Ahojte , chcem sa troška vyžadovať možno aj poradiť a podporiť 😊 mám 3 deti 10 ročného 2 .5 ročný a 8 mesačný 😊🏠 bývame v byte 3 izbový kuchyňu máme s obývačkou . Problém je škola zatvorená 10 ročný sa učí doma v detskej izbe dvere tam máme posuvné nedajú sa zamknúť . A ten mladší stále chce ísť za ním vkuse kričať chce niečo odtial alebo od neho . Snažím sa s nimi byť v obývačke aby som mohla aj variť aj sa im venovať . Okolo 10:00 doobeda idem najmladšieho uspať do spálne ked že inde spať a problém zasa mladši uteká do detské búcha s dverami aj keď pustim rozprávku alebo snažím sa ho zabaviť a pekne povedať nič nepomôže stale ten istý kolobeh😭 vonku keď ideme doobeda tak buď zaspí ale musím chodit nerovnom teréne ,2.5 ročný uteká malý reve no komédia 🥺😭 keď zaspí tak aj tak málo čiže ani doma ani vonku. A toto je celý deň a ešte k tomu tá korona nikde k rodine ( mám mamu ďaleko 800km ) manžel je do večera v praci a nikoho iného nemáme . Už mi to ide riadne na hlavu 😭 od rána už má hlava a bojím sa čo zasa bude cez deň. PS : najstarší tiež nič nepomôže len robí zle mladšiemu nič nepomáha chce si robiť čo chce muž keď pride domov tak to akurát ideme kúpať pomôže mi ja uspim najmladšieho a on už pošle ich dvoch spať . Problém ďalší najširší začne vymýšľať že je hladný smädný a wc , proste tieto veci mi nerobí 2.5 ročný ale on ja už chcem o 20:00 mať kľud ticho po celom dni , keďže 2.5rocny cez deň nespí ide o 19;00 spať baby čo mám zmeniť ďakujem
Nie je ten 2,5 rocny aj nervózny z toho, ze mu chyba obedňajší spánok? Moja bude mat 3 roky v máji a stále spi poobede. Síce je to uspavanie zdĺhavejšie, ale stále ju dávam spať. A ten súrodenecké kocik je dobrý nápad, cez bazoš dnes kúpiš za fajn cenu.
nas zachranil skejtik ku kociku, aby sme zvladali prechadzky (11m a skoro 3rocny). a tiez nam starsi nespi cez den, je nemozne ho uspat. aj ked na nom vidno, ze je unaveny, urcite mu ten spanok chyba.
Chápem Ta ja mam už skoro rok deti doma na distancnom vzdelávaní :( a k tomu skoro 1,5 ročného, najhoršie je, že starší je ztp v škole ma asistentku tak pri nom ešte musím aj sedieť, s maličkým sa doobeda nedostanem ani von :( a to množstvo úloh co s nimi treba robiť :( a dcéra má ešte aj zuš, ale zase ja už mám o 20:00 kľud, maličký spi a ti starší si čítajú alebo pozeráme ešte TV, sú dni, keď si poviem ako dobre ze som na materskej co by som robila keby mi trebalo chodiť do práce a Ti dvaja sami doma, prihlásiť sa každý predmet cez iný program, ja neviem, ale je to v poriadku že 10 ročne deti majú byť samé doma a sa prihlásiť na hodinu a ešte aj samostatne fungovať??? Minule sa učiteľke začal dusiť syn cukrikom bože keby nebola doma :(
@janulla1 moj ma 13 (jasné, je rozdiel dieťa 10 a 13-ročné), ale školu majú jednotne cez 1 program. To sme pripomienkovali na jar, aby to zjednotili a aby mali všetko cez 1 apku a škola to tak urobila. Ktoré hodiny sú online im svieti v rozvrhu, takže nezabúda a všetko si teraz od októbra už rieši samostatne ohľadne školy. Dozerali sme tie prvé 2 týždne, kým nabehol na systém, teraz už nie. Pomáhame mu len ak majú nejaký projekt a nemá k tomu materiál, napríklad minule som bežala kúpiť semená fazule na biológiu a muž s ním riešil akúsi fyziku.
Inak, ja tiež učím a niektoré deti to majú veru ťažké, vykrikujú im tam mladší súrodenci, rušia. A sú rodičia, ktorí idú do práce a škôlkára nechajú doma na starosť staršiemu súrodencovi a ten má školu ... ja to aj chápem, ale niekedy to ruší celú triedu.
Tak pre 10rocneho ísť spať o 20:00 večer je zavčasu. Môj chodí o 21:00. Musí mať aj on trochu pocit, že má nejaké výhody oproti 2,5 ročnému. Večer si môže predsa čítať alebo kukať telku alebo niečo sa hrať potichu, tým ťa rušiť nebude. Malému vysvetliť že ho nemôže rušiť pri učení, proste než začne nech si zoberie hračky z izby a hotovo. U nás to tiež tak bolo, len mladší už je trochu starší, ale zase mám aj najstaršieho, ktorý má tiež online, čiže tiež veselé. No teraz majú prázdniny, tak je to lepšie. Prihlas malého do škôlky, bude potom lepšie hádam.
cela tato situacia bude znamenat rozvrat vsetkeho pozitivneho co tu je, rozvrat skolstva, rozvrat rodin, zvysenu rozvodovost ... Ludom uz hrabe, rodiny sa hadaju, deti si robia zle , starsi teenegeri upadaju do depresii. A este priblbly zakaznik napise ze je nespokojny s pracou
A kde býva mama? Ak má dom, choď k nim. Trošku si oddýchneš
Ak sa dá, prehodiť staršieho do spálne sa učiť. Teda ak sa dá zamknúť. V detskej izbe môžeš potom byť s mladšími deťmi. Keď idete von, tak buď surodenecky kočík, alebo skejtik. Čo sa týka obednajsieho spánku treba aby aspoň hodinu ležal a trebárs počúval rozprávky z rádia.... Čo sa týka staršieho, žiadne také že nebude pomáhať. Má dosť rokov tak by mal vedieť minimálne vyniesť smeti, uložiť riady, vytriedit prádlo na pranie, stiahnuť prádlo po ususeni, poparovat ponožky a utrieť prach.... Čím skôr si to zariadis tým skôr sa to nauči. Čo sa týka večerného ukladania spat, neviem kedy máte večeru, ale jasné pravidlo treba dať, že ak sa mu nechce spať tak nech si číta do 21.00, ale nech nebehá a nepýta jest a piť.....
Asi by som im skúsila nastaviť nejaké pravidlá, systém. Zladila dve menšie deti aby mali poobedny spánok spolu, ten doobedny pre najmladšieho vonku.
Staršieho by som dala učiť sa do spalne a zaviedla mu každý deň nejakú povinnosť, ideálne na celý týždeň dopredu, nech vie co ho čaká. Daj mu vybrať z povinnosti, aj čas kedy to urobí, bude mať pocit ze to na pod kontrolou on, nie ze mu to je prikázane. Moja je podobne stará a denne nakladá, vykladá umyvacku, zákuri v peci, narube stiepanicky, izbu si upratuje komplet sama a občas pomôže s prádlom. 20.00 je hrozne skoro na školáka, ani sa nedivím že vymýšľa. Moja chodí spávať o 22.00.
Ešte na napadla jedna vec, stráženim mladších súrodencov ho zatazuj primerane, nech nemá pocit ze je babysitter. Radšej mu daj na výber, či strážiť deti alebo pomôcť niečo iné.
Ahojte 😊 odpíšem vám v jedinom komentári 😊
Súrodenecký kočík nehrozí od roka už nechce sa voziť Max do trojkolky keď ideme niekam ďalej alebo na rýchlo keď ide aj muž s nami . Skejtik mám no on za nepostaví 🥺 boji sa , vonku doobeda sa snažím ísť tak pokiaľ sa učí najstarší ale nie stále to ide záleží keď najmladší vstane tak aby išiel hajat vonku aby nám to vyšlo . No 2.5 ročný už nespí od leta čiže už so to vzdala keďže pár krát som pokúšala sa ale malinkého som musela nechať v obývačke samého sa hrať medzi tým začal plakať starši utekal z deckej a tak dookola proste ešte horšie 🤔 a spoločný spánok tiež asi nehrozi lebo malinky ide spať okolo 9:00 pol 10:00 max 40 min a potom 13:00 tiež tak Max hodinka . To tiež bud ideme vonku alebo ho dám doma hajat a tí dvaja sa zahrajú v obývačke alebo pustím tv 😊. A vonku keď ideme nechodíme ďaleko len okolo bytovky on je naučený na odrážadlo čiže v kočíku by neobsadel on sa ide vyblázniť na ňom alebo na ihrisko . A najstarší večer nemusí hneď spať môže si čítať alebo áno hrať sa s legom to miluje alebo pozerá so mnou tv keď ide niečo čo ho zaujíma , ale aj tak vymýšľa chodí hore dole ti niečo zabudne a sprcha a wc a trieska s dverami preto ho pošlem do postele keď vymýšľa lebo kúpeľňa je hneď pri spálni a malinkého budí tomu 2.5 ročnému je to jedno už spí ako drevo 🤣. Najširši mi pomáha tak že ide ráno venčiť psa a poobede to ide bez reptania rád chodí ale keď ma pomôcť napr vyniesť smetí to už dudre fakt nezaťažujem ho moc ale jemu sa vážne nechce nič ani mu nedám mladších do izby že aby strážil lebo on si ich prestane všímať alebo 2.5 ročného začne provokovať aby vriaskal čiže ani tak ani tak 🤔. Muž prichádza domov o 18:00 kedy ako o pol 7 ideme kúpať malinkého a potom už on dáva do poriadku ich dvoch ja už mám leharo 🤣 lebo ten zaspí hneď a idem spratat kuchyňu ale vtedy aj varím na ďalší deň . A potom konečne už idem pred telku 😊 ale celý deň mám pocit že mám už z toho nervy všetko také uponáhľane ja viem asi to máme každá s malými deťmi a keď revali obidvaja kopu krát už aj ja 😭 mám niekedy pocit že nevládzem že utečiem už z tej domácnosti 🤣🤣🤣 keď nebola korona chodila som každý mesiac s kamoškami posedieť a muž bol a deťmi ( malinkého sme ešte nemali) a teraz asi toto všetko aj vplýva nikde nechodim , veľa sme chodili do termalov na chaty a na výlety . A k mamine mojej nemôžem ísť ona býva s priateľom v garzónka čiže to nie 😭 a toľko km by som sama s deťmi tiež nedala autom , a muž rodičov nemá už bohužiaľ 🥺🙏 tak baby ďakujem vám za rady ♥️ ak by vás ešte niečo napadlo kľudne píšte ďakujem naozaj aspoň troška takto sa vyrozprávať
Ja ťa chápem. Je to náročné. Treba len vydržať,asi deti v náročnom veku. Tak za pol roka bude lepšie. Ja by som to videla na tom najstaršom. Viac zapojiť. Ja mám tiež 10 ročného syna. Napr. dnes som išla k zubárovi tak strážil (1 ročného) cca 2 hodinky. Zatiaľ vypratal mycku a spratal po raňajkách. Už vie aj prebaliť a uložiť na spanie. Neuveriteľná pomoc. Je jasné, že papuľuje a nechce sa mu. Ale hold smola. Býva tu, má všetko čo chce tak musí pomáhať. Ja som začala teraz šiť- môj únik 😊 a tiež počas toho, ho stráži.
Moja dcera tiež okolo 2,5 roka nechcela spávať na obed (dovtedy sme ju uspávali v kočíku a ked sa už nevošla do kočíka, tak nechcela spať), ale ja som sa s nou nebavila a davala som ju normálne dalej lahnúť a žiadne vyjednávanie. Aj v škôlke sa spať/ležať ticho musí a ked si dieťa odvykne, sú tam potom veľké problémy. Ja by som ho o tej 13:00, ked davaš malinkého tiež uložila a povedala, že spať nemusí, ale ležať bude a bude ticho. A možno nakoniec zaspí.
A tiež, skoro-puberťáci frfľú na všetko, to vôbec nerieš. To už patrí k tomu veku. Ale nie je to dôvod, aby nemusel pomáhať 😀 On ma možno pocit, že malí nič nemusia a on "všetko musí sám", ale tak bohužiaľ, 2,5-ročného so smeťami poslať nemôžeš. Taký chlapec potrebuje, aby ste sa občas venovali len jemu extra, bez súrodencov. Napríklad muž cez víkend nech si s ním nájde nejakú spoločnú činnosť, napríklad nejaký šport, ked aj len kopať loptu, kde by prebrali "chlapské veci" aby sa cítil dôležitý a chápal svoju rolu veľkého brata, ktorý vie zastúpiť aj tatina, ked nie je doma.
Staršieho skús dať učiť sa do spálne, druhá vec je, má 10 , môže ti pomáhať, môže sa hrať s mladším a okrem toho si jesť a piť si môže zobrať sám.
2,5 ročný nech ma teda voľnú detskú a nech sa tam hrá a najmenšieho skús uspať v obývačke alebo popri Tom ako budeš s 2,5 ročným v detskej.
U nás to ide tak, že kým sa staršia učí, stredného nahovorím na nejakú super hru v obývačke/kuchyni pri mne, kde sa zapájam aj ja, popri tom varím a najmenšiu mám v nosiči, v tom mi spí aj doobedný spánok.
@nikyball môže môže, len otázka je či sa bude chcieť hrať, no nie je to jednoduché a chápem, že toto je situácia ktorá nevyhovuje nikomu, musíme to nejako vydržať :/
@barborkabar tak aspoň pomáhať s jednoduchými prácami a jesť a piť si naozaj nech zoberie sam. 10 ročný od hladu nezomrie.
Tak ja mám doma 4 r a 19 mesačnú a na obed dávaj spať obaja a ja s nimi, si oddýchnem a pospím s nimi. Takže na tvojom mieste sa snažím toho 2.5 naučiť na spánok.
Podľa mňa nič nemusíš zmeniť, resp. radikálne to nepomôže. Ja mam 2 malých 4 r a 1,5 r a celý deň revy, hádky. Obcas sa pekne hrajú, salia ale furt dačo riešim. Proste taky vek, 4r už je rozumnejsie ale stále ma svoje fanty. A korona to len zhoršuje. Žiadna skolka, domáce psycho. Tu pomôže len pozitívne myslenie a humor. Už len mesiac a snáď bude teplejšie a lepšie. Ja uz len keď si predstavím že ideme von, oblieva ma pot, kým oboch nasukam do vetroviek a topánok a čerešnička na torte sú ruska (bývame v bytovke, tak aspoň v spoločných priestoroch).
Ja mám 9r, 7r a 4r.. tento týždeň nemáme už online, lebo škola sa otvorila, ale ja za týchto podmienok som.deti do nej nedala.. tak sa učíme.. sú aj nervy, aj radosti... Náročné obdobie..
chcem však len povedať, že si absolútne už netrúfam hádať kedy to skončí.. ale v jedno verím, že keď príde jar a naozaj peknejsie počasie všetko sa bude ľahšie zvládať.. aj deti budú vonku inak zábavené, aj budeme dlhšie vonku.. bude sa proste ľahšie dýchat.. treba vydržať zimu a zase bude lepšie..
Možno by som zaviedla súrodenecký kočík, alebo skejtík na prechádzku, nech tam sedia obaja a nemusíš sa nervovať, že ti starší uteká. Ráno by som si privstala a navarila rýchlo a v čase, ked ma starší školu, išla s tými dvomi von. Bolo by možné aj vymeniť dvere do detskej,a le to už by bolo asi náročnejšie.
2,5-ročný by mal ešte cez cez den spať cez obed. V škôlke deti spávajú, alebo aspoň musia ležať do 6 rokov, takže takéto malé dieťa je protivné aj preto, že cely den funguje a nespí. Ideálne by bolo zladiť spánky tých dvoch mladších tak, aby spali naraz.
Starší, 10-ročný by už mal pomáhať, ved to už je velký chlapec. Tú školu asi má tak 3 hodiny denne, takže ked skončí, mal by pomôcť upratať, večeru pripraviť, riad umyť, povysávať, zahrať sa so súrodencom. To takto nejde, že on ma len školu a nič nemusí, len vymýšľať. Ale o 20:00 je asi skoro pre neho spať, odmena za pomáhanie by mohla byť o niečo neskoršia večierka s tým, že sa bude v tichosti hrať, alebo si čítať knižku, skladať LEGO, puzzle. A zapriahni aj manžela, on je v práci, ale ty tiež celý deň pracuješ, takže ked príde, pekne deľba práce, nech sa postará aspon hodinu o deti aj on sám a ty sa v klude vysprchuj, alebo chod vyvetrať hlavu sama von. Ked aj na nákup, ale sama...