Keď platí muž

22. mar 2023

Ahojte,
Toto bude zvláštna téma, ale mám problém si nechať zaplatiť od muža, hoci len kávu.
Keď idem na rande, stále vytiahnem peňaženku prvá, lebo sa proste cítim strašne trápne keď platí niekto iný. Neviem si proste pomôcť, cítim sa potom zle a ako “zlatokopka” (aj keď to vobec nie je pravda). Príde mi milé, keď zaplatí muž ale mám čosi v sebe, kde v moment platenia som proste rýchlejšia.
Poradte, co s tym

aeruginosa
22. mar 2023

Mam to podobne. Vzdy sme sa vedeli dohodnut, ze raz on, potom ja, aby sa nik necitil nekomfortne.🙂

denissi
22. mar 2023

to poznám, na prvom rande s terajším priateľom som zaplatila ja 😂

marcellka32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barborachors
22. mar 2023

Džentlmen dámu zastaví a nedovolí aby platila. Zvysok si domysli. Ja osobne by som nebola s takým co ma nechá na prvom rande platit, zlatokopka-nezlatokopka.

akiana
22. mar 2023

Citis sa tak, pretoze v dnesnej dobe spolocnost (a hlavne muzi) vobec nema ochotu robit nieco s tym, ze zeny zarabaju menej na rovnakych poziciach ako muzi, ze "zenske" zamestnania, aj ked vyslovenie drzia spolocnost pokope, su cenene ovela menej, ako tie "muzske", ze zeny maju mensie sance na karierny postup. Na druhej strane sa spolocnost (a hlavne muzi) ide pretrhnut, kto nam skor vynada do zlatokopiek za to, ze si nechame od muza, ktory viac zaraba, ktory ma lepsie karierne sance, ktory (spravidla) nejde na matersku a ktory maximalne profituje z tejto situacie, zaplatit kavu.

Ber to takto - kolko si ty minula na saty, topanky, vlasy, sminky, vonavku, alebo cokolvek ohladne vizaze predtym, ako si isla na toto rande? Myslis, ze by si mu imponovala (predovsetkym na zaciatku vztahu) keby si dosla v teplakoch, rozcaptanych 100-rocnych topankach, rapava a s mastnymi vlasami? Asi nie. V prepocte ta teda toto rande stalo ovela viac, nez jeho.

Ked som este bola nezadana vo faze randenia a akykolvek muz co i len naznacil, ze by som mala za cokolvek platit ja, dobre, ale potom bol velmi prekvapeny, ze uz som sa nikdy neozvala.

liljana
22. mar 2023

Vies, ako sa hovori, ani muzi neka.aju peniaze. A tiez nemaju chut absovovat 5-10 krat prve rande za 50-100 eur a uz sa viac nestretnete. Platte na striedacku, dvakrat on, raz ty. A kym nie ste spolu vazne, nechodte na spolu na drahe miesta na jedlo. Proste kava, zmrzlina, zakusok, radler,... Jedine, ze pozve a aj povie, ze plati.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
22. mar 2023

A platíš teda za seba, alebo celý účet za oboch?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
solange7
22. mar 2023

Je normalne prijat pozvanie. Ak povie ze to zaplati on, tak podakuj. Ovela trapnejsie vnimam ak niekto pozvanie nevie prijat a dotahuje sa kvoli jednej kave.

lb1984
22. mar 2023

Neviem ci je to dobou .... ja som rok narodenia 84 a nikdy sa mi nestalo aby som platila ja na rande aj keď som chcela nikdy mi to nedovolili. 🤗

simca06022011
22. mar 2023

Ono vies, je to aj akesi vsugerovavane spolocnostou. Chlap nieco zaplati a hned zena je zlatokopka, dostala dar od neho drahy, je zlatokopka a pre peniaze to robi atd atd.. Ak nechces vyzerat takto a myslis, ze by to mohlo tak byt brane, tak to otoc na zart, alebo uz predtym ako idete to vytiahni, akoze "pozyvam" dnes ja? Alebo pozyvas ma.. pripadne pri platbe, ze ja v pohode zaplatim svoje/tvoje/nase... a nechaj ho nech povie co a ako a nie preteky po tom ako pristane na stole ucet, aby si rychlo platila... Pre priklad moj chlap by sa iste urazil keby som vytiahla penazenku, to neexistuje u neho, ani u jeho otca... prost eto su staromodni chlapi. Zase ex by sa nechal pozyvat kdekym vsade, len aby mu na chlast s kamosmi ostalo viac...
Fakt je, ked na to nema, neberie zenu tam kde to nevie zaplatit... a na kavu hadam ma :D a ked ta pozve, tak je to pozvanie.

beata_k
22. mar 2023

@akiana A este mi povedz preco by muzi mali mat ochotu riesit kolko zarabaju zeny? Ved to je uloha zeny riesit to. Nikto zenam nebrani ist za sefom a ziadat vyssi plat. To je take....dajte nam. Ved nieco v praci dokaz a chod si pytat viac.

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akiana
22. mar 2023

@beata_k Myslim to skor tak, ze ake je nastavenie spolocnosti. Skus sa s nejakymi muzmi bavit o tychto problematikach, a 99% ta da dole, ze to nie je pravda, ze si hystericka, ze sa mas viac snazit, atd. Ja nechcem od muzov, aby riesili moje problemy, ale minimalne by mali byt otvoreni normalnej komunikacii. Pretoze ak je sef muz napriklad, a neveri ti, ze dokazes urobit nejaku ulohu, pretoze "zeny su iracionalne a nelogicke" (ano, vola sa to gender bias a je to velmi realny problem), tak sa nikam neposunies pri sebavacsej snahe, nieco vyriesit.

hopsadobrandejsa
22. mar 2023

Nooo a mozno aj pre temy ako tieto potom existuju temy kde sa zeny vypytuju kde su vsetci normalni chlapi.

Normalny chlap si precital tuto temu a vzial nohy na plecia.

Plati ten kto pozyva....tak to diktuje spolocenska etiketa. Ziadne "on je chlap, je to jeho povinnost platit". Tohto prava ste sa dievcata vzdali ked ste ziadali gender equality. Nemoze clovek ziadat rovnopravnost a zaroven diktovat si podmienky...to co za system? 😀

To mna ked zena pozve k sebe tak to si mam akoze doniest zrnkovu kavu a kolace lebo to je moja povinnost sa postarat?

Uz asi chapem preco sa dnes chlapi zasivaju....takyto self-entitlement tolerovat, s tym by som mal dlhodobo problem.

akiana
22. mar 2023

Inac vzdy sa totalne smejem, ked sa zlatokopkami ohanaju muzi, co maju tyzden pred vyplatou dokopy 8€ na ucte, akoze kamo...co bude konkretne u teba taka zlatokopka kopat?

Inak taki sa vzdy ozyvaju najviac 😀

lb1984
22. mar 2023

Ja k tomu ešte dodám jedno moja teta je ročník 1939. Keď mi ona rozprávala ako jej vtedy dvoril jej budúci manžel. To bolo tak nádherne 💖 ja som to nikdy napr nezažila, teraz osobne co čítam tie články na nete a podobne asi by som ani randit nechcela a ani by som asi nevedela ako. Mam taky pocit ze sa všetko akosi zrovnopravnuje v nesprávnych situáciách. Ja neviem možno mám v podvedomí to co bolo v mojej mladosti - ak má muž chce musí si ma získať pozornosťou, tolerantnostou a galantnostou. Tym ze zaplati muž na rande vo mne evokuje ze sa nemusím starať ja, že je voči mne pozorný. Ešte teraz sa smejem keď si spomeniem ako sme boli na oslave, šli sme domov s dcérkou a priateľom a jeden fesi priateľ mojej sesternice mi pomohol obliecť kabat, otvoril mi dvere na aute no čo ti budem hovoriť som sa cítila jak kráľovná 🤣🤣🤣😍 a ten môj tam na to pozeral ako puk.

h2
22. mar 2023

@akiana Podľa teba by mal chlap platiť na rande preto, že muži zarábajú na rovnakých pozíciách viac, ako ženy? 🤔 Podľa tohoto vzorca, keď by teda muž pozval na rande ženu, ktorá zarába viac, ako on, mal by od nej chcieť, aby platila ona? Muži platia, lebo oni zvyčajne pozývajú ženu. Oni chcú, aby s nimi niekam išla, strávila s nimi čas. Ak to obnáša nejaké jedlo, alebo pitie, tak to ten muž zaplatí, lebo on to navrhol. Toto sa týka najmä prvého rande. Neskôr, keď už spolu chodia dlhšie, nie je nič nezvyčajné, keď mu to žena vráti a pozve zase ona jeho. No a keď už spolu žijú a majú spoločné peniaze, tak je to už úplne jedno. Sú tu názory, že gentleman by nemal nechať ženu nikdy platiť. Ale ja si myslím, že keď ten muž vidí, že žena zaplatiť chce, aspoň občas, lebo je napríklad taký typ, ako autorka, že sa necíti dobre, keď za ňu muž stále platí, tak by jej to občas mohol dovoliť.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
22. mar 2023

@akiana Myslim, ze vtedy bol prekvapeny ale s odstupom casu bol rad, ze si sa neozvala. Vela ludi zabuda, ze vztah je taky, kde raz jeden taha tu pilku, raz druhy. A nie vzdy iba ten jeden. Potom sa tu zeny divia, ze v 40tke rozvod, lebo druheho uz bolia ruky, ako musis stale sam tahat tu pilu. Potom si povie, ze doma taku ani nepotrebuje, ved aj tak robi vsetko sam.

liljana
22. mar 2023

PS: Neviem preco, ale moja skusenost zo zivota je, ze zvycajne ked chlap rozhadzuje vo velkom na stretnutia s hm hm slecnami, tak je zaujimave, ze mu skoro vzdy uz vacsinou neskor neostava na vyzivne detom. Frajer k novym frajerkam a skupy k detom.

masinka
22. mar 2023

Ja som stara skola, podla mna ma na rande pozyvat chlap a aj na tom prvom rande zaplatit. Na dalsich sa uz kludne mozeme striedat, ale prve rande je taky prvy ukazovatel toho, ci sa bude ochotny starat o rodinu ked bude zena na MD/RD alebo aj tam bude po nej chciet aby isli 50:50.

lenka567899
22. mar 2023

Asi nemáš sebavedomie

gabika0825
22. mar 2023

Nemáš to z nejakého predošlého vzťahu? Že ti muž vykrikoval že platí? Alebo že si nejakého živila? Kamoške toto ostalo z predošlého vzťahu a veru zle dopadla pri tomto poslednom. Využil ju a vytahal z nej peniaze

falbala132
22. mar 2023

tak mna ked chlap vyslovene "pozve" na rande, jasne definuje, ze ma pozyva na veceru, tak mna ani nenapadne vytiahnut penazenku. asi som staromodna, ale toto je podla mna to prave dzentlmenstvo.

pralinka25
22. mar 2023

@lb1984 asi sme z inej doby lebo ja som 81 a v zivote mi ziaden chlap nedovolil na rande platit. je pravda ze sme nechodili do michelinskych restik a ja som si neobjednavala 100 rocne whisky ale aj tak. no doba sa meni. a druha vec je ze mna na rande aj vzdy chlap pozyval. na prve som nikdy nikoho nepozyvala ja. az neskor ked sme uz spolu normalne chodili dlho to uz bolo ine. tazko sa to asi teraz vysvetluje. skratka aspon ja co som poznala chalanov viem ze by som uplne podupala ich muzske ego keby som ich uhanala a volala na rande a dohadovala sa na plateni. aleto tak sa rozobera teraz. vtedy sa to nejak neriesilo. ani sa o tom nehovorilo ani nepolemizovalo. tak to skratka vacsinou bolo a vsetci zucasneny to brali tak ako to je.
ja som tiez zila v dobe kedy boli chlapi vacsinou chlapmi a zeny zenami. chlapi boli ti co dobivali. inak ked tak premyslam ani som nepoznala pripad kedy by niektora z mojich kamosiek oslovila chalana. vzdy to urobil chalan ale zas vedeli sme velmi dobre ako na to ho k tomu motivovat 😀
tiez by som nevedela randit v tejto dobe. a to som teda vo svojich casoch rozhodne nudzou o zaujem netrpela. a inak aj tak sa vacsinou na prve rande chodilo na prechadzku a zasity za rohom alebo stromom si dali nervozne prvu pusu 😂 ziaden sex na prvom rande, ziadny kamosi s vyhodami ziadne kaviarne. kludne sme mrzli aj tri hodiny na vychadzke uprostred decembra v zaveji snehu a drzali sa za ruky. paneboze som staraaaaaaa 😝

akiana
22. mar 2023

@liljana Ved v poriadku, ci je on rad alebo nie, sa uz mna netyka. On ma ine ocakavania vo vztahu, ja zas ine. Tu sa konkretne autorka pyta, ako sa zbavit zlozvyku vytahovat penazenku a prijat pozvanie od muza, tak jej pisem svoj pohlad. Ja som neprisla diskutovat o tom, ci je moj pohlad podla pouzivateliek MK spravny, alebo nie.

akiana
22. mar 2023

@h2 Citaj vyssie