Potrebujem poradiť,idem druhy krát v živote na pohreb a neviem ako to chodí,mužovi zomrela mama(niesme zobratý,žijeme v spolocnej domacnosti,mame jedno dieta) Komu vyjadrujem uprimnú sústrasť ? Svokrovi? Mužovemu bratovi? Aj sestrám mužovej mami ? Či ako? Ďakujem 🤔
@adijanecka všetkým čo si vymenovala
No,celej jeho rodine,ale zase-aj ty si súčasť blízkej rodiny. Čiže vlastne aj tebe budú kondolovať ľudia na pohrebe,lebo si "nevesta". Čiže ty si vlastne sama blízka rodina zosnulej. Nie si typický vzdialený príbuzný na pohrebe.
Vsetkym pozostalym ktori mali s nebohou nejaky pribuzensky vztah.teda komu bola jeho mama manzelkou mamou sestrou dcerou krstnou tetou...
@adijanecka všetkým pozostalým - manželovi zosnulej, jej deťom, súrodencom, rodičom ak žijú …
Keď mi zomrela babka- otcova mama, na pohrebe sme v dome smútku stáli najbližšia rodina v zástupe kúsok od rakvy. Babka bola rozvedená, bez muža a tak sme boli v tomto poradí: otcov starší brat s manželkou, môj otec s manželkou (nie mojou mamou), ja ako najstaršia vnučka. Deti staršieho brata boli ešte malé, sedeli stranou v prvej lavici. Ostatní, aj babky sesternica, chodili po obrade kondolovať nám. My sme si navzájom nekondolovali.
Keď mě zomrela starká, eště sme neboli manželia, manžel bol se mnou v prvej lavici pre pozostalé a aj jemu kondolovali ostatný ludia čo prišli na pohreb. Moj muž kondoloval eště pred pohrebem den čo starká zomrela mojmu ockovi a mame a mojej sestre okrem mňa. Na samotnom pohrebe už nekondoloval, naopak prijímal kondolencie od ostatných ludí spolu s nami.
@adijanecka Ked mi zomrela mamina kondolovali mne,dvom bratom a tatovi... tot vse... a to tam bol aj jej brat aj moj muz aj svagrina,mamin brat atd...
@lachipie ďakujem za odpovede,takze svokor uz bol u nas aj muzov brat a ja ako take tela nič ale samozrejme luto mi to je co sa stalo ,pri najblizsom stretnuti napravim..
@adijanecka vieš,ty si súčasť rodiny. Jasné,že im vyjadris ľútosť v sukromi,ale nejaké kondolencie na pohrebe nie. Dá sa pochopiť,že si nič ešte nepovedala,je to stres a smútok pre všetkých.
@adijanecka stane sa, veď su všetci v šoku eště. Tak kym sa stretnete... A na samotnom pohrebe už nekondoluješ, v sukromi vyjádriť kondolenciu áno ale aj ty si súčasť blízkej rodiny takže na pohrebe už nie. Držte sa a uprímnu sústrasť všetkým
@adijanecka to je snad samozrejme, to tak necitis, ze sa na to musis pytat?
Priatelovi zomrela starka pred vianocami. Tak som popriala úprimnú sústrasť ked som prišla k nímdomov tak jeho mame. Jej sestre a starkému. Ale to bolo pred pohrebom. Lebo keď si na pohrebe blízkej osoby tak vlastne si v predu idete tam skôr a tebe každy bude priať US. Takze ak sa da popraj skor pred pohrebom
@adijanecka moj muž mojím sesternicám a ujovi už nekondoloval, ani pred začatím pohrebu. Ale možno nutno povedať že mojho uja aj sesternice zná ale velmi sa nestýkáme, stretneme sa možno raz do roka aj to je vela. Priatel mojej sestry kondoloval len mojmu ocovi, ostatným (brat, jeho žena a sesternice ani mne nie). Nik sa na nho zle nepozeral. Všeci boli v šoku a v strese. Keď sa znate lepšie a mate nejaké vstahy, kondolovala by som pred pohrebem či im zavolala.
@adijanecka ...zo skusenosti...ak tam pojdete mimo pohreb tak vsetkym co si vymenovala, teda najblizsej rodine (manzel, deti, rodicia, surodenci) ale nie tym co su v tvojom postaveni tzn.ak ma brat zenu tak tej nie, ak maju surodenci zomrelej manzelov(ky)/partnerov(ky) tak ani im. Akoze mozes ak to mas tak pocitovo (napr. ak s nou zili v jednej domacnosti).
Ked budete na pohrebe tak budes stat pri svojom muzovi/partnerovi a vyjadria sustrast aj tebe. Ty uz na pohrebe nevyjadrujes ale prijimas sustrast od ostatnych. Aspon takto to vnimam ja.
@ninusa221 ze popraj sustrast skor. PaneBoze to sa neda ani citat. Kedy uz ludia pochopia, ze sustrast sa nepraje?!
@slavomira1980 ale ved ano, no nebud taka prisna... je to take trochu zaludne a sila zvyku - ked ma niekto narodky, tak vacsinou kazdy povie "vsetko najlepsie" a mysli tym "prajem ti vsetko najlepsie"...a tak si ludia myslia, ze ked sa pouzije pojem "uprimnu sustrast", tak je to "prajem uprimnu sustrast", pricom v skutocnosti je to "vyslovujem vam sustrast"
Sústrasť sa NEPRAJE. Nikdy a nikomu.
@ninusa221 úprimná sústrasť sa NEPRAJE, ale vyjadruje...
@deti95060810 ježiš sekla som sa normalne som povedala len úprimnú sústrasť🤦🏽♀️
@adijanecka po pohrebe sa obycajne kondoluje rodine zomreleho.rodina zomreleho,ak nie je rozhadana, obycajne prva prechadza popri hrobe, pripadne hadze hlinu,vetvicku,kvet do jamy s rakvou. potom zastane opodial a prichadzaju ostatni,ktori potom prechadzaju najprv okolo rakvy a potom okolo skupiny pozostalych.slusne je,ked kazdy kto sa citi,pozostalym kondoluje.je pravdepodobne,ze budu kondolovat aj tebe. ty kondoluj hned pri prvej prilezitosti rodine tvojho partnera,ked k nim pridete (este pred pohrebom)
Keď mu umrel starý otec zakondolovala som tetam a ujom (deťom starého otca), à niekt do vzdialenej rodiny a z dediny kondolovali aj mne
Takže kondolovat by si mala priateľovi, jeho otcovi a ďalším surodencom