Kedy si môžem vybrať, že chcem bývať u otca?

pleas121
28. aug 2010

ja by som chcel ist byvat ocinovi len ma mama drzi nasilu u nej 😢 a ja uz by som chcel ist byvat otcovi tak ked viete tak prosim odpovedzte prosim

ani3012
28. aug 2010

no až keď budeš mať 18 rokov...alebo tvoj otec požiada súd o zverenie do výchovy

kveta
28. aug 2010

Dieťa má právo o dôležitých skutočnostiach rozhodovať... takže s dobrým právnikom by si mal mať šancu presadiť na súde svoje rozhodnutie aj sám...

tess7355
29. aug 2010

Ahoj, nie som si istá, či je ten vek, kedy sa môžeš sám rozhodnúť, s ktorým z rodičoch chceš žiť, nejak presne ohraničený. Matne sa mi vybavuje v pamäti cca 10-12r.
Postup je nasledovný (jeden z možných postupov): Tvoj otec by mal dať podnet na súd na znovuprejednanie veci, ktorý z rodičov Ťa bude mať vo výchove. Počas jednania sa môžeš aj Ty vyjadriť k veci - s kým chceš žiť. Avšak tomuto obyčajne predchádza (ak ma dieťa nízky vek, keď sa dá polemizovať o tom, či plne chápe, o čo ide) psychologicke vyšetrenie dieťaťa. Psychológ zhodnotí, ako na tom dieťa je, čo sa týka schopností rozhodovania a emočných väzieb na matku alebo otca.

Myslim si, že by ste sa s tatinom mali vybrať touto cestou. Držim palce!

aero
29. aug 2010

také zúfalstvo je v tvojej otázke 😢
otec by mal riešiť , tú situáciu.....
ty musíš vydržať......držím palce
veľa šťastia..... 🙂

evca999
29. aug 2010

vela sa dnes pise aj o spolocnej starostlivosti oboch rodicov, tak popros tatina, nech sa blizsie informuje, mozno to by bol sposob..aj ked na druhej strane, neviem kolko mas rokov a co sposobilo to zufalstvo v tvojej otazke,neviem nic o situacii u vas doma, mysli vsak pritom aj na maminu, urcite ta velmi lubi a bola by velmi velmi nestastna..aspon ja by som bola..

janinah
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cikyta
29. aug 2010

Poznám prípad,kedy akceptovali aj názor psychologičky na základe rozhovoru so 7 ročným dieťaťom,ktore bolo velmi citovo blízke s otcom a podla toho sa držali aj na sude....no to je samozrejme individuálne....

Pleas-ak ti môžem poradiť,určite sa obráť na tvoju pani učitelku a popros ju o radu.Porozprávaj jej,ak ťa niečo trápi a ona ti pomôže.Pani učitelky su aj od toho.Vobec sa neboj.
No a všetko , čo ti tu tety popísali je pravda a ver im 😉

domika9
29. aug 2010

netreba nato ani pravnika stačí zajsť na sud do podatelne a podať žiadosť o zverenie do vychovy otca ale neviem či nato nemusíš mať 18 rokov ak nemaš asi by mal podať tvoj oco 😉

bezovce
27. mar 2015

ked moj otec pije a chcem is bivat ku nemu ta ma mama nechce pustit prosim odpoveste

adusa666
27. mar 2015

ked pije, tak by si nemal ist k nemu byvat. to ti sud nedovoli.. mozno chces ist k nemu, len koli volnosti...

lajlilinka
27. mar 2015

Je potrebné, aby otec ( ak má záujem o zverenie) podal na miestne príslušný súd navrh na zmenu zverenia. Buď si návrh spise sám podľa vzorov z internetu, alebo ho s ním spisu na UPSVaR, oddelení sociálno.právnej ochrany detí.
Neskôr bude úrad ustanovený za kolizneho opatrovnika. Nakoľko má dieťa právo byť vypocute, kolizny si vypočuje tvoj názor a hlavne zisťuje prečo a z akých dôvodov to tak chceš. Prešetrí všetky možnosti a súdu bud odporučí alebo neodporuci návrhu vyhovieť.
Nie je vekový limit odkedy sa názor zisťuje...záleží na konkrétnom dieťati a jeho vyspelosti...využívajú sa rôzne metódy a techniky. Koná sa to bez prítomnosti rodičov aby sa predišlo ovplyvnovaniu...
Upozorňujem, neznamená že keď chceš ísť k nemu, že to tak aj bude...Kolizny opatrovnik a súd musí zhodnotiť či je tvoje rozhodnutie aj v tvoj prospech...