Maminky,moj partner je zasadne proti svadbe a druhe dietatko tiez neplanuje..Je to uzasny muz a otec,len tieto dve veci ma trapia :(
myslim, ze s nim asi nepohnes a nutit by som ho urcite nenutila..a tu asi nikto neporadi, radsej sa porozpravaj s nim a vyjasnite si veci medzi sebou 🙂
pre mna su to dve dolezite veci, a uzasny muz a otec by bol pre ineho a nie mna. Rozpravali ste sa o tychto veciach predtym ako ste mali prve dieta?
Ahoj, nepíšeš, aké "staré" dieťatko máte, aké má dôvody, pre ktoré odmieta oženiť sa a mať s tebou ďalšie bábo... môj chlap sa síce neodmietal ženiť, ale kým sme k tomuto kroku pristúpili, mali sme za sebou 9 rokov "zoznamovania sa". Samozrejme, že mne začali tikať biologické hodiny asi 4 roky pred svadbou a chcela som veľmi mať s ním dieťa, ale on nechcel, vždy vravel, že až po svadbe a podobne. Spracovávala som ho takto celé tie 4 roky, častokrát mi tvrdil, že on deti mať nikdy nechce. A dôvod: vraj mu zoberú veľa z jeho života, že nebude môcť robiť veci, ktoré robí a užívať si peniaze tak, ako chce on. No proste bol maximálne nevyzretý v tejto oblasti, nebol jednoducho pripravený stať sa otcom. Ja som si ho zo začiatku zas nechcela vziať, lebo som strašne túžila po dieťatku a bála som sa, že keď sa zaňho vydám a tento jeho postoj bude pretrvávať, že to aj tak napokon skončí rozvodom kvôli tomu jeho postoju k otcovstvu a že ja ostanem bez chlapa aj bez detí. Chcelo to našťastie len svoj čas, aby vyspel a bol na to pripravený. Tak sme sa vzali a 3 mesiace po svadbe sme sa začali pokúšať o bábätko, podarilo sa nám až po roku. No keď mala malá rok a pol, chcela som s ním mať druhé dieťa, chcela som malej dopriať súrodenca, aby mala s kým vyrastať a v živote neostala sama, keď tu už nebudeme, lebo v našich rodinách nebude mať žiadnych bratrancov ani sesternice. O tom MM nechcel ani len počuť, dôvod: finančná situácia, mali sme malý rozpočet, keďže som bola na RD, ale môj argument bol, že je to len dočasná situácia, že keď pôjdem späť do práce, tak to bude lepšie a okrem toho som si platila aj DNP, takže aspoň pol roka po narodení 2. dieťaťa by sme na tom neboli až tak zle a dalo by sa aj čosi našetriť, lebo materskú by som dostávala oveľa vyššiu, než je môj plat v práci. Ale aj tak ani počuť. Na druhé dieťa som ho takto postupne už len tým, že som o tom neustále hovorila, pripravovala rok, ale veľmi nám v jeho odhodlaní sa na ďalšie dieťa pomohlo 2-mesačné odlúčenie, keď bol vo Francúzsku si privyrobiť a z práce si vzal neplatené voľno. Vtedy mu došlo, ako mu chýbame a keď sa vrátil, sám navrhol druhé dieťa. Podarilo sa do troch mesiacov sa zadarilo. No a teraz už sám splieta čosi o treťom dieťati. Takže toto môj príbeh.😉
no neprijemne. A coho sa boji? Ved riadny zavazok uz ma - dieta. To je ovela vacsi zavazok ako svadba. Ta sa da zrusit vzdy, ale dieta tu bude uz navzdy. Ja nechapem tieto niecie mindraky zo svadby. A nie je to ziaden papier. To su len take chabe argumenty. Tak sa ho psytaj na rovinu ako si predstavuje vase dalsie fungovanie? A co v pripade, ze sa nieco stane, co potom, aka pravna ochrana? Ci prave toho sa boji? Strasi ho snad bezpodielove spoluvlastnictvo ci vyzivovacia povinnost voci manzelke ak by nahodou nastal rozvod? Ako si vlastne doverujete? Poviem priklad, budete spolu rekonstruovat byt, ty do neho vlozis nemale peniaze, to si mas paranoidne odkladat kazdu jednu fakturu co si kupila? Lebo jedine na zaklade takychto podkladov sa viete solidne a spravodlivo vyrovnat ak sa rozidete. A to nehovorim o nehmotnych vkladoch ako tvoj cas, tvoja starostlivost co venujes spolocnej domacnosti.... jo, zadne vratka. Tak sa to nazyva pravym menom, zivot na hromadke. Zadne vratka to su, nic ine. Lebo z manzelstva sa sakra tazsie cuva a preto sa aj zvacsa partneri snazia netroskotat na kravinach len co sa vynoria. Vo volnom zvazku to ide lahsie, ale s horsim dopadom pre jednu zo zucastnenych stran. Tu vzdy taha jeden za kratsi koniec. Ja osobne by som vo vztahu bez papiera ani spolocnu domacnost nezakladala, neexist hypoteku ci investicie do rekonstrukcie ci kupy domu, bytu....toto su sakra vazne veci a potom sa stane, ze jeden zaplace nad dielom ak sa vztah rozpadne. Neda sa dolozit kto co dal a to su uz jo problemy a konflitky. Neni nad to mat vsetko pravne sicher. A kto sa toho boji asi vie preco a pochybuje o vztahu.
Pre objasnenie detailov-mame 5 rocny vztah,od zaciatku si velmi rozumieme..bavili sme sa od zaciatku o detoch aj o svadbe,cize vedela som do coho idem,ale laska k nemu bola silnejsia a mne ostavalo len verit,ze sa jeho nazory casom zmenia a budeme statna rodinka so vsetkym,co k tomu patri...o prvom dietaku sme sa zacali rozpravat po dvoch rokoch vztahu,najprv nechcel,potom,ze neskor a nakoniec sa nam to na prvy krat podarilo 🙂 pocas tehotenstva to nebol ten muz,co hladka zene brusko a nosi jej do postielky ranajky,nevedel,do coho ide,mal trosku strach zo vsetkeho a ja som to tolerovala a chapala..ale zato,po porode sa vsetko uplne zmenilo,je z neho ukazkovy otec,starostlivy,proste uzasny...o svadbe sme stale nehovorili..az teraz v poslednej dobe,ked chodim s malym k doktorovi,ja sa volam inak ako on,vadi mi to..tak som mu nenapadne navrhla sobas,ale on nie,pre neho to nie je dolezite,vraj sa vsetci okolo nas rozchadzaju a este aj jeho rodicia sa rozviedli,ked mal 13rokov...no a nas syncek ma rok a pol a ja som vzdy chcela mat dve deticky hned po sebe,nech si rozumeju,ale on sa vyhovara na finanncnu situaciu,pritom by som dostavala 8 mesiacov dost vysoku matersku,takze by sa dalo aj nieco usetrit a mimochodom usetrene uz aj nieco je a okrem ineho,kocik,vecicky pre druhe babo,vsetko mame..vcera sme sa o tom rozpravali v klude cely vecer,ale skoncilo to mojim odchodom do druhej izby s placom,vraj nam staci jedno dietatko..ja uz neviem :(
Nechcem,aby urobil nieco len preto,aby som bola ja spokojna,chcem,aby sme boli vsetci stastni,preto idem nanho opatrne a do nicoho ho netlacim,len jemne a s humorom naskrtavam temy ;)
mne to pripadá tak,že je stále jednou nohou na odchode,že si necháva pootvorené aj zadné vrátka a váš vzťah nie je taký silný ako si myslíš 😒 je to môj názor a ostáva ti len vyčkať,ale zas si povedz-koľké nemajú ani toľko čo máš ty /dieťa a partner/
@sandra222 viac-menej tie isté dôvody ako u nás. no neviem, možno fakt tiež potrebuje ešte trochu dozrieť alebo ho musí niečo "osvietiť", aby zmenil názor. je to veľmi ťažké, viem, ako sa cítiš, prešla som si tým a som šťastná, že to dopadlo práve takto. držím palce, aby ste to vyriešili k spokojnosti oboch.
to ano,ja si velmi vazim to,co mam,hlavne zdravicko..len preco,ked som zdrava zena a mozem povedat,ze dobra a chapava partnerka nemozem mat veci,ktore patria k rodine?
@sandra222 je mi jasné, že žena takéto veci potrebuje dostať von, inak sa zblázni, veď na to sme tu a na to si tu aj ty, aby si si vyliala nespokojné srdiečko a vypočula si rady či príbehy, ako zatiaľ zaplniť ešte to prázdne miestečko v tvojom srdci, ktoré by malo patriť tvojmu druhému dieťatku 😔
a vieš aj prečo sa nechce ženiť? tušíš čoho konkrétne sa obáva?
@martuska75 on sa neboji materialnych stranok,ved mame spolocny ucet na jeho meno,byt je jeho,takze tieto veci vylucujem,podla mna je to take vnutorne predsavzatie od doby,ked sa rozviedli jeho rodicia..inak si to neviem vysvetlit..taktiez nema strach ani z toho,ze svadba nie je lacna,pretoze ja chcem malinku svadby v kruhu najblizsej rodiny,cize nakladna by nebola..
inac ked sa tu bavime o takych veciach,napisem cerstvy pribeh mojej kamosky : mala som svojim priatelom 11rocny vztah a mali spolu 2rocnu dcerku, rozhodli sa vziat, pred svadbou mali nejake problemy medzi sebou, on bol trosku zmeneny atd, ale nakoniec v pohode, vzali sa..no a 2 mesiace po svadbe bola na sude ziadost o rozvod, on si zacal uz pred svadbou s jej naj kamoskou, ta kamoska bola rok vydata, presne po roku od ich svadby uz boli oba pary rozvedene 😖 ale nie o tom som chcela..ide mi o to, ze kamosku po dvoch mesiacoch po svadbe vyhodil aj s 2rocnou dcerou z ich bytu, kde zili 7 rokov, lebo bol pisany na neho, neostalo jej nic, len jeden kufor jej a jej dcerky..vykrical jej, ze je k nej aj tak milosrdny, lebo ona chudera nic dva roky nezarobila, lebo sa valala doma na materskej a vsetky veci jej kupoval on..predtym, ako otehotnela, si spolocne zariadzovali byt a kedze ona pracovala, tak niektore splatky na zariadenie, tv, umyvacka, pracka, boli pisane na nu, ked bola na materskej, tak ich samozrejme platil on, po vyhodeni z bytu jej nosil domov k rodicom seky, nech si ich plati, musela zrusit dcerke zivotnu poistku, lebo on ju prestal platit a ona nemala z coho..najom za 7 rokov platili spolocne, ale na sude neuspela, kedze o tom nemala nijaky dokaz, ju to ani nenapadlo, ze jej take nieco bude treba..kedze boli manzelia realne dva mesiace, nedostala nic, iba vyzivne, aj to az po roku, kym ich rozviedli..bol to vzorny otec, milujuci priatel, nebol to nijaky tyran ani nic podobne..a stacila jedna kriza a bolo vymalovane, ked si balila veci, tak ju este zbil, riesila ich policia, po rozvode jej uniesol dcerku, chodi po socialke a nadava na nu, ze je zla matka a nevie vychovavat dieta a podobne veci..to je len tak narychlo, co ma napadlo...takze dnes pre zenu zit bez papiera, ked nie je z bohatej rodiny, je velke riziko..kamoska je polosirota, otca ma na invalidnom dochodku, robi v 2 pracach od rana do vecera, aby stihla zarobit na podnajom a zivobytie pre seba a dcerku 😔 a on? chodi si po dcerku aj s frajerkou na novom aute a ta zenska jej nadava, aka je chudera, ako chodi poobliekana atd..a on jej nadava tiez..
@sandra222 ak si istá že je to len obava aby sa váš vzťah po svadbe nezmenil a nerozišli ste sa, tak by mi to bez svatby asi až tak nevadilo. A možno postupne bude mať chuť aj na druhé bábo. 😉 Možno si nemala dať dieťatku jeho priezvisko. Jednoducho ak by chcel, aby bol drobec pomenovaný podľa neho, tak až po svatbe. Ved práve na to takéto inštitúcie vymysleli, nie? Na tom by som isto trvala.
@sofia2008 presne niečo podobné som chcela trošku naznačiť, že je naozaj dôležité čo ho k tomu rozhodnutiu vedie. 😒
@sandra222, prepac, ale byt je jeho, ucet je jeho, a co ty? keby nahodou nieco? ved mozes zostat bez vsetkeho na ulici,uprimne, nechava si zadne dvierka, keby ste boli manzelia byt je v spolocnom vlastnictve atd atd..... skus sa s nim otvorene porozpravat, co citis a ako si predstavujes buducnost, co vsetko moze byt keby.....
my sme mali podobnu situaciu, az raz mu polozila moja kamaratka otazku, a co svadba? nato on muzskou logikou, ale preco? ved sa mame radi a to staci........a ona: a co keby sa stalo, ze mu odidem, co potom...... a o mesiac ma popytal o ruku.......... 🙂, iste kazdy chlap je iny, dovody rozne
@sofia2008 no kedze ho milujem a maximalne mu doverujem,ma ani vo sne nenapadaju taketo scenare,ja som chcela svadbu len kvoli rovnakemu priezvisku a pocitu kompletnej rodiny,ale ako citam,veru treba byt opatrna...len to sa neda predpovedat,zvlast ked je vam s partnerom dobre a lubite sa..
@sandra222 vies, mne pripada smutne to, ze vobec na niekoho treba natlak robit co sa posunu vztahu tyka. To je smutne. Cakat takto mozes aj cely zivot. Nechcem Ti brat iluzie ale....ak stale ma odpor voci zoficialneniu vasho vztahu tak ho bude mat aj nadalej. Nie ste spolu par mesiacov, zeby potreboval este nejaky cas...no neviem, toto ste asi neprediskutovali dostatocne v zaciatkoch. Celkovo ho nejak do vsetkeho treba nabadat, svadba, dieta jedno, druhe...hm...je pekne, ze doverujes a lubite sa, ale treba trosku aj toho pragmatizmu. Lebo len z lasky svet nestoji. To by bola riadne naivna predstava keby to takto fungovalo. Takze, laska, ano ale obozretnost tiez.
ved to do haja, sme zamilovane, zaslepene, verime, ze to bude take naveky, a naozaj nas take scenare nenapadaju, jednoducho, fakt laska je slepa.......... ale rokmi ta laska nadobudne inu podobu ...., drzim palce, nech to dobre dopadne.........
@jabadaba presne,aj ja som si to vsetko predstavovala nie takto,myslela som,ze sam od seba pride,poziada ma o ruku,neskor on navrhne potomka,ale to by som sa nacakala,,je to smutne aj mna to velmi trapi,lebo ja sa pokladam za dobru zenu,vernu,starostlivu,tolerantnu a niekedy si pripadam ako chuderka,ktora mu si prosikat,aby sa vobec minula 🙂 to som zvelicila,ale zdviha sa mi adrenalin 🙂 ked o tom ozpravam,lebo niektore zeny stekaju na chlapa,robia si z nich sluhov a chlap im dobre,ze prsty na nohach necmula...preto mi to pride nespravodlive...
no co k tomu napisat...papier aj v dnesnej dobe je velmi dolezity dokument ale ak ho odmieta tazko dosiahnes svoje.. vyhrazky by asi nezabrali. skuste si spolu vecer sadnut a podebatovat na tuto temu. alebo citi ze papier by ho nejako zvazoval a nedovolil zit aj to je mozne chlapi su ako z ineho sveta potrebuje volnost a svadba by ho nadobro zaklincovala k tebe. asi sa s tym musis zmierit pises je je uzasny tak ti zostava verit ze vas nikdy neopusti..drzim palce