Kľúče od rodičovského domu

niki285
18. sep 2014

Naši ma dnes fakt dostali, vraj im mám vrátiť kľúče od ich domu. Mozem ich navstevovat len vtedy ked su doma. Je toto správanie z ich strany normálne? Pripadám si zrazu ako cudzia.
V.

meluela
18. sep 2014

@niki285 to je divne .. ja mam sice tiez vnutorny pocit ze po svadbe uz nejdem domov tak ako kedysi, ale akoby na navstevu, takze sa radsej ohlasim alebo aspon zazvonim, ale zobrat mi kluce, to by ma asi mrzelo 😔

niki285
autor
18. sep 2014

Aj mna, ani nevies ako, potrebujem sa len uistit v tom ze to nie je normalne, nasi vlastne tiez ku nam nechodia.Celkovo náš vztah je zvlastny.

prasiatko30
18. sep 2014

A maju oni kluce od tvojho bytu? Pridu si kedy sa im zachce ku tebe domov aj ked tam prave nie ste? Vojdu vam do chladnicky a urobia si kavicku a pockaju vas pri zapnutim tv kym dojdete domov?

zuzka_puska
18. sep 2014

@niki285 je to cudne. vsak si ich. a nechodis tam kradnut, alebo robit bordel, ale je dobre mat druhy domov kde sa da prist kedykolvek aj bez ohlasenia...

niki285
autor
18. sep 2014

Ja som prave o ten druhy domov prisla, ano mozem tam prist ale len ked su doma a samozrejme to kedy su doma netusim kedze tam nechodim casto, Ja sa budem trepat xy km a nakoniec budu mimo, mam ich cakat pred domom ako cudzi clovek? neviem sa s tym zmierit , ale uz sa rozhodli, musim ich rozhodnutie respektovat

niki285
autor
18. sep 2014

Prasiatko, nebyvaju blizko a nemaju auto cize oni k nam nechodia, chodime len my ku nim ale ano kluce od domu maju a kludne by sa tu u nas mohli citit ako doma, ja s tym nemam najmensi problem. Svokra sem chodi a citi sa ako doma a aj ked sa stalo ze nieco ponicila nikdy som sa na nu za to nehnevala, ved su to len veci.Pre mna su vztahy dolezitejsie ale moji rodicia odkedy su na dochodku sa strasne zmenili, akoby nikoho k zivotu nepotrebovali. Predtym sme mali krasny vztah.ja tomu nerozumiem, a je mi to strasne luto, ze sa to uz neda vratit spat.

ukulela
18. sep 2014

@niki285 preco by si cakala pred domom? vy nezavolate, ze ku nim idete? nuz, ked sa tak rozhodli, vyhovej im. ale ak chces mat jasno, aj sa opytaj, preco sa tak rozhodli - ci sa im napr. nieco nepacilo, alebo ci maju pocit, ze im nieco zmizlo,alebo ci ste nieco neupatali, alebo co ... nejaky dovod pre to rozhodnutie mat len museli. a pytaj si kluce naspat aj ty potom.

niki285
autor
18. sep 2014

Nezvyknem volat predom. Ked mam cestu (aj sluzobne) okolo, zastavim sa,nevolam lebo mamina je taka ze potom chysta 3 druhy jedal a niekedy sa mi nepodari vybehnut, potom je zase urazena ze som povedala ze pridem a nakoniec mi to casovo nevyslo.Ona je doma, nedokaze pochopit ze ked mi pride do toho nieco pracovne a zavolam ze nepridem tak ze sa to proste neda.Takto som prisla o domov. Uz ma to tam nebude tahat ked si pripadam ako cudzia.

silaviat
18. sep 2014

@niki285 aj moja sestra odovzdala kluce... uz tam nebyva ma svoj domov rodinu... ja kluce este mam ale to preto,ze zijem v zahranici a ked dojdem na sk som u nasich doma takze tam podstate stale byvam 😀

dugyna
18. sep 2014

je to divne... doma som u seba doma a svojej rodiny.ale mamin dom je mojim rodnym domom.kluce mame ja aj brat ,mama ma od svojich rodicov tiez. Ale ked tam aj idem tak jej poviem..a chodim aj ked nie su doma. Ze ideme na nasvtevu a vie ze nesihne skor ako mi prist z roboty..Je to prakticke ked ona potrebuej nieco dovizt a nemusime sa casovo ladit alebo ja si potrebujem nieco zobrat. Tema ci jej mam dat kluce padla niekedy po svadbe alebo tak , ja som sa slusne na to pytala alebo povedala ze teda jej vraim kluce..a povedala ze deti maju at kluce ze chce aby som si ich nechala ze su moja. Ale ako vravim vyuzivam ale inforujem 🙂

sissy27
18. sep 2014

@niki285 my máme kľúče navzájom, ale skôr z praktických dôvodov, pre prípad keby sa niečo stalo... k našim nechodím neohlásene - čo by som tam robila, keď nie sú doma? 😅 aj keď idem niečo k nim napr. odniesť, tak vždy dám vedieť, že sa zastavím... opačne to už zas tak 100% nefunguje, zastavia sa aj bez ohlásenia, ale ani nie žeby prišli vysedávať na kávičku, ale tiež buď niečo donesú alebo si prídu zobrať... nie som s tým síce úplne stotožnená, ale sú to moji rodičia, tak ok, a myslím, že ich to prejde v momente, keď prídu "v najlepšom" 😅 😀
na tvojom mieste to beriem s nadhľadom, predsa ak ideš k rodičom, tak ideš za nimi a nie obzerať prázdny dom, tak nie je problém zdvihnúť telefon a spýtať sa, či sú doma že o 10min sa zastavíš a zazvoniť...zrejme tiež nechcú, aby im niekto hocikedy vtrhol neohlásene do domu, aj keď sú to vlastné deti - tak ako ja nemám rada neohlásené návštevy, aj keď sú to moji vlastní rodičia...

timea179
19. sep 2014

@niki285 v zivote by som uz do ich domu nevkrocila......take veci sa nerobia...no a este ked mate zvlastny vztah tak to uz duplovane 😒

diskutujuci
19. sep 2014

@niki285 ahoj ber to z tej lepšej strany, ber to ako maximálnu slobodu ktorú ti týmto dávajú oslobodzujú ťa od rodičovského hniezda
príčin môže byť veľa.... a čo kľúče od tvojho bytu/domu pre nich? majú ich? ak áno, vezmi im ich tiež 🙂

marteenka
19. sep 2014

je to divne. po svadbe som sa ja pytala mamy, ci jej mam vratit kluce. Oni byvaju v TN v rodinnom dome, my v BA v byte. Pozrela na mna, ze ci mi sibe. Takisto ona ma od svojich rodicov kluce. Ani by ich nenapadlo, aby som kluce vracala a oni od nasho bytu nemaju, ani nepytaju, lebo nechodia oni k nam, skor my k rodicom. A manzel tiez nevracal kluce a svokrovci nase kluce nemaju, ale zas oni byvaju na vychode, tak naco by im boli :D

martina28p
19. sep 2014

@niki285 a čo tak sa to opýtať priamo ich,prečo sa tak rozhodli a či sa niečo udialo,že sa tak správajú .... tu ti nik nedá odpoved,ktorá by tvoje myšlienky naplnila,lebo nevieme aké vzťahy máte....spýtaj sa,potom ak budú chciť tak im klúče vráť ....

jankastubka
19. sep 2014

Ja si tiez myslim, ze mat kluce uz len z praktickych dovodov, mozu si ich zabudnut, nebudu mat nahradne. Ked budu starsi, moze sa nieco v dome stat a nedostaneme sa k nim. My ked sme si kupili byt, automaticky me dali kluce svokrovcom aj nasim. Nechodia sem bez nas, ale maju ich pre pripad.
Ak sa tak rozhodli uz s tym nic nenarobis, mozes im vsak povedat o svojich pocitoch, ze si z toho smutna, lebo mas pocit, akoby ta vytesnili zo svojich zivotov.

hennyinnsbruck
19. sep 2014

@niki285 . . ja V tom problém nevidim. . Ja by som tiež nechcela aby moje deti prisli bez ohlásenia / hoci kedy. . 😕
Ja nemam kľúče od maminho bytu A keď som bývala na svk ale sama tiež som ich nemala.. Môj mm tiež nemá kľúče od svokrinho bytu. . 🙂

wena
19. sep 2014

Je to troch zvláštne, ja kľúče od bytu rodičov stale mam, ale nenapadlo by ma ísť k nim neohlasene ani ked viem, ze nebudú doma. Stalo sa medzi vami niečo preco sa takto správajú?

lili91
19. sep 2014

podla mna to nie je az take zvlastne. ale kazdi z nas je ini - rozne veci maju pre kazdeho rozny vyznam a inak ich vnimame. ja mam kluce od mamickinho bytu, ale ked k nej idem ohlasim sa vopred a ked som uz pred dverami zvonim/klopem, neotvaram si sama. aj ona ma kluc od nasho bytu a teraz v lete som bola na operacii a bola som asi 2 tyzdne leziaca, tak ked isla k nam, tak si sama odomlka. ale myslela som, ze potom sa znova vrati k tomu, ze bude zvonit. no nevratila, stale si odomyka sama. a mne to vazne zacina vadit. sme rodina, mame narok na svoje sukromie a nie ze nam tu len tak z nicoho nic zacne niekto odomykat dvere 😕 ale zas ked byvate daleko od seba a chodis tam raz za cas - to je zas ina situacia. mozno im vadilo prave to, ze si sa neohlasila pred tym ako si prisla a tak si pomysleli, ze ak nebudes mat kluce, "budes sa musiet ohlasit"...asi by to chcelo uprimne sa porozpravat. oni pravdepodobne netusia ako vela to pre teba znamena 😉

simsalabim
19. sep 2014

Ja kluce od rodicovskeho domu mam, aj od svokrovcov. Nechodime bez ohlasenia, nechodime tam, ked nie su doma, zvonime, neodomykame si sami. Ale kluce je dobre mat aj z bezpectnostneho dovodu - co ak sa im nieco stane? Dlho sa nebudu ozyvat? Ako sa potom da skontrolovat, ci su ok? Kamaratke sa pred par rokmi stalo toto - zavolal jej otec na mobil - uz zil sam - a len mumlal, nebolo mu vobec nic rozumiet. Utekali ho skontrolovat (byval asi hodinu cesty od nich a nasli ho na zemi s mozgovou porazkou.... mobil mal vo vrecku, podarilo sa mu ho vybrat a zavolat jej, hoci rozrpavat uz nevedel, ani sa zdvihnut zo zeme. Ja chapem, ze rodicia chcu mat sukromie, ale uz len koli niecomu takemu je podla mna dobre mat kluce od ich domu. Urcite treba respektovat ich sukromie a dohodnut pravidla, nechodit neohlasene.

staronova
19. sep 2014

Pri tom ako jej ich budeš vracať, jej povedz, že už ich nebudeš chcieť naspäť ani, ked budú ležať na posteli a potrebovať pomoc. Ze týmto ťa vlastne vymkli. A pocit, že si stratila domov úúúplne chápem. Je to zlé, ked rodič zatvorí bránu svojmu dieťaťu, napriek tomu, že vzťahy sú dobré a nič sa medzi nimi nestalo. Moje deti maju každy svoje klúče. Dokonca aj nevesta aj zať.

diskutujuci
19. sep 2014

@staronova presne tak, tiež to nechápem, rodičia sú predsa jediní, ktorí milujú svoje deti a veľmi často sú práve tými, ktorí pomáhajú pri partnerských nezhodách....

maria123
19. sep 2014

nie je normalne,ale nie si jedina,takto zije vela ludi na SK,myslim to,ze su zvlastne vztahy,tazko napisat dovod,asi sa nieco muselo udiat...resp.spytat sa ich na to mozes,ak chces...ja si pre buducnost zelam, aby sa vyvijalo vsetko tak,aby som mohla povedat svojej dcere,ze dvere u nas ma vzdy otvorene,samozrejme obrazne myslene 🙂

terezka1947
19. sep 2014

@niki285 hm...od rodicov by sa mi takyto krok asi krivdil-pokial teda by sme ziaden problem po svadbe nemali

aaale,keby som mala nechat byvat v rodicovskom dome surodenca,tak by som respektovala jeho sukromie a "zabudla",ze ten dom je rodicovsky-lebo kazdy mame svoju rodinu...a respektovanie sukromia je zaklad kazdeho rodinneho vztahu.

libka1
19. sep 2014

spytaj sa na dovod, pokial ho nevies tak je tazko sudit. tiez mi to ale pride divne, urazilo by ma to...

caoli
19. sep 2014

No, je to trochu zvlastne a aj neprijemne. My sme mali v rodine kluce od bytov vsetci vzajomne - ja a sestra od rodicov, sestra moje, ja sestrine, atd. Ale to cisto len z bezpecnostnych dovodov. Nikto k tomu druhemu nikdy neprisiel neohlaseny, resp. ak nebol poziadany pocas nepritomnosti ist poliat kvety a vybrat postu. Ale to bolo akosi automaticke, ziadna diskusia na tuto temu nebola. V den, ked som sa odstahovala, jedna sada klucov isla nasim, druha svokre a naopak. Predsa len - hlavne ak ide o starsich ludi, cokolvek sa moze stat a uz len preto, aby mohla prist pomoc, je to dolezite.
A aj ked som kluce k rodicom mala, nikdy som si dvere neotvarala sama, ci uz ohlasena alebo neohlasena. Pride mi, ze to patri k zakladnej slusnosti nevpadnut niekomu do sukromia, aj ked su to ti najblizsi. Predsa aj oni maju pravo na respektovanie svojho priestoru a nenechat si ho narusit hocikym. Tak ako aj by som nezniesla z opacnej strany.
Ale to vsetko bolo u nas take prirodzene, ze ma to normalne prekvapilo, tento problem. Zvlast, ked boli predtym medzi vami pekne vztahy. Rodicia museli na to mat nejaky dovod, preco to takto natvrdo urobili, mala by si sa asi priamo spytat, nech mas aspon jasno. Mozno ti to rozumne vysvetlia a ty sa s tym lahsie vyrovnas.

demeterka
19. sep 2014

@niki285 tiez sa priklanam k nazoru ze to nechapem. ja mam kluce od bytu rodicov a ked sme si my kupili byt hned sme aj im dali kluce, pre istotu. a uz sa mi to aj hodilo. Bola som s deckami vonku, a vymkli sme sa, zabuchla som si kluce doma, manzel bol daleko, tak dobehla mamina a doniesla nase nahradne. Alebo isli sme prec, tak dosli popolievat kvety, alebo mali dlhu odstavku vody, dosli sa k nam osprchovat. Ale aj opacne to funguje. Hlavne pri detoch, sme niekde vonku, mally sa posere, potrebujem ho umyt a mamin byt je blizsie ako moj, tak pridem k nim a obriadim ho, a kopec iných drobných detailov kedy sa to naozaj hodi. To nehovorim o vaznych veciach zeby sa fakt daco stalo.

niki285
autor
19. sep 2014

Dakujem vam vsetkym za nazory, stale som v šoku z toho pomohlo mi to velmi, ze ste sa vyjadrili. vazim si kazdy jeden vas nazor !.Aby som to uviedla na spravnu mieru, ja som tam sla pretoze sme spolu s maminou volali a ona mi povedala ze v ten den mozno doma nebude, lebo sa chystaju prec.Ked som tam prisla doma neboli, cakala som na nich az neskor som si vsimla ze su zrejme odcestovani, co mi v ten den ked som telefonovala s maminou nepovedala.Ked som im to spomenula vraj sa do nich nemam starat, nie su povinni mi ohlasovat kam idu a kedy.A sli na poslednu chvilu. Toto je tiez pre mna nepochopitelne , lebo v ten den uz ako som bola u nich som im na mobili volala a nedvihali.Cize v podstate az tak neohlasene to nebolo, netusila som ze nebudu doma.Vyslovene keby neboli doma a vedela som o tom tak som tam nesla, ved tiez to nemam blizko. Oni ku nam nechodia vobec, par krat tu boli, ale kluce maju, tiez z bezpecnostnych dovodov. Cele mi je to luto, lebo teraz ozaj nemam chut tam ist, ked nebudu kluce uz duplom. Stanu sa z nas cudzinci. Nuz rodinu si nevyberame ale ani nemusime vsetko trpiet od nich.Ja to cele vnimam z mojho pohladu matky milujuce svoje dieta bezpodmienecne, za moje dieta by som dala zivot a budem velmi rada ked sa nase cesty nerozdelia aj ked uz bude dospele a bude mat vlastny zivot. Nechapem ich jednoducho a asi ani nikdy nepochopim. Vobec neviem aky postoj mam zaujat.

prasiatko30
19. sep 2014

@niki285 a necitia sa ze ich az prilis kontrolujes - mozno ty sa citis ze sa o nich zaujimas ale v podstate oni sa mozu citit ze ti furt musia skladat ucty o tom co budu robit, kde idu - ked si tak vsimnes na diskusiach o svokrach tak vela neviest je z toho zufalych ze musia furt udavat presny denny rozvrh svokram a ako ich prepadavaju bez blizsieho upozornenia ze nemozu nic robit slobodne. a toto poznam aj z toho rodicovskeho hladiska - kedy matke robia prepadovky - samozrejme vsetko v tom najlepsom - ale mladi dojdu bez ohlasenia, hned sa pytaju co robi/la, ak nahodou nie je doma tak nasleduje telefonat kde je a preco sa tula - len tato matka je velmi trpezliva 😀 😀 😀 - neviem ale ja si to predstavim u seba a mna by to tiez znervoznovalo.

v kazdom pripade porozpravat sa a priamo sa opytat co im vadi a zamysliet sa nad tym

dm1
19. sep 2014

my mame kluce od nasich aj od svokry ale s cisto praktickeho hladiska ak su mimo poliat kvety ci pockat doma kym pridem z prace ci ked mi mama berie maleho zo skolky ked sa zdrzim v praci. Na navstevu sa ohlasujeme vopred nemam rada prepadovky uplne nikdy nevies ci nemaju navstevu inu ci proste iny program.