Komu sa vyjadruje úprimná sústrasť?

datelinka31
1. apr 2021

Veľmi sa v tom nevyznám, ale prosím poraďte, komu sa vyjadruje úprimná sústrasť. Napríklad keď zomrel môjmu ujovi otec - kondolujem aj jeho manželke mojej tete? Keďže nejde o jej priamu rodinu ale o jej svokra? Lebo mne to príde na jednu stranu čudné, keďže to nie je jej otec, ale tak zase je to jej svokor tak neviem už. A čo vnúčatá pozostalého? Ďakujem pekne

panelacikova
1. apr 2021

@datelinka31 osobne som názoru, že každému, kto mal so zosnulým pekný či pomerne blízky vzťah. nie je na tom nič zlé, ak vyjadríš sústrasť hoci aj "navyše". berie sa to ako prejav spolupatričnosti...

hviera81
1. apr 2021

ako to citis, vnucata podla mna urcite, nevesta tiez.
ja som mala frajera, ktoremu zomrela mama ked sme spolu chodili. bola som na pohrebe, on velmi chcel aby som stala pri hrobe, ale potom tam prisli nejakí neznami ludia a zacali aj mne vyjadrovat sustrast, tak to som frajerovi povedala, ze toto nie, ja sem nepatrim.... isla som dozadu, naozaj som sa necitila na to, aby mne vyjadrovali uprimnu sustrast.
ale napriklad zo znamych mne vtedy nikto nepovedal uprimnu sustast, iba frajerovi. ale zase neboli sme zobrati, boli sme spolu ani neviem, cca pol roka.

slapina
1. apr 2021

Podľa mňa tej nabližšej rodine by sa malo isto. V tom príklad čo si uviedla ja by som aj tete, jednoducho bol to jej svokor tam sa to patrí si myslím. Ak boli zobratý normálne tak sa to ráta ako blízka rodina

ituska
3. apr 2021

Kondoluje sa najblizsim teda manzelke zosnuleho, detom zosnuleho, rodicom zosnuleho ak este ziju a surodencom zosnuleho. Ich partnerom,manzelom- kam uz nie.

basska_b
3. apr 2021

Keď zomrel brat mojej babky, tak pred krematórium sa postavili jeho najbližšia rodina, manželka, súrodenci, deti nemal, tak aspoň synovci (čiže aj môj otec). My s bratom sme tam nešli, naopak, vyjadrili sme tiež úprimnú sústrasť. Tak sme to nejako vyhodnotili. Keď zomrela moja babka, tak ľudia kondolovali pri hrobe aj nám, vnúčatám.

juraj42
7. mar 2024

Mám aj ja otázku k tejto téme. Umrela mi babička, pozajtra má pohreb. Určite budem kondolovať jej dcére a synovi (mojej mame a strýkovi). Mám kondolovať aj ich manželom/manželkám? Mám kondolovať mojim bratrancom a sesterniciam, svojej sestre? A čo partneri bratrancov, sesterníc. Všade čítam v x článkoch akými slovami kondolovať, ale nikde nie sú uvedené pravidlá pre personálne zastúpenie. Ďakujem.

h2
7. mar 2024

@juraj42 Podľa mňa ty si tiež pozostalý/pozostalá. Čiže podľa mňa, ľudia na pohrebe, ktorí nie sú z rodiny, budú kondolovať aj tebe. Členovia rodiny si medzi sebou nekondolujú.

elanor
7. mar 2024

@juraj42 ty v tomto pripade patris medzi pozostalych, cize ty kondolovat nebudes nikomu. BUdes jedna z tych, ktorym ini ludia budu kondolovat.
Pozostali si navzajom nekondoluju.

basska_b
8. mar 2024

@juraj42 Ale ved ty si tiez pozostaly, takze pohladnicu by som neposielala nikomu, urcite nie sesterniciam, ved to by aj ony museli poslat tebe. Ono, ked umrel brat mojej babky, ktoreho som videla raz v zivote, dala som sa na pohrebe do radu kondolujucich a moj stryko ma tam vysmial, ze preco kondolujem 🙄 ked umrela moja babka, na pohrebe sme stali my, jej vnucata, v rade pozostalych, bez partnerov ale, kondolovali nam. Potom zas, ked umrel moj ujo, na pohreb sme nesli, tak sme poslali mojej tete a bratrancom aspon pohladnicu. To som zas tak citila, ze treba.