Keď susedia pália trávu

5. júl 2024

Ahojte, da sa nejako riesit ked susedia palia travu? Sme tu pristahovalci,ked zavolame policajtov, budeme za neprisposobivych. To palenie je tu taky folklor. Dnes nam vsak zase vycmudili dom. Kym som dym zacitila, uz bol na hornom poschodi. Dole som mala zatvorene okna. Ani to nebudem mat kedy vyvetrat, lebo vecer ide palit dalsi sused stare drevo. Uz premyslam, ze dam vyhlasit v rozhlase, aby ked idu palit, tak aspon nech obehnu susedov, nech si pozatvaraju okna. Manzel mi vravi, ze to mi nevyhlasia. Nestaci, ze v zime pri rozkurovani to dymi ludom tak, ze mame biely cely pozemok, tak teraz v lete budu vydymovat travou.

viestta
5. júl 2024

Vypalovanie travy a palenie rastlinneho odpadu je zakazane zo zakona. Na poriadok ma dohliadat obec, takze nahlasit na obec. Ale kludne mozes zavolat policajtov alebo aj hasicov. Ti s nimi spravia poriadok

autor
5. júl 2024

@viestta davali nam tu podpisat papier, ze sa o travu a bioodpad starame sami. Mesto vyhlasi v sezone zoparkrat v rozhlase , ze je to zakazane. Tym to hasne z ich strany. Nemalo by mesto za normalnych okolnosti odvazat bioodpad? Neda sa to nejako s nimi riesit? Ci ak vsetci podpisali papier, tak mesto da ruky prec a hotovo?

viestta
5. júl 2024

Ci sa mesto o biiodpad stara, ci nestara palenie travy a rastlinnych zvyskov zakazuje zakon. Tak isto je zakon o nakladani s odpadmi, ako sa bude nakladat s bioodpadom urcuje VZN, a podla toho sa treba riadit. To, ze sa mesto elegantne "vyzulo" zo zodpovednosti je jedna vec, poziarna ochrana druha. Trava a rastlinny odpad sa da zlikvidvat kompostovanim, vyhovarat sa na to, ze mesto zahradny odpad neodvaza je alibizmus. Obavam sa, ze alibisti sedia aj v mestskom zastupitelstve ale alibisti su aj ti co ho palia.

simca06022011
5. júl 2024

Chyť foťák do ruky, nakameruj. Nafot. Posli na obecný úrad aj a výzvou. Je to zakázané. Nik z kompetentných nebude ale obieha domy a dvory a strážiť. Nahlasuju to občania.
A ako píše viesta = kompostuje sa.

autor
5. júl 2024

@viestta ja som tiez alibista, lebo ma to stve a bojim sa ich nahlasovat. Budem za blaznivu zensku z mesta, co chce starousadlikom zle. Lebo to takto robia desiatky rokov. Aj my kompostujeme. Tu maju ludia velke pozemky, aj keby kazdy rok zalozia novy kompost, tak aj po 10tich rokoch to maju kam davat...nehovoriac, ze nam sa mega kopa za 3 roky krasne rozlozila.
@simca06022011 kompetentni si ludi poznaju a vedia, ze sa tu trava vypaluje, aj pali spolu s bioodpadom. Kedze sa z toho mesto vyvlieklo, dost sa obavam, ze to nebudu riesit. Zavolam im urcite. A fotit nemusim. Vypalene cierne pasy travy tam budu mat este nejaky cas....Vedia aj to, ze ludia maju porobene trativody do rigolu, alebo potoka a neodvazaju zumpu. Tiez to mesto poriesilo iba bububu aku pokutu mozu platit. "Zabezpecilo" fekal, co stoji cca 130 eur za ani nie 10m3. Ze na to ludia, co tu maju minimalne dochodky nemaju, ich uz nezaujima. Nadalej pojdu zumpy tam, kam doteraz....

biglovemom
5. júl 2024

Ked som bola u mami😂 sedime na terasse,sused palil… mama zapla hasicov na youtube uplne nahlas a hned hasili🫣😂😂😂

simca06022011
5. júl 2024

No prave musíš. Treba podať podnety písomne a s dôkazmi. Inak sa ti nejakým telefonikom zaoberať nemusia. A nebudú. Inak sa musia a keď nie, tak potom je krajské oddelie atď... A to sa týka všetkého = enviro veci, stavebného = všetkého.

simca06022011
5. júl 2024

A ďalšia vec. Keď ti to až tak nevadí a stačilo by ti aby ta upozornili, obehni tych susedov osobne. Požiadaj ich nech vám dávajú vedieť inak ich budete musieť riešiť, alebo niečo podobne

viestta
5. júl 2024

Ty si rovnaky obyvatel mesta ako ktokolvek iny. Mas prava a povinnosti. Tak ako ktokolvek iny. Dokonca aj mesto ako take ma prava a povinnosti. (medzi jeho povinnosti je aj zabezpecenie odpadoveho hospodarstva). A ked svoje povinnosti neplni, treba ziadat napravu. Lebo budeme to tu mat len take ake si sami zariadime. Nepride nikto s carovnym prutikom a nieco zlepsi. Na tom aby bolo dobre sa musime podielat vsetci. Ty ako obcan mas pravo aj na to , aby si na zasadnuti zastupitelstva predniesla svoje poziadavky a zastupitelstvo sa nimi musi zaoberat.

mimka11111
5. júl 2024

Čo ti bráni v Tom,ísť na obecne alebo mestské zastupiteľstvo a tam predniesť svoje podnety a pripomienky?

maranco
5. júl 2024

normálne zavolaj hasičov, zahasia to a vyberú pokutu od podpalača

margotka17
7. júl 2024

My sme dali sťažnosť na životné prostredie. Susedka pálila všetko, čerstvo pokosenú trávu, oblečenie, kartóny, plastové fľaše. Prejednali ju, trávu dáva do konpostera a ostatné už triedi. Ona ani netuší, kto ju nahlásil.