Koľko si doprajete sebe a aj deťom v tejto dobe?

12. mar 2023

Myslím tým koľko a čo si doprajete kúpiť navyše sebe a deťom v tejto ťažkej dobe keď všetko je také drahé? Keď idem do obchodu s deťmi stále niečo chcú, väčšinou im kúpim jednu sladkosť alebo jednu knižku s úlohami. Lenže sladkost sikovno zjedia a knižku spravia doma za pol hodinu, potom by chceli hneď druhé. Darčeky väčšie dostávajú na narodeniny a na sviatky, menšie občas kúpim aj len tak pomimo. Do školy škôlky oblečenie topánky to im kupujem to čo potrebuju. Taký zlatý stred, nemajú ani málo ani veľa. Sebe len minimum občas niečo navyše pod zub, oblečenie keď sa mi staré zderavie tak kúpim nové. Snazim sa ušetriť aspoň na sebe. Do reštaurácie nechodíme, varím doma. Výlety si vymýšľam po okolí čo sa dá aj zadarmo zrealizovať. Cez leto aj väčšie ako zoo. No človek sa boji aj niečo navyše kúpiť aby ho to nezruinovalo finančné. Ako to máte vy?

struhanka
12. mar 2023

Na sebe nešetrím, na mužovi nešetrím, na dieťati nešetrím. Nikto z nás nie je druhotný člen rodiny. Doprajeme si toľko, koľko nám financie dovolia. Aj čo sa výletov týka. Občas sa ideme von najesť, sadnúť si na koláč/kávu. Dobre padne nerozmýšľať nad tým, čo navariť, ísť von a vychutnať si jedlo, ktoré pripravil niekto iný. Káva/čaj/citronáda s kamarátkou je pre mňa relax, psychohygiena. Detto pre muža, keď si ide sadnúť s kamarátmi. Deťom treba vysvetliť, že na všetky veci, ktoré sú "navyše" musí najprv niekto zarobiť.

onedaynick
12. mar 2023

ja uz mam vacsie deti, teraz bude mat najmladsi narodeniny, chcel znackove tenisky za 130 e a knihu za 50. Dostane. Este chcel ine, ale to uz sme nekupili, na dovolenku ideme, aj teraz sme boli v zahranici cez jarne prazdniny. Ale ano, ja si sebe kupim menej, aj sa v niecom obmedzime.

martabubu
12. mar 2023

Dobre ránko
Máme spolu tri deti do 5rokov
Manžel má ešte dvoch chlapcov už školákov s ex
Na chlapcov platí ,plus cca každý mesiac čosi kúpim či oblečenie, knižku, hračku,idú do kina alebo im nabalim ovocie a sladkosti. Samozrejme Vianoce a narodky nešetrím na nich

Naše deti majú dva krát do roka dovolenku v CZ u môjho brata kde chodíme po okolí, raz za rok ideme Tatry, v lete Šírava a nejaké to kúpalisko to berieme aj veľkých chlapcov
Oblečenie moji chlapci majú aj od ruky,aj podedené, mladší dedí po staršom
Kupujem kvalitnejšie a menej. Už som zistila že aj tak nosí 5teplakov dookola a botasky stačia dvoje

Sebe keďže veľkosť si držím a manželovi kupujeme samozrejme oveľa menej

Sladké a ovocie musí byť, varím doma a občas si zájdeme na McDonalda,pizzu možno raz v mesiaci
Väčšinou ideme od výplaty k výplate, keď aj čosi ušetrím tak sa ukáže ako minulý rok že trebalo behom pár mesiacov kočiar,komodu, práčku, chladničku
Ale zvládli sme to bez pôžičky a to je v dnešnej dobe úspech
Som na FB v skupinkách kde si daruvame veci do domácnosti aj oblečenie po deťoch ,je to fakt veľká pomoc

kristinapetronela
12. mar 2023

My tak isto dovolenka 4-5 krát do roka ,deťom kúpim čo majú radi ,s obleckom to nrprehanam aj tak rýchlo rastú ale tie peniaze treba zarobiť .nie čakať na spasenie

sense
12. mar 2023

Takto som to nikdy neriešila. Koľko à co si doprajem. Keď vidím niečo pekné alebo potrebujem si kúpim, rovnako aj dieťati nie vždy a všetko má čo si ukáže ale občas áno. Raz za mesiac si vypýta balík cukríkov tsk jej si môže kúpiť napr aj včera bola v obchode tak si kúpila (predpokladám ze za mesiac dva zvyšok vyhodím lebo to jest už nebude a budú tvrdé) a potom šla s kamarátkou na plávanie tak dostala 4 e. Našťastie nie som v zlej finančnej tiesni žeby sme si nemohla dovoliť občasné radostí

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
12. mar 2023

Detske veci a hracky sa daju dedit po rodine, kupit v bazariku, ludia casto daruju (knihy,..). Prechadzka a vylet do prirody nic nestoji. Prva nedela v mesiaci su muzea a zamky zdarma. Do restauracie, na pizzu sa da ist aj cez zlavomat. Jedlo, oblubene sladkosti nakupis vopred v akciach, schovas a vyberas. Mozte chodit do kniznice a nekupovat stale knihy, ktore deti po 2 dnoch omrzia. Sladkosti mozes detom spravit aj doma (palacinky, kolace,...). Drazoba nebude naveky, 1-2 roky to vydrzite.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
krkavcia_mater
12. mar 2023

@liljana uz to nie je prva nedela v mesiaci, ale streda su zdarma

liljana
12. mar 2023

@krkavcia_mater Mas pravdu s tou stredou, zmenili to. Skoda, nedela bola lepsia. Kto si bude brat dovolenku a deti volno v skole, aby siel s detmi do muzea.
https://www.culture.gov.sk/ministerstvo/medialn...

liljana
12. mar 2023

https://kultura.pravda.sk/galeria/clanok/641872...
Stredami sa nahradia doterajšie bezplatné prvé nedele v mesiaci. Zmenu iniciovali samotné múzeá a galérie, ktoré považujú pracovný deň za vhodnejší. Cieľom je zvýšiť najmä návštevnosť zo strany študentov a žiakov v rámci výučby. Na svojej webstránke o tom informuje rezort kultúry.

ivangeline
12. mar 2023

Vsetko s mierou. A ako uz bolo spomenute,premyslam,kedy a co a za kolko. ;D

linda144
12. mar 2023

Odpovede na tvoju otázku sa ti budú citát ťažko lebo väčšinou ti tu nápisu tie ženy, ktoré zvládajú zaplatiť si dovolenky aj viackrát do roka. Ale na to som si už na koni zvykla. Ja a moja rodina sme taký stred ktorý veru zdražovanie cíti. Nemôžem sa pýšiť viacnásobným dovolenkami lebo na ne bohužiaľ nemáme. Čo si teda doprajeme aby som vlastne odpovedala na tvoju otázku? Radosti typy výlety lavičky sme obmedzili ale nie úplne vylúčili. Viem vziať deti do kina, na pizzu, raz za čas do aquaparku, viem ísť občas s kamoskou na kávu, manžel na športové podujatie bez toho aby zakrvácala peňaženka 😃 Ale rozhadzovať nemôžeme.

evica17
12. mar 2023

Dnešné deti jediné čo nemajú je nedostatok. Deti nemusia mať hneď všetko na čo si ukážu, musia vedieť aj počkať (napr niečo veľmi chcú tak počkajú na narodeniny) Čiže s materiálnymi vecami to máme tak,že veľmi málo si kupujeme, a ak aj áno väčšinou na sviatok,prípadne ak to veľmi potrebuje, aj ja keď niečo chcem,tak si to nechám pár týždňov premyslieť a až potom kúpim. Knihy z knižnice,oblecko z druhej ruky, v obchode keď sme tak tam ale kúpim nejakú mlsku pre mňa aj deti,ale žiadne zásoby domov, doma si upečieme,urobíme.obcas cukráreň,zmrzlina,pizza. Keď budú väčši,tak dostanú vreckové a z toho si budú hospodáriť ,budú vidieť že sa nie všetko čo chcú dá kúpiť a musia rozmýšľať,čo áno a čo nie.

kaktusik007
12. mar 2023

no ja vidim okolo ten narast cien, menej setrim ako doteraz.. A ano, uz boli veci co som si dopriala, ale ked vidim ze som to kupovala za 1,50 ked to nebolo v akcii a teraz za to chcu 4, tak... aj ma chut presla na take chutovky... Ale haribo cukriky musia byt stale, no ano, kupujem ich menej. Decka mam uz vzrastovo velke, takze to uz musim kupovat chlapske S, M a teda ten prechod z detskych velkosti citit dost - to som pocitila teda uz minuly rok. Chalanov mam do roka, takze nieco take ze jeden znosi po druhom odkedy mal starsi rok uz fakt nehrozi, velkost oblecenia maju rovnaku, akurat topanky maju jeden 45 a druhy 44, avsak sezonne im rastie uplne naopak /starsi mal 44 v lete, mladsi ma 44 v zime... Dovolenku sme chodievali cez jarne prazdniny do akvaparku, tento rok som veru tocila auto, a boli sme v bazenoch len dva dni, na rozdiel od minula ze 4- 5 dni pri bazenoch, pretoze ubytovanie tam som si uz nemohla dovolit a vstupne vzrastlo na dvojnasobok. Napriek tomu decka spokojne, a aj som si oddychla. Chalani maju podla mna vzhladom k nasmu okoliu nadstandard, chapu cenu penazi a vedia ze moj plat staci sotva na hypoteku, poplatky za byt a cestovne do skoly a na skolske pomocky... Nastastie mam este prijem mimo, takze si myslim ze na to ze som osamely rodic zijeme luxusne. Ale nebolo to tak vzdy, boli casy kedy som mala na den 1 jogurt a 5 rozkov pre nas troch a teda ano, aktualne si viem peniaze uzit, ale ten strach z chudoby tam stale je a aj preto sa snazim odkladat a prioritou bolo setrit deckam na skolu - na rok studia v zahranici. To sa mi podarilo, teraz len dufam ze kym budu mat 15 a budu moct do toho zahranicia ist tie ceny nestupnu az tak, ze to, co som krvopotne na to nasetrila, nebude stacit.... To je moja aktualne nocna mora, pretoze vzdelanie je to jedine, co im nik nevezme a na com zalezi a nikdy som nelutovala ani peniaze do encyklopedii, ci jazykovych kurzov, aj ked teda v sucte je to tiez pekna suma... A to moji maju iba 12 a 13.

Ja celkovo toto zdrazovanie potravin riesim tak, ze do obchodu sa snazim nechodit. Proste pestru stravu maju decka v skole obed, ranajky / desiata - tam im doprajem myslim ze taky lepsi standard typu sunka, syr, zelenina, ovocie mame doma vzdy - to ale uz vyberam, co kupim.... ale ano, pod 120 - 150 na tyzden so stravou aj tak nejdem :(

dominikamacakova
12. mar 2023

Ja kupujem normálne s rozumom ako ty a nemám pocit, že by som šetrila. Louis Vuitton kabelku by som si nekúpila. Deti toho majú až až a celkovo máme všetko čo potrebujeme. Nechodíme do reštaurácie ani na dráhe výlety. Nechápem prečo sa chceš silou mocou zaradiť do konzumného života. Veľa vecí sa dá aj zadarmo. Aj pracovné zošity si vieš stiahnuť z netu a vytlačiť.

dominikamacakova
12. mar 2023

Odporúčam pozrieť toto video ako sa hrajú deti na Bali https://fb.watch/jde8iR-uam/

diewcatqoo
12. mar 2023

Doprajeme sebe, aj dietatu rovnako ako sme si dopriali aj predtym. Doprajeme si pestru stravu, aj zeleninu, aj ovocie, aj syry, aj sladkosti.. aj varim, aj sa chodime najest niekam. Kupime si aj oblecenie, aj hracku, aj chodime na vylety...
Riadime sa heslom vsetko s mierou, to znamena, ze aj ked si to mozeme dovolit, nekupujeme dietatu sladkost alebo hracku zakazdym, ked si povie. Snazime sa dieta naucit, ze peniaze maju nejaku hodnotu a ze nie vzdy v zivote moze mat vsetko, co chce. Nehromadime ani hracky, ani oblecenie, ani si nepotrpime na tricka za 200 Eur, ani nelietame kazdy mesiac na dovolenku, ale na druhej strane ani sa prilis neuskromnujeme. Mame vsetko, co potrebujeme a nikto nestrada. Myslim, ze hospodarime rozumne, vzdy odlozime aj nejaky obnos na horsie casy.

luccija
12. mar 2023

Tak si zrátaj koľko mesačne dáš za tie sladkosti a omaľovánky🙂
Menej chodíme jesť von bolo to viac x do mesiaca a bolo to vela,do aquaparku, obmedzila som návštevy nak.centier štýlom poďme sa pozrieť a skončilo to novým oblečením, obedom, knižkou...
Doprajeme si ako sme si dopriali, ale s rozumom.Predtym, keď som videla nové tenisky kúpila som si ich, teraz porozmýšľam či ich potrebujem.Ale určite chodím menej po obchodoch aj potravinách aj s oblecenim

simsalabim
12. mar 2023

Ja len jednu radu - omalovanky a rozne pracone listy si mozes najst na nete a vytlacit... netreba ich kupovat, ked su hned urobene.

simona20201309
12. mar 2023

Toto je veľmi individualna otázka. Mala by si zadať váš presný prijem, aby sa vedeli zapojiť ženy, ktoré kalkuluju s rovnakým rozpočtom.
Sú rodiny, kde zdražovanie ani nepocítili a potom sú takí, ktorí už mali problém šetriť aj pred krizou

morgane1975
12. mar 2023

Nuž dnes je taký trend že deti všetko chcú. A rodicia sa idú pretrhnúť aby im dopriali. Vo výsledku sa o nič nemusia snažiť a vyrastá tu sebecka generácia. Riešenie je viesť deti k skromnosti. Darčeky len na sviatky a Vianoce. A inak len potrebné veci.

simona20201309
12. mar 2023

@simsalabim ja tiež občas niečo vytlačím, ale hlavne kupujem, pretože je to podľa mňa neporovnateľne. Papier je papier q zosit/kniha je niečo iné. Viem si pozrieť spätne, porovnať, mam to na kope a tak tematicky a postupne zoradené úlohy si nie každý vie pripraviť 🙂

...ale ak ide o šetrenie, tak áno, určite sa to dá a nie je to nutnosť.

ivana11155
12. mar 2023

@luccija presne takto isto aj my. Tie nákupné centrá, že poďme sa len tak pozrieť a nakúpili sme x-ty kus oblečenia lebo sa mi páčilo, dcére sa páčilo, mužovi sa páčilo. Som aj rada že sme skresali z tohto zbytočného konzumu.

autor
12. mar 2023

Myslim si že máme sa tak stredne, aj si ušetrím niečo každý mesiac, aj si doprajeme. No sledujem ceny vidím že všetko narastá a som človek čo rozmýšľa čo budúcna. Bohužiaľ boli časy keď sme nemali ani na chleba a žili sme od výplaty do výplaty, možno aj preto sa snažím čo najviac si ušetriť a nekupovať blbosti.

autor
12. mar 2023

@simsalabim Pracovné listy tlačím deťom aj z netu no to zas minem farbu do tlačiarne. Niekedy lacnejšie vychádza kúpiť pracovné zošity ako tá farba.
@simona20201309 Nás príjem manžel 900 v čistom, ja 800 eur. Platíme hypotéku energie školu škôlku deťom krúžky obedy, benzín do áut, občas výlety a nejaké maličkosti. Na stravu mineme medzi 400-500 mesačne. Viem ušetrit 300 aj viac eur mesačne podľa toho či vyskoci nejaká platba navyše. Príklad zubár, teraz som bola s autom na STK, v marci budeme platiť dane a smetné, každý mesiac niečo treba.

autor
12. mar 2023

Do nákupných centier občas chodíme pozrieť čo majú nové, no iba pozrieť nekúpim nič. Pizzu a kebab ľúbim no drahé to je tak nekúpim.

danica2711
12. mar 2023

nechápem tieto paušálne otázky "ako to máte vy"? Je ti na prd vedieť, ako to majú iní, keď nevieš, aký majú príjem a výdaj, kde žijú, akú majú životnú filozofiu... Proste kúpiš toľko, na koľko máš ty a nie iní, také jednoduché to je

caroline_
12. mar 2023

Podla mna to mate celkom dobre,usetrit 300eur je pekne, to by som nejaky gyros ci prilezitostne pizzu neriesila

slavomira236
12. mar 2023

Knihy mekupujem chodime do kniznice, na dovolenky nechodime skor ma rake denne vylety vlakom v lete 3krat do tyzdna minumalne kupalisko...teraz kazdy vikend sobta nedela bolo klzisko to uz konci tak zas budu bicykle plus mala 6rocna uz skysa kolieskove korcule...oblecenie kupuj v sekaci vetsinou a to dost casto tam sidcerka vyberie aj vzdy nejaku hracku plysaka ..