ja by som chcel ist byvat ocinovi len ma mama drzi nasilu u nej 😢 a ja uz by som chcel ist byvat otcovi tak ked viete tak prosim odpovedzte prosim
Dieťa má právo o dôležitých skutočnostiach rozhodovať... takže s dobrým právnikom by si mal mať šancu presadiť na súde svoje rozhodnutie aj sám...
Ahoj, nie som si istá, či je ten vek, kedy sa môžeš sám rozhodnúť, s ktorým z rodičoch chceš žiť, nejak presne ohraničený. Matne sa mi vybavuje v pamäti cca 10-12r.
Postup je nasledovný (jeden z možných postupov): Tvoj otec by mal dať podnet na súd na znovuprejednanie veci, ktorý z rodičov Ťa bude mať vo výchove. Počas jednania sa môžeš aj Ty vyjadriť k veci - s kým chceš žiť. Avšak tomuto obyčajne predchádza (ak ma dieťa nízky vek, keď sa dá polemizovať o tom, či plne chápe, o čo ide) psychologicke vyšetrenie dieťaťa. Psychológ zhodnotí, ako na tom dieťa je, čo sa týka schopností rozhodovania a emočných väzieb na matku alebo otca.
Myslim si, že by ste sa s tatinom mali vybrať touto cestou. Držim palce!
také zúfalstvo je v tvojej otázke 😢
otec by mal riešiť , tú situáciu.....
ty musíš vydržať......držím palce
veľa šťastia..... 🙂
vela sa dnes pise aj o spolocnej starostlivosti oboch rodicov, tak popros tatina, nech sa blizsie informuje, mozno to by bol sposob..aj ked na druhej strane, neviem kolko mas rokov a co sposobilo to zufalstvo v tvojej otazke,neviem nic o situacii u vas doma, mysli vsak pritom aj na maminu, urcite ta velmi lubi a bola by velmi velmi nestastna..aspon ja by som bola..
Poznám prípad,kedy akceptovali aj názor psychologičky na základe rozhovoru so 7 ročným dieťaťom,ktore bolo velmi citovo blízke s otcom a podla toho sa držali aj na sude....no to je samozrejme individuálne....
Pleas-ak ti môžem poradiť,určite sa obráť na tvoju pani učitelku a popros ju o radu.Porozprávaj jej,ak ťa niečo trápi a ona ti pomôže.Pani učitelky su aj od toho.Vobec sa neboj.
No a všetko , čo ti tu tety popísali je pravda a ver im 😉
netreba nato ani pravnika stačí zajsť na sud do podatelne a podať žiadosť o zverenie do vychovy otca ale neviem či nato nemusíš mať 18 rokov ak nemaš asi by mal podať tvoj oco 😉
ked moj otec pije a chcem is bivat ku nemu ta ma mama nechce pustit prosim odpoveste
ked pije, tak by si nemal ist k nemu byvat. to ti sud nedovoli.. mozno chces ist k nemu, len koli volnosti...
Je potrebné, aby otec ( ak má záujem o zverenie) podal na miestne príslušný súd navrh na zmenu zverenia. Buď si návrh spise sám podľa vzorov z internetu, alebo ho s ním spisu na UPSVaR, oddelení sociálno.právnej ochrany detí.
Neskôr bude úrad ustanovený za kolizneho opatrovnika. Nakoľko má dieťa právo byť vypocute, kolizny si vypočuje tvoj názor a hlavne zisťuje prečo a z akých dôvodov to tak chceš. Prešetrí všetky možnosti a súdu bud odporučí alebo neodporuci návrhu vyhovieť.
Nie je vekový limit odkedy sa názor zisťuje...záleží na konkrétnom dieťati a jeho vyspelosti...využívajú sa rôzne metódy a techniky. Koná sa to bez prítomnosti rodičov aby sa predišlo ovplyvnovaniu...
Upozorňujem, neznamená že keď chceš ísť k nemu, že to tak aj bude...Kolizny opatrovnik a súd musí zhodnotiť či je tvoje rozhodnutie aj v tvoj prospech...
no až keď budeš mať 18 rokov...alebo tvoj otec požiada súd o zverenie do výchovy