nema ist do auta, hmm asi ho objendame k usnemu lekarovi.
No a tretia vec, mozes sa snazit skamaratit a zapacit jeho mame, aby nerobila za tvojim chrbtom to, co robi (ak to robi). Pozvi ju na kavu, alebo sa jej ponukni ze jej s niecim pomozes, ale bude to chciet vela trpezlivosti a stale moze byt za chrbtom zakerna. Alebo jej moze dojst, ze si fajn osobka ;) Kazdopadne ti drzim palce!

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
29. dec 2020

Až sa bojím aby sa takýto človek - pablb neušiel aj mojim dcéram....
to nie sú už schopní ľudia v dnešnej dobe sa k sebe NORMÁLNE a hlavne SLUŠNE správať ani po opadnutí zaľúbenosti?

jana_eyre_2
29. dec 2020

Čítam čo všetko vraví a robí on.. ale prosím ťa ako reagujes na konkrétne situácie ty? Čo urobíš keď ti povie papuča? Čo povieš keď ťa kritizuje?

drzaopica
29. dec 2020

@jana_eyre_2 pri takom chlapovi sa moze aj ozvat, ale on ju prevalcuje, ze je hystericka, bola to sranda, je upata....

drzaopica
29. dec 2020

@happy_mommy snazi sa byt nad tebou.Za chvilu budes hlupana, ktora nevie ani zemiaky uvarit.Ak ma taketo spravanie roky bude tazke zmenit komunikaciu.Ty mu musis kontrovat a vratit podobnym stylom