Kedy je ideálny čas na dieťa?

10. feb 2023

S mm sme spolu už celkom dlho a sme vo veku, kedy je ideál čas na dieťa. Takmer celý náš vzťah sme boli obaja nastavení tak, že deti EŠTE nechceme a že prijmeme aj fakt, ak ich nikdy mať nebudeme. Nechceli sme to tlačiť, stále bolo dačo... ja mám chronické ochorenie, neboli sme finančne dosť zabezpečení a pod. Racionálne dôvody. Mm to mal tak, že z neho som viac cítila, že nechce byť otcom než ja som nechcela byť mamou ešte.
V ostatnom čase mi začalo vŕtať hlavou, že už by som možno aj chcela a šok pre mňa nastal, keď mi povedal, že mu to tiež beží v hlave... ALE necíti sa (šak ani ja) dotatočne finančne pripravení - proste by dieťa malo základ ale na nejaké rozmaznávanie by isto nezostalo... plus stále je tam tá mentalita toho, že sme hovorili, že nechceme deti.
bývanie máme svoje ale vysokú hypo, keby som na materskej neviem či by to utiahol, bojím sa aj kvôli mojej diagnoze (neurologicke ochorenie, neliečitelne ale nie smrtelne), rodina ďaleko ale všetci by sa velmi tešili....plus dianie vo svete, zdražovanie... proste ja ani neviem, čo chcem od vás počuť, skor sa chcem vyrozpravať lebo nemám komu a mám plnú hlavu pocitov a myšlienok.
tiež sa obavam lebo ho už vela rokov poznam, že by mi pomahal s malým aj doma len ked by mu to vyhovovalo, nie vzdy ked by som ja potrebovala... a s tým nie som úplne sototžnena...
Ja viem že ked budeme čakať na ideálny čas, nepríde nikdy lebo stále dačo bude. Nechcem tlačiť ani na seba ani na neho lebo toto by bol pre nás obrovský krok ale nechcem proste prepášť tú hranicu, aby som to ešte fyzicky a zdravotne zvládla a on tiež...

beata_k
10. feb 2023

Chodte do toho. Jedno je v pohode 🙂

joannita
10. feb 2023

Jedno dieta - ziadne dieta. Jedno dieta date s prehladom 👌

reanda
10. feb 2023

este pockaj.. az prestanes o tom rozmyslat, tak potom ..

nelusiatko
10. feb 2023

A koľko máte teda rokov? Veď aspoň 1 dieťa, to zvládnete. Tiež mám neurologickú diagnózu CMT a pohoda, jedno dieťa máme.

h2
10. feb 2023

@joannita Neviem, či ma nejaký výrok dokáže viac nasrať, než práve tento. To je taká blbosť, že až!!! 😡

lucia7933
10. feb 2023

podla mna nieco take ako idealny cas neexistuje..pretoze pre kazdu je to inokedy...niektora sa na to citi v 20-tke , iná az v 35-tke...
a dalsia vec nemusi sa to hned podarit, niektore páry sa snazia roky..cize treba aj na to mysliet ze nemusi to byt hned...

divokykonik
10. feb 2023

My sme tiež nechceli na začiatku deti, že načo tak skoro, finančne sme na to neboli nejak vynikajúco. Potom však prišla moja diagnóza, kedy mi povedali, že deti možno nebudem mať nikdy a zmenili sa priority. Chválabohu som otehotnela po relatívne krátkej dobe, ale aj tak no, bola tam možnosť neplodnosti... Finančne sa to dá, nepozeráme zatiaľ koľko minieme, lebo máme dostatok peňazí nakoniec.

joannita
10. feb 2023

@h2 co je blbost? Co ta dokaze nasrat?

crazy_cat_lady
10. feb 2023

jedno dieta, ziadne dieta? :D to je zvlastny vyraz, alebo ako to povedat. dieta je obrovska zodpovednost a pokial clovek na to nie je pripraveny - ci uz financne, alebo inak, mal by nad tym este popremyslat. idealny cas na dieta neexistuje, ale treba si zvazit, ci by ste to financne utiahli, aby si dietatu mohla dopriat vsetko, co potrebuje 🙂

h2
10. feb 2023

@joannita Že jedno dieťa je vlastne žiadne dieťa. Mám jedno dieťa. Nemám pocit, že je to to isté , ako keď som žiadne nemala.

konikkon
10. feb 2023

Ak by som nemala vyriešenú finančnú situáciu a ak by som vedela, že budúci otecko sa bude dieťaťu venovať len vtedy, keď to jemu bude vyhovovať, do dieťaťa by som rozhodne nešla. Vy nie že nemáte ideálny čas, ale nemáte poriesene úplne základné veci. Bez nich si ja neviem predstaviť založiť si rodinu. Treba vyriešiť vašu finančnu situáciu, t.j. z čoho bude financovaná hypotéka a vaše zivotbytie, keď tebe vypadne príjem a otecko by si mal uvedomiť, že o dieťa sa treba starať, keď to ono potrebuje a nie vtedy, keď to jemu vyhovuje.

dianka555
10. feb 2023

Ideálny čas nebude nikdy, deti možno chce ale si si istá že s tebou?

joannita
10. feb 2023

@h2 SAMOZREJME je to myslene co sa problemov a starostlivosti tyka. Nie ze to dieta pre mna nic neznamena 😂 To sa sa tak hovori ked to dieta neberies ako nejaku zataz, starost, alebo ako to mam napisat. Ked si proste matersku vyslovene uzivas (ako ja)
Netreba hladat problem tam kde nieje 😉

h2
10. feb 2023

@joannita Čo sa problémov a starostlivosti týka, sa absolútne nedá porovnať jedno a žiadne dieťa. Ja nehľadám problém. Ja som sa ohradila voči nezmyslu. Ľudia opakujú výroky, ktoré niekedy niekto povedal a ani sa nezamyslia nad tým, či to náhodou nie je blbosť.

reanda
10. feb 2023

@joannita tam nezalezi na pocte deti, ale na ich povahe.. a aj na tom, ako zena k materstvu pristupuje.. aj s jednym to moze byt narocne, ked je to narocne babatko.. a hovori sa aj, ze s kazdym dalsim dietatom, je materstvo jednoduchsie, uz to proste beries viac easy a neriesis kazdy prd.. tak len tolko k 'prupovidkam' .. hej, asi si chcela autorku podporit, ze to zvladne, len aby ti potom nevynadala, co si jej to naslubovala, ked mozno zisti, ze to az taky med nie je 😉

joannita
10. feb 2023

@h2 ktore niekedy niekto povedal? A nenapadlo ta, ze je to aj moja skusenost?
Vsimla som si, ze tu na MK, akonahle nejaka mamicka napise, ze jedno dieta je lahodka, ze MD zvlada ukazkovo a bez problemov, okamzite sa vyroji húf mamiciek s nahnevanymi "smajlikmi" , ktore sa do nej navazaju, ze to nemoze byt pravda, ze nech nazavadza a ze ma urcite kludne dieta.
Takze.....trvam na svojom. PRE MNA bola materska s jednym dietatom doslova DOVOLENKA. Nehanbim sa za to a trvam na tom!
Moje dieta bolo standardne narocne, nic neobvykle, malo koliky, horucky, aj prebdene noci.
Ked to niekoho nastve, je to jeho problem, nie moj!

joannita
10. feb 2023

@reanda ano mas pravdu v niecom a hlavne v tom ze "ako zena k materstvu pristupuje" to je ten element.
Ja mam 2 deti a 2 deti uz nieje tak jednoduche zvladat ako jedno, ani zdaleka. Prave preto to napisala ze JEDNO dieta.
Tak vies, ja pisem len svoju skusenost, nebudem predsa pisat skusenosti inych mamiciek 😉

balaskovae
10. feb 2023

spravny cas na dieta je vtedy, ked sa na to dvaja citia🙂 vek je ozaj len cislo. nehovorim, ze si treba robit deti pred 50tkou, ale tak uz aj s takym niecim som sa stretla :D v dnesnej dobe maju prve dieta aj zeny styridsiatnicky, takze to je fakt len otazka toho, kedy sa na to citis ty🙂

thoughtfulweirdo
10. feb 2023

@joannita Môj syn ako novorodenec prereval 16 hodín do dňa, spal za deň nula nula nula nič, v noci takisto nonstop hore, ja som prvé mesiace spala za noc dokopy 2 hodiny po 10 minutovkach. Teraz ako 2 ročný stále reve za všetko, obliekanie, umývanie, jedenie, a skús s ním niekam ísť- jačí v kočíku, nosiči, aute, autobuse, na odrážadlo a aj keď ho chcem zobrať peši. Tak ďakujem za také žiadne dieťa 🤣 ja sa veľmi teším, že mnohé ženy si svoje deti majú príležitosť užívať, úprimne sa z toho teším a každej to doprajem, ale absolútne sa to nedá použiť ako univerzálne tvrdenie 🙂

h2
10. feb 2023

@joannita A keď sa ti tu vysmeje žena s povedzme 4 alebo viac deťmi, že "2 deti žiadne deti", lebo ona má 4 a je to s nimi úplne niečo iné, ako keď ich mala "len" 2? Kto určuje, aký počet je považovaný za zvládnuteľný ľavou zadnou, čiže obrazne povedané "žiadne deti"? Ty máš svoju skúsenosť, tú ti nikto neberie. Ale tvoja skúsenosť neplatí paušálne na každého.

joannita
10. feb 2023

@h2 ja som niekoho vysmiala? Prosim skopiruj mi to vysmiatie.
A koho mam pisat skusenost? Susedovie Mary? 😃

thoughtfulweirdo
10. feb 2023

Autorka, ja si myslím, že málokto sa cíti skutočne pripravený na dieťa. Na pocit úplnej pripravenosti by som nečakala 🙂 pozrela by som sa na to racionálne - bývanie, príjmy vs výdavky, rezerva. No a rovnako dôležitá je vaša túžba po dieťati. Ak ju nemáte a cítite len tlak spoločnosti a možno veku, neponáhľala by som sa do toho.

joannita
10. feb 2023

@thoughtfulweirdo aj moj reval, jacal, vrieskal, plieskal sa o zem. A?
Je to v nastaveni zeny, v pristupe zeny. Mozno aj v tom, ako velmi sa o dieta snazila a tuzila po nom.

nnnuuunnn
10. feb 2023

"dianie vo svete, zdražovanie", no ešte niečo skus vymyslieť, nech je tých dôvodov prečo nie viac. 😂

zuzahajdulka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
reanda
10. feb 2023

@joannita napisat svoju skusenost je ok.. ale ten dodatok - jedno zvladnete s prehladom, to uz je prenasanie svojej skusenosti na inych.. tam ty nemozes vobec vediet, ci by aj oni zvladli jedno s prehladom, tak, ako si to mala ty..

thoughtfulweirdo
10. feb 2023

@joannita A? A to, že to nie je "žiadne dieťa". Ja som tiež nastavená dobre, som v pohode, nie som nervózna, nerútim sa z toho, život ma teší a baví, aj materstvo ako také. Ale nie je to "žiadne dieťa". Mať dieťa je proste ťažké, niekedy veľmi, niekedy len trošku, ale prechod z 0 detí na 1 dieťa je ťažký minimálne na začiatku. A keď žena z každej strany počúva, ako má "žiadne dieťa" a ona to cíti inak, akurát má ešte pocit, že je úplne nemožná chudera. Takže ja nebudem nikdy nikomu tvrdiť, že jedno dieťa je rovnaké, ako žiadne. Nie, nie je. Mať dieťa je nádherné, ale v niektorých ohľadoch zároveň ťažké.

diewcatqoo
10. feb 2023

@joannita prosim ta pekne, radsej uz nepis, lebo kazdym vyrokom sa podkopavas. My sme mali vytuzene dieta, vymodlene. A dieta som mala rovnake ako pisala @thoughtfulweirdo. Nespalo, nejedlo, vkuse plakalo. Ale ze vkuse. Moja mama, ktora odchovala 4 deti, bola z neho zufala. Za prve dva roky jeho zivota som spala v priemere mozno dve hodiny denne. A ver mi, ze som padala na hubu. Ten nedostatok spanku, vecny plac milovanej osoby a zufalstvo z toho, ze uz nevies, ako tomu babu pomoct, cloveka zomelie, nech je akokolvek pozitivne nastaveny.
A ked stale trvas na svojich predoslych vyjadreniach, pravdepodobne si nemala takto narocne dieta. Ano, vsetky su narocne, ale existuju aj deti, ktore su narocnejsie ako priemer a ver mi, keby si taketo dietat mala, nikdy by si nenapisala to, co si napisala.

hiro
10. feb 2023

@h2 Ale ono to tak naozaj je - jedno dieta = stale mozes mat polovicu volneho casu pre seba - jednemu dietatu staci ked sa venuje jeden rodic - raz jeden raz druhy.
A priklad - ked ides von s jednym dietatom - pohodicka, mozes ho drzat za ruku, ked treba tak odniest. Ked ides s tromi tak za ruky mozes drzat len 2 a tretie ti beha kade tade. Potrebujes mat uplne inak zorganizovane veci. A cas bez deti uz v podstate nebudes mat, aspon jedno dieta vkuse budes mat stale pri sebe/so sebou. Takze ano plati to ze jedno dieta je skoro ako ziadne.

joannita
10. feb 2023

@thoughtfulweirdo
@diewcatqoo a je to tu. Húf rozhnevanych mamiciek prisiel. Este sa pridaju dalsie.
Ja damy, trvam na svojom. Ked sa vam to nepaci, necitajte ❤️