Keď sťahovanie bola chyba

1. jan 2023

Ahojte,

Stalo sa niekomu z vas, ze ste sa prestahovali z mesta do ineho mesta, a o rok/do roka ste to olutovali? Ako ste to riesili? Zvykli ste si casom?

Radi by sme sa vratili spat, ale dan z predaja by nas vysla na niekolko 10k eur.

Tak ze ako ste riesili takuto situaciu so zlym rozhodnutim...

babulkomale
1. jan 2023

Ak nie je ina moznost, tak zamerat sa na vyhody ktore nove miesto prinieslo a tie sa snazit vyuzit na maximum. Postupne pracovat na tom, aby si sa vyrovnala a zmierila s nevyhodami, ked sa nedaju zmenit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucyluska
1. jan 2023

Ahoj, moja kamarátka si ťažko zvykala, išla zo Sydney so NYC, úplne depky mala. Po 2-3 rokoch sa zkonsolidovala, išla študovať, má už rodinu, kúpila auto, má priateľov.
Sústreď sa na niečo pozitívne. Ja som tiež veľa krát bola na miestach kde to bolo o ničom, ale nejak som sa nad tým nepozastavovala. Časom som si zvykla, vytvorila priateľstvá v práci, našla koníček.

rachel36a
1. jan 2023

Mne sa to stalo ale v ramci jedneho mesta....kupila som si svoj prvy byt na opacnom konci mesta kde som vtedy zila , a nedokazala som si tam zvyknut...chybali mi priatelia, prostredie a pod...predala som ho za rok a kupila si znova v tej mestskej casti kde som vyrastala...a teda tiez to bola riadna palka v cenach...prvy byt som kupila za 625 tisic SK, a 100 tisic boli prerábky...a o rok isli byty dole, predala som ho za 470 tisic SK a kupila si druhy neupraveny za 485 tisic...a znovu prerabala...ale nelutujem....

h2
1. jan 2023

Ahoj, a rozumieš dobre, ako to s tou daňou funguje? Lebo veľa ľudí to chápe úplne zle a kvôli tomu trčia 5 rokov zbytočne niekde, kde nechcú. Daň platíš nie zo sumy, za ktorú nehnuteľnosť predáš, ale len zo zisku. Čiže len z rozdielu medzi tým, za čo si kúpila a za čo predávaš. A ak ste brali hypotéku, ktorú by si teraz predčasne splácala so stratou, to sa ti z toho tiež odrátava. A ešte mínus všetko, čo ste do toho investovali pri akejkoľvek prerábke, ktorou sa cena nehnuteľnosti zvýšila. Čiže ono to nie je také zlé, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jeanne14
1. jan 2023

Vrátili sme sa po polroku naspäť. Ale rodičia boli v podnájme.

gejb
1. jan 2023

Ak to situacia dovoluje skuste kupovanu nehnuteľnosť dat do prenájmu nech na seba zaraba a o 4 roky predate.

lubica088
1. jan 2023

dan platis zo zisku, cize mas zisk mas z coho zaplatit dan, predss za rovnako, nemas zisk, nic neplatis… hadamnejdes 4 roky trpiet kde sati nepaci koli peniazom… s akym rozdielom by ste predali teraz vas byt ? neverim ze dan by bola niekolko 10k€…
to aky zisk ste si vypocitali ?

katuskamala1
1. jan 2023

Nie za rok, ale az ked sme si zalozili rodinu mi začala chybat ta moja. Nie len kvôli pomoci s detmi, ale zacalo mi chýbať len tak ist na navstevu a necestovat tak daleko, stretávanie.. Pri dnesnych cenach nehnuteľnosti by sme sice predali kralovsky ale aj tak kupili.. A nebolo by to podla nasich predstav. Plus starsie vacsie dieta uz nechce odist, ma tu svoj zivot.. Tak sme uprednostnili detsku radost pred nasou a ked budu deti velke, a my nasporime, kupime si v domovine chatu. Kebyze nemame deti, vraciam sa blizsie k rodine.

jjanulienka
1. jan 2023

Keď vydokladujes blocky, že ste v tej nehjutelnosti niečo urobili odráta sa Vám to, plus potom treba ale zaplatiť aj zdravotku.
Ja som bola tiež rok nešťastná keď sme sa presťahovali do inej mestskej časti ale potom som si tu našla priateľov a už by som odtiaľto nešla.

h2o2
1. jan 2023

Daň z predaja platíš keď ho chceš predať do 5 rokov za viac než ho kupila. Ak si zoženies blocky že si don investovala predať ho môžeš alebo ho predaš v rovnakej sume. Ja tak plánujem predať pozemok.

autor
1. jan 2023

No, my sme kupili holodom tesne pred zdrazovanim za 175. A tolko isto cca sme potom vrazili do komplet zariadenia, dvor, zahrada, bazen, ploty, brany, zahradny dom sme stavali, sklep,..

Dalsi problem je, ze sme to robili tak - aby sme usetrili. Bez blocku, na firmu... - nasa chyba, ale naozaj sme tomu verili.

Prestahovali sme sa z BA do mensieho mesta - blizsie k rodine. Paradoxne sme s nimi ale ovela menej, ked byvame tu. Predtym sme chodili na vikendy, cely cas u jednych alebo druhych rodicov, teraz sme radi, ked ich vidime jedno poobedie za dva tyzdne. Nemame na okoli ani mladych susedov.. chybaju nam tu sluzby, moznosti travenia volneho casu,..

Financie dalsie moc nemame, kedze mame hypo na dom plus takmer vsetko z predaja bratislavskeho bytu sme vrazili sem..

Takze tak sme dopadli 😀

veselo_neveselo
1. jan 2023

Musis si len zvyknut. Rok je kratka doba, doteraz si bola zaneprazdnena, tak si si nestihla akoby uvedomit vsetky zmeny, ale to pride.
Predpkladam, ze kvoli niecomu ste sa tam stahovali - ci to bolo jedine kvoli rodine? Akoze, aj s tym sa da cosi robit. Navstevy planuj - necakaj ze budu spontanne ako kedysi, ta doba je prec. Proste kazdy utorok o 3 idete k babke na kavu 🙂
Mate bazen, zahradu - skuste byt vela vonku. Teraz je zima, tak sa neda, ale v lete to zas bude super, a si uvedomis aku vyhodu to ma. Asi aj do prirody to mas blizsie, tak sa zoberfe a chodte co najviac.
Ak chybaju kamosky, tak sa zapoj do miestnych aktivit, alebo pohladaj nieco co by ta bavilo. Ak treba, tak aj byvale kamosky mozes navstivit.

zuzanka.zuzu
1. jan 2023

a aj by ste ho za toľko predali? 2x175 -niečo od čoho bločik máte -daň = zostatok cca 300 000 a za to vieš už niečo kúpiť aj v BA... len sa vám už proste nechce 😉 je to úplne pochopiteľné, no reálne vieš už v lete maľovať a sťahovať sa keby si chcela.

lenkadenisa
1. jan 2023

Buď rada, že ste nešli na nejakú zasratú dedinu, ako som išla ja. Ale my sme inú možnosť nemali. Len ja som si dodnes nezvykla na ten šok prechodu mesto - dedina.

liusa82
1. jan 2023

my rovnako.Síce nelutujem odchod z bytovky ale odchod do tohto domu kde práve sme.My sa budeme sťahovať kvôli lokalite.Kdežto ked sme tu boli na obhliadke tak prešlo hádam jedno auto za 10,15 minut.Mysleli sme si že bočná ulička na dedine nie hlavná ulica tak že nebude to tu také rušné.A či nám nechodia pod oknami každu chvilku autá.Mňa ide šlaktrafiť.Tak sme sa rozhodli predať to.Ja kašlem celú daň aj keby to malo byť neviem kolko háda tu nebudem teraz 5 rokov vyčkávať a ideme mimo dediny a zástavby na samotu.Dalšieho suseda máme až o 1 km dalej a tam je tak ticho ako v hrobe.A nie je to taká samota že tam nebudeme mať signál alebo čo ale pekne moderne urobený dom.Akurát bez susedov a cesty.

maranta_leuconeura
1. jan 2023

My sme sa prestahovali v BA do okrajovej stvrti, ale od zaciatku to berieme tak, ze sa mozeme zdvihnut a odist po piatich rokoch. Asi to aj urobime :D no na druhej strane, je tu normalna obcianska vybavenost aj spoje MHD, zas nesli sme na koniec sveta. Satelity okolo BA su najhorsie, ziadne vyzitie, ziadne sluzby, ziadne skolky, bez auta sa nepohnes...

Dom mozete aj prenajimat, akurat je pravda, ze druhu hypo vam zrejme nedaju, takze jedine ze by ste za tie peniaze z prenajmu byvali vy v podnajme v BA. Nic neziskate, ale ani nestratite. Predate potom. A mozno je to len obdobim, v lete je dom zas o niecom inom, zahrada, grilovacky, bazen...

zuzinabila
1. jan 2023

Hovori sa,ze zvyknut si na nove miesto trva tak 2 roky.nechaj tomu cas.ak si nezvyknete,potom budes riesit

katuskamala1
1. jan 2023

@liusa82 nevravim, ze sa to moze stat i u vas.. Ale my sme tiez takto par rokov v tichosti zili, 1sused a uz len polia, zvery, tma, úplne carovne tiche miesto. Nik tu nebude stavat, to je uz nerealne vysporiadat. No. 6rokov. A vyse 60 domov nam nahradi to carovne ticho....

liusa82
1. jan 2023

@katuskamala1 nestrašte ..šak potom odídeme znovu na nejakú dalšiu samotu ak sa tak stane mne to problém nerobí takto presidlovať 😀 hádam tam len niekolko rôčkov pobudneme v klude🙂to je môj sen takto bývať prakticky od decka aj ked som vyrastala v byte.Isť do civilizácie len ak ja mám náladu na ludí.Inak bývať v tichu

pipistrel13
2. jan 2023

dom darujte niekomu komu mozte verit a nasledne ho ten moze predat bez zaplatenia dane

slniecko5
2. jan 2023

@liusa82 fúha, tak to obdivujem, že chcete ísť dobrovoľne do samoty. My sme sa presťahovali na dedinu z mesta nedávno a moje deti po ulici naháňajú kamarátov😀😀, vôbec nechceme žiť izolované, to by bol pre nás najväčší trest naozaj. Naopak, budeme robiť čo je v našich silách, aby sme si našli priateľov čo najskôr. Moja predstava dobrého života je na terase s kávičkou, vinkom a veľa ľudí pokope🙂.

slniecko5
2. jan 2023

Inak toto by bol asi jediný dôvod, keby sme nemali dobré, alebo žiadne vzťahy naokolo, že by sme sa vrátili do mesta. Nechcem a neviem tak žiť.

zuzinabila
2. jan 2023

@slniecko5 cudovala by si sa,ale my sme pri lese,trúfam si povedat,ze to ma parametre polosamoty-ticho pri lese mimo cesty,minimum susedov,obrovsky lan pozemku atd🙂nase decka si nevedia vynachváliť.to neznamena ze nemaju kamosky,ved s kamoskami nie su aj tak cely den a ked chcu byt,skocia si do mesta(busom par minut a ziadne zapchy ,čiže ako v ramci sídliska)🙂vobec ich to nezabija a do bytu by sa uz nevratili.priatelia z mesta nas vyhladavaju prave kvoli tej polohe domu😁maju pocit,ze su na dovolenke v horách.robia "rezervácie" na navstevy u nas na leto uz teraz🤣cize kavicku na terase a vinko s priatelmi mozes mat kdekolvek.je to len o uhle pohladu.hovori sa ze nie okolnosti su v zivote dolezite ale tvoj postoj k okolnostiam😉

slniecko5
2. jan 2023

@zuzinabila ale veď každá rodina je iná. Ja to nikomu neberiem🙂. Ale pre nás sú vzťahy so susedmi veľmi dôležité, tak sme žili aj v meste a máme túžbu o to neprísť. Snáď sa to podarí.

slniecko5
2. jan 2023

@zuzinabila ale je fajn, že ste spokojní, tak to má byť👍. Proste každý sú musí určite tie priority, ktoré pre bývanie potrebuje. Ja dúfam, že do leta budeme zaklimatizovani a hluché obdobia leta, keď nebude program, budú deti tráviť vonku s novými kamošmi. Pre mňa to bola vždy obrovská pomoc počas prázdnin. Nezvladam robiť program celé dni a ich nebude baviť chodiť do lesa samých, to mi je jasné už dnes.

zuzinabila
2. jan 2023

@slniecko5 jasné, len prečo toľko negativizmu v príspevku?že by to bol pre vás najväčší trest?😉 možno by si bola prekvapená... preto som aj uviedla svoj pohľad.

liusa82
2. jan 2023

@slniecko5 Mne ani nejde tak o to odrezať sa od ludí ale skôr od tých zvukov.Hlavne áut.Mne napr kosačka alebo pílenie nerobí nič tie dedinské zvuky,ale tie autá.To sme ozaj nečakali že skoro na vrchu dediny kde je ešte jedna ulička za nami to bude takéto veselé. A dole na hlavnej tých ludí ozaj lutujem ale tam by som nikdy nekúpila vedome dom a pritom stále tam niekto kupuje.Aj teraz tam jedny prerábajú.Ja tu napríklad ani nevidim ludi chodiť pešo.To je tu ako po vymretí.Všetko to len nasadne do auta a potom to vyzerá ako vyzerá.Síce sme tu od jari od mája cca ale už by som utekala najradšej😀V lete som mala len na vetračku otvorené okno,lebo ked ho rozčapíte dokorán normálne cítim benzin a smrad v kuchyni a v obývačke.Ešteže spálne máme otočené do záhrady.Ale aj tak to počujem.Ale aspoň necítim.To som potom mohla ostat rovno v meste pri bytovke.Už ani dediny nie sú to čo volakedy.Každý nech si býva tam,kde sám uzná za vhodné a kde je mu dobre🙂

liusa82
2. jan 2023

a vela vecí človek zbadá až za chodu ked už býva..čo to z tej chvílkovej obhliadky.To si často ani nevšimnete alebo neuvedomíte