Každý si myslí, že som hlúpa len kvôli tomu, že študujem trojročný odbor

3. máj 2022

Keď som chodila na základnú, tak mi učenie veľmi nešlo, lebo som mala zdravotné problémy a veľmi veľa som chýbala, tým pádom som nestíhala... Keď prišlo na výber strednej, tak som si dala prihlášku na 4 aj trojročný odbor. Zobrali ma aj na tej 4, ale ja som sa rozhodla pre ten 3.ročný, pretože predsa len budem mat viacej času sa naučiť na tú maturitu a aby to bolo celkovo ľahšie (pôjdem na nadstavbu)... Hneď, ako poviem, že chodím na trojročný odbor, tak ľudia majú voči mne predsudky. Jeden kamarát mi dokonca priamo povedal, že som sprostá a pýtal sa prečo nechcem mať maturitu... Maturitu chcem... Proste ide o to, že furt každý sa potrebuje starať do môjho výberu školy. Aj keď som streamovala na tik toku, tak nejakú chvíľu v komentároch riešili to, že som sa neučila, keď som sa prihlásila na trojročný odbor...

autor
3. máj 2022

Mňa to baví a viem si predstaviť, že to v živote budem robiť, ale ajtak tie narážky ľudí sú niekedy hrozne... Veď hlavne, že nejakú školu budem mať a pôjdem aj na maturitu.....

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
3. máj 2022

mne absolútne nedáva logiku, prečo si si vybrala učňovku a následne chceš ísť na 2r nadstavbu, keď ťa prijali aj na maturitné štúdium, odbor predpokladám rovnaký alebo aspoň podobný. A áno, odjakživa boli učňovky pre ľudí, ktorí bol skôr na manuálnu prácu ako na učenie. Nie je na tom samozrejme nič zlé, nie nadarmo sa hovorí, že remeslo má zlaté dno a hocijaká "len" vyučená cukrárka alebo pekárka zarobí viac ako študovaná pani inžinierka napr. v banke za prepážkou. Každý máme talent na niečo iné, nemôžu byť všetci len ekonómovia, lebo im nebude mať kto tú ekonomiku tvoriť. Len proste tvoje rozhodnutie je zvláštne, nie je pravda, že budeš mať viac času sa pripraviť na maturitu, tak či tak sa každý učí na poslednú chvíľu, keď dostane okruh tém. Nepoznám nikoho, kto by sa na maturitu skutočne pripravoval rok alebo dva.
Na tvojom mieste prehodnotím okruh "kamarátov" - ak ťa niekto nazýva hlupaňou, tak asi kamarát nebude. A áno, dnes, keď pomaly aj na upratovačku treba titul, tak sa väčšina ľudí pozastaví nad výberom učňovky.

mimka1402
3. máj 2022

Tak prečo zdieľaš takéto niečo na tiktoku? Kde je väčšina detí alebo dospelých, ktorí nevedia už čo od dobroty, majú pocit, že za skrytou anonymitou môžu všetko...
Ale ja som síce už na VŠ, no bohužiaľ aj ja mam zatiaľ skúsenosti, že veľa z trojročných mali iné ciele do života či trošku zaostavali.. Ale keď si si to vybrala sama, tak to nerieš. Keď budeš chcieť môžeš to dotiahnuť stále ďalej než niekto s maturitou...No popravde trosku asi rozumiem načo to narážali, lebo si si vybrala ľahšiu cestu.. Kvôli tomu aby si sa mohla učiť na maturitu, ktorá je podľa mňa veľmi ľahká, že hoc na 4ku človek musí prejsť všade, aj keby to bolo na druhý pokus... Možno práve to tvoje odôvodnenie znie v ich očiach, že si trošku jednoduchsia...
Aký máš odbor?

melanta
3. máj 2022

Poznám veľa ľudí s VŠ a sú tak nepraktickí do života, že by im ani 4 červené diplomy nepomohli. Hodnota ľudí je niekde úplne inde, ako v tom, akú školu majú. Alebo či niekto robí upratovačku alebo právnika. Každého človeka si treba vážiť, ak žije poctivo. Si mladučká, časom prídeš na to, že ľudí, ktorí ťa neberú takú, aká si, treba vyškrtnúť zo svojho života. Treba sa obklopiť ľuďmi, ktorí ťa nehodnotia na základe toho, na akú školu chodíš alebo čím sa v živote budeš živiť.

anjelicek26
3. máj 2022

Pozri na co riesis inych lud a este na tiktoku... to je nejaky relevantny nazor?Ty si spokojna, mas zivotne ciele, plany, vies, aku pracu chces do buducna robit, ono by sa dalo vysmiat polke gymnazistov, ze ten plan nemaju a netusia, co zo sebou (a niektori ani po studiu nevedia, lebo tam idu len s dovodu "mama povedala") a skoncia aj tak pri niecom uplne inom . Maturitu na vela povolani nepotrebujes, je ti uplne zbytocna. Sikovne ruky, talent, to sa naucit aj tak neda...

bibina32
3. máj 2022

Nič si z toho nerob, poznám veľa ľudí čo majú len výučný list a sú v práci šikovný: automechanik, murár, vodoinstaleter, dokonca aj majstri. Môj názor je radšej na 3 ročný odbor a potom si dorobiť nadstavbu, ako sa trápiť na 4 ročnom a nezmaturovať. Poznám aj také deti čo zo 4 ročného odboru prešli na 3 ročný, lebo to nezvládali. Takže držím palce a možno si ešte urobíš aj vysokú.

sidicek
3. máj 2022

Tvojmu rozhodnutiu vôbec nerozumiem. Tak chceš mať maturitu, ale vyberieš si školu, kde ju robiť nebudeš. Takže, ak to takto vysvetľujes aj známym a kamošom, tak sa nečuduj, že si tukaju na čelo.

deti95060810
3. máj 2022

ja si myslím že je to tvoj výber, tvoja vec, tvoje súkromie tak nechápem prečo to riešiš s kde - kým a ku tomu ešte aj na nete... ak budeš spokojná ty - nevidím problém v ničom.

masinka
3. máj 2022

Ked si si vybrala sama a si so svojim rozhodnutim spokojna, tak nazor ostatnych mozes mat hlboko vies kde. A nerozumiem naco to kazdemu vesias na nos.
Ale podla toho, ze to riesis s anonymmi na Tik Toku a este aj MK to vyzera ze ani sama nevies, ci si urobila sporavne rozhodnutie.

makova333
3. máj 2022

*Autorka: Poznas tu rozpravku o troch prasiatkach? Lahsia cesta nie vzdy je ta spravna... Kazdopadne, ked uz si sa takto rozhodla, nemusis o tom nikumu hovorit, ani to nikomu vysvetlovat, ani to s nikym rozoberat (okrem rodicov samozrejme). A uz vobec nie na socialnych sietach.

vsauce_
3. máj 2022

Nerieš svoj súkromný život na sociálnych sieťach - bude ti lepšie.
Nikto nemá právo hovoriť ti, kde máš a nemáš študovať. Urob všetko tak, aby si to mala v živote jednoduchšie a jednoduchšie aj pri výbere zamestnania.

mimka1402
3. máj 2022

@sidicek Tiež si myslím, že nevadí nikomu 3r odbor, ale to ako to vysvetľuje skrz učenia a aby si oddialila maturitu tak to by som si i ja pomyslela o tom danom človeku, že asi učenie mu nejde a je skôr manuálne zručný typ než študijný...

cickamon
3. máj 2022

moj super kamarat na ZS mal ciste jednotky, kazdy si myslel ze pojde na gympel alebo aspon priemyslovku, vyhraval matematicke sutaze a on sup za automechanika...jednoducho od malicka vedel co chce robit a nedal si to vyhovorit... pravdu povediac neviem ako dopadol lebo po ZS sme sa uz nestretavali kedze nebol z mesta a dochadzal, ale obdivovala som ho ako to daval s nadhladom aj ked ho vsetci presviedcali ze ma na viac....tiez mam kamosku co ma VS ale spravila si radsej kozmeticky kurz a robi kozmeticku....podla mna nejde o to ako si mudra ci hlupa ale aby si isla za svojim snom a aby si v buducnosti nelutovala a robila to co ta bavi ... takze ak vies ze chces byt trebarz kadernicka, kozmeticka, cukrarka tak trojrocny odbor je ok. ale ak nevies co chces v buducnosti robit je lepsie mat maturitu aj ked v inom odbore lebo ta ti otvara dost dveri do rozlicnych zamestnani, kedze teraz azda vsetky prace co niesu "za pasom" casto potrebuju aspon maturitu

cimage
3. máj 2022

Je to len papier a vacsina ludi robi aj tak nieco ine co vystudoval. Ani VS ti nic nezaruci. Poznam aj predavacku v supermarkete s titulom. Po pravde, ja by som chcela aby moj syn studoval remeslo a nie gympel. Sikovnych ludi je dnes uz malo a su ziadani. Pokial studujes to co ta zaujima, tak super a nikoho si nevsimaj. Mozno bude mat “lepsiu” skolu a mozno aj naoko pracu, ale nemusi ho naplnat a po case vyhori ako to je dnes IN.

petranelkova
3. máj 2022

Moze ti byt jedno kto si co mysli. Ide o to co ty chces dosiahnut, na co sa citis. 🙂

lija22
3. máj 2022

spominam na spoluziaka z vs ( strojarina) najlepsieho z nasho kruzku, ktory mal ucnovku, potom maturita a hviezdil az na vs

luccija
3. máj 2022

Je to tvoja vec.Za čo študuješ?Ty si si vybrala svoju cestu.Mame tu veľa právnikov, psychológov, ktorí si nevedia nájsť prácu a chýbajú cukrári, automechanici, elektrikári, krajčírky, ktorí zarobia lepšie ako niekto na úrade s VS...ja túto honbu za titulmi nechápem.

autor
3. máj 2022

@bibina32 Áno, rozmýšľam aj nad vysokou, ale to sa ešte uvidí ♥️

autor
3. máj 2022

@sidicek Budem ju robiť v tejto škole na nadstavbe

autor
3. máj 2022

@mimka1402 Nejde mi matematika a z nej mám jedine zle známky (trojky), ale zle sa neučím... @bibina32 Presne toho som sa bála, že tam by som nezmaturovala...

autor
3. máj 2022

@luccija Najprv som bola krajčírka, ale veľmi ma bolel chrbát, tak tento rok som prestúpila na odbor aranžér-viazač kvetín a rada by som do budúcnosti pracovala buď ako kvetinárka, alebo aranžérka. Robíme rôzne výzdobi atď

autor
3. máj 2022

Výzdoby*

luccija
3. máj 2022

No veď to je pekná práca plus si môžeš privyrobiť a vyrábať jarne jesenné, vianočné vence, dekorácie do bytu, záhrady.

mell27
3. máj 2022

Maturita nie je až taká ťažká, aby si sa na ňu potrebolava o rok viac pripravovať 🙂 podľa mňa si zbytočne zostresovala. Škola ti úspech v živote nikdy nezaručí, je to iba prostriedok na dosiahnutie cieľa, ....ale nerieš kto čo povie 🙂 aj moje najlepšie životné rozhodnutia boli okolím najskôr skritizované, až časom sa ukázalo, že som dobre urobila 🙂 rešpekt si vybuduješ činmi 🙂

sidicek
4. máj 2022

A to na akú vysokú školu by si išla z odboru kvetinarky? Mne to príde, ze si dosť mimo. Z krajčírky na aranžérku, lebo ta bolel chrbát....

autor
4. máj 2022

@sidicek Do Nitry, mimo nie som ❤️ A áno, prestúpila som kvôli tomu, že sa tam veľmi veľa sedelo a hrbilo pri šijacich strojoch... Myslela som si, že to budem zvládať, ale bola to fakt bolesť...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kittykat22
4. máj 2022

ber to s nadhladom. Ked budes chciet maturitu si mozes kedykolvek dorobit. Ze ti nejde matika? das si doucovanie 🙂 dolezite je, ze dokoncis skolu, najdes si uplatnenie a co bude dalej je na tebe. Ak budes mat zaujem mozes vystudovat este 2 vysoke skoly neskor v zivote, alebo 3x zmenit smer. Pokial zdielas na sietach svoje rozhodnutie vzdy sa najdu ludia ktori ti napisu svoj nazor ako mas zit svoj zivot. Keby si dala 100 rozhodnuti tak 100x sa najdu ti, ktori ti budu pisat ze to tak nie je dobre. Poradila by som ti, aby si zdielala skor neutralne prispevky - napriklad svoju pracu. Nielen ze sa zviditelnis, najdes mozno novych buducich zakaznikov a okrem toho ze budes na sietach si robis aj karieru. Drzim ti palce, nech sa ti v skole dari 🙂

autor
4. máj 2022

@cocolino234 Je tam Slovenská poľnohospodárska univerzita