hojte, môj muž pracuje pre svojho otca aj s bratom a každý deň chodia spolu jedným autom do práce a z práce. Nikdy neviem kedy končia, lebo robia viac menej fušky a podobne. Ide o to, že svokor dosť pije a má potrebu sa každý deň zastaviť v krčme, ktorá je im každučký deň v ceste...bohužial. A tak manžel či chce či nechce "musí" ísť do krčmy tiež. Samozrejme vždy musí byť niekto šofér, a kedže svokor "nevie" byť šofér takmer nikdy strieda sa moj muž s bratom. Nemôžem povedať, žeby keď nešoféruje prišiel ožratý to nie dá si pivo možno dve, ale viete ako to v krčme chodí keď mu objednajú tvrdé tak určite neodmietne a mne to vadí. Som zástancom príležitostného pitia čiže cez oslavy, rodinné stretnutia, narodeniny, zábavy a podobne a vtedy mi nevadí keď robím šoféra napríklad ja a doprajem mu nech si dá.Ale len tak si dať tak to neznášam. Vadí mi to aj preto, lebo keď sme bývali v paneláku v meste, nepotreboval sa každý deň zastaviť v krčme bolo to skôr výnimočne, a vtedy aj chodil sám autom takže cestu domov nemal s nimi. Lenže teraz sa sťahujeme do dediny,kde bývaju aj oni prerábame dom ktorý sme bohužial dostali darom a ja začinam ľutovať, že sme sa tam rozhodli bývať. :ZZ: druhá vec ktorá mi na tom celom vadí, že keď si nárokujem na neho čas nikdy ho nemá, lebo musí robit na dome co chapem a som rada alebo je unavený co tiež chapem ale vie ma roztrhnut že si nájdu každy den na minimálne hodinu byt v krcme, ale na mna tolko casu nema aby sme spolu robili aj nieco ine okrem vecerneho pozerania tv a spania. My spolu nenakupujeme, nevarime,deti nosim ja do skoly, zo skoly, o vsetko sa staram ja, nejdeme spolu na veceru, na kavu...to az ked velmi kricim a vybojujem si to. :evil: Vzdy sme si planovali ako budeme spolu chodit nakupovat,na hriby, ale teraz?? Uz nema co poriadne na seba ale povie ze nema cas si ist kupit nieco nove!!!povie že aj tak je cele dni v monterkách :blink: Proste nerobime spolu nic. A ja som toho nazoru ze ked ma cas sa kazdy den zastavit v krcme mal by mat aj cas na to aby sme spolu niekde vybehli, alebo nevybehli ale robili nejakú činnost spolu len my dvaja. No neviem aky mate na to nazor vy, aku radu by ste mi dali, ale budem vam velmi vdacna za kazdu pomoc. Ďakujem
a este by som pripojila jednu otazku.....co je podla vas ako manzeliek norma ako casto si vas muz vypije, teda co je pre vas znesitelne rata sa aj pivo dakujem
no mne by to vadilo....co je moc,to je moc...
Ahoj aj my sme toto mali, ze moj mm nemal na nas cas ked sa staval dom, cely tyzden na tyzdnovke, a sobota nedela na stavbe, ale nikdy nepil . No mne by vadilo keby mi mm chodil do krcmy, moj nechodi vobec ani na jedno pivko a ked tak len s nami ako rodina ideme. Mozno ked dorobite dom, tak sa to zmeni, ale skus sa s nim porozpravat ze Ti to vadi.
to je ten problem, že on už nevidi nic na tom zle, ked sa po robote kazdy den tam zastavia, ale na druhej strane viem, že by vedel byť bez toho, keby tam nie je ten svokor. Aj som mu uz hovorila nech ho tam necha a nech ide domov, ale on ho vzdy ukeca ze ved len na chvilku lenze uz ked tam vkrocia a tam plno "znamych" z dediny nikdy to nie je chvilka. A mojmu drahemu to asi vyhovuje, a zacina zdielat nazor svokra ze po robote je to normalne!!! Viem že problem nebude tak celkom vo svokrovi ale v tom ze moj muz si pripada byt papucom, a aj vlastny otec ho tak nazve keď odmietne navštevu krčmy.
Ja by som to nazvala "PRILEZITOST ROBI ZLODEJA" Mne môže byť jedno čo si robí svokor, len chcem aby moj drahy pochopil, že to nie je normalne. Aspoň pre mňa nie. On sa ale tvári 5 minut že ma chape a na druhy den uz aj zabudol o com sme sa bavili.....potrebujem nieco ako na neho zaposobit ucinne aby ma zacal brat vazne.....
@patkak podľa mňa by si mu mala dať prečítať svoj príspevok,krásne rozumne si to všetko zhrnula,tak nech sa on k tomu vyjdarí,či si takto predstavuje váš rodinný život, či mu to takto vyhovuje,alebo chce tiež niečo zmeniť. bohužiaľ u nás na dedinách je veľmi normálne,že chlapi tvrdnú v krčme a máme v rodine chlapov,ktorí robia presne to,čo opisuješ, začali sa viac stretávať so svokrom, posedia si,popijú a každý večer opití...ani nevedia ako... ja zdieľam tvoj pohľad na vec, nie je to normálne,nie je to zdravé a postupne to rozumného chlapa premení na trdlo....
Mne by to tiež veľmi vadilo, a to dennodenné chodenie do krčmy ani nehovorím. Chápem, že tvoj manžel má veľa práce okolo domu a tak, ale skúste si nájsť čas aspoň 1x do týždňa na spoločné aktivity. To, čo máte radi obaja. Veď ani on nemôže byť spokojný s takým stavom ako máte teraz - robota,krčma,práca na dome.. v prvom rade sú tu deti a ty. Porozprávaj sa s ním v kľude, pokojne a na rovinu mu povedz ako zle to znášaš a ako negatívne to vplýva na rodinný život a ničí ho. Mal by sa zamyslieť nad riešením, nechcete byť predsa nešťastní obaja. Súhlasím so sissy27. Ak mu však chutí tiež, potom to bude oveľa ťažšie. Pravdaže sa ráta aj pivo, to je hlavný štartér.. Môj muž mi sám povedal, že dá si jedno,druhé a potom už by si dal aj kadečo iné, tak sa radšej vyhýba krčmám a "kamarátom" a vypije si ozaj len sporadicky keď sú narodky alebo niečo. Sám si uvedomil, že alkohol z neho robí iného človeka a taký byť nechce, samému mu to postupne došlo a to je najlepšie. Nehovorím že predtým bol alkoholik, nebol, ale neodmietol jeden a už to šlo...
presne na tom sme sa dohodli ze raz do tyzdna budeme sami aspon na chvilu, dokonca este aj pred svokrou mi to povedal, ona je uz zufala z celej situacie a uplne sa ma zastava a drzi na mojej strane. Nechape ani tolko ze ja som denno denne s jeho rodinou, tam same navstevy, ziadny pokoj klud a ze mi to lezie na nervy aj ked mu to takto poviem ako hovorim iba sa tvari ze ma pocuva a chape ale "skutek utek"
Viem ze ked urobime dom bude vacsi klud ale tomu aby spolu chodili z prace nezabranim, takze musi in zmenit postoj len co ked on to berie tak ze nerobi nic zle. A cely ten pobyt tam nam poriadne narusil aj sexualny zivot, lebo uz sme tam pol roka a zdielame izbu s nasou malou 8 rocnou a pritom by sme mohli raz za cas vybehnut do mesta na byt si oddychnut od kazdeho, a venovat jeden vecer sami sebe. Ale nie je na to cas......potom je to lenivost, a unava z jeho strany.......proste mam pocit ze eliminuje z jeho hlavy a zivota vsetky moje potreby. Existencne, emotivne, sexualne.....rodinne....ach.....mam odist na byt sama?? s dcerou???a povedat mu ze nech chodi kazdy den domov ak mu na nas aspon trochu zalezi?? na nasom klude? Predtym sme tambyvali a chodili ku svokrovcom lenna vikendy a prazdniny....situacia jeina odkedy robime dom.
My sme mali podobny problem, ked robil s kamaratmi - z roboty do krcmy, pripity domov. Nemali sme z neho nic ani ja ani deti. Ked robil sam, potiahol v robote aj do 7 - 8 vecer a siel rovno domov. S kamaratmi to zapichli okolo 3, potom par hodin v krcme a rodinne stastie v troskach. Vysvetlila som mu svoj postoj, ako by sa jemu pacilo, keby dennodenne chodim cez krcmu domov a nemal by zo mna ani radost, ani osoh. Zabralo na 3 dni. Potom som sa vyvrieskala, preco ma takto trapi, ja som podobne zazila ako decko. Zabralo na tyzden. Potom prisla ignoracia - ziadne telefonaty, ticha domacnost, na otazku co je jest - nazer sa tam, kde si doteraz sedel 😠 nervy v prdeli...
neviem, ako na koho zabera psychologia, a vtedy mi aj bolo jedno ako to zoberie, ja som sa nepotrebovala nervacit, sama na deti, sama na vsetko, na keru mariu som sa ja vydavala?? ☹
je pravda, prilezitost robi zlodeja, z jedneho piva sa casom stanu zo 3, k tomu poldeci tvrdeho a stane sa z toho zvyk. treba to dusit v zarodku, ty tiez nemas welnes kazdy den, ani neflamujes co to da. jasne, nech su obcas aj v pekle hody, raz za 1 - 2 tyzdne to pivco nikoho nezabije, ale den co den, to e -e 🙄
@patkak no tak to mas super vyhodu, ak by nezabral dohovor, vresk a hladovka, ani by som mu nic nepovedala a jedneho dna by ma uz doma nenasiel. za par dni by sa sam priplazil a pozeral na situaciu inak. Ked to nejde slovami, pojde to skutkami. v dnesnej dobe si chlapi uplne prestavaju vazit zeny, je to hrozne. ☹ moj starky miloval aj zem, po ktorej starka chodila, dal by za nu zivot, ujovia su tiez taki, ale ked sa divam okolo seba a pocuvam tie nazory, ze chceli sme emancipaciu, tak ju aj mame... co sme tym stratili pravo na respekt a uctu?
@patkak otázka je čo je normálne...raz som čítala že je lepšie dva-tri krát do roka sa strieskať tak že o sebe človek nevie ako každý deň si dať jedno pivo, lebo práve tou pravidelnosťou sa buduje závislosť na alkohole. Či to je pravda neviem, u nás sa nepije. Max. nealko Radler v lete, sem tam ochutnáme s mužom nejaké víno ale keby som mala povedať kedy naposledy som pila ja alebo muž alkohol tak to sa fakt nepamätám.
Keď nestačia slová a neplatia dohody, asi by som skúsila odísť do bytu aj s dcérkou. Veď, ak to správne chápem, vám tam bolo dobre a problémy ste nemali. Tu a teraz problémy máte. Snáď sa tvojmu mužovi otvoria oči, keď uvidí, že si odišla. Z mojho pohľadu by som z dlhodobého hľadiska volila byť sama s dcérou v pohode a bez neho, nakoľko s ním je len o trápení - zjavne len tvojom trápení. Skúsila by som odísť a je na ňom, ako by sa začal stavať k situácií. Snáď by pochopil jej vážnosť. Ak mu budete chýbať, veľmi skoro sa zbadá. Neústup ani z požiadavky, aby tú krčmu nenavštevoval - jednoducho sa s ním dohodni raz za týždeň má nárok si vyhodiť z kopýtka a ako ten čas využije - či krčma alebo šport - je na ňom. A ty tiež, daj mu pocítiť, že aj ty sa chceš aspoň raz za týždeň odreagovať, nech vtedy prevezme zodpovednosť za dieťa, nákup a pod. A jeden deň strávte spoločne - čo by ho bavilo robiť s tebou ? Som rada, že tvoja svokra vidí túto negatívnu situáciu a podporuje ta. Keby ako jeho matka sa skúsila so synom trosku porozpárvať, zlahka, nenásilne. Alebo so svokrom.. možno by to tiež pomohlo. A čo brat, ten s nimi chodí tiež ... ako reaguje jeho žena ?
No svokra to už rieši asi 5 rokov so svokrom a neraz dohovárala aj môjmu mužovi,čo sa týka brata ten tiež chodí a býva tu tiež ale bez frajerky ta je tu len cez vikendy ale už mali tiež za to problemy vo vzťahu nie raz. Každý jeden je v pohode pokiaľ nie sú pokope vtedy ťahajú jeden druhého dole vodou tak to vidím ja. Aj ostatné ženy v rodine. Už bola aj dohoda že si dá občas len pivko ale tvrdé nebude piť vôbec, ale už aj na to zabudol a je z toho pivko každý druhý deň plus aj tvrdé pri každej prilezitosti a keď to zrátame vyjde to tak tri štyri krát v týždni prísun alkoholu lebo pre mňa je aj jeden poldeci len tak veľké zlo a to im pritom človek dopraje keď je treba . No jedno viem že to musím riešiť....
@patkak odporúčam rýchly rozhovor s manželom + ultimátum
Presne tak - aj jedno poldeci je peklo. Patka, skus jeden pokojný úprimný rozhovor, povedz mu čo sa v tebe odohráva a ako vám to ničí spoločnú budúcnosť a budúcnosť vašeho dieťaťa. Povedz mu, že jednoducho ak sa nezačne chovať ako zodpovedný chlap, nemáte sancu a obaja budete nešťastní, takže v tom pripade volis odchod od neho. Čas ukáže. Prípadne aj odíď do bytu a uvidíš, či je záujem alebo nie. Zasluzis si normálny život s mužom, ktorý pozná práve hodnoty. D RZIM Tí palce !
@tykat ee, prave naopak - ovela zradnejsie voci zdraviu je sepalit sa narazovo. Teraz nepisem o zakladani na alkoholizmus. Ale o skodlivosti alkoholu na organizmus a prave toto vynimocne, ale za to riadne nadratkovanie je pekna zrada. Neskodne to len vyzera. Pravidelne denne chlemtanie je tiez na povazenie a zaklad pre nortona ako vysity. Pan svokor alias otecko dava "pekny" priklad svojim detom. Sila. Foter taha do krcmy svojich synov...vskutku "milujuci" otecko, ktoremu isto ide o blaho potomkov. 😝 Uplne vyberovy rodic!
No nic, bud to manzelovi zakladatelky temy docvakne same, ze jeho vlastny otec mu nezaklada na nic dobre do buducna, len na pruser a podla toho sa zariadi, alebo dopadne ako jeho otec. Denne nacengany v krcme. S brunatnym ksichtom a prepitym mozgom. Skutocny sen vsetkych deti... 🙄 Laska deti k rodicom netkvie v tom, ze s nimi budu drepiet nad stamprlou tvrdeho a pod. A ani laska rodica k dietatu nie je o svornom slopani. 🤐
moj ex bol alkoholik, a teda to je uplne iny pribeh. moj oco pije pravidelne asi 40 rokov každý deň tak 3 pivá a 1 x týždenne aj viac, občas dá aj riadny odvaz 😀 😀 😀 😀 😀 😀 a vôbec nemá
@jabadaba brutálny xischt a prepitý mozok, 😀 😀 😀 😀 je to normalne zmýšľajúci človek, normálne a seriozne vyzerajúci .... nedá sa to ani porovnať s neakými pijanmi čo chľastaju čo príde.... len na margo toho, že je každodenným poživatelom alkoholu ... a teda niako to neohrozovalo nas ako deti ani sa zanho nehanbime,normalne pracoval,nikdy nebol agresivny ... takže kazdemu kolko znese ... toť moj nazor, pre niekoho proste alkohol nie je, niekto to dokáže zvládnuť v pohode
Dnes ma totalne vytocil! Neviem aký budete mať na toto názor, ale poprosim napíšte. Dnes mi asi po pol roku došli rodičia, boli sme dohodnuti že na dve hodinky vybehneme na jedno miesto čo sa konalo tu neďaleko, a potom pôjdeme s rodičmi na obed a potom doma posedieť a pokecáme . Bola dosť zima a nám ženám nakoľko som ja tehotná už stačilo na tom mieste byť a že pôjdeme po troch hodinách na vetre na ten obed. Lenže môj drahý povedal že on nikam nepôjde lebo on bude na tom mieste kým to neskončí. A tak ja som zobrala rodičov a odišla sama s nimi domov, a on si tam zostal samozrejme s jeho rodinou. Uplynulý nezáujem že návšteva môže byť už hladná atď. Proste pokladal za dolezitejsie byt tam ako to na čom sme sa dohodli. Akože nechápem s kým žijem???? Sklamal má na plnej čiare! Čo mi poviete na tuto situáciu? Nie že má to šťastie že ich vidí dvakrát do roka, ešte ani deň nevie vydržať urobiť program nás spoločný a nie len vyhovujúci jemu. Je mi zle!! Bola z toho len hádka, a dodrbany cely víkend!! Dnes mi je fakt zle!!!
K tej pôvodnej otázke, hranica medzi alkoholizmom a len pitím kedy to má človek ešte pod kontrolou je veľmi tenká a či ide o závislosť alebo nie vie iba tá osoba čo pije.
A Slováci pijú radi, hlavne na dedinách a v niektorých častiach Slovenska je čudný ten, kto pravidelne do krčmy nechodí.
Takže naraziť na partnera čo si rád vypije nie je fakt problém, je to len o žene, či jej to bude prekážať alebo to bude tolerovať.
Ak ti to veľmi prekáža, bohužial aj do budúcna budeš mať problém nájsť niekoho kto neoblubuje alkohol.
Ale ak ti to veľmi prekáža, tak radšej rozchod ako sa máš trápiť a máte sa stále hádať.
Tie posledné 2 vety som napísala aj kvôli tvojmu poslednému príspevku, lebo mám pocit, že nie si s ním spokojná.
@luci78p 😀 pisala som brunatny, nie brutalny. To je rozdiel. 😀 Brunatna farba v tvari je typicka pre alkoholikov - rozsirene cievky v tvari, tvar je potom cervena uz po jednom pohariku a niekedy uz aj bez neho. Proste, alkoholici nezapru, ze piju. Je to na nich vidno. A nielen cervena tvar ale aj pripuchnute oci, zakalene. Trci to z nich na hony. Ja veru poznam kto si rad lupne viac ako pravidelne. Najma na zenach to poznat.
@patkak ahoj , ja viem o com pises.... a viem ze ti je z toho strasne smutno 😒 ... tvoj manzel sa zmenil ... :( a zmeni sa este... meni ho alkohol ... bud ides bojovat a hucat do neho ... alebo to skonci cele v krcme a rozpadnutim rodinky ... bohuzial ..ja nemam pre teba vychodisko ale mala som viackrat podobnu situaciu aj ked moj chlap nechodil tak casto po krcmach ... ale vadilo mi to ... stale som do neho hucala... a viem ze nas strasne miluje tak to obmedzil a zlepsuje sa to ... stojim pri nom a viem ze to bude dobre 🙂 prajem ti vela sil .... Ak mu na vas zalezi tak by si mal uvedomit ze ti to ublizuje a ze ho aj ty mas rada... ked to takto pojde dalej ani sa nenazdas a mas doma alkoholika .
ahojte, odisla som aj s malou na byt a uvidime co bude, len som mu napisala ze uz nevladzem ze ignoruje moje potreby, ze uz mam pokrk toho ked sa tvari ze ma chape ale prakticky to nerobi, ale ze pokial ma snahu to riesit tak nech sa kedykolvek ozve....ze to prijmem....a tak.....a viete co mi napisal on????tak toto som necakala aj keby neviem co......napisal ze on prakticky vcera cely den makal na nasom dome...a ze ked ho dokonci zabezpeci deti a ze potom odide akoze od nas odide 🙄 🙄 🙄........no totalne zbabela odpoved....viete co tym chce povedat ze on chudacik maka na dome..a ja si to ako zena nevazim..... nezamysli sa nad tym ze mam dopredu strach z byvania tam kedze nedodrzije co mi pred tym ako sa zacal dom prerabat nasluboval....ze inak sa bude spravat....ale radsej napise toto......tak som sa chytila a napisala mu ze pokial si mysli ze je lepsie obetovat rodinu namiesto toho aby sa uvedomil ze tak potom v poriadku.......uz neodpisal....preco si vsetci muzi myslia ze ked daju zene nieco materialne ze sa mozu chovat ako dementi a ona by mala čusat a byt vdacna??????...no som si ista ze tieto reci ma od svojho otca....lebo uz neraz aj predomnou povedal svokor ,naznacil ze co sa mi nepaci ze ved ci nevidim co pre nas robi ...... 🙄 ......achjaj......no ale to ze mna nikto financovat nemusi ze si zarobim dost a aj peniaze na dom su z mojej pozicky to uz nik nespomenie....proste kazdemu unika pointa ...chape ma aspon tu niekto???dakujem
Neviem, ci sa mam z toho tesit, alebo byt smutna. Ako z jeho strany je neskutocne, ze este nepadol vystrel a on uz zlozil flintu...
Je to od neho totalny alibizmus, ze on dorobi chalupu, ty sa vratis a on odide... neskutocne, ze to dokaze zo seba dat...
Akoby ti uz ine k stastiu nechybalo, len jeho ohucana muzska radoby - hrdost a tvoj pripity svokrik pod oknami...
Fakt je rozdiel medzi chlapom a muzom...
Len zatni zuby a vydrz, on sa spamata, ak mu na vas zalezi, boze to znie kruto. No drz sa, nerozculuj sa, skus chvilku kracat bez neho, teraz potrebujes klud, ved ten uzlicek, co nosis pod srdcom to preziva intenzivnejsie ako ty.
Na tvojom mieste, ak dostane rozum, v zaujme zachovania rodiny a spominaneho zdraveho rozumu, predam chalupu a radsej postavim novu kdesi panubohu za chrbtom, hlavne cim dalej od pokusenia menom svokor.
Ste mladi, mate vsetko pred sebou, tak preco si to nechat kazit.
Dufam, ze manzel sa spamata, velmi ti drzim palce 😉
Este som nespomenula, ze som mu napisala emailom dlhyyyyy list, kde som mu rozpisala vsetko, co mi lezi na srdci otvorene a bez okolkov ale zaroven opatrne . Nasledne prisla odpoved formou sms, ze ma chape a ze sme pre neho prvorade....a ze dakujem za ten list a bla bla.....proste ta teoria je kraasna len ci v praxi sa to bude dat......pochopil ze byvat tam som sa rozhodla len kvoli nemu, ze sama od seba by som sla najradsje niekde "panu bohu za chrbat" ako ste uz tu spomenuli. Ale to vedel uz predtym ja som sa nikdy netvarila, ze sa tam hrniem a povodny plan bol aj taky ze po par rokoch pojdeme odtial prec....lebo este nevieme ako sa tam bude zit...kedze som mu hovorila o svojich obavach....a nakolko sa tie obavy naplnaju pricom dom este nie je funkcny, tak som zacala byt plna strachu a k tomu on ma este nepodporuje len mi pridava tak sa to takto vyhrotilo......vysvetlila som mu ze ze nechcem byt zufalou manzelkou ale stastnou a to zalezi len a len od neho ci mi zivot tam vie urobit stastnym....a ze nakolko sa takmer denno denne budem musiet o neho delit s blizkostou jeho rodiny tak mam potrebu citi ze MY sme pre neho tie prvorade a nie nik iny....lebo uz konecne by sme mali zit ako rodina my a nie riadit sa podla inych ludi....asi tak..... tak mi to odsuhlasil...a uvidim....zatial vam dakujem potom napisem ako to pokracuje 😵
No neviem -čo chceš počuť, to neexistuje čo je normálne, normálne je to, čo si myslíš že je normálne -skrátka aby si bola v pohode ty a aj celá rodinka. každý pár má "svoje" normálne a to čo sa niekomu zdá divné - im vyhovuje.....
Je pravda, že dnešná doba nepraje rodinnému životu - a málokto má to šťastie že príde domov o pol štvrtej z roboty a je iba pri rodine - a víkendy voľné -len pre rodinu....
A to či si vypiť ? Keď si s mužom dáte večer pri TV pohárik vínka alebo pivko - to si ja myslím že je na pohodu.... ale vraví 100ľudí 100názorov ....
skús si s ním sadnúť a povedať čo ťa mrzí a že je Ti z toho smutno ..... 😉