A ani neprispievajú do domácnosti.
Ako ich motivovať, aby už vyleteli z hniezda?
Čo robiť, keď nemajú ani chuť pracovať?
Vyhodiť ich z domu?
Dohováranie ani nadávky nepomáhajú.
Čo by ste robili?
ak by boli ešte aj drzé tak by som im nevarila, neprala, nech sa starajú a prispievajú alebo nech si varia, ale z toho čo si oni kúpia. Mám podobnú švagrinú, mala 23rokov, robota žiadna a rodičia jej ešte aj paušál platili .
Prvy krok zmenit heslo na wifi a prestat platit za nich pausal 😀 varit a prat iba sebe, kym neprispeju...mozno sa oci otvoria..ak nie, kufor pred dvere
Treba dat nejake logicke ultimatum, tri mesiace drahy moj hladaj si pracu a byvanie... zrusit doma wifi (staci zmenit heslo), prestat platit pausal, autobusy, vreckove a hned sa spamataju...proste cisto logicke kroky, co tam dohovarat? Nezaraba - nema peniaze, hotovo...
jedine ultimátum - dať lehotu napr. 2-3 mesiace (zo dňa na deň ju určite nenájde) dokedy si nájde prácu, brigádu...to je jedno - za akúkoľvek hoc aj min. mzdu a popritom nech si hľadá prácu svojich snov. Inak letí z domu.
a doteraz ? zivila si ich ? za co jedia ? skoncili skolu a nebavili ste sa , ze co dalej ? chyba, je , ze v tomotm musia mat deti jasno, uz v case ich puberty, ze nic zadarmo nie je . neprispeje na elektrinu, nech nepozera telku , v chladnicke nech ma svoju policku, kde si bude davat svoje potraviny, a nebude vyjedat ostatnych .......
syn ma 10 , a uz minule si povzdychol, ze este max 10 rokov a bude musiet ist do roboty a nieco si najst, lebo ze neplanuje ist na vysoku. ale ze je rad, lebo uz len 5 rokov a moze ist na brigadu a zacat si setrit na svoje vysnene auto ( viem, detinske ... ale učelné si myslim )
a ja som mala 17 a z brigadnickej vyplaty som domov kupila nakup potravin a tak to bolo , az kym som neodisla z domu , a bola som na seba hrda, ze som niecim prispela.
No ak len nechce pracovať a proste nemá ani žiadnu snahu si nájsť nejakú prácu, tak potom treba dať ultimátum, že buď si nájde prácu a bude čo to aj prispievať, alebo proste môže odísť
ano to odstrihnutie od mobilu a siete je asi najlepsi napad 🙂
@zafir01 wau👏👏👏
Aj ja sa budem snažiť viesť dcéru k tomu, že nič ie je zadarmo.
Autorka, vy s muzom obaja pracujete? Ja som celé detstvo videla rodičov ráno vstávať a odchádzať do práce, poobede z prace. Všetko bolo tak prirodzene a automatické, že ja som nikdy ani neuvažovala ostať po skole doma. To by mi ani len nenapadlo. Dokončiť školu a nájsť si prácu bolo pre mňa automatické a samozrejmé.
Ako dlho mate tento problém? Možno by som tolerovať maximálne pol roka (aspoň brigády a snaha si niečo nájsť musí byť od zaciatku). Dlhšie nie.
Najhoršie je, keď ma doma ešte mama hotel. Navarene, pozehlene, mobil zaplatený a ešte tu daj 50, tu 100.... skus trochu podrobnejšie rozpísať, či sa aspoň snaží si niečo nájsť, a ako dlho?
Ultimatum, a pravidla, a stat si za tym, nepovolit. Poznam to dobre, brat 37 rocny stale u mamy, a este mudri jak radio, robota ziadna, este ani doma prstom nepohne, a ked tak vykrikuje co velkomozny pan vsetko robi 🤦♀️mama sa neozve, lebo sa ho boji.
@wadja fuha tak to je silne kafe ako moze niekto takto zit? Ja mam pracu od 19 takmer stale na nejake male pauzy ale aj vtedy som zila zo svojho nasporeneho a doma som pomahala a robila vsetko sama od seba. Navarila upratala mama niekedy nemusela nic takmer..Uz byvam prec par rokov ale stale pomozem aj nakupim ked treba. Ja myslim ze na chybe su hlavne rodicia v takychto pripadoch
Vyhodit...poznam to...tiez som to pred casom urobila....a to mi syn prispieval z uspor co mal z prace...a zarazu cuduj sa svete...robi, plati si byt a zvazuje kupu vlastneho
Tak neviem ako v dnešnej dobe , ale mňa rodičia od mala viedli k samostatnosti. Vôbec ma nerozceckavali , nedávalo mi všetko pod nos . Od 16 som chodila na brigády . Keď som chcela niečo " nadštandardné" proste nech sa páči zarob si na to . A som nesmierne vďačná svojim rodičom za tento prístup. V 18 rokoch som dokončila školu , hneď sa zamestnala a do pol roka bývala sama .Nikdy som nebola na nikom závislá , nikdy som nedranala od rodičov peniaze alebo drahé dary bola som vďačná za narodeninovú tortu . Teraz mám v živote všetko a budem takto viesť aj moje deti . Mala som v tomto vynikajúci vzor .
Deti mám 3 a ani jedno nechce pracovať. S mužom pracujeme, nikdy sme neboli na podpore. Keď boli deti malé, tak vždy v sobotu sme chodili k babičkám apomáhali čo bolo treba. Aspoň dcéra je už samostatná, tam sa to zlepšilo, ale po škole som ju nemohla dostať do práce, klamala že pracuje a počas "práce" bola niekde vonku, potom prišla domov akože z práce. Vďakabohu sa zmenila, teraz pracuje. U zvyšných dvoch detí je to horšie.
Dať ultimátum dokedy si má nájsť prácu, stanoviť nájom presne ku dňu kedy má platiť a koľko. Ak nezaplatí tak zakázať všetky činnosti v dome. Žiadna telka, wifi, jedlo zo spoločnej chladničky, používanie práčky atď. Ak to nepomôže tak stanoviť dátum kedy sa musí odsťahovať. Je to síce tvoje dieťa ale tým že býva v mama hoteli mu len do budúcna škodíš. Musí sa vedieť o seba postarať a prijať trošku zodpovednosti. Niekde si asi spravila chybu a takto to dopadlo. Ale ak hneď niečo podnikneš tak sa snáď dá dokopy a nakopne sa
A tie zvyšné dve deti ti platia nájom za to že u teba bývajú? Odkedy som skončila školu a bývalá som ešte u rodičov tak som musela každý mesiac platiť nájom. Ak som sa omeškala tak mi to dali extrémne pocítiť. Tak ako je to vlastne u vás?
Nájom neplatia, neprispievajú nijak ani na jedlo. S manželom sme rozhodnutí ísť cestou, že ich jednoducho vyhodíme.
Ved navar iba sebe a muzovi...kupuj mnozstva pre dvoch a budu musiet si ist sami nakupit...a hned zrus pausaly, bez mobilov sa nepohnu
Tak na začiatok nedovoliť používať nič čo je vaše pokiaľ nezačnú platiť. Striktne bez ústupkov. Telefón im tiež platíte vy? Nezaplatiť nech im prídu upomienky. Žiadny internet. Dohodnúť sa na vrátení pokiaľ budú platiť. Skratka im znepríjemniť život nech sa skúsia nakopnúť. K vyhodeniu z domu by som pristúpila až potom keď nič nezaberie
no nevyhadzovala by som nasla by som im izbu na ubytovni a dala termin kedy sa tam prestahuju a hotovo
Jasné, že vyhodit. už dávno si im mala povedať koľko ti majú prispievať a ak nebudu , tak neplatiť im jedlo, paušál, oblečenie, proste nič.
Potom takyto ľudia vyplakavaju za materským, PN, nadávajú na príspevky a v starobe čakajú neviem aky dôchodok.
koľko majú rokov? dieťa by som na ulicu nevyhodila, ale určite by sa stanovili jasné pravidlá a min. brigáda by musela byť (príspevok na stravu, energie) plus hľadať aktívne prácu
Keďže mám ešte relatívne malé deti, mozem len spomínať na svoju pubertu.. ja som teda bola vseliaka pubertacka, hysterická, nepríjemná, problemova.. ale keď som zmaturovala, urobila som si dva týždne pauzu a hneď som šla na pohovor kam má aj zobrali.. strašne moc som chcela pomôcť mame platiť účty.. bohužiaľ moja mama sa mojej prvej výplaty nedozila, celý život sa mi zmenil..
Mala.som 3ch starších súrodencov, čo kým bývali doma hneď po škole prispievali na domácnosť, sami si nakupovali, dodnes si pamätám podpisane potraviny v chladničke - MY sme boli mama, oco a ja študentka, a prvé písmená mien mojich súrodencov mali každý napísané na svojich potravinách.. sami si prali, sami všetko riešili.. všetci začali pracovať hneď po škole, nikto nečakal že mama bude robiť všetko.. a to teda mama nikdy nebola človek čo by nás do niečoho nútila, sama som nemala nikdy nejaké extra povinnosti a často som bola nevďačná a vspurna.. ale nejako sa mojej mame podarilo vštepiť nám že akonáhle dostudujeme, musíme prispievať..
Podľa mňa je to tým, ze mama bola úprimná, povedala svoje očakávania a všetci sme videli ako neuveriteľne ťažko sa jej žije.. oco mal ako 45r mozgovú porážku a tak bol na invalidnom dôchodku, mama sa o neho musela starať a nikdy jej nedali opatrovateľský.. bolo to ťažké a vďaka tomu sme videli že to nie je len tak..
Tym všetkým chcem povedať - tvoje deti zrejme vedia že dostanú, že nemusia a napriek tomu budú obslúžene.. tak ako vždy Radim - úprimný rozhovor, nastavenie pravidiel.. ja na ich mieste by som sa hanbila že žijem, jem a nič nerobím..
Tak toto je sila. Ale nedivim sa, ze takto ziju - uz davno pred tym ako prvy z nich skoncil skolu, mali ste nastavit pravidla. Moji vsetci vedia, ze po skonceni skoly sa budu podielat aj financne, nielen domacimi pracami - k tym som ich viedla od malicka. Ja ked tu citam, ako zeny "nenechaju deti doma robit sluzku" a nezapajaju ich do chodu domacnosti, tak nechapem! A potom to takto vyzera - ked nemaju doma zaidne povinnosti a vidia, ze sa vsetko urobi za nich. Nuz, teraz iba urobit toto:
1) sadnut, povedat, ze maju 3 mesiace na najdenie prace a prispievanie do domacnosti - vydaje rozdel na patinu pre kazdeho clena rodiny - vycisli, kto kolko.
2) Napisat domace prace - nech si ich rozdelia medzi sebou
3) Vypnut wifi, prestat ich financne akokolvek podporovat - iba jedlo, kym neuplynie ultimatum.
4) Nechat ich prat si vlastne veci.
5) Ak nesuhlasia - vtedy a vtedy sa vystahuju. Nemaju pracu? Nezajem, da sa aj brigadovat - Lidl ci Tesco funguju nadalej. Pravidelne upozornit na termin, po uplynuti vymenit zamky.
A zeny - z toho sa poucte a myslite na to, ked nabudce tu niekto bude pisat, ako si deti maju "uzit detstvo" a "nerobit doma sluzku".
asi by som nešla tvrdou cestou, že vyhodiť...skôr tak sa porozprávať, že sú dospelí, že nech prispievajú na domácnosť, sú zdraví, dospelí, majú pracovať a nie sa doma povaľovať...nemôžete ich "chovať" donekonečna.
človek chce dobre a pritom to deťom robíme zle, lebo takýmto spôsobom sa nenaučia ako fungovať, od začiatku treba dať jasné hranice, ja si neviem predstaviť, žeby som ešte bývala u rodičov a teda by ma museli živiť, to je pre mňa nepredstaviteľné
Musia padnúť na hubu, takže vyhodiť z domu. Ale sú prípady kedy ani to nepomôže 😔
Vyhodit z domu..nic ine nepomoze zial..