Každá rodina má svoje starosti a aspoň jeden prípad pre psychológa

8. máj 2024

Len som sa tak zamyslela, že akých ľudí máme v našom okolí kamaráti, kolegovia, rodina.My sme VS vzdelani 40-50 r a, keď sa zamyslím tak aj narcistickeho človeka, ziarliveho, rodičov čo škodia deťom tzv helikoptérovi.Kazda rodina má svoje starosti a aspoň jeden prípad pre psychológa🙂)ako to máte vo svojom okolí?Zamyslite sa niekedy nad tým prečo je ten taký či onaký, prečo xy nevyšiel ďalší 4 vzťah atď..a robí stále tie isté chyby

ariannazara
8. máj 2024

Nie, ostatný ma nezaujímajú a nech si každý robí co chce. Niesom ten typický Slovák co mu vadí každý sused, každého sleduje a komentuje.. no hold každý sme nejaký 🤷‍♀️

kate211
8. máj 2024

Vsetko ma svoje dovody. V okoli mam plno roznych ludi - aj tych, ktorym by ani psycholog nepomohol. Ale v podstate, mne to je jedno.

babulkomale
8. máj 2024

Tak ked kazdy piaty clovek ma psychicku poruchu, tak to sedi. Minimalne pre psychológa, cca v kazdom siedmom dome aj pre psychiatra - uz len zavislosti kolko je.

andrea2323
8. máj 2024

Určite to tak je.. často si myslíme, že u suseda je tráva zelenšia a nič ich netrápi, ale keď si to rozmeníš na drobné, každá rodina má svoje trápenia, či už fyzické alebo psychické diagnózy.

ivik4
8. máj 2024

Vobec sa nad inymi nepozastavujem
Inak, aky vyznam ma pisat ze mate VŠ ? Nerozumiem len ja ? 😃

jamimo
8. máj 2024

súhlasím. Dokonca odvážne tvrdím, že každý z nás by mal mať svojho psychológa. Málo kde stretneš zdravého vyrovnaného jedinca, ktorý je ok sám so sebou, svojim životom, prípadne to chce riešiť a konať, makať na sebe. Vidíme to aj tu na MK, tu sa ženy nevedia asertívne vymedziť ani len vočí správaniu okolia a pritom ide o to najvzácnejšie- Ich a ich deti, ich spokojnosť, život... No a niet komína z ktorého sa nedymí. V dospelosti sa už len žnie úroda z detstva. A veruže dobre prehnitého 🤷‍♀️
Napr....

https://domov.sme.sk/c/23119241/trauma-detstvo-...

https://www.postoj.sk/133393/manzelstvo-najviac...
https://www.cas.sk/clanok/975606/studie-vedcov-...

https://podmaz.sk/podcast/pocuvam-sa/1014958962...

anketkarka
8. máj 2024

Lebo ľudia vždy vidia problém len u druhého a veľmi neradi idú v sebe do hĺbky a do hĺbky vzťahov ktoré žiju, a tým nemyslím len rodinné a partnerské, ale všetky. Neskutočne veľa vecí riadi naše podvedomie, ktoré je ovplyvnené tiež rôznymi vecami. Takže je to ťažké, keď ľudia nepoznajú samých seba a pravé dôvody svojich činov a rozhodnutí. V škole sa učia rôzne predmety, ale ako ,,spoznať sám seba, žiť so sebou a s inými" tam nikoho nenaučia.

bublinka1426
8. máj 2024

ano podla mna kazdy 2-3 clovek je zrely na psychologa/psychiatra.

anna777115
8. máj 2024

Tak, autorka, pochválila si sa na modrom koni, že máš vysokú školu a okolo seba ľudí vhodných na návštevu psychológa, ak nie rovno psychiatra a čo si s tým, chcela vyjadriť!?

emuska30
8. máj 2024

Ešteže si spomenula VS ......

denithestrange1993
8. máj 2024

Nepaci sa mi slovne spojenie "pripad pre psychologa". Psychicke problemy su rovnake ako fyzicke,nikto nepovie pripad pre kardiologa,pripad pre onkologa,tak preco takto dehonestujes psychiatriu a psychologiu? To je este ten lepsi pripad ked to ten dotycny riesi,vela ludi kvoli stigme ze budu "tí šibnití z rodiny" neriesia svoje psychicke problemy. Pricom je skvele ked to niekto riesi a zlepsi tak svoj zivot a zivot svojej rodiny.

alexis617
8. máj 2024

Keď sa nad tým zamyslím tak máš podstate pravdu pri mojej práci som sa sem tam pristihla ,ako si ľudi zvyknem diagnostikovať na zaklade ich verbálneho či neverbálneho prejavu všimam si maličkosti čo svedčia aj o ich telesnom či duševnom zdravy potom si pozriem kartu a zväčša som môj obiekt diagnostikovala správne vies to je často už profesionálna degradácia pri každej práci je to tak môj muž mi povedal ,že som ako detektor lží len taký pohľad na ošupene ,ohryzené nechty ti napovie o psychickej nevirovnanosti jedinca ,zažlknute prsty o fajčiarovi či rozšírene niťove cievky okolo nosa a líc o človeku ktorý rád holduje alkoholu postoj tela ti toho tiež veľa napovie spôsob ako má ruky pri destikulácií jeho oči zreničky či sú rozšírené,alebo naopak úske toho je fakt vela

lizatko1009
8. máj 2024

Myslím si, že si osoba s priveľkým egom, ktorá má nudný život. Nie, nikdy som sa nezapodievala ani neriešila druhých ľudí a to poznám ľudí s VŠ co volili Harabina a vôbec ma nenapadlo ešte zakladať diskusiu, že sú suci na lekára, aké majú vzťahy, aku majú rodinu, čo robia atď. Je to len ich vec.

minenkak
8. máj 2024

Každý má vo svojom dvore nasrate a ja neviem kde ľudia berú silu ,zaujímať sa o svoje okolie mimo svojej rodiny a blízkych kamarátov

konikmodry111
8. máj 2024

Absolútne ma nezaujíma druhý ľudia. Ako žijú, čo robia, na čo, pre čo. Mám svoj vlastný život a nepotrebujem rozoberať druhých. Takisto neznášam keď ma niekto potrebu roborat môj život. A s tým VŠ si chcela povedať čo?

lindous
8. máj 2024

Ja som z našej rodiny tá, ktorá chodila k psychológovi a necítim sa ako nejaký "prípad", rodina to netuší, myslím, že mnoho známych by to tiež nikdy nepovedalo.... a áno, medzi kamarátmi mám dosť ľudí, ktorí tento druh pomoci vyhľadali, dokonca aj takých s vážnejšou psychickou diagnózou, ktorí sa liečia... ale nemyslím si, že to je nejaká veľká novinka, len sa o týchto veciach viac hovorí, viac vie a začína to byť menšie tabu, čo je super...

ivetz
8. máj 2024

Tiež celkom nechápem súvis medzi dosiahnutým vzdelaním a zvyškom tvojho statusu, ale...mne sa páči: "keby sa každý staral sám o seba, o všetkých by bolo postarané"!

unicornlady
8. máj 2024

@denithestrange1993 Presne súhlasím s tým koncom. Je skvelé, ak ľudia riešia svoju psychiku, a tým zlepšia nielen svoj život, ale aj život svojho okolia.

1ryba
8. máj 2024

Všetci sú blázni iba vy ste lietadlo. Ale nie hocijaké. VŠ vzdelané. To už hej.😅

hortenziaj
8. máj 2024

Je to pravda, ja keď sa pozriem okolo seba, tak v rodine alkoholici dáky, závislí aj od drog, fajčenie, mobil, aj narcisticka porucha osobnosti alebo narcizmus... A všetko to pramení z detstva

autor
8. máj 2024

@jamimo
@alexis617 ako jediné ste asi pochopili podstatu.
@konikmodry111 veď gro príspevkov tu je o tom, že svokra ničí rodinu, pedantne ženy,
zamestnávateľ si dovoľuje, deti má nerešpektujú, rodičia mi cely život krivdili a nie som im dosť dobra ako môžeš napísať, že Ťa to neovplyvňuje.Vsetci žijeme v nejakej komunite a ľudia v okolí nás ovplyvňujú aj negatívne.
@1ryba nie som lietadlo tiež mám v rodine veci, ktoré má hnevajú, ako mama som spravila veľa chýb, ktoré moje deti ovplyvnili.Bola to úvaha či sa nad tým zamyslate nad tou psychológiou vzťahov atd

konikmodry111
8. máj 2024

Neviem ako ty, ale ja sa veru negatívnym ľuďom vyhýbam na kilometre. Ja so sebou teda nenechám nikým zametať, na to mame príliš krátky život.❤️A to kto si o mne čo mysli, mi je z ďaleka ukradnuté 🤷‍♀️

ivik4
8. máj 2024

No a co Ta vysoka skola, co to ma s tym spolocne ? Uplne normalne sa pytam, nerypem . Takze nevidim dovod preco mi neodpovedas

dominikamacakova
8. máj 2024

Podľa mňa je 90% ľudí prípad pre psychológa

evinka400
8. máj 2024

@alexis617 Ahoj, ja mám cievky okolo nosa aj na lícach. Je to dedičné. Mám veľmi svetlú, tenkú a citlivú pokožku. Také cievky sa vedia urobiť aj z prudkého kašľa, slnka, tepla, či v mraze. Dokonca sa mi to zhoršovalo pri športe, takže som sa ho musela zrieknuť. Dosť tým trpím celý život, hlavne pre takých ľudí, čo hneď vedia človeka diagnostikovať 🤦

kofa77
8. máj 2024

ano, ludia su vacsinou zamindrakovane kopky, svoje kompelxy si vybijajuce na vlastnych detoch, rodinnych prislusníkoch, podriadenych... malo ludi je ochotnych pracovat na sebe, idu v kolajach, ako to videli doma, nesu si aj generacne traumy, ktore prenasaju na potomkov.

sme nedokonaly druh, len trocha viac ako ta najinteligentnejsia gorila.

thoughtfulweirdo
8. máj 2024

Ja som 100% presvedčená, že neexistuje žiaden dospelý človek, ktorý by nepotreboval terapie. Každý jeden si v sebe nesie určité nefunkčné vzorce.

1ryba
8. máj 2024

@alexis617 ja ľudí zvyknem diagnostikovať na základe gramatiky. To máš hneď obraz o človeku.

jamimo
8. máj 2024

@anna777115 autorka má možno nadobudnuté vzdelanie.... Nuž, ale keby bola vzdelaná, vedela by, že VŠ nie je zárukou toho, že nikto psychicky neochorie, alebo nebude žiť pohodový život. 🤔
Krásna ukážka toho, že mať vzdelanie a byť vzdelaný sú diametrálne odlišné definície. Alebo si niekto pletie pojmy a dojmy 😄

babulkomale
8. máj 2024

@emuska30 to je tu v mode, vymedzit sa voci nevzdelancom tym, ze mam minimalne dve VS alebo aspon jednu a doktorat. Tym davas najavo, ze si lepsia ako tie chudery tu, co si dovolia ti nosit postu, vydat ti jedlo v jedalni alebo upratat wc po tvojich detoch.
Tu musis na sebe pracovat, robit si kurzy, aby si nebodaj nerobila nic mensie ako manazerku. Bohuzial teraz sa tak nazyvaju obycajne referentky, ktore okolo skutocneho manazmentu ani nesli.