Kedy máme povedať deťom, že nám zomiera psík?

sandri
29. jún 2021

Psik je stary a je vo vaznom stave, veterinar dnes na rovinu povedal, ze je to velmi zle a ak liecba do piatka nezaberie, odporuca ho uspat. Psik je teraz u svokrovcov, aby nebol cez den sam, cize deti (7 a 4 roky) o tom ani netusia. Muz im to ani hovorit nechce, buduci tyzden ideme na dovolenku, ze aby im nekazil zazitky z dovolenky. Hlavne starsi syn je velmi empaticky, bojime sa, ako na to zareaguje. Ja si ale myslim, ze by sme im mali povedat v piatok pravdu a umoznit im sa so psikom rozlucit. Je tu niekto, kto riesil nieco podobne? Co bude lepsie? Ako ste postupovali?

hipuska
29. jún 2021

@sandri nepovedala by som. Tieto deti ešte smrť nechápu. Nech sa rozlúčia akože idú na dovolenku. A keď prídu, povedať im potom. A ak sa vám dá, spolu hľadať náhradu plus vymýšľať meno. Deti sa otrasu a prenesú cez to

lizzygrant
29. jún 2021

@sandri A čo tak klasický trik s tým, že ste ho dali niekam na farmu, pretože ste chceli, aby bol v lete vonku v prírode? Mne umrel psík pred tromi rokmi, vtedy som mala 16, a strašne zle som to znášala. Neviem si predstaviť prežívať to znovu, pokaziť tým deťom celé leto… Neviem no.

gulka123
29. jún 2021

Každé dieťa je iné. Nechápu smrť? Ja by som narovinu povedala deťom, že psík je už starý a už tu s nimi (deťmi) nebude nech sa s ním rozlúčia. Mňa ako dieťa by viac mrzelo kebyže mi rodičia niečo takéto povedia, prídem z výletu, dovolenky úplne šťastná, že uvidím psíka a ten nikde. Smrť je prirodzená vec, každý raz zomrie. Možno deti nepochopia prečo ten psík musí "ísť preč". Vysvetlila by som im, že to takto chodí a že sa to zmeniť nedá a nie somariny im nahovárať a budú ešte viac sklamané...

zuvelyn
29. jún 2021

@lizzygrant kde okrem americkych filmov sa pouzivaju taketo "klasicke triky" ? :D :D

tiez by som povedala na rovinu, osobne si myslim ze deti take veci zvladnu omnoho lepsie ako dospelí. Hlavne mat tu moznost sa rozlucit, na dovolenke potom pridu na ine myslienky.

hennyinnsbruck
29. jún 2021

Povedala by som pravdu

gulka123
29. jún 2021

@zuvelyn no veď presne... Si predstav, že idú na dovolenku, myslia si, že po dovolenke bude psík doma a on nikde... A potom istí, že rodičia mu nepovedali pravdu a budú oveľa viac smutné... na tej dovolenke by prišli na iné myšlienky ako píšeš.

sandri
autor
29. jún 2021

@zuvelyn presne toto si myslim aj ja. Mladsi to podla mna nejako extra riesit nebude, skor ten starsi. Ale zase starsieho spoluziakovi pocas skolskeho roka umrel psik, cize on uz vie, ze sa take nieco moze stat... Je to tazke cele velmi, bodaj by liecba zabrala...

sandri
autor
29. jún 2021

@hipuska nahradu momentalne neplanujem. Decka maju kopec kruzkov, k tomu skola, skolka, praca, nemali by sme na neho cas. Teraz nam aj vyhovovalo, ze psik je stary, ze uz nepotrebuje tolko pohybu a pozornosti, ale dalsieho teraz isto nie. Len sme necakali, ze odide tak skoro a hlavne tak rychlo, pocitali sme, ze este take 3 roky s nami bude.

77daniela77
29. jún 2021

@sandri Ja som toto riesila ked mala dcera asi 7 rokov 2x,lebo sme mali dvoch psikov,jedneho nam otravili a druhy bol stary,zomreli kratko po sebe.Zapalila som sviecku na zemi kde zomreli co bolo nezvykle a povedala pravdu.Bol plac,ale zakratko sme kupili noveho psika a pri nom to rychlejsie prebolelo🤔

deny81
29. jún 2021

@sandri urcite pravdu. Stylom takym ako uznas za vhodne, ty poznas ake tvoje deti su. Ide o to, aby si im nevzala moznost sa so psikom rozlucit. To je velmi dolezite. Hlavne ak ho maju radi.

0silvia0
29. jún 2021

@sandri smrt je prirodzeny proces a deti sa aj cez smrt zvierata naucia spracuvat frustraciu a stres. Ziadne bachorky by som nevymyslala, priznala by som realitu.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
n_i_ka
29. jún 2021

@zuvelyn takýto klasicky trik použili na mna keď som bola mala 😀 klasické meno Bobík a v okrese sme mali Bobi ranč, dlho som verila že je tam

jana_eyre_2
29. jún 2021

Normálne by som povedala.. mám tri deti (9,7,5r), dvoch psov a deti už zažili aj situáciu že jeden z nich zožral čokoládového zajaca.. veterinár nam povedal že sa uvidí či to prežije.. normálne som deti pripravila na to, že je mozne že zomrie.. našťastie to prežil, ale zvládli aj tu stresovu situáciu.. od jakziva sa s deťmi o smrti bavím, zažili smrť dedka, tiež som im to povedala.. moja mama zomrela už dávno ale aj vďaka tomu u nás táto téma nie je tabu.. aj keď sa pýtajú čo sa stalo, prečo zomreli normálne som im to vysvetlila.. chápu čo je to smrť, že je nezvtatna a smutná, ale stále im vravím že to patrí k životu a je to prirodzené..

Ja by som im teda normálne vysvetlila že psík zomiera, dovolenku by som pre ne brala ako ozdravnu cestu.. deti zármutok neriešia ako my dospelí, budú si ju užívať tak či tak, aj keď budú smutné zo straty..

kitycat
29. jún 2021

Nic im nehovor.

Ja sa pamatam, ako sme ako male s bratrancami a sesternicami cakali pred vetetinov kym mama a jej sestri dali utratit och psika. Proste sa odislo bez neho, povedali nam len, ze tam ostal.

Urcite je to zataz aj pre vas, nie to pre dieta, co smrt tak uplne nechape... Nebicko? Snad existuje to pre psiky a ine neme zvieracie dusicky.. ❤️

kitycat
29. jún 2021

@kitycat este sa doplnim. Povedz co sa stalo az led sa to stane.

buberova
29. jún 2021

Mne mama vždy narovinu povedala keď nám zomrela mačka. Jednoducho Muro sa už nevrátil, zrazilo ho auto. Ale hneď sme si brali novú mačku takže to bola rýchla záplata tak som si deň poplakala a potom sa zamerala na nové mačiatko.

tanickalab
29. jún 2021

Neviem, ja by som asi počkala či sa začnú pýtať a potom im vysvetlila, že vlastne bol starý, chorý, že teraz mu je už lepšie. Neoplatí sa nejako to kamuflovať, zahovárať.

janickacrazy
29. jún 2021

@sandri Deti v tomto veku chápu smrť, keď im to normálne vysvetlis. Mne ako 4-rocnej zomrela učiteľka, bola som na pohrebe, pamätám si to dodnes, všetko som chápala. Povedz im pravdu. Smrť je súčasťou života, netreba deti ochraňovať pred všetkým.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mummy01
30. jún 2021

S detmi sa treba rozpravat aj o smrti...je predsa sucastou zivota. A nieje pravda,ze deti smrt nechapu. Je vporiadku ak bude dieta aj smutit,pride mi skor zvlastne to detom tajit.

ktochytavzite
30. jún 2021

@sandri asi kebyze zdochne,tak potom ze je v nebi alebo nieco podobne.Isto by sim nic nevravrla pokial pes dochne.