Keď sa posunieš nie z múdrosti, ale z hlúposti

astronaut321
26. sep 2024

Keď urobíte takú veľkú životnú chybu, že si to človek nedokáže ani priznať pred sebou, poučíte sa z tej chyby, naberete silu a zrazu sa začnete v živote posúvať, je to posun z hlúposti alebo nutnosti, že ste tu chybu museli urobiť?. Totiž jeden pohľad je, keď sa na seba dívate skepticky a druhý pohľad je, keď sa sústredíte na svoje šťastie. Aby som sa posunul, tam kde som mal, potreboval a chcel, tak som musel totiž niekoho obetovať. Stojí ten posun za to? Je nevyhnutný? Je osobné šťastie dôležitejšie ako šťastie blízkeho človeka? (zvlášť keď ten blízky pracuje len na vašom šťastí, nie na svojom) On to potreboval a aj ja? Je možnosť, že by sme sa niekedy v budúcnosti s tým človek ešte zišli? Potrebujem pohľady, názory, rozoberte mi detail, čokoľvek, akýmikoľvek slovami je pre mňa užitočné a budem veľmi rád. Ďakujem <3

moonlight1210
27. sep 2024

@astronaut321 no tak sem s konkretnou situaciou, co riesis, lebo toto vagne tancovanie okolo k nicomu nepovedie.
Moze sa len polemizovat a teoretizovat, a nakoniec aj tak vytiahnes, o co vlastne realne ide, lebo bez toho sa nikam nepohnes.

Tak sem s tym.

barka1
27. sep 2024

@astronaut321 v rovine teoretickej je toto tazka filozofická debata. A taká ta pravdepodobne neuspokojí. Ale však skusme to.
Tvoj život si ty sám, nikto iny v nom nie je. Takže by si mal pozerat hlavne na svoje šťastie. Samozrejme, ze to neznamená byť sebecky, ubližovat pri tom ludom alebo si budovat šťastnu buducnost na ich úkor.
Ale nechat zo svojho života odist človeka, ktory ta nejako zvazoval, dusil, vysával, aj ked to robil z lásky a s dobrým umyslom, je podla mna v poriadku.

harrisson
27. sep 2024

Každá chyba by nás mala posúvať dopredu a zároveň by tvoje osobné šťastie nemalo nikomu ubližovať. Napíš viac o co ide...

astronaut321
autor
27. sep 2024

@moonlight1210 Ja potrebujem trochu zmeniť vnímanie veci alebo jej podstaty, nie tancovať okolo toho čo bolo. Odpovede typu, či sa dá posunúť keď chyby vyhľadávaš a podobne. Chcem mať hlavne k tomu objektívny postoj, preto som chcel názory.

evazhoufova
27. sep 2024

Presun sa z hlavy do tela.

rorino
27. sep 2024

@astronaut321 ak si nevieš priznať chybu sám pred sebou,tak sa z nej nepoucis,to si odporuje A ak niekto pracuje na šťastí toho druhého viac ako na svojom,to je tiež blbosť,pretože človek musí byť v prvom rade šťastný sám,až potom môže robiť šťastným iných ľudí.Ale ty sa pýtaš na ten posun.Mozno bez tej chyby by si sa nikde nepohol a tá osoba o ktorú si prišiel mala byť v tvojom živote Ken určitý čas.Ale všetko je to len také možno,a ako ti už napísali podľa tvojho filozofického príspevku aj taká debata.Aj keď si neviem predstaviť ako vyhľadávač chyby.Skor asi Jonas tak,že robíš chyby....

moonlight1210
27. sep 2024

@astronaut321 skor myslim, ze ty uz vies, co chces. Ale nie je to uplne koser, tak hladas odobrenie, aby si sa povzbudil.

astronaut321
autor
27. sep 2024

@moonlight1210 To je ďalší uhol pohľadu. Problém je, že nemám na túto vec ucelený názor, lebo je to vec, ktorú musí človek zvažovať, ale vôbec som nevedel podľa čoho to mám posúdiť. Ale to, že hľadáme odobrenie na ťažké rozhodnutia, je tiež dôležitý point.

grof_monte_christo
27. sep 2024

@astronaut321 Keby si ozrejmil, o co ide, celkom zaujímavá debata to mohla byť.

janickacrazy
27. sep 2024

@astronaut321 tak ale napíš aspoň oblasť, o ktorú ide, či je to práca, vzťah, lebo takto je to len také filozofovanie. Napríklad keď ma niekto zlý vzťah s partnerom, tak ak dokáže odísť, začne si vážiť sám seba a neskôr si nájde dobrého partnera, tak ten vzťah predtým nebola chyba, ale proces učenia, že takto to nechcem, nabudúce sa tomu vyvarujem. Čiže sa tým posunies.

mrkvicka060
27. sep 2024

hmm, no aby toto nebol zas nejaky manipulativny "genius", co ublizuje ludom kade chodi (a najma najblizsim, co ho najviac miluju). a teraz potrebuje odobrenie a podporu od cudzich ludi na fore, ze vlastne MUSEL OBETOVAT niekoho kvoli tomu, aby sa on posunul. Presne take zahmlievanie, nepovie o co ide iba sa neurcito mota v nejakej filozofickej rovine a podla komentarov bude pridavat kusky pribehu, aby sa hodili do konceptu.
autor naco sem pises, ked sa nevies vyjadrit konkretne k tomu, co chces? co cakas, ze na tych par viet bez kontextu ti co kto poradi?

anketkarka
27. sep 2024

Iný človek pracuje len na Tvojom šťastí a Ty si ho akoby obetoval? Neviem si predstaviť, čo znamená obetovať človeka. Nahovárať si to môžte, že len pracoval na Tvojom šťastí. Je to len vec pohodu. Ľudia na sebe pracujú cez vzťahy. Takže aj Ty aj ten druhý človek na sebe pracoval, aj keď sa to nezdalo. Zažili ste si obaja to čo ste potrebovali. Len ide o to, kto sa z toho ako poučil.

astronaut321
autor
29. sep 2024

@mrkvicka060 Natrafila si na niekoho takého? 😕

mrkvicka060
30. sep 2024

ja chvalabohu nie, ale poznam podobneho.
najma mi udrelo do oci ze na zaciatku hovoris, ze si urobil najvacsiu chybu v zivote, ale postupne to uz opisujes ako, ze si musel nieco urobit v zaujme toho, aby si sa posunul kam chces 🤷‍♀️ tak bola to teda chyba ci nebola?
tak ak si normalny a nemas potrebu len nieco maskovat, tak si ujasni myslienky a nekvakaj o blbostiach. lebo takto sa ako clovek nikam neposunies.
aj taki o ktorych pisem len kvakaju a mlzia a nakonci vlastne nic nepovedia, len to cele nechaju vyznievat tak, ze ak aj urobili nieco zle a niekomu ublizili, tak vlastne to nebolo nic zle, lebo to bolo pre "vyssie dobro" vsetkych samozrejme, a oni su ti silni obetavi samaritani. proste za kazdu cenu si nejakym sposobom obhajit, sam pred sebou aj ostatnymi to, ze ublizujes a este zo seba urobit nieco viac. 🤷‍♀️

astronaut321
autor
3. okt 2024

@mrkvicka060 to je presne to, čomu nerozumiem a čo z toho človek vlastne má. Akoby toho človeka niekto zatvoril do pivnice a povedal mu, že pokiaľ tu je, tak sa nikde nepohne. Hlavne, že sú to ľudia úplne voľný ako vtáčiky a sú neštastný z vlastnej hlúposti, ktorú si buď neuvedomujú, alebo ich ego si to odmieta pripustiť. Tak ublížia niekomu druhému, tým že celú vinu zvalia na neho, zašlapú a odkopnú preč.